Mivel kell bizonyítani az elhanyagolást?
Gyerektartás dij
Akkor tulajdonképpen az anyuka arra költi a tartásdíjat amire akarja,mert nem lehet számonkérni rajta.???????
Se a gyámhivatal,se a jegyző???????....esetleg a bíróság.
Kérni lehet az elhelyezés megváltoztatását,csak esély nincs rá sok.Bíróságra kevesen mennek,mert 100 gyerekből kb.kettőt ítélnek az édesapának.
Ezért nem léptünk mi sem bíróság felé,mert megmondták kevés esély van,hacsak nem alkoholista stb.az édesanya.
Nem lehet kérni. Ha a gyermek el van hanyagolva, akkor is lehet kérni az elhelyezés megváltoztatását, ha nem drogra, alkoholra költi a pénzt az anyuka. Ha pedig a gyermek szükségleteit meghaladja a tartásdíj, akkor a leszállítását lehet kérni bíróságtól.
Igen lehetne kérni,de az nem olyan egyszerű dolog.A gyámügyön megmondták,hogy ha bizonyíthatóan az édesanya nem italra,szerencsejátékra,drogra költi a pénzt nem lehet erre hivatkozni a gyermekelhelyezés megváltoztatásánál.
A kérdésem még mindig ugyanaz:
lehet-e kérni a gyermektartás elszámoltatását az édesanyától?Hol és hogyan?
(az anyuka nem a gyermekre költi a pénzt,de ezt bizonyítani nem tudjuk,azon kívül,hogy gyakran koszos a ruhája vagy épp lyukas,de előfordul,hogy kinőtt)
Ez egy marhaság. Ha a gyermek el van hanyagolva, akkor lehet kérni a gyermekelhelyezés megváltoztatását.
Kedves Hozzáértők!
Kérdésem a következő lenne:kérheti-e az édesapa a gyermektartásdíj elszámoltatását?Ha igen hol és mi módon?Egyszeri alkalommal lehet,vagy folyamatossá és állandóvá lehet tenni?
(egy másik helyen olvastam,hogy a jegyzőnél lehet kérni ez valóban így van?)
Szívesen. Én a helyedben (a magaméban is ezt teszem :) ), rászánnám az időt – bármilyen fárasztó – és visszaolvasgatnék itt a gyermektartásdíjakra vonatkozó topic-okban. Hidd el érdemes. Néhány barátot sok kellemetlenségtől kímélhettem volna meg, ha előbb szerzek ismereteket. (Jó dolog a szakember is, de sajnos, a „segíts magadon …”-t nem helyettesíti.)
köszi Kaméleon:-)
Gyermektartásdíj megállapítását kell kérned, a lakóhelyetek szerint illetékes bíróságra benyújtott keresetlevélben.
Tartásdíjat, már a benyújtás időpontját megelőző hat hónapra is kérhetsz, a keresetlevélben megjelölöd ezt az időpontot (xxx dátum napjától, kéred gytdíj címén, az apa jövedelmének 15-25%-át, de legalább havi y Ft-ot, stb.), megadod az adataitokat (nevek, címek, jövedelmek, munkahelyek, gyermek, stb.).
Ha tényleg nincs bejelentett munkahelye, akkor tanúk, vagyon, életszínvonal, környezettanulmány, stb. Ha egyedül nem megy, mindenképpen érdemes bírósághoz fordulni, a gyerek eltartását nem lehet a bizonytalan „talán ad valamit”-re hagyni.
Ha a keresetlevél megírása gondot okoz, a bíróság ügyfélfogadó (panasz) napján segítenek neked.
(Kriszta! Tévedsz. Oroszlán. :) )
sziasztok
kérdésem volna gyerektartás témában. Lányomat egyedüllálóként szültem 92-ben, de az apja (aki házas volt és most is az) a nevére vette és apasági nyilatkozatot tett, ahol fülem hallatára elmondták neki, hogy ez eltartási kötelezettséggel jár. Ezek után 93ban eltűnt, tudtommal külföldre távozott. Sokáig nem kerestem, nem akartam a családjában galibát. Sőt, az új párom ragaszkodott, hogy intézzem el, hogy a lányom nálam legyen papíron is elhelyezve. Mivel az Apa nem is jelent meg a tárgyaláson, ez nem volt nehéz. Az új párom ragaszkodott hogy ne kérjek gyerektartást, nem akarta hogy kapcsolatunk legyen. Ezek után az élettársam szinte semmi pénzt nem adott haza, ő is egy elég rossz választásnak bizonyult..majd szakítottunk. Lányom apjával felvettem a kapcsolatot, mert már nem tudtam egyedül megoldani anyagilag az életünket. Ekkor a lányom 13 múlt. Kb. egy évig kaptam tőle gyerektartást és igéretet a továbbiakra, de azóta semmi. Lányom 16 éves és még remélem 2 évig középiskolás, majd egyetemista lesz. Tehát kb. 6 évig el kell tartanom, miközben pereskedek az élettársammal és valószínűleg vagyonszerződés hiányában nagyot fogok bukni a házunkon és szükségem lesz kölcsönre hogy újra tudjam kezdeni. A lányom apja továbbra is (újra) külföldön van, 16 éve nincs is semmi hivatalos jövedelme. Van-e esély a vagyona alapján kapnom gyerektartást? Nem tudom, van-e valami a nevén, csak azt hogy pl. új autót vett részletre stb. Szóval ők nagyon jól élnek, de lehet, hogy minden a felesége nevén van...nagyon el vagyok keseredve, mert már iszonyú sok adósságom van és tényleg csak a megélhetésre költök, viszont másodállást és még extra munkákat is vállalok. Kérdés, érdemes-e Apukát "megpiszkálni", vagy lehet, hogy csak azt érem el, hogy megint soha többet nem fog pénzt adni? Nekem azért fura, hogy valaki 16 éve fenntartja magát, mindene megvan, új autó stb. csak pont a saját lányára nem marad egy 20-30 ezer forintja? Szégyellem magam helyette, de sajna ez nem sokat segít. Mit csináljak?
(azokra a válaszokra nem igazán volnék kiváncsi, hogy mit kellett volna 16 évvel ezelőtt csinálnom..az már nem segít! egyébként meg szerelmes voltam, és ugyanezt tenném. Engem az érdekelne mit tehetek a lányom érdekében MOST! KÖSZI)
Elég baj!!!!!!
Nem.
Sziasztok! Ismét lenne egy kérdésem. A párom 17 éves volt mikor születtet a gyereke az exétől,nappali tagoaton járt iskolába,nem volt jövedelme és a bíróság mégis megítélte a havi 6000 ft-os gytartást. A párom ezt nem tudta fizetni így megelőlegezte az állam. A kérdésem a következő,hogy tényleg igaz az az állítás,hogy amíg kiskorú az apa és nincs jövedelme a szülőnek kell fizetni utána a gyerektartást? Mert nekem ez anyósom nem vállalta be(inkább hagyta,hogy a fia eladósodjon) És ha valóban a szülőnek kellett volna addig fizetnie,nem lehetne vhogy behajtani rajta?
T. fórumozók!
Február végére beidéztek gytartásdíj nem fizetése miatt.
Bevittem a bizonylataimat melyből egyértelműen kiderült hogy fizetek.
Nem kaptam egy sort sem arról hogy ott jártam.
A rendőrség még megvárta a volt nejem hozzászólását is.
Majd felhívtam őket és arról tájékoztattak hogy vége az ügynek és fogok kapni írásban erről valamit.
De nem történt meg.
Ismét felhívtam őket több hete, akkor azt a választ kaptam hogy ápr. első napjaiban jön a levél.
De nem jön.
Jogszerű ez?
Írjak levelet a rendőrségnek én hátha arra válaszolnak?
Nekem olyan fura ez az egész...
A gyámhivatalnál bizonyára volt már hasonló eset, így vélem érdemi tájékoztatást tudnak adni.
Közben tudakold meg, hogy a "másodszakma" ötvösségnek van-e esti tagozatos oktatási formája - akár egy másik tanintézetben -, mert ha igen, akkor a fiad "átfáradhatna" oda - közben meg elkezdhetne dolgozni, ergo kilépni a nagybetűs életbe. (Ez a tanév még menjen el, de júliustól...)
Ha egy felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton folytató gyermektől adott esetben már elvárható, hogy akár öngondoskodó legyen - és ezáltal kérni a bíróságtól a t.díj csökkentését és/vagy megszüntetését -, egy alacsonyabb szintű képzési formában tanuló gyermek esetében a "másodszakma" mondhatni önkényesség.
Napi rendszereséggel jár iskolába.
De ez a végzettség alacsonyabb képzettséget ad, mint az előző, ezért nem értem.
Nem tudom :(
A gyerek olyan nappali oktatásban részesül, ahova minden nap be kell járni, vagy csak hetente 2-3x? Ez fontos!
"...szülő a munkaképes nagykorú gyermek tartása érdekében nem köteles saját szükséges tartását és kiskorú gyermekének szükséges tartását megszorítani."
A lényeg, hogy már van egy szakmája ami elvileg magasabb képzettséget ad, mint amit most akar megszerezni.
Azzal ha akarna már dolgozhatna.
Akkor most mi is a helyzet, érdemes pereskedni vagy nem?
Zsolt, azért bonyolult, mert a törvény nem mondja ki egyértelműen. Annyi kivétel, van, hogy nincs ember aki neked egyéltelműen megmondja, hogy igen vagy nem.Ez a nappali képzés OKJ? Minden nap kell iskolába járjon?
Én egy 20 éves másodikos(!) középiskolás után fizetek, aki bukott, de nappalin tanul, iskolát váltott, de a másodikos ismételt osztály félévi bizonyítványa is csak 2,4-es átlaggal sikerült. Ki fogja meghatározni, hogy alkalmatlan vagy nem. Az anyuka most beperelt GyT emelésre. Kiváncsi vagyok, hogy a bíró, hogy fog dönteni?
Ez már így eléggé bonyolult, nem értem.
Konkrétan a kérdésemre így nem kapok választ.
"Gyermektartás felnőttkorú gyermek esetén" c. topic http://www.jogiforum.hu/forum/35/12690 és azon belül is olvassad el ObudaFan 2007.09.17. 17:45-kor és 09.07. 17:45-kor írt beidézéseit.
sziasztok!
Bocsi, hogy visszatérek a régebbi hozzászólásomhoz,de egy "ügyvéd" azt mondta, hogy a bíró gyakorlat szerint én köteles vagyok gyerektartást fizetni ilyen esetben is.
"A nagyobbik gyerek az éven tölti a 21.
életévét,sikerült szereznie nappalin zománcműves bizonyítványt (5 éves nappali iskola)és most tovább tanul mint ötvös (2 éves nappali iskola). Úgy tudom gyerektartást csak akkor vagyok köteles fizetni ha a gyerek felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója.
A gyerek hasonló képzettséget szerez ezzel a szakmával, sőt inkább alacsonyabb szintűt, kérdésem meddig kell fizetnem még tartásdíjat?
Utána néztem egy dolognak, ha a gyereknek egészségileg alkalmatlan lenne az életpályára felkészítő tanulmányra akkor még kéne fizetnem."
Most tulajdonképp a bíró gyakorlat dönt vagy a tv.?
Köszönöm a választ
Jogerős ítéletben megítélt perköltségre nem kell fizetési meghagyást kérni, csak végrehajtást, annak viszont itt lenne az ideje. A végrehajtást az elsőfokon eljárt bíróságon kell kérni. Ugyanígy a gyermektartásdíjra folyamatosan, és az utolsó 6 havi hátralékra is, de a gyermektartás ügyében tartás elmulasztása miatt nyugodtan lehet büntetőfeljelentést is tenni. Ha ez utóbbi ügyben a végrehajtás sem segít, akkor lehet kérni a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését a gyámhatóságon.
Lehet, hogy az életének jelen kavarása idővel lecsendesedik, és akkor reményed lehet a t.díjra. Ezért mindenképpen le kellene folytatni a bírósági eljárást, mert ha jogerős itélet van a kezedben, azzal a későbbiekben már tudsz kezdeni valamit.
Ami szerintem a legfőbb probléma most, hogy lakcímét nem ismered, hiányában keresetlevelet beadni nem lehet.
Éppen ezen ok miatt a javadra megitélt fele perköltséggel kapcsolatban sem tudsz fizetési meghagyást kezdeményezni ellene a bíróságon keresztül., amúgy pénztartozás 5 éven alatt elévül.
Érdeklődj a gyámhivatalban, hátha tudnak valami kézzelfogható tippet adni.
Az önkormányzatnál pl. lakásfenntartási támogatás kérhető, havi pár ezer forint, nem sok, de a semminél azért több.
Valamint az önkormányzat Népjóléti Osztályának ügyfélvárójában bizonyára ki van függesztve egy tájékoztató, hogy ki milyen egyéb juttatásra jogosult - érdemes átböngészni.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy érdemes-e megpróbálnom harcolni a gyerektartás megszerzéséért. 3 éve váltam el a férjemtől, közös gyermekünk 6 éves. A váláskor megítélték nekem a perköltség felét (nem fizette ki) és az elmúlt 3 évben már több mint 1 évi kifizetetlen gyerektartás (havi 20 ezer fix a megállapodásunk szerint) halmozódott fel. Sajnos az exemnek tudtommal nincs se bejelentett állása se állandó lakcíme, nincs vagyona, szerintem még adóbevallása se. Egy nagy kavarásból áll az élete. Láthatási jogát rendszeresen gyakorolja (az ellenem irányuló finom kis kikészítési mechanizmusokról itt most nem ejtenék szót) és folyamatosan hiteget a tartozásának megfizetéséről.
Tehetek valamit azért, hogy a gyermekem eltartásáról ne egyedül nekem kelljen gondoskodnom? (Vagy azt szakítottam és életem végéig szagolhatom is.) Mivel egyedül tartom kettőnket, költséges bírósági hercehurcákba nem szeretnék belemenni, ha esélytelen az ügyem.
A választ előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02