Gyermektartásdíj végrehajtása

ObudaFan # 2011.11.18. 09:53

Hát, arra az esély szerintem nem sok, hogy ebben a lakáspiaci helyzetben lakottan elkél az a ház.

Alkonyat74 # 2011.11.23. 16:08

Tisztelt Ügyvéd úr! 2006-ban elváltam, volt férjemmel közös tulajdonban levő lakásban élek kk. közös gyerekünkkel. Váláskor a lakás kizárólagos használatát nekem ítélték, vmint a mindenkor fizetésének 20%-át gyermektartásként. Lakásunkat szabadfelhasználású hitel terhel, melynek részletét volt férjem fizeti. Gyermektartási díjat nem kapok a válás óta. Volt férjem jelezte, hogy nem hajlandó tovább fizetni a hitelt, melyben én vagyok az adóstárs. Az lenne a kérdésem, hogy

• amennyiben nem utal a volt férjem a banknak (bankszlaszámot akar változtatni), abban az esetben a bank a munkáltatót(állami cégnél dolgozik) keresi meg, vagy automatikusan engem, mint adóstársat terhelnek meg?
  • elmaradt gyermektartás miatt perelhető-e a volt férjem?

Köszönöm

Andi0427 # 2012.01.03. 10:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2003-ban született egy kisfiam, kit az édesapja a nevére vett (nem voltunk házasok). 2004-ben bírósági ítélet alapján kötelezték, hogy havi 10.000 Ft-ot fizessen mint gyerektartás. Azóta sem kaptam egy fillért sem, bár ez az én hibám is, mert nem nógattam többször. Tavaly augusztusban elmentünk együtt a GYÁMÜGYre más papírok miatt (közben én férjhez mentem és két másik gyerekem is született), és ott elmondták neki, hogy mivel jár a gyerektartás díj nem fizetése. Ő ezt tudomásul vette és mostmár élni szeretnék azzal, hogy fizessen. A kérdésem az, hogy ha most a bíróság kiküld a szüleihez végrehajtót és természetesen nem tud lefoglalni semmit, mert nem ott lakik és semmije sincs, aztán mi a következő lépés? Be tudják-e hajtatni rajta? Úgy tudom bejelentett állása sincs, albérletben lakik valahol...
A másik kérdésem, hogy ez a megállapított 10.000 Ft, ez a végleges gyerektartási összeg, vagy kérhetem-e, hogy megemeljék, mert nevetségesen kevés.
Ha nem fizet, mert biztosan nem fog ezek után sem, akkor az állam megelőlegezi három évre (ha jók az információim), de az édesapát előveszik-e? Megkeresik-e, és lesz-e jogi következménye? Már a telefonja is ki van kapcsolva, utol sem tudjuk érni.

Köszönöm a válaszát előre is: Andi0427

dina33 # 2012.01.05. 15:03

Érdeklődnék ideiglenes intézkedésként a bíróság 20 000 Ft (20% jár egy gyerekre)gyermektartást állapított meg, nem engedte megemeltetni pedig a feleség kétszer is kérte. Most mondják majd ki az első fokú ítéletet. Kérheti a feleség a gyerektartás fölét visszamenőleg? már úgy értem, hogy a 20 000 Ft és a fizetés 20% közötti összeget?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.05. 15:39

Kérés nélkül is benne kell lennie az ítéletben. Persze, nem árt külön felhívni rá a bír figyelmét.

dina33 # 2012.01.05. 16:10

Annak hogy megkapja a külömbözetet?

ObudaFan # 2012.01.05. 21:54

A hátralék összegét.

dina33 # 2012.01.07. 11:54

Nincs hátralék! 2 és fél éve megállapodtak ebben az összegben. Azóta tart a per és még nem döntöttek senki javára 20 000 Ft-ot ideiglenesen szabta ki a bíró! A feleség úgy gondolja, hogy jár neki a különbözet! Tudni kell, hogy az összes közös hitelüket a férj fizeti plusz a gyerektartást is, sőt úgy lépett le a nő, hogy itt hagyott több százezer Ft tartozást. Arról sem született bírói döntés, hogy mikor lehet az apával a gyerek van, hogy két hétbe egyszer engedi át az anyja de van hogy egy hónapig se mehet az apjához, pedig a szomszéd tömben laknak.

ObudaFan # 2012.01.07. 13:47

Rendben, de most lesz elsőfokú ítélet, az pedig megállapíthat hátralékot, ha az ideiglenes intézkedésben foglaltaknál magasabb összegben állapítja meg a tartásdíjat.

zkriszti # 2012.01.09. 08:27

Üdv mkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Gyermektartásdíj nem fizetése miatt büntetőperes eljárás indult az exem ellen, amely alapján 150 nap közmunkára ítélték, ill. 340ezer forintos tartozást állapítottak meg. Örültem az ítéletnek, csak most azt nem tudom, hogy hogyan jutok hozzá az elmaradt tartásdíjhoz? Az ítélet végén ott van, hogy jogerős és végrehajtható. Mit kell tennem? Mi a következő lépés?
Köszönöm
Szabóné Kriszta

Kriszti72 # 2012.01.09. 08:32

zkriszti
Írok Privátba mert hasonló a helyzetem és megbeszélhetnénk.

ObudaFan # 2012.01.09. 09:50

Végrehajtási eljárást indíthatsz a polgári perben eljárt bíróságon és ha az sikertelen, megpróbálhatod a gyámhatóságtól kérni a tartásdíj előlegezését. Ha pedig továbbra sem fizet, újra feljelentést tehetsz.

:):) # 2012.01.09. 10:50

Tisztelt Fórumozók !
Párom -élettársam- gyermektartás ügyében kezdeményezett bírósági eljárást. Az illetékes Bíróság 350 km távolságra van ,négy tanuló gyermeket nevelünk ebből három kiskorú,igen szerény az anyagi helyzetünk .
Amennyiben meg kell jelennie ,hogyan tudjuk visszatéritettni az útiköltsége,t van e rá mód? és ha igen ,milyen igazolásokat szedjünk össze ?
A válaszokat előre is köszönöm !
Andrea.

ObudaFan # 2012.01.09. 10:51

Ha pernyertes lesz, akkor kérheti az útiköltsége megtérítését az ellenféltől. Ha tömegközlekedéssel jut el oda, akkor a menetjegyet kell bemutatni, ha autóval, akkor az autó paramétereiről kell nyilatkozni.

:):) # 2012.01.09. 10:57

köszönöm a választ!
Tehát ha jól értem : ebben az esetben a volt feleségtől kéri a bíróságon keresztül ?

zkriszti # 2012.01.09. 12:35

Köszönöm, akkor végrehajtást kérek.

dina33 # 2012.01.09. 15:23

Akkor ezek szerint nem számít, hogy a férj fizet minden adósságot?

ObudaFan # 2012.01.09. 20:03

:):)

Igen, a pernyertes perköltségét a pervesztes fizeti.

dina33

Számít, mert lehet megtérítést kérni, csak épp annak a gyermektartáshoz semmi köze.

ktn2011 # 2012.01.22. 12:54

Üdvözlök mindenkit!
Megpróbálom röviden leírni a problémám!
2 beteg gyermeket nevelek egyedül,a nagyobbik skrizofén!:( '6-án kaptam meg az ítéletet ami szerint az apa köteles a keresete 33%-át vagy minimum 50000 ft-ot fizetni havonta! Külföldön él évek óta,lakás 2 autó stb...szóval jól élnek. Az új kapcsolatából van egy 1 éves kisfú. Pár napja kaptam egy levelet tőle,miszerint nem fog egy fillért sem fizetni a 2 gyermeknek,mert ott hagyta a munkahelyét....valószínűnek tartom,h ő megy gyesre a kicsivel. Kérdezem én,hogy aki az erején felül mindent megtesz a fiúkért nekem vagyis a fióknak,miért nincs joguk a megfelelő életmódhoz!? Ezalatt a minimumot értem...A kisebbikkel ápolásin vagyok de a másik gyermektől nem tudok elmenni dolgozni,mert folyamatos felügyeletet kell neki biztosítani!Az apa mindent megtehet???? Miért van ez...? Olyan szinten el vagyok adósodva,h hihetetlen de a beteg gyereket hordanom kell orvoshoz ha tetszik ha nem! Semmiben nem hajlandó támogatni! Valami remény vagy esély van arra,hogy valaha is kapnak tőle pénzt??? Vagy valóban megteheti,h nem fizet egy fillért sem...?
Előre is köszönöm!

dina33 # 2012.02.10. 08:36

20 000 Ft-ot állapított meg a bíróság ideiglenes intézkedésként, a feleség 32 000-ra emeltetné meg és visszamenőleg másfél évre szeretné kérni a fölét. azaz 12 000 Ft-ot. Kérdésem, én úgy tudom, hogy csak 6 hónapra lehet kérni visszamenőleg.Vagy erre van más törvény is?

ObudaFan # 2012.02.10. 08:44

Igen, a keresetlevél benyújtásától 6 hónapra vissza lehet.

madamhooch # 2012.02.11. 17:21

Jo estet mindenkinek!
En es a ferjem lassan 3 eve vagyunk hazasok.Nekem van egy fiam es neki egy lanya,aki az edesanyjaval es annak elettarsaval el.16000 forint tartasdijat fizetunk havonta es sajnos volt mar ugy,hogy kestunk es a rendörsegre tett az anya bejelentest.Alexandra mar 18 elmult es ma olvastam egy cikket a tartasdijra vonatkozoan....addig nem is tudtam,hogy a gyermeknek is vannak kötelezettsegei.14 evesen fodrasz akart lenni,de hamar raunt a tanulasra es megbukott.Aztan evet ismetelt,de ez is ugyanugy vegzödött,mint az elsö.Aztan eltanacsoltak es mas iskolaba kezdett,de ez sem tetszett neki es itt sem maradt tul sokaig.Összel kezdett cukrasznak tanulni,karacsonykor talalkoztunk utoljara,amikor buszken mondta,hogy nem bukik meg ....de közel van hozza szerintem megint.A cikkben ez all "A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb. ) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti. A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99. )."
Ha ezt vesszuk alapul,mar reg nem fizetnenk.De az anya meg ma is elvarja a rendszeres tamogatast.En szivesen adok a kislanynak penzt,de nem mint gyermektartast.Mit lehet tenni?Köszönöm a valaszokat!:)

ObudaFan # 2012.02.11. 20:40

Pert lehet indítani a gyermektartás megszüntetése iránt. Már ha a 18. életév betöltése utáni eredményei is alátámasztják ezt.

dina33 # 2012.02.20. 21:41

Ha nem ad be hivatalos kereset levelet, a gyerektartáshoz,akkor a bíróság megítélheti anélkül is a 6 hónapra visszamenőleg? Mert már többször kérték beadványban, hogy szeretnék felemeltetni 30 000 Ft-ra aztán 40 000 Ft-ra, de a bíróság mindig elutasította. Még folyik a gyerek elhelyezési per, és még ítélet sem született.

ObudaFan # 2012.02.20. 22:12

Ha per van folyamatban, akkor ott volt keresetlevél. A per azzal indul.