Gyerektartás dij

ObudaFan # 2011.04.21. 13:56

A nettóból.

welder team # 2011.04.22. 04:53

Szép napot!
Azt szeretném megkérdezni ha eddig becsülettel fizettem a gyerektartást amiben megállapodtunk a biróságon és ő most felemelltette ami a fizetésem 20% közel 40 000 ft+kiemelt családi pótlék !És mivel évek óta nem dolgozik sehol a az iskolai menzát és a tankönveket a polgármesteri hivatal fizeti!Eddig besegitettem a ruházkodásba iskola kezdésbe de ahogy tudtam igy már nem valószínű hogy tudok!!
Sajnos a magyar törvények szerint magamhoz venni nem tudom mert hála az ex anyósomnak nem éheznek !
A kérdésem a következő: Ha nekem kötelességem ezt a pénzt odaadni neki ill a gyereknek akkor gondolom neki is vannak kötelezetségei? Mi módon kérhetem számon mire megy el a gyerekre szánt pénz?
Neki nem anyit kellene mellé tenni mint amenyit én adok??
Mert akkor 40+40+13=83000 ft ebből egy 11 éves gyereknek gyönyörű ruhákban kellene járni és nem nekem kellene húsvétra uj ruhát vennem hogy meglátogassuk a rokonainkat!!
A fiam minden hétvégén 3 napot velem van !az hónap fele az nekem is többlet kiadás nem sajnálom mert ha nekünk jut neki is !!
De hol itt az igazság???
Válaszát előre is köszönöm !!

monalisa1 # 2011.04.22. 13:57

Nem összegszerűen azonosan, hanem a jövedelme 20%-val kell neki is hozzájárulni a közös gyermekről történő gondoskodáshoz, valamint ezen kívül "hozzáteszi" a gyermek nevelétés természetben. (Mint írod évek óta nem dolgozik, ergo nincs miből hozzájárulnia...)

Nincs mód elszámoltatni a t.díjról, illetve csak kirívó esetben vizsgálódik a gyámhatóság, pl. ha a gyermek elhanyagolt, nincs mit ennie stb.

Nem ő az egyetlen aki kihasználja a "gyermekét egyedül nevelő anya" státusz adta lehetőségeket...

NE a 11 éves kezébe add a havi esedékes t.díjat, de még csak ne is az anya kezébe, hanem postán add fel ill. bankszámlaszámra utald, így nyoma lesz a folyamatos kötelezettség teljesítésnek. (Ellenkező esetben akár le is tagadható a pénz...)

A továbbiakban fizess annyit amennyi kell, az azon felüli esetleges többletet te és a fiad közösen fordítsátok rá.

Külön: ha az anya dolgozik majd ismét és lesz fizetése, a gyermek minden hétvégén nálad időzéshez/ kosztoláshoz akár hozzá is járulhat(na)...

monaLuis
laikus hozzászóló

welder team # 2011.04.22. 18:22

Üdv
Köszönöm a választ de most már sajnos vonják a fizetésemből !!És dühít a tehetetlenség!

monalisa1 # 2011.04.22. 18:50

Amikor százezreknek nincs munkája, az ex is mondhatja: ő sem talál... Tehát igazából nem róható fel neki a dolog - mondjuk.

Nem tudom önként vállaltad-e, hogy minden hétvégét nálad tölt a gyermek, de az anyja szempontjából nagyon kényelmes és költségkimélő...

Ne mérgelődj, ha jut egy tányérral a srácnak is akkor inkább örölj annak, hogy szoros, aktív a gyermekeddel a kapcsolat - sokan cserélnének veled!

Vélem a párod is jól megvan vele, elismerően.

editspy # 2011.05.10. 07:51

Tisztelt Fórum!

Kérdésem röviden a következő lenne: Ha a jogerős végzésben a tartásdíj letiltása 2011.05.01-től lett meghatározva, akkor a május elején kézhez kapott fizetésből a munkáltatónak le kellett volna vonnia a tartásdíjat?
Úgy tudom a tartásdíjat előre, míg a jövedelmet utólag fizetik.
Köszönettel
Editspy

ObudaFan # 2011.05.10. 09:40

Ennek a végzésből magából kell kiderülnie, de valószínűleg igen.

editspy # 2011.05.10. 10:10

Idézet: "...2011.május 01. naptól kezdődően a gyermektartásdíjat vonja le és azt utalja át..." A végzésben ez szerepel. Ha nem utal a munkáltató fordulhatok a bírósághoz?

csucsu72 # 2011.05.10. 13:26

Segítséget szeretnék kérni. Férjem előző házasságából van egy nagykorú, de még középiskolás (most végzett) gyermeke, aki után gyerektartást fizet, illetve egy kiskorú lányunk. Múlt év közepétől a férjem elvesztette az állását, nincs semmiféle jövedelme, kértük a gyerektartás leszállítáást. 1. fokon leszállították 25000.- Ft-ra (40e-ről), de megfellebbeztük, mert ezt az összeget sem tudjuk a megváltozott jövedelmi viszonyokra tekintettel fizetni, és kértük 15000Ft-ban megállapítani. A fellebbezésben hivatkoztunk a Polgári Elvi Döntésre, és a Csjt-re is, mivel van egy másik kiskorú gyermek. A 2. fok arra hivatkozással helybenhagyta az ítéletet, hogy férjemnek biztosan eltitkolt jövedelme van, és hiába nagykorú a gyerek, a gyerektartás szabályait kell rá alkalmazni.
Tudom, hogy mérlegel a bíróság, de ha egyszer hónapok óta semmiféle jövedelmet nem kap a férjem, mi alapján feltételezi a bíróság, hogy eltitkolt jövedelme lenne? Erre ítéletet alapítani lehet? Lehet-e valahová fordulni? Nem arról van szó, hogy nem akar fizetni, hanem arról, hogy most nem tud! Köszönettel: csucsu72

ObudaFan # 2011.05.10. 13:55

Lehet felülvizsgálattal élni. Te ismered az ítélet indoklását, de ilyesmit általában akkor állapít meg a bíróság, ha a havi költségekből, illetve az életszínvonalból megállapítható, hogy magasabbnak kell lennie a jövedelemnek.

Kriszti72 # 2011.05.10. 15:49

Tisztelt Fórumozók!

Lenne egy kérdésem.Gyerektartás nem fizetése miatt kénytelen voltam végrehajtóhoz fordulni amellett hogy a rendőrségen is feljelentettem.De a munkáltatója sajnos nem jelenti be teljes munkaidőre igy a teljes megítélt gyerektartást és az eddig felhalmozott hátralékot nem tudják vonni.A munkáltató eddig 50%-ot vont ami nem teszi ki a gyerektartást.Március elsejével új munkahelye lett és áprilisba még megkaptam azt az összeget,amit még a régi cég igazolt a végrehajtónak.De most májusba már jóval kevesebbet kaptam.
Kérdésem az hogy nekem mint jogosultnak a cég köteles-e felvilágosítást adni ha levélbe megkeresem őket hogy mi alapján vontak most kevesebbet?
Vagy csak a végrehajtónak adnak felvilágosítást?

monalisa1 # 2011.05.10. 15:50

editspy

A kezdet döcögős, a pénzt a következő bérfizetéskor (= junius) bizonyára megkapod, utólag is.

A bíróságra felesleges menni, ellenben ha több hónappal elmarad a cég, ellene végrehajtást kérhetsz: készfizető kezesként felel a bírósági végzésnek eleget tenni.

monalisa1 # 2011.05.10. 16:03

Kriszti72

Én úgy tudom, hogy a munkáltató csak a bíróságnak köteles béradatot szolgáltatni, és ha így, akkor gyakorlatilag kezdheted az egészet előlről...

Igaz, nem írtad havi fix összeg a kötelezés vagy a jövedelem után százalékosan - az általadd ismert választ értelemszerűen alkalmazd.

Külön: az 50% vélem 2-3 gyermek után van megállapítva, nos amint a legidősebb kikerül majd a t.díjra jogosultságból, az addig halmozódó különbözetet + kamat, kezdik majd levonásba helyezni - egálig.

A bér 50%-át meghaladni semmiképp nem lehet.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.05.10. 16:06

Ha az apának van a nevén ingatlan(rész) és/vagy autót, végrehajtás indítható ellene a tartozás miatt. (Ha semmi akkor peched van.)

editspy # 2011.05.11. 06:17

Köszönöm a válaszokat!
A munkáltató nem akar a következő hónapban 2 havit utalni így sajnos kénytelen vagyok már rögtön bírósághoz fordulni.
Szép napot Mindenkinek!

monalisa1 # 2011.05.11. 06:30

Az nem úgy van, hogy "nem akar" - köteles, ha egyszer a t.díj letiltását kéred tőle. Tehát legyél határozott a munkáltatóval szemben.

Ha nem tiltja le a fizetésből, kérésedre a végrehajtó majd inkasszál a cég számlájáról, minden külön további eljárás nélkül. (Plusz a végrehajtási költség...)

sagit # 2011.05.11. 06:33

A munkáltató készfizető-kezesként felel a gyt letiltásáért viszont szerintem csak külön perben lehet tőle azt levonatni ha nem fizet....

csucsu72 # 2011.05.11. 18:44

Obudafan!

Köszönöm a válaszodat! Még nincs kezemben a határozat, kíváncsi leszek rá, hogy konkrétan mit fog tartalmazni. Az eltitkolt jövedelmet csak a helybenhagyó határozat indoklásaként mondták a tárgyaláson, de valójában ténylegesen mi lesz leírva, azt még nem tudom. Ha a gyerek egyetemre fog járni ősztől, és a férjem addig sem tudna elhelyezkedni, érdemes-e, illetve lehet-e újabb keresetet indítani a gyerektartás rokontartássá történő átváltoztatása miatt?
Köszönettel:csucsu72

ObudaFan # 2011.05.12. 08:37

Miért, most %-os tartásdíjat állapított meg a bíróság?

Bezsó # 2011.05.13. 15:34

Szia.Két kérdésem lenne.
Az egyik.Három gyermekem közül az egyik betölti a 18.évét.Nem tanul tovább.Ezek után nekünk kell kimatekozni,hogy mennyit kell majd fizetnem a két gyerekre vagy hivatalosan állapítják meg újra? Az összeget én személyesen fizetem és nem úgy vonják a fizetésemből.
Másik kérdésem.A gyermekeim az anyjukkal kiköltöztek családi házba.Már serdülnek.A lánynak van udvarlója,a fiúnak pedig barátnője.Már egyre többször van,hogy nem jönnek el hétvégén,mikor a láthatási /apás/ hétvége van.
Viszont az exem ezekre a napokra plussz pénzt kér.
Valóban jár a pénz? És mennyi?
Köszönettel.Bezsó

ObudaFan # 2011.05.13. 15:40

Csak akkor állapítja meg a bíróság, ha kéred a tartásdíj leszállítását.
Nem jár plusz pénz.

Bezsó # 2011.05.13. 16:00

Köszönöm a választ.
Ha nem kérem a bíróságtól a csökkentést,de ezután csak két gyermekre fizetek,az elfogadható?

monalisa1 # 2011.05.13. 18:10

A már nem tanuló gyermekedre kérd a bíróságtól a t.díj megszüntetését, egyben már a kereset beadásakor kérd, hogy ideiglenes intézkedéssel az ezen kötelezést függesszék fel a jogerős itélet megszületéséig.

(Mert nehogy má' az ex esetleg követelje tőled őrá is a t.díjat, amit ha fizetnél... nem kapnád vissza, mert a gyermek időközben "megetette".)

A t.díj fizetés és a láthatás / kapcsolattartás egymáshoz nem kapcsolódóak, vagyis egy középiskolás korú fiatalnak esetenként már jobb dolga is adódik mint az apás láthatáson mulatni "a" drága idejét...

Próbáld a gyerekekkel megbeszélni a problémát és lehetőleg találjatok kompromisszumos megoldást, pl. szombat vagy vasárnap délelőtt, illetve csak a délután, tehát ne az egész hétvége.

monaLuis
laikus hozzászóló

Bezsó # 2011.05.13. 19:39

T.monalisa
Persze ezektől függetlenül van kapcsolat tartás.Balaton,melegfürdők,horgászás,zsebpénz,ruha.
De ennyivel nem éri be......

ObudaFan # 2011.05.14. 10:17

Ha nem kérem a bíróságtól a csökkentést,de ezután csak két gyermekre fizetek,az elfogadható?

Nem csak nem elfogadható, de amíg bíróság nem változtatja meg a korábbi ítéletet, az végrehajtható marad.