Gyermektartásdíj végrehajtása

sanett # 2009.12.19. 14:26

Sziasztok,

nagy problémám(nk) van. Exfeleség végrehajtást indított a férjem ellen, gyermektartásdíj részbeni fizetése miatt. A bíróságra már egy fél éve be van adva kérelem a gytartásdíj leszállítása miatt (mert elveszítette a munkáját és közben közös gyerekünk is született), de még csak egy tárgyalás volt. Kb. 80.000 Ft-tal tartozik...!! Az egyezkedés folyik, de az ex nem vonta vissza a végrehajtási kezdeményezést. A férjem és én is a szüleim lakásába vagyunk bejelentve, holott építkeztünk és már nem lakunk ott. Szüleim a lakást kiadták albérletbe, a lakásban semmi sem a mienk (a konyhabútort stb. kivéve). Albérlő telefonált, hogy ott járt a végrehajtó, de mivel nem voltak otthon, egy lapot hagyott a férjemnek a postaládában, hogy ha legközelebb jön, lakatossal jön... és bemennek a lakásba. Hangsúlyozom, hogy az albérlő cuccai vannak benne (TV, stb), szóval most azt fogják elvinni? Szüleim írjanak neki, hogy húzzon a búsba a végrehajtó, mert az ő lakásukba ugyan milyen jogon menne be? Vagy ilyenkor mi van? Sürgős választ kérek szépen egy hozzáértőtől, mert bármikor újra "betoppanhat" a végrehajtó!!!
Köszönöm!!!

klarianya # 2009.12.19. 10:24

Kedves Igazságkereső!
Sajnálom,hogy nem tudtam érdemben segíteni.
Azért remélem,mihamarabb megoldódik az ügyed!

igazságkereső # 2009.12.18. 21:06

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2009.12.18. 17:20

lehetséges-e,hogy a cégét felszámoltatom

Nem, mert nem a cég tartozik. Az üzletrésze vonható végrehajtás alá.

igazságkereső # 2009.12.18. 15:33

Kedves végrehajtó1!

Köszönöm válaszod!Akkor ezt fogom tenni.Azt mondták a bíróságon,hogy ha nem történik semmi(nem történt)menjek vissza és akkor beadjuk végrehajtásra,akkor elmondom amit írtál,besegítek kicsit:-)

végrehajtó1 # 2009.12.18. 14:23

Saját cége van,KFT ügyvezetője.Kér­désem az lenne,hogy mivel,hogy sehogy sem tudják megfogni,lehetséges-e,hogy a cégét felszámoltatom és abból kérem az elmaradt gyerektartást,vagy ez nagyon merész?:-)

Nem merész.De jobban jársz ha a végrehajtőval lefoglaltaatod az üzletrészét.No meg ha ügyvezető akkor csak van javadalmazása .

igazságkereső # 2009.12.18. 14:04

Kedves klarianya!
Köszönöm a segítséged!Voltam már a gyámhatóságon,azt mondták,majd ha a bíróság ad ki olyan papírt,hogy nem lehet miből levonni,nem lehet végrehajtani,csak akkor előlegezik meg sajnos.Ennek már nagyon-nagyon sok ideje.....és nem fizet.....

klarianya # 2009.12.18. 13:43

Kedves Igazságkereső!

Én úgy tudom,ha a Bíróság már megítélte a gyermektartást,és mégsem fizet,akkor menj be
a Gyámhatóságra a Bírósági végzéssel,és majd ott intézkednek.
Én voltam a Gyámhatóságon érdeklődni,hogy mi a teendő,ha Apuka nem fizet(Én még csak most adtam
be a Bíróságra a papírokat),és nincs miből végrehajtani,mert semmi nincs a nevén,és azt mondták,ebben az esetben az Állam fogja megelőlegezni részünkre a gyerektartást,igaz,csak 3 évre.
A továbbiakban úgy tudom,le is ültethetik,ha még mindig nem fizet.

igazságkereső # 2009.12.18. 12:13

Tisztelt Mindenki!

Ismét én!:-)Írtam többször is,tettem fel kérdéseket,válaszokat is kaptam amit nagyon köszönök!Semmit nem értem el a bírósággal a rendőrséggel a volt férjem egyszerűen nem fizet.Tavaly szeptember óta tartozik,lassan már 600000 ft-al.Saját cége van,KFT ügyvezetője.Kérdésem az lenne,hogy mivel,hogy sehogy sem tudják megfogni,lehetséges-e,hogy a cégét felszámoltatom és abból kérem az elmaradt gyerektartást,vagy ez nagyon merész?:-)
De már nagyon kellene a pénz,munkanélküli is lettem.
Vagy hogyan lehet akkor leültetni,vagy mit tegyek???
Válaszukat előre is köszönöm!

kaméleon # 2009.12.17. 15:22

„sem a gyerek valódi szükségleteit, ”

Azt vizsgálni kell. Sőt, elsősorban azt kell vizsgálni.

Természetesen nem ObudaFant akarom javítani, csak systernek – akit egyébként mindannyian értünk és megértünk – megvilágítani, hogy ez a szükséglet nem egy fix szám. Azt hiszem az igazságérzetünket az borzolja ilyenkor, hogy abból indulunk ki, ami nekünk van, amiből mi képesek vagyunk megélni.
A bíróság – elvileg - minden gyermek esetében külön értékeli azt is, hogy mi az, amit az adott gyerek a házasságban megkapott, ami az ő életviteléhez hozzátartozott, és ezután vizsgálja azt, hogy a különélő szülő jövedelmét mekkora mértékben kell és tudja ennek további biztosításához terhelni.

Persze, az is irányelv, hogy a házasság felbomlásával a gyerek lehetőségei is szűkülnek, és az igényekből esetleg most vissza kell venni, de hogy ez érvényesül-e, azt kevés tapasztalattal nem tudhatom. (Inkább úgy sejtem, hogy többnyire nem.)
Tehát, annak a gyerek, akinek mindeddig a márkás cucc, a tenisz, a drága magániskola a természetes közege volt, nagy valószínűséggel most is elfogadják ezt szükségletének. Fontos, hogy ez már a különválás előtt is megvolt. Tehát, az apukának arra kell készülnie, hogy ezt a megszokott színvonalat – lehetőség szerint – továbbra is biztosítania kell, és a saját új életére azt kell beosztania, ami marad.
Már, ha a jövedelmének az 50%-ába a többi eltartandó gyermekére is tekintettel, ez belefér. Ezért az nem teljesen igaz, hogy a második gyerek igényei senkit sem érdekelnek. Biztosan van sok olyan bíró, akire szemellenző nőtt, és előfordulhat az is, hogy másodfokon is pont ilyeneket fog ki valaki, de azért annak már kisebb az esélye, és ha valaki felkészülten és hitelesen tálalja a tényeket, nagyobb eséllyel lesz viszonylag igazságosnak érezhető döntésre kilátása.

ObudaFan # 2009.12.17. 12:40

Ha a beadástól több, mint 6 hónapra vissza kérte a végrehajtást, akkor a vh. lap részbeni visszavonását lehet kérni.

Illetve, hogy javítsam magam, mivel ez nem jogvesztő határidő, így ezügyben végrehajtás korlátozása iránti pert lehet indítani.

ObudaFan # 2009.12.17. 11:39

A %-os mérték alapjába nem számít bele. De ha elmaradás van, végrehajtható abból.

krityó # 2009.12.17. 11:20

Jó napot!
Kérdésem a következő lenne. Ha valaki magánnyugdíjpénztári tag, nyugdíjba vonul, a magánnyugdíjpénztári megtakarítás összegét nem kéri a társadalombiztosítási rendszerbe visszautaltatni, hanem egyösszegben felveszi.
Az egyösszegű magánnyugdíjpénztári kifizetésből kell-e fizetni gyermektartásdíjat. Ha kell milyen törvény alapján és hogyan. A magánnyugdíjpénztár nem vonja le a gyermektartást, mert nem tartozik rá. Ezt a választ kaptuk. A TB nyugdíjból természetesen le lesz vonva a gyermektartást. Sem a végrehajtási törvényben sem a gyermektartásdíjra kötelezett jövedelemnél nem találtunk rá törvényt.
Sürgős választ várunk, mert 2009.12.30-tól nyugdíjas lesz az illető.
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.12.17. 11:19

sem a gyerek valódi szükségleteit,

Azt vizsgálni kell. Sőt, elsősorban azt kell vizsgálni.

ObudaFan # 2009.12.17. 11:09

Marci72

Ha a beadástól több, mint 6 hónapra vissza kérte a végrehajtást, akkor a vh. lap részbeni visszavonását lehet kérni.

syster # 2009.12.16. 21:32

Kedves Monalisa!
Te testközelből láttál már ilyen tárgyalást? Közlöm veled, hogy nem vizsgálják az anya életmódját, sem a gyerek valódi szükségleteit, csak azt nézik, hogy %-osan az igényelt tartásdíj belefér-e az apa fizetésébe, a jog adta korlátok figyelembe vételével. És az új feleség/élettárs vagyoni helyzetét nem választják le az apáéról. Ez személyes tapasztalatom. A pert kezdeményező anya több vállalkozás tulajdonosa, életmódját reklámozza, az egész város ismeri, mégis megette a bírónő a jövedelemigazolását 120.000 Ft havi fizetésről és az OSZTALÉKJÖVEDELME FEL SEM MERÜLT!!! Hiába írtuk meg, hogy évente többször telel-nyaral külföldön, két autó, stb. Az apa alkalmazott, 170.000 Ft fizetéssel. Hiába mellékeltünk 5 kg számlamásolatot az apa háztartási kiadásairól, ami igazolja, hogy több a kiadás, mint a bevétel. Hozzáteszem, én GYES-es voltam a közös gyerekkel (huszonezer Ft jövedelem/hó, erre azt mondták, a per szempontjából lényegtelen). A tárgyaláson említésre került az én autóm is az apa rovására, pedig azt akkor vettem, amikor még nem is ismertem az élettársamat. Viszont az is kiderült, az apa nem hivatkozhat a háztartásunkban élő lányomra, mert nem vér szerinti gyereke, nem köteles eltartani.
Kedves Gourman! Egy ex feleség azt kér, amit akar, és meg fogja kapni. Az élettársad jobb, ha hozzászokik, hogy Te sosem leszel független a volt feleségedtől, továbbá az igazság valahol odaát van, de Te nem fogsz találkozni vele. A mi esetünkben a kérdéses gyermek a város legdrágább fizetős gimnáziumába jár, úgy megy külföldre, mint Te a sarki boltba. Márkás cuccok, menő szabadidős elfoglaltság (tenisz, stb). Ez a bíróság szerint jár, a második kapcsolatból született gyermek igényei senkit nem érdekelnek (pl. fűtött lakás, óvodai költségek, stb.).
A hozzáállás eleve az, hogy a volt férj hazudik, és el akarja kerülni a kötelezettségeit. Az senkit nem érdekel, hogy az anya a gyerekkel kapcsolatban minden véleményezési, döntési lehetőséget megakadályoz. pl. a párom az iskolában tudta meg, hogy a gyereket az anyja már máshova íratta. Jogilag az apának ebbe beleszólása lenne, de a bírónőnél ez sem érte el az ingerküszöböt. A fizetés x %-a jár az asszonynak, és ennyi! Mondhatja bárki, hogy a gyereknek jár, de kérdem én, mikor kellett egyetlen anyának elszámolnia, hogy mire költi a gyerektartást?

Marci72 # 2009.12.16. 20:05

Ha a vh lap benyújtásától lehet követelni (ami szeptember),akkor már nem stimmelhet az összeg.

És valóban ki lehet csak úgy húzni,belejavítani egy vh lapban bármibe szigo (név nélkül) ?
Ha a vh kérő adatai nem valósak,sőt az ítélet is egy fellebbezett ítélet,akkor is jó a vh lap?
Ha a bíróság kijavató végzést hozott,hogy az valóságban szeptember,akkor mit keres rajta a júliusi bírósági érkeztető bélyegző?

ObudaFan # 2009.12.16. 19:38

Ha tényleg több a követelt összeg, mint a tényéege tartozás, akkor a bíróságon lehet kérni a vh. lap (részbeni) visszavonását. A többivel sokat nem lehet kezdeni. (6 hónapra vissza a vh. lap benyújtásától lehet követelni.)

Marci72 # 2009.12.16. 19:17

A segítségeteket szeretném kérni:

Tartásdíj csökkentési per van folyamatban 2007 nyara óta. Most került az ügy másodfokra, 3 hét múlva tárgyalják.Végrehajtást indított volt feleségem ügyvédje ellenem,mint kiderült a házunkra bejegyezték a végrehajtást (a földhivatal értesített ki).
Az utóbbi pár hónapban valóban a fele összeget tudtam fizetni, így különbözet keletkezett.(2 saját gyermeket is nevelek saját háztartásomban)
A most kezembe kapott vh lapon sok adat nem valódi.

• a végrehajtást kérő lakcíme
  • a jogerős ítéletnek a fellebbezett korábbi elsőfokú ítélet van megadva
  • a követelt különbözet tavaly december, és idén július közötti időszakra követelt elmaradás van írva (nem 6 hónapra lehet?)
  • a vh lapon szerepel idén január is,de valaki kihúzta tollal szignózás nélkül.(a tavaly dec. nincs kihúzva)
  • a követelt összeg nem stimmel sehogysem. Sokkal több,mint a valóság
  • a vh lapon van egy júliusi bírósági érkeztetési bélyegző, a lapot visszaadták javításra,mert nem akkor érkezett be valójában a bíróságra. Kaptam 3 hete egy kijavító végzést,hogy nem volt helyes a dátum a vh lap kiállításánál.A valódi dátum szptember X.-edike.

Mit tudok tenni?

nandy # 2009.12.15. 23:35

A gyt. díj emeléshez úgy tudom, hogy nem elegendő, ha az ex jüvedelmét, vagyonát firtatják. Nézik ilyenkor a gyermek szükségleteit is.

monalisa1 # 2009.12.15. 20:12

A gyermektartásdíj ügyében eljáró bíróság nem "az" adóhatóság, te nem fírtatják kinek miből és milye is van. Nyugtasd meg a barátnődet.

A jelen ügyben egyedül a te jövedelmed ami érdemleges., ennek ellenére egy környezettanulmány amúgy megnyugtató lehet, hogy a gyermek az apánál -és az ő élettársánál- jó helyen van.

Ha a barátnőd netán milliomos (...) és évente jártok telelni/nyaralni stb., - nem a te fizetésedből kerülhet rá, tehát az ex "arra" a pénzre hiába is hajt!...

Külön írom: négyszemközt (!) mond meg a volt feleségednek: ha továbbra is vájkálódik "elmehetsz" munkanélkülinek és onnantól majd te fogod kérni a jelenlegi t.díj csökkentését - hiszen megalapozott okod lenne rá.

gourman # 2009.12.15. 19:58

Monalisa,köszönöm a válaszodat...én is így gondolom,ráadásul nem tett jót a kapcsolatunknak- a jelenlegi párommal-jogy az ex rám szállt és a páromnak kell bizonyítani miből és hogyan lett háza(amiről egyébként papírok bízonyítanak minden forintot)...

monalisa1 # 2009.12.15. 19:20

Ne mosson össze az ex semmit, főleg akkor ne ha az a ház nem a te tulajdonod/részed.

A t.díj alapvetően a mindenkori havi nettó jövedelmed alapján kerül meghatározásra - egy eltartott gyermek után 15-25%-ig bezárólag. (Ha esetleg van közös hiteltartozás a jelenlegi pároddal autóra stb., azt nem veszik mentségedre figyelembe - hitelt felvenni magánügy...)

Ha ebből a kapcsolatból is születik gyermeked HALADÉKTALANUL fordulj bírósághoz és kérd, hogy a körülmények lényeges változására tekintettek csökkentsék a t.díj összegét. (A probléma ott van, hogy amíg a bíróság a kérdesben nem dönt, változatlan összegben kell fizetni a t.díjat - visszamenőleg a különbözet nem kérhető/beszámítható, mert azt a gyermek már megette...)

Külön írom: mível valószínűleg nem vagytok bejegyzett élettársi kapcsolat, így jószerével "csak" együtt laktok, ergo nem több mint szívességi lakáshasználat.

Szóval az ex azt kér amit akar, a kérdésben a bíróság szava dönt.

gourman # 2009.12.15. 18:42

MOnalisa
Alapvetően az a baj hogy én lennék az apa,és tartásdíj emelést kezdeményeztek ellenem,mert a jelenlegi páromnak háza van és az ex próbálja a saját vagyoni viszonyainkat összemosni,nem vagyok a házban tulaj,se haszonélvező,de ennek ellenére az ex nem hisz el semmit és ezértkezdeményezte ezt a környezettanulmányt?

monalisa1 # 2009.12.15. 18:32

A gyámhatóságtól, és a gyermek lakhelyét- életkürülményeit nézik meg.

Az hogy a lakás/ház nem a te tulajdonod az nem lesz hátrányodra, hiszen egy anya lakhat a gyermekével akár albérletben is - csak legyen rendezett a lakhatás.

Nem mummus a hatóság - segítőleg vannak, és a látogatásról jó benyomás alakulhat ki ha ekként állsz hozzá a dologhoz.

"Mona"
laikus hozzászóló