Ebben a helyzetben a mostohagyermekedet aligha fogja figyelembe venni a bíróság.
Ha igazolod, hogy a gyerek szükségleteit ez az összeg nem fedezi, esetleg igazolod, hogy a jövedelme magasabb, akkor természetesen lehet esély az emelésre.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Tisztelt Jogi fórum.
Elég nagy problémám van.Gyerektartással kapcsolatban.Gyermekem nem az én nevelésemben van hanem az édesapja nevelésében.2010 óta fizetésemből vonják a gyermektartási díjat ami határozott 16.000ft.Volt férjem 2013-ban kért letiltó végzést a fizetésemre 368.000 ft gyermektartás díj elmaradásra.Ami azért furcsa,mert először is a fizetésben éreztem meg,hogy levonás van.másodszor jött egy szedet vetet letiltó végzés amiben nem volt feltüntetve hogy mire csak annyi ,hogy ki a letiltás kérő és hogy gyermektartásdíj elmaradás. majd 1 hónappal később érkezett egy végzés a bíróságtól.a letiltással kapcsolatban. Ezt a végzést meg felebeztem kértem benne,hogy a végre hajtás kérő tételesen tüntesse fel,hogy mire követel?Illetve fénymásolva leküldtem minden hónapra levont gyerektartás díjat.azaz igazoltam,hogy minden hónapban rendszeresen fizetem a gyerek tartást ezért nincs elmaradásom. 3 hét elteltével jött a válasza bíróságtól kissé félve bontottam fel ,de örömmel is hogy jó hír van benne de ami benne áll le döbbentem:( A bíróság kivárva a max időt vissza küldte hiánypótlásra ,hogy nem megfelelő,mert nem kézzel írtam:(meg mutattam az ügyvéd hölgynek aki segített megírni fel is hívta őket,de rá nyomták a telefont miután bemutatkozott,hogy ki ő és milyen ügyben keresi a bíróságot azaz az bíró nőt. Majd megírtam kézzel.feladtuk 3-4 hét múlva újabb levél a bíróságtól már féltem ,de bíztam benne minden rendben lesz most.:((Válasz a levélre.- meg kaptuk a felebezését,de nem értjük kérdése mire vonatkozik:(((Kérjük pótlásként küldje meg.
„ami benne áll le döbbentem:( A bíróság kivárva a max időt vissza küldte hiánypótlásra ,hogy nem megfelelő,mert nem kézzel írtam”
A döbbeneted a jogszabály ismeretének hiányából adódik, de egyébként a kézírást két tanúval el lehetett volna kerülni.
Elég kaotikus, amit írsz, de ha jól értem, az a probléma, hogy te már teljesítettél, amit a másik fél nem ismer el. Ebben az esetben a végrehajtás megszüntetése iránti pert lehet indítani.
Üdvözletem köszönöm a válaszát.igen lehet ezt kell indítanom igen elég kaotikus.megjegyezném 2 tanuval el volt látva.pont most néztem meg. az hogy a max időt kivárták most utólag gondolom úgy ,hogy időhúzásra ment .akkor nem gondoltam így.oké le állíttatom ez garantálja nekem,hogy nem fog be adni mást? levonásra mert az elmúlt 4 évben ez volt a 3-ik először 92 ezer forintot jelzet másodszor 154 ezer ft ezeket hagytam levonni úgy éreztem gyermekemnek megy.majd most ez az összeg.de köszönöm válaszát,és ezt nem tudják elutasítani? vagy bele kötni?
illetve mégy annyi kérdésem lenne ,hogy a pluszba levont több száz ezer forintot ami jogtalanul let levonva,azt ezzel a perrel vissza követelhetem?
pontosabban egy ügyvédre lenne szükségem aki rendbe rakja a homályos dolgokat( leállítja a végrehajtást)illetve vissza követeli a jogtalanul levont 292 ezer forintot plusz az előtte 2x jogtalanul levont másik 3 szaz ezret.olyan ügyvéd aki karakán nem fél a bíróságtól és aki nem adja fel ha rá csapják a telefont.vagy egy olyan ügyvéd aki elfogultságra hivatkozva másik bíróságot kér és ott rendbe rakja nem hátrányból indulva.
ilyet lehet találni?
„ ezt nem tudják elutasítani? vagy bele kötni?”
Nézd, amit írsz, az rendkívül kaotikus, így aztán nem állíthatom, hogy biztosan nem tudják elutasítani, mert a kérdésedből a tényállásra legfeljebb következtetni lehet. Ha jobb eséllyel szeretnél belevágni, az iratokkal keress fel egy ügyvédet.
„illetve mégy annyi kérdésem lenne ,hogy a pluszba levont több száz ezer forintot ami jogtalanul let levonva,azt ezzel a perrel vissza követelhetem?”
Azt nem visszakövetelheted, hanem a későbbi fizetendőből levonhatod.
„ilyet lehet találni?”
Lehet.
Köszönöm a válaszát! S ha jól értem, akkor maradt a 25%-os plafon a tartósan beteg gyermekek estén?
A 25% soha nem volt plafon. A plafon az összes gyermekre vetített 50%.
Tisztelt Ügyvédek,
Egy külföldön élő elvált apuka vagyok. Gyermekem külföldön született de magyar állampolgár, a különköltözés után édesanyja Magyarországra távozott vele.Idén márciusban mondták ki válásunkat Magyarországon. A gyerek jövője érdekében (akkor úgy tudtam ex-feleségem a gyermekkel albérletben lakik és egyedül neveli), vagy nem törődömségből, vagy teljesen mindegy már hogy milyen okból de aláírtam a közös megegyezést, miszerint a tartásdíj havi €400 (akkori nettó keresetem 20%-a). Ezután az én munkahelyem változott és keresetem is csökkent, illetve több információ jutott birtokomba a válás kimondása óta: Ex-feleségem soha nem élt egyedül, a hazaköltözés után 2 héttel már egy másik emberhez költözött és élt vele életvitel szerűen a gyermekemmel együtt, azóta ez a férfi feleségül is vette, pár hét múlva születik közös gyermekük (azaz körülbelül a válás kimondásakor fogant). Én a teljes tartásdíjat nem a válás kimondásától, hanem 2013 szeptemberétől fizettem. Idén júliustól többször jeleztem ex-feleségemnek emailben és telefonon, hogy nagyon komoly nehézségeket okoz számomra a magas tartásdíj. Erre érdemi választ tőle nem kaptam. Közben ők a tartásdíjat új gépjármű vásárlására és a közösen vásárolt új házra költik többek között, miközben a lányom használt ruhákban jár.
Idén októbertől már csak a tartásdíj egy részét de továbbra is tetemes összeget utalok a ex-feleségemnek (45000-60000Ft), viszont ő perrel és börtönnel fenyeget. Kérem adjanak tanácsot, hogyan tudom kezdeményezni a tartásdíj csökkentését, hiszen egy újabb per teljes költségeit most nagyon nehezen tudnám előteremteni!
Köszönettel!
Tisztelt Mindenki!
Segítséget kérnék az alábbi ügyben. Férjemnek az előző házassága alatt - de különélésükkor - született gyerek után tartásdíjat fizet. Az más, hogy a fizetésének 50%-át - ezt a Kúria is helyben hagyta úgy, hogy van másik gyerek (miénk). De ez most nem érdekes. A gond az, hogy gondolt egyet a menyecske, és az addig befizetésre szolgáló OTP folyószámláján, a befizetéseket letiltatta. Ezután a bejelentett lakcímére küldtük postán az összeget. A februárt felvette, a többit nem. Visszajött. De! Feljelentette a férjemet a rendőrségen, hogy nem fizet. GYANÚSÍTOTTként hallgatták meg, de vitte a befizetőket, így gyorsan tanú lett az ügyben. Közben a volt feleség elindította a végrehajtást is. Ott is leírtuk, csatoltuk a bizonyítékokat, hogy nem valós a végrehajtás kérés, így kifogással élünk. A végrehajtó nő nem értette az egészet, így visszaküldte a bíróságra. Ott is jeleztük, beküldtük, csatoltuk...
A rendőrség idő közben lezárta a nyomozást BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN és rögzítette, hogy a tartásdíj minden hónapban megfizetésre került. Ezt a határozatot is csatoltuk a bíróságnak. Erre kaptunk egy levelet a Földhivataltól, hogy bejegyezték a végrehajtási jogot. Lehet, hogy időviharban vagyunk, és lemaradtunk valamiről? Miképpen lehetséges az, hogy egy bírói szakban lévő végrehajtási ügyben, ami még nem jogerős, és esetleg egy fellebbezés sem történt meg, a végrehajtó jogot jegyez be? Álláspontunk szerint, a férjem addig felel a gyerektartásdíjjal kapcsolatban, amíg megfizeti. Az, hogy a volt feleség mit tesz, azért nem felel. Vagy mégis?
Jogos a végrehajtó magatartása vagy egy kicsit elsiette a dolgot?
Köszönettel a válaszokat
Nefeli
Valoszinuleg nem siette el,neki intezkedesi kotelezettsege van. Az ebbol eredo karokat a vegrehajtast keron lehet ervenyesiteni. Ha pedig van olyan reszlet a fel nem vett tartasdijban, ami a vegrehajtasi kerelem benyujtasakor tobb, mint 6 honapos volt, annak a vonatkozasaban vegrehajtas korlatozasa iranti per indithato.
Tisztel Szakértő!
Miként vehető igénybe, ha igénybe vehető a családi adókedvezmény,ha a válási procedúrán túl leszünk?
Én jogosult vagyok a kapható összeg (2016-tól 2 gyermek után 25eFt-ra emelődött az összeg 20eFt-ról)felének az igénybe vételére?
Az anyuka olyan adózásba esik -egyéni vállalkozó-, ami által nem jogosult a kedvezményre; én alkalmazotti viszonyban vagyok és jelen pillanatban az én fizetésemhez számolódik ez a támogatást.
2 gyermekről van szó. Az anyukának van élettársa, de nincs igazolható 1 éves együttélésük -mint olvastam, ez feltétel élettársi viszony esetén.
És egyáltalán, mit jelent, hogy igazolható? Hol kellene ezt nekik bejelenteni? Az önkormányzatnál?
Köszönettel:
Landre
Ha ő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, te nem fogod tudni igénybe venni.
A legegyszerűbb, ha közjegyzői nyilvántartásba veszik, hogy élettársak.
Tisztel Szakértő
Miként vehető igénybe, ha igénybe vehető a családi adókedvezmény,ha a válási procedúrán túl leszünk?
Én jogosult vagyok a kapható összeg (2016-tól 2 gyermek után 25eFt-ra emelődött az összeg 20eFt-ról)felének az igénybe vételére?
Az anyuka olyan adózásba esik -egyéni vállalkozó-, ami által nem jogosult a kedvezményre; én alkalmazotti viszonyban vagyok és jelen pillanatban az én fizetésemhez számolódik ez a támogatást.
2 gyermekről van szó. Az anyukának van élettársa, de nincs igazolható 1 éves együttélésük -mint olvastam, ez feltétel élettársi viszony esetén.
És egyáltalán, mit jelent, hogy igazolható? Hol kellene ezt nekik bejelenteni? Az önkormányzatnál?
Köszönettel:
Landre
Tisztelt Szakértő!
Gyermektartásdíj fizetési kötelezettségem van immár 3 éve. Rendesen fizettem a gyermektartást viszont a volt feleségemmel nagyon rossz a viszonyom. Azért, hogy megszégyenítsen a munkahelyemen végrehajtást kért a bíróságon, hogy tiltsák a gyermektartást a fizetésemből. 1 éve 3 hónapig nem volt munkám és felgyűlt némi hátralék. Új munkahelyemen szintén vonják a gyermektartást és a hátralékot is. Nagyjából 70 ezer Ft még a hátralékom. Előző hónapban is utalták neki a gyermektartást és ebben a hónapban is menni fog neki.
Kérdésem. Tulajdonomban van egy családi ház 5/10-ed része. Tetethet-e a volt feleségem a végrehajtóval elidegenítési tilalmat a házamra? Ezzel fenyegetett meg legutóbbi alkalommal.
vik73
Elidegenítési tilalmat biztosan nem. Végrehajtási jogot elvileg lehetne, de ilyes csekély hátraléknál, ha van remény a gyors kiegyenlítésre, nem lesz az sem.
Legalábbis a magyar jog szerint ettől még az ő szülői felügyeleti joga nem szűnik meg.
Ha már meg van ítélve, végrehajtást lehet kérni rá. Ha még nincs, pert kell előbb indítani iránta.
Tisztelt Fórumozók!
A napokban megszületett a jogerős bírósági határozat gyermekehelyezes es gyermektartás fizetés ügyében. A volt felesegem meg sem jelent a targyalason ennek ellenére a bíróság megkereste a kulfoldi adohatosagot és kideritette, hogy van munkahelye es jovedelme. Ezek után megallapitotta a gyerektartás összegét. Biztosra veszem, hogy nem fogja fizetni a rá kiszabott gyerektartast. Van arra lehetőség, hogy a külföldi munkaberből letiltsak az összeget? Ha igen, mi annak a menete?
Valaszotokat előre is köszönöm.
Az igazságügyi minisztériumon keresztül kérheted a végrehajtást.
Köszönöm a gyors választ. Tudna esetleg bővebb felvilágosítást adni, hogy miként kezdjek hozzá? Előre is köszönöm.
Igazságügyi Minisztérium, Nemzetközi Magánjogi Főosztály
Cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2-4.
Postai cím: 1357 Budapest, Pf.: 2.
Telefonszám: +36 (1) 795-4846;
Fax: +36 (1) 795-0463;
E-mail: nmfo@im.gov.hu
Web: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…olatos-ugyek
Köszönöm szépen ☺
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérésem a következő. Elváltam és gyermekeim után becsületesen fizettem a gyermektartást. Volt feleségem, rosszindulatból beadta a végrehajtást a fizetésemre, hogy megszégyenítsen a munkahelyemen, pedig nem volt hátralékom sem. Két évig vonták a fizetésemből a gyermektartást. Ezután külföldre költöztem, ahonnan továbbra is becsületesen küldtem a tartást, hátralékom továbbra sincsen.
Kérdésem. Ha visszaköltöznék Magyarországra volt feleségemtől jó távol, hogy ne tudja meg. Bejelentett állást vállalnék és továbbra is küldeném a tartást, akkor automatikusan újra tiltanák a fizetésemből a tartást (mert például egy számítógépes rendszer egyből jelzi a végrehajtó felé), vagy nem?
Mint említettem, semmilyen hátralékom nincs.
Számítógépes rendszer nem jelzi szerintem, de a végrehajtó lekerheti.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02