Gyermektartásdíj végrehajtása

ObudaFan # 2014.12.08. 12:52

Ebben a helyzetben a mostohagyermekedet aligha fogja figyelembe venni a bíróság.
Ha igazolod, hogy a gyerek szükségleteit ez az összeg nem fedezi, esetleg igazolod, hogy a jövedelme magasabb, akkor természetesen lehet esély az emelésre.

monkri14 # 2014.12.14. 18:34

Tisztelt Jogi fórum.

Elég nagy problémám van.Gyerektartással kapcsolatban.Gyermekem nem az én nevelésemben van hanem az édesapja nevelésében.2010 óta fizetésemből vonják a gyermektartási díjat ami határozott 16.000ft.Volt férjem 2013-ban kért letiltó végzést a fizetésemre 368.000 ft gyermektartás díj elmaradásra.Ami azért furcsa,mert először is a fizetésben éreztem meg,hogy levonás van.másodszor jött egy szedet vetet letiltó végzés amiben nem volt feltüntetve hogy mire csak annyi ,hogy ki a letiltás kérő és hogy gyermektartásdíj elmaradás. majd 1 hónappal később érkezett egy végzés a bíróságtól.a letiltással kapcsolatban. Ezt a végzést meg felebeztem kértem benne,hogy a végre hajtás kérő tételesen tüntesse fel,hogy mire követel?Illetve fénymásolva leküldtem minden hónapra levont gyerektartás díjat.azaz igazoltam,hogy minden hónapban rendszeresen fizetem a gyerek tartást ezért nincs elmaradásom. 3 hét elteltével jött a válasza bíróságtól kissé félve bontottam fel ,de örömmel is hogy jó hír van benne de ami benne áll le döbbentem:( A bíróság kivárva a max időt vissza küldte hiánypótlásra ,hogy nem megfelelő,mert nem kézzel írtam:(meg mutattam az ügyvéd hölgynek aki segített megírni fel is hívta őket,de rá nyomták a telefont miután bemutatkozott,hogy ki ő és milyen ügyben keresi a bíróságot azaz az bíró nőt. Majd megírtam kézzel.feladtuk 3-4 hét múlva újabb levél a bíróságtól már féltem ,de bíztam benne minden rendben lesz most.:((Válasz a levélre.
  • meg kaptuk a felebezését,de nem értjük kérdése mire vonatkozik:(((Kérjük pótlásként küldje meg.
Na itt éreztem nincs mit tennem:(nincs értelme a további felebezésnek. (meg jegyezném a férjem barátja a végre hajtó fia) (a bíróságon is az ügyvédje barátnője már élettársa a bírónő) ezek csak apróságok,de úgy érzem itt megemlíteném. Kérdésem lenne mit lehetne tenni? Tud-e valaki nekem segíteni? Egy független bíróságot szeretnék ahol tételesen felül vizsgálják rendezik a gyerek tartás körüli homályos kérdéseket .Ahol normalizálja a bíróság által meg határozott 16.000ft azaz havonta ennyit kell fizetnem. van-e valami mód ,hogy valahol segítséget kérjek hova kell fordulni?van-e olyan ügyvéd az országban aki tud tanácsot adni?KURIA? esetleg ? vagy nem tudom. van egy másik pici fiam aki tartós beteg és nem tudok havonta mellette 50-60 ezer forint gyerek tartást fizetni ugy hogy nincs elmaradásom fizetve volt rendesen. :(eddig elment de most hogy ez kiderült kis fiam (étel alergiás) ez nagyon komolyan megterheli a háztartási pénzünket! rádásul két helyre kell megteremtenem bölcsikébe is és itthonra is azokat az ételeket amiket ehet így nem tudom vállalni a havi 50-60.000 ft levonást.Már az is megfordult a fejemben,hogy lemondok a másik gyermekemről ami nagyon fáj,de nem találok más megoldást ezért kérem ha komolyan tudnak valami megoldást e-mailban keressenek meg. üdvözletem egy elkeseredett anya.
ObudaFan # 2014.12.15. 14:54

ami benne áll le döbbentem:( A bíróság kivárva a max időt vissza küldte hiánypótlásra ,hogy nem megfelelő,mert nem kézzel írtam

A döbbeneted a jogszabály ismeretének hiányából adódik, de egyébként a kézírást két tanúval el lehetett volna kerülni.

Elég kaotikus, amit írsz, de ha jól értem, az a probléma, hogy te már teljesítettél, amit a másik fél nem ismer el. Ebben az esetben a végrehajtás megszüntetése iránti pert lehet indítani.

monkri14 # 2014.12.15. 15:09

Üdvözletem köszönöm a válaszát.igen lehet ezt kell indítanom igen elég kaotikus.megjegyezném 2 tanuval el volt látva.pont most néztem meg. az hogy a max időt kivárták most utólag gondolom úgy ,hogy időhúzásra ment .akkor nem gondoltam így.oké le állíttatom ez garantálja nekem,hogy nem fog be adni mást? levonásra mert az elmúlt 4 évben ez volt a 3-ik először 92 ezer forintot jelzet másodszor 154 ezer ft ezeket hagytam levonni úgy éreztem gyermekemnek megy.majd most ez az összeg.de köszönöm válaszát,és ezt nem tudják elutasítani? vagy bele kötni?

monkri14 # 2014.12.16. 07:12

illetve mégy annyi kérdésem lenne ,hogy a pluszba levont több száz ezer forintot ami jogtalanul let levonva,azt ezzel a perrel vissza követelhetem?
pontosabban egy ügyvédre lenne szükségem aki rendbe rakja a homályos dolgokat( leállítja a végrehajtást)illetve vissza követeli a jogtalanul levont 292 ezer forintot plusz az előtte 2x jogtalanul levont másik 3 szaz ezret.olyan ügyvéd aki karakán nem fél a bíróságtól és aki nem adja fel ha rá csapják a telefont.vagy egy olyan ügyvéd aki elfogultságra hivatkozva másik bíróságot kér és ott rendbe rakja nem hátrányból indulva.
ilyet lehet találni?

ObudaFan # 2014.12.16. 10:20

ezt nem tudják elutasítani? vagy bele kötni?

Nézd, amit írsz, az rendkívül kaotikus, így aztán nem állíthatom, hogy biztosan nem tudják elutasítani, mert a kérdésedből a tényállásra legfeljebb következtetni lehet. Ha jobb eséllyel szeretnél belevágni, az iratokkal keress fel egy ügyvédet.

illetve mégy annyi kérdésem lenne ,hogy a pluszba levont több száz ezer forintot ami jogtalanul let levonva,azt ezzel a perrel vissza követelhetem?

Azt nem visszakövetelheted, hanem a későbbi fizetendőből levonhatod.

ilyet lehet találni?

Lehet.

Sidy # 2014.12.17. 12:55

Köszönöm a válaszát! S ha jól értem, akkor maradt a 25%-os plafon a tartósan beteg gyermekek estén?

ObudaFan # 2014.12.17. 19:03

A 25% soha nem volt plafon. A plafon az összes gyermekre vetített 50%.

Tavoliapa # 2014.12.29. 19:21

Tisztelt Ügyvédek,

Egy külföldön élő elvált apuka vagyok. Gyermekem külföldön született de magyar állampolgár, a különköltözés után édesanyja Magyarországra távozott vele.Idén márciusban mondták ki válásunkat Magyarországon. A gyerek jövője érdekében (akkor úgy tudtam ex-feleségem a gyermekkel albérletben lakik és egyedül neveli), vagy nem törődömségből, vagy teljesen mindegy már hogy milyen okból de aláírtam a közös megegyezést, miszerint a tartásdíj havi €400 (akkori nettó keresetem 20%-a). Ezután az én munkahelyem változott és keresetem is csökkent, illetve több információ jutott birtokomba a válás kimondása óta: Ex-feleségem soha nem élt egyedül, a hazaköltözés után 2 héttel már egy másik emberhez költözött és élt vele életvitel szerűen a gyermekemmel együtt, azóta ez a férfi feleségül is vette, pár hét múlva születik közös gyermekük (azaz körülbelül a válás kimondásakor fogant). Én a teljes tartásdíjat nem a válás kimondásától, hanem 2013 szeptemberétől fizettem. Idén júliustól többször jeleztem ex-feleségemnek emailben és telefonon, hogy nagyon komoly nehézségeket okoz számomra a magas tartásdíj. Erre érdemi választ tőle nem kaptam. Közben ők a tartásdíjat új gépjármű vásárlására és a közösen vásárolt új házra költik többek között, miközben a lányom használt ruhákban jár.
Idén októbertől már csak a tartásdíj egy részét de továbbra is tetemes összeget utalok a ex-feleségemnek (45000-60000Ft), viszont ő perrel és börtönnel fenyeget. Kérem adjanak tanácsot, hogyan tudom kezdeményezni a tartásdíj csökkentését, hiszen egy újabb per teljes költségeit most nagyon nehezen tudnám előteremteni!

Köszönettel!

Nefeli # 2015.12.13. 16:11

Tisztelt Mindenki!

Segítséget kérnék az alábbi ügyben. Férjemnek az előző házassága alatt - de különélésükkor - született gyerek után tartásdíjat fizet. Az más, hogy a fizetésének 50%-át - ezt a Kúria is helyben hagyta úgy, hogy van másik gyerek (miénk). De ez most nem érdekes. A gond az, hogy gondolt egyet a menyecske, és az addig befizetésre szolgáló OTP folyószámláján, a befizetéseket letiltatta. Ezután a bejelentett lakcímére küldtük postán az összeget. A februárt felvette, a többit nem. Visszajött. De! Feljelentette a férjemet a rendőrségen, hogy nem fizet. GYANÚSÍTOTTként hallgatták meg, de vitte a befizetőket, így gyorsan tanú lett az ügyben. Közben a volt feleség elindította a végrehajtást is. Ott is leírtuk, csatoltuk a bizonyítékokat, hogy nem valós a végrehajtás kérés, így kifogással élünk. A végrehajtó nő nem értette az egészet, így visszaküldte a bíróságra. Ott is jeleztük, beküldtük, csatoltuk...
A rendőrség idő közben lezárta a nyomozást BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN és rögzítette, hogy a tartásdíj minden hónapban megfizetésre került. Ezt a határozatot is csatoltuk a bíróságnak. Erre kaptunk egy levelet a Földhivataltól, hogy bejegyezték a végrehajtási jogot. Lehet, hogy időviharban vagyunk, és lemaradtunk valamiről? Miképpen lehetséges az, hogy egy bírói szakban lévő végrehajtási ügyben, ami még nem jogerős, és esetleg egy fellebbezés sem történt meg, a végrehajtó jogot jegyez be? Álláspontunk szerint, a férjem addig felel a gyerektartásdíjjal kapcsolatban, amíg megfizeti. Az, hogy a volt feleség mit tesz, azért nem felel. Vagy mégis?
Jogos a végrehajtó magatartása vagy egy kicsit elsiette a dolgot?

Köszönettel a válaszokat
Nefeli

ObudaFan # 2015.12.14. 16:53

Valoszinuleg nem siette el,neki intezkedesi kotelezettsege van. Az ebbol eredo karokat a vegrehajtast keron lehet ervenyesiteni. Ha pedig van olyan reszlet a fel nem vett tartasdijban, ami a vegrehajtasi kerelem benyujtasakor tobb, mint 6 honapos volt, annak a vonatkozasaban vegrehajtas korlatozasa iranti per indithato.

Landre # 2016.03.05. 07:01

Tisztel Szakértő!
Miként vehető igénybe, ha igénybe vehető a családi adókedvezmény,ha a válási procedúrán túl leszünk?
Én jogosult vagyok a kapható összeg (2016-tól 2 gyermek után 25eFt-ra emelődött az összeg 20eFt-ról)felének az igénybe vételére?

Az anyuka olyan adózásba esik -egyéni vállalkozó-, ami által nem jogosult a kedvezményre; én alkalmazotti viszonyban vagyok és jelen pillanatban az én fizetésemhez számolódik ez a támogatást.

2 gyermekről van szó. Az anyukának van élettársa, de nincs igazolható 1 éves együttélésük -mint olvastam, ez feltétel élettársi viszony esetén.
És egyáltalán, mit jelent, hogy igazolható? Hol kellene ezt nekik bejelenteni? Az önkormányzatnál?
Köszönettel:
Landre

ObudaFan # 2016.03.05. 07:24

Ha ő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, te nem fogod tudni igénybe venni.

A legegyszerűbb, ha közjegyzői nyilvántartásba veszik, hogy élettársak.

Landre # 2016.03.05. 17:11

Tisztel Szakértő
Miként vehető igénybe, ha igénybe vehető a családi adókedvezmény,ha a válási procedúrán túl leszünk?
Én jogosult vagyok a kapható összeg (2016-tól 2 gyermek után 25eFt-ra emelődött az összeg 20eFt-ról)felének az igénybe vételére?

Az anyuka olyan adózásba esik -egyéni vállalkozó-, ami által nem jogosult a kedvezményre; én alkalmazotti viszonyban vagyok és jelen pillanatban az én fizetésemhez számolódik ez a támogatást.

2 gyermekről van szó. Az anyukának van élettársa, de nincs igazolható 1 éves együttélésük -mint olvastam, ez feltétel élettársi viszony esetén.
És egyáltalán, mit jelent, hogy igazolható? Hol kellene ezt nekik bejelenteni? Az önkormányzatnál?
Köszönettel:
Landre

vik73 # 2016.04.02. 19:08

Tisztelt Szakértő!

Gyermektartásdíj fizetési kötelezettségem van immár 3 éve. Rendesen fizettem a gyermektartást viszont a volt feleségemmel nagyon rossz a viszonyom. Azért, hogy megszégyenítsen a munkahelyemen végrehajtást kért a bíróságon, hogy tiltsák a gyermektartást a fizetésemből. 1 éve 3 hónapig nem volt munkám és felgyűlt némi hátralék. Új munkahelyemen szintén vonják a gyermektartást és a hátralékot is. Nagyjából 70 ezer Ft még a hátralékom. Előző hónapban is utalták neki a gyermektartást és ebben a hónapban is menni fog neki.
Kérdésem. Tulajdonomban van egy családi ház 5/10-ed része. Tetethet-e a volt feleségem a végrehajtóval elidegenítési tilalmat a házamra? Ezzel fenyegetett meg legutóbbi alkalommal.

ObudaFan # 2016.04.03. 06:43

vik73

Elidegenítési tilalmat biztosan nem. Végrehajtási jogot elvileg lehetne, de ilyes csekély hátraléknál, ha van remény a gyors kiegyenlítésre, nem lesz az sem.

ObudaFan # 2016.04.04. 04:38

Legalábbis a magyar jog szerint ettől még az ő szülői felügyeleti joga nem szűnik meg.

ObudaFan # 2016.04.04. 20:14

Ha már meg van ítélve, végrehajtást lehet kérni rá. Ha még nincs, pert kell előbb indítani iránta.

Pepi70 # 2016.04.09. 22:57

Tisztelt Fórumozók!
A napokban megszületett a jogerős bírósági határozat gyermekehelyezes es gyermektartás fizetés ügyében. A volt felesegem meg sem jelent a targyalason ennek ellenére a bíróság megkereste a kulfoldi adohatosagot és kideritette, hogy van munkahelye es jovedelme. Ezek után megallapitotta a gyerektartás összegét. Biztosra veszem, hogy nem fogja fizetni a rá kiszabott gyerektartast. Van arra lehetőség, hogy a külföldi munkaberből letiltsak az összeget? Ha igen, mi annak a menete?
Valaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 06:17

Az igazságügyi minisztériumon keresztül kérheted a végrehajtást.

Pepi70 # 2016.04.10. 12:56

Köszönöm a gyors választ. Tudna esetleg bővebb felvilágosítást adni, hogy miként kezdjek hozzá? Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 14:57

Igazságügyi Minisztérium, Nemzetközi Magánjogi Főosztály
Cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2-4.
Postai cím: 1357 Budapest, Pf.: 2.
Telefonszám: +36 (1) 795-4846;
Fax: +36 (1) 795-0463;
E-mail: nmfo@im.gov.hu
Web: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…olatos-ugyek

Pepi70 # 2016.04.10. 14:59

Köszönöm szépen ☺

vik73 # 2016.10.05. 15:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérésem a következő. Elváltam és gyermekeim után becsületesen fizettem a gyermektartást. Volt feleségem, rosszindulatból beadta a végrehajtást a fizetésemre, hogy megszégyenítsen a munkahelyemen, pedig nem volt hátralékom sem. Két évig vonták a fizetésemből a gyermektartást. Ezután külföldre költöztem, ahonnan továbbra is becsületesen küldtem a tartást, hátralékom továbbra sincsen.
Kérdésem. Ha visszaköltöznék Magyarországra volt feleségemtől jó távol, hogy ne tudja meg. Bejelentett állást vállalnék és továbbra is küldeném a tartást, akkor automatikusan újra tiltanák a fizetésemből a tartást (mert például egy számítógépes rendszer egyből jelzi a végrehajtó felé), vagy nem?
Mint említettem, semmilyen hátralékom nincs.

ObudaFan # 2016.10.05. 15:50

Számítógépes rendszer nem jelzi szerintem, de a végrehajtó lekerheti.