élettársak vagyunk?


ObudaFan # 2006.02.01. 21:03

Az ellenkező nemű albérlőtársak már csak az érzelmi oldal hiánya miatt sem, ott nem is kell vizsgálni a gazdasági részt.

pazs # 2006.02.01. 18:43

Én sem mondtam, hogy a házasság tervezése nélkül nem minősülhetnek valakik élettársnak. Mindenesetre kell valami közös jövőkép vagy valami ilyesmi, még a 70 évesek esetében is. Az érzelmi oldal tortának is világos volt, én a gazdaságira hoztam példát. Szóval az együttélésnek megfelelően kell eljárni, ami szerintem azt jelenti, hogy nem kicentizik, hogy mindenki pont a felét fizesse a rezsinek például, mert akkor talán az ellenkező nemű albérlőtársak is élettársak lennének...

ObudaFan # 2006.02.01. 18:32

Ez nem pontos, nem kell, hogy tervbe legyen véve a házasság, vagy a gyerek. Élettársak azok is, akik 70 évesen megismerik egymást, és érzelmi-gazdasági közösséget kezdenek házasságkötés nélkül. Vita esetén az érzelmi részben az együttélés motivációit, jellegét kell bizonyítani, a gazdasági közösség szempontjából azt, hogy a mindennapi bevételek, kiadások tekintetében a felek az együttélésnek megfelelően jártak-e el.

pazs # 2006.02.01. 18:26

A pusztán együttlakás miatt nem minősültök élettársaknak, attól sem, hogy (esetleg) együtt fizetitek a rezsit, hanem attól, hogy van valami közös (távlati) célotok, pl. házasság, gyerek, közös lakásvásárlás, építkezés.
Segít ez valamit?

torta # 2006.02.01. 18:11

Tisztelt Fórumozók!

A következő szituációval kapcsolatban lenne kérdésem:

Ha én férfiként együtt élek egy nővel egy lakásban(pár hete) amely 100%ig az én tulajdonom, és a nő csak ideiglenes lakcímmel van bejelentve, akkor ez tekinthető-e jogilag élettársi viszonynak? Szerintem nem, de átolvastam rengeteg fórumot, és cikket ezzel kapcsolatban, de konkrétan nem találtam ezt a szituációt. Olvastam, hogy érzelmi és gazdasági közösség is a feltétele az élettársi viszonynak, de ez a megfogalmazás is elég homályos volt számomra (persze nem az érzelmi része), ha valaki pontosítani tudná, mit takar a gazdasági közösség, azt is megköszönném.

Előre is köszönöm a válaszokat!