Gyermektartásdíj végrehajtása

kriszta69 # 2006.05.10. 12:16

Köszönöm válaszod, ObudaFan, a mai tárgyaláson sikerült megállapodnunk!

Kriszta

Kriszta

ObudaFan # 2006.05.10. 19:27

Az a legjobb.

Melody # 2006.05.11. 16:38

Sziasztok.
Segitsen már nekem valaki.Gyermekem most lesz 8 éves,az apukával a gyermek születése után nem sokkal elváltunk.bár gyermektartásdij megvan állapítva az elejétől.de ő sosem fizetett egy fillért sem,volt minden rendőrségi,bírósági eljárás,végrehajtás,de ő rá semmivel sem lehet hatni.hivatalos munkát nem vállal,és semmi sincs a nevén,de több millás autóval jár,és hát a legutolsó divat szerint öltözik.
És azt elfelejtettem leírni hogy az állam megelőlegezte a tartásdijat már egyszer.Most hétfőn volt tárgyalásunk,ahol megigért fűt-fát a bírónak,de nekem tárgyalás után elmondta hogy neis várjam a pénzt,mert ugysem fog vizetni,ahogy eddig sem tette,mert adósok börtöne nincs Magyarországon,igy ne is törjem magam.

Melody # 2006.05.11. 16:40

folytatás a levelemhez:a kérdésem az lenne,hogy,hogyan lehetne azt elérni hogy leülje,mert már több 100.000. ft-os adósága van,és ugy tudom hogy van rá lehetőség,csak nem tudom hogyan.Segitetek?

ObudaFan # 2006.05.11. 19:24

Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban elôírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.
A büntetés bûntett miatt három évig terjedô szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.

Az elkövetô nem büntethetô, a súlyos nélkülözés esetén pedig büntetése korlátlanul enyhíthetô, ha kötelezettségének az elsô fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

A probléma általában az önhiba bizonyítása szokott lenni, ezért nem árt, ha vannak tanúk arra a sok millás kocsira. Viszont az ítéletből még nem lesz pénz így sem.

pocak # 2006.05.12. 07:52

De mégis hatásos lehet, mert az egytelen módja, hogy meneküljön az ítélet elől, ha kiegyenlíti a tartozását. Úgyhogy lehet belőle pénz.
Melody, jelentsd fel a párodat. Nem hiszem, hogy ha tényleg van pénze, csak hajlandósága nem volt eddig fizetni, akkor inkább a börtönt vagy a priuszt választaná.

odoragi # 2006.05.12. 11:24

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni gyermektartás érvényesítésével kapcsolatban. Az exemmel márc.20-án költöztünk szét (nem voltunk házasok), a gyermek nálam van. Akkor 35.000Ft-ot letett az asztalra, azóta most a héten 20.000Ft-ot. Megegyeztünk/vagy legalábbis én azt hittem/, hogy minden hónapban ad 20.000Ft-ot. Azért nem többet, mert hétvégente nála van a kisfiam és megvesz neki mindent. Viszont most már nem akarok tovább várni, és szeretném hivatalos úton érvényesíteni a gyerektartást. Mindenképpen szeretném, ha nyoma maradna, és hivatalos papír lenne a kezemben, amire hivatkozhatnék, amikor nem akaródzik neki fizetni. Az sem lenne hátrány, ha tudnám, hivatalosan mennyi jár nekem. Mi a teendőm, milyen dokumentumokat kell kitöltenem, milyen adatokra van szükség fentiek érvényesítéséhez? Elég, ha bírósághoz fordulok, vagy ügyvédet is fogadjak? Mivel itt válásról nincs szó, nem tudom, mi a teendőm.
Köszönöm a gyors választ!

pocak # 2006.05.12. 12:19

Odoragi!
Nem kell mindenáron problémát látni ott, ahol nincsen. Pláne kreálni nem kellene feleslegesen.
Hogy miért mondom ezt?
A párod tökéletesen teljesítette eddig az ígéretét.
Ha márc. 20-án mentetek szét, és havi 20 ezerben állapodtatok meg, akkor márciusra időarányosan neked a fennmaradó 11 napra 7-8 ezer jár, áprilisra 20, ez eddig 27-28, ami helyett rögtön kaptál 35-öt (vagyis 7-8 ezerrel többet), májusban pedig szintén 20 jár, amit meg most a héten megkaptál, azaz ráadásul 10-ig.
Mi ezzel a probléma?
Te meg azt írod, hogy legalábbis remélted, hogy megegyeztetek. Ehhez képest pont te akarod szemlátomást felrúgni az egyezséget!!!

Én a helyedben addig nem terelném hivatalos útra, amíg rendben teljesít. Ha majd lesz egy-két olyan hónap, hogy nem fizetm, akkor először beszélj vele, hogy mi ennek az oka. És ha tényleg azt látod, hogy a fizetési hajlandóságával van gond, akkor fordulnék csak bírósághoz. A hivatalos út 90%-ban elmérgesíti a helyzetet, és az mindenhármotok életére kihat. Ennél sokkal türeélmesebbnek és toleránsabbnak kellene lenned életed volt párjával, gyermeked apjával. Ne hidd el nekem, ha nem akarod, de olvasgasd kicsit ezt a fórumot, kérdezz mások tapasztalataiból, és rájössz, hogy megéri normálisnak maradni.

odoragi # 2006.05.12. 12:32

Köszönöm a gyors választ! Én nem elmérgesíteni akarom a dolgot, de az exemnek és nekem is jobb lenne, ha papír lenne a hivatalosan nekem járó gyerektartás összegéről. Azt hiszem, jobban ismerem, és tudom, milyen a párom. Én csak érdeklődni szerettem volna, hogy milyen formanyomtatványok kellenek a gyerektartás érvébnyesítéséhez. De azért köszönöm!

ObudaFan # 2006.05.14. 09:41

A gyermek lakóhelye (vagy a másik fél lakóhelye) szerinti helyi bíróságon lehet keresetet indítani a gyermek elhelyezése, illetve gyermektartás iránt. (Itt nyilván a kapcsolattartás is a per tárgya lesz.) Ha bíróság előtt meg tudtok egyezni, az egyezség végrehajtható lesz, így nem fizetés esetén külön pert nem, csak végrehajtási eljárást kell indítani.

pocak # 2006.05.15. 06:21

Kedves Odoragi!
Természetesen nem azzal van baj, hogy gyerektartási igényed van az exeddel szemben, mert az a gyerek után jár neked. Még azzal sincsen baj, hogy írásban kívánod ezt rögzíteni, illetve hivatalosan megállapíttatni.
A baj ott van, hogy pár hónappal ezelőtt - a te írásod, állításod szerint - megegyeztetek minderről, és te máris fel akarod ezt rúgni. Ahogy kivettem, pont arról egyeztetek meg, hogy két intelligens, a közös gyerekért egyaránt felelősséget érző és vállaló szülők módjára, amolyan "gentlemen's agreement"-ként kezelitek továbbra is a gyerekkel kapcsolatos dolgokat, kihagyva mindenféle külső, hivatalos és hatósági beavatkozást. Az összegről is megállapodtatok, amely teljesen korrekt összeg, ha hétvégente ő gondoskodik a gyerekről.
Eltelt két hónap, ami összegben megegyeztetek, rendben megkaptad, hétvégenként a gyereknek mindent megvesz, ami kell, ezt te írtad, tehát ő szépen tartja magát a megállapodásotokhoz.
Te meg bírtad egészen két hónapig. Büszke lehetsz magadra! Ez aztán a kitartás! Most már az se jó, hogy nem hivatalosan megy, de már a megállapodott összeget is kevesled, különben nem írtad volna, hogy „az sem lenne hátrány, ha tudnám, hivatalosan mennyi jár nekem”.
A legjobban az indok tetszik, amivel megmagyarázod, kvázi jogosnak tünteted fel szerződésszegő magatartásod: Lehet, hogy az exed nem fogja mindig, maradéktalanul betartani a megegyezést, ezért te inkább rögtön felrúgod azt! A saját felróható magatartásod az exed esetleges, jövőbeli felróható magatartásával akarod kimenteni. Ügyes!
De erkölcsileg így látatlanban is 1:0 az exed javára.
Persze, hogy jobban ismered a párodat, tudod, hogy milyen, és viszont azt tudom, hogy aki felrúg egy megegyezést alapos indok nélkül, főleg a családjog terén, ahol emberi életekről, sorsokról van szó, az milyen lavinát tud ezzel elindítani.
Megteheted, amire készülsz, jogodban áll, és egy jogász vagy bíró sem fog lebeszélni róla, de ha ezzel elindítasz egy olyan adok-kapok folyamatot, ami megkeseríti majd mindhármotok életét (meg azokét is, akik később csatlakoznak ehhez a körhöz), akkor se a jogászt, se a bírót, se a jóakaró rokonokat, barátokat nem kérheted majd számon, miért nem figyelmeztettek.

Továbbra is azt mondom, ráérsz keresetet indítani mindaz iránt, amit Obuda leírt, akkor, ha a gyereked apja ismételten és szándékosan nem teljesíti a megegyezésetekben vállalt kötelezettségeit. Mivel a gyerektartás iránti igény hat hónapra visszamenőlegesen érvényesítető a bíróságon, ezért nem lesz vesztenivalód; az esetlegesen nem teljesített (fizetett) hónapok nem fognak elveszni gyerektartás szempontjából.
Ennek tudatában megérné mégegyszer átgondolnod. És ne azért, mert én azt mondom, hiszen nem az én életemre megy ki a játék.

timcsi0 # 2006.05.15. 08:05

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni!
Anno amikor férjemmel elváltunk konkrét összegben állapodtunk meg a gyerektartás összegén,abból az okból,hogy ő külföldön dolgozott,de az akkori minimálbérre volt lejelentve,így jobban jártam akkor ezzel a megoldással.Ez 13.000ft.Azóta egyszer szóban megállapodtunk abban,hogy 15.000-et fizet,ehhez tartja is magát azóta./írásos megegyezés nincs/Ami a problémám,hogy már M.o-on dolgozik,rendes lejelentett állása van,tehát elvileg sokkal több pénz járna a gyerek után,ha a fizetésének a 20%-át nézzük.
Lehet-e kérvényeznihogy eszerint fizessen,valamint van-e értelme belefolyni egy ilyen perbe?Vagy lehet -e erre valamilyen megoldás?Ha például megegyezünk,hogy ezt a 15.000ft-ot minden januárban emeli pl.5%-kal.Mert ugye a fizetése is emelkedik,a minimálbér is.Elég ehhez egy megállapodás kettőnk között,két tanúval vagy ezzel is bírósághoz kellene fordulnom?Vagy mi lehet a megoldás?
Köszönöm tanácsotokat.Timcsi

timcsi0 # 2006.05.15. 08:08

Még egy kérdés!
Lehet-e kérni a gyerektartás elszámoltatását,tehát,hogy mire mennyit költenek belőle.
Ezt egy ismerősöm nevében kérdezem.Nagyon sok pénzt vonnak tőle gyerektartásként,csak éppen a gyereken nem látható ez.Magára költi,elszórja a kedves anyuka az egészet.Van -e erre valami megoldás?
Köszönöm

monalisa1 # 2006.05.15. 09:45

Ha a gyerekről nem gondoskodik az anya rendesen, tehát nem meleg a szobája, nem megfelelő az étkeztetése, nem megfelelő a ruházata és nincsenek kellően iskolai tanszerek stb., stb. akkor a gyámhatóságon keresztül kérni lehet a tartásdíj felhasználásáról az elszámoltatást.

Egyébiránt nehéz azt bizonyítani, hogy "minden" pénzt magára szór el...

monalisa1 # 2006.05.15. 09:50

A körülmények változására tekintettel kérheted a tartásdíj felemelését. Az egymás közti megállapodást ameddig betartja elég lehet a bizalom iránta.

Az hogy "sok" lett a pénze, lehet hogy tartásdíjon felül is fizet/térít költségeket a gyerek különóráira, jobb ruházkodására, vagy netán a névnap/születésnap alkalmakor külön is ad neked több-kevesebb pénzt - a közös gyereketekre költendően.

timcsi0 # 2006.05.15. 10:56

Köszönöm a válaszokat.

A tartásdíjon felül nem fizet számomra semmit.Ha pl.,bármilyen alkalom pl.szülinapja van a gyermeknek vesz neki ajándékot,akár ruhát is ,de nem engedi hogy elhozza a gyerek haza.Igazából nem tudja nagyon kihasználni ezeket,mert kéthetente van ott.Tehát ez nem plussz segítség.Nemrég csináltatni szerettem volna útlevelet a gyerkőcnek,kértem felezzük meg a költségeket,közölte ő ebben nem segít.

Az az évente megemelés az felmerülhet lehetőségként?Írnánk egy papírt tanúkkal,hogy pl.minden év január 1-től az infláció mértékében emeli a tartásdíjat?

monalisa1 # 2006.05.15. 12:33

Tehát azért csak vesz- veszeget a gyereknek ezt-azt, azt meg nézd el neki, hogy abban a göncben akarja látni amíg a láthatás van - és ezért nem lehet a ruhát elhozni.

Az utlevelet csak te akarod a gyereknek, tehát a költség a tiéd. Ugyanakkor mivel a gyermek dolgaira gondolom bírói engedéllyel rálátással bír, az utlevél megszerzéséhez szükséges az ő beleegyező jóváhagyása is - nehogy má' külföldről a kiskorúval esetlegesen nem jöttök vissza...

A tartásdíjat a körülmények változására tekintettel lehet időszakonként felemeltetni, de javaslom ne az "alacsony" éves inflációt kérjed alapul venni, hanem a bérek/jövedelmek évenkénti nettó százalékos növekedése alapján. (Amíg az infláció évi 2 - 3 százalék körül van, addig a fizetések akár 6 - 8 százalékban is növekedhetnek.)

Ha esetleg nem mondja meg hogy mennyível is emelkedett adott évben a jövedelme (...), de a KSH minden hónap 18-a körül közzétesz egy általános tájékoztatót, illetve minden év február hónapban úgyszintén 18-a körül az elmúlt évi és a népgazdaság egészére vonatkozó adatokat.

A TV teletext adás 140-149 oldalának valamelyikén ill. a Népszabadság adott napi közleményeiben az info megtalálható. És természetesen a KSH honlapján is.

ObudaFan # 2006.05.15. 19:43

Annyiból érdemes bírósághoz fordulni a gyermektartás megállapítása iránt, hogy akár ítélettel dönt a bíróság, akár egyezséget köttök, a döntés végrehajtható lesz. Így ha a másik fél nem fizet, akkor csak végrehajtási eljárást kell indítani, míg ha csak magatok között megállapodtatok, akkor majd perelni kell akkor.

pocak # 2006.05.16. 04:49

Monalisa!
Melyik cégnél volt most 6-8%-os béremelés, ráadásul nettóban, mert akkor oda megyek dolgozni?!
Egyébként is, ez az adott cég tulajdonosi és vezetői cégpolitikájától függ, a béremelés mértéke és az esetleges béren kívüli juttatások cégenként változnak. Olyan cégről is tudok, ahol a dolgozóknak már két éve egyáltalán nem volt rendes béremelésük. Egyszerűen nem tellett a cégnek, legalábbis a cégvezetés ezt mondta.
Ugyanakkor nemrég volt olyan év is, hogy egyes munkavállalók 50%-os béremelést kaptak. Míg mások mondjuk 5-öt.
A tartásdíj az egyéni körülményektől, jövedelmi viszonyoktól függ, nem a statisztikai nagy magyar átlagétól. Nem lenne fair, ha a külön élő szülőnek a tartási kötelezettsége havi 8%-kal emelkedne minden évben, azért, mert vannak olyanok, akiknek ennyivel nő az adott évben a bérük, de az övé speciel csak 2%-kal.

monalisa1 # 2006.05.16. 06:49

Előszőr is nem havi 8%-kal hanem éves viszonylatban. És az hogy a KSH "csak" ennyiben hozza ki az éves nettó bérnövekedéseket abban bizonyára benne van azon kisebb-nagyobb cégek sokasága ahol valóban stagnálnak csak a bérek, ezzel szemben az hogy országosan mégis 8%-os a fizetések gyarapodás, bizonyára vannak - és vélhetően nem kevesen - jól fizető munkahelyek is.

Persze annak idején tanulni kellett, megfelelő felső iskolai végzetségre szert tenni, valamint a ma már nem kevés helyen elengedhetetlen a nyelvtudás.

És egy vállalaton belül ugyanazon korosztályon és végzettségen belül beosztástól függően nagy kereseti eltérések léteznek.

Tény, ezt a 8%-os évi nettó bérnövekedést én is csak a médiából olvasom, annak valódiságát ha tán kétkedve is, de elfogadni muszály, hiszen "ekkorát" csalni ország-világ előtt bizonyára nem lehet.

Egy másik topicban tegnap-tegnapelőtt valaki arról panaszkodott, hogy havi 100 ezer forintja megy csak el benzinre munkábajárás címén, egy másiknak "csak" 60 ezer. Akkor gondold el MENNYIT is kereshetnek ők...

monalisa1 # 2006.05.16. 06:54

tomcsi0-nak én csak egy tippet adtam ezzel a nettó bér dologgal, neki meg EZT nem kell készpénznek vennie tőlem. Kérje csak az évenkénti infláció szerinti tartásdíj emelést az ex-étől - ha úgy gondolja az biztosabb -, végül is a semminél ezt is több.

pocak # 2006.05.16. 08:32

A „havi” 8% csak elírás volt a részemről, ha továbbolvasod a mondatot, ez egyértelműen kiderül: „ennyivel nőtt az adott évben a bérük”.

Kicsit félreértettél. Bár első mondatomban rácsodálkoztam az általad említett évi nettó 8%-os bérnövekményre (persze tudom, a statisztika tud ilyet produkálni), beírásomnak nem ez volt a lényege.

Ha már a statisztikánál tartunk, kis kitérő róla:
Ha mondjuk van 5 gyerek, akiknek rendre adunk 2, 3, 3, 7, 10 almát, akkor a statisztika alapján azt mondhatjuk, hogy átlagban mindegyik gyerek 5 almát kapott ((2+3+3+7+10)/5=5). (A valóságban azonban egy gyerek sincs az ötből, aki ténylegesen 5 almát kapott volna.)
A statisztikai átlagot (számtani közepet) nagyon sokan úgy értelmezik és interpretálják (és jelen esetben te is ebbe a hibába estél, amikor erre alapítottan adtál ötletet/tanácsot), hogy az az érték, amelyet a vizsgálati körbe beont egyedek közül a legtöbb, a többség felvesz. Pedig ez így, ebben a formában egyáltalán nem igaz.
És ez éppenséggel pont nem igaz a bérek, bérnövekmények eloszlására.
Nálunk a cégnél is kijött egy statisztika a humán osztálytól, mi szerint a cégnél egy adott évben az átlagos bér (most nem a valós adatot írom) bruttó "250 000" Ft-ot tett ki. Ez az adat megjelent aztán egy helyi médiumban, és utána ismerősök arról faggattak, hogy tényleg ilyen sokan ilyen jól keresnek nálunk?
Én meg nem győztem őket felvilágosítani, hogy bár az adat valós, ez nem azt jelenti, hogy a legtöbben ennyit keresnek. Sőt, ellenkezőleg. Talán épp a legkevesebb azon munkavállalók száma a cégnél, akik konkrétan ennyi, vagy ebbe a +-5%.os sávba eső bérrel rendelkeznek. A valóság az, hogy néhány vezető, felső vezető kimagasló javadalmazása dobja meg az átlagot, és valójában a legtöbben jóval ez alatt keresnek.
Hát ez a statisztika.

A beírásom lényege abban állt, hogy nem túl korrekt olyan tanácsot adni, hogy egy egyedi, konkrét esetben a gyerektartásdíj növelésének mértéke az egyedi jövedelmi viszonyoktól független, attól nagy valószínűséggel jócskán eltérő (akár pozitív, akár negatív irányban) statisztikai mutatószám alapján történjen.
Egyébként az általad helyesbítetten javasolt inflációval ugyan ez a helyzet.

Ezért találták ki a százalékos gyerektartást, az pontosan az egyedi jövedelmi viszonyokat tudja lefedni, tükrözni.

A jogi válaszom ez.

Timcsi!

A tartásdíjon felül nem fizet számomra semmit.” Nem kell, hogy a tartásdíjon felül neked fizessen. Az miért nem jó, öröm számodra, ha a gyerekednek/gyereketeknek "fizet". Vesz ruhát, kap ajándékot, játékot, meg amúgyis, ha értelmesen akarja a különélő szülő eltölteni azt a kéthetente hétvégét a gyerekével, úgy, hogy a gyerek számára abban legyen élmény, tapasztalás, akkor az költséges mulatság. (Ha csak 50 km-re viszi el egy nevezetességet megnézni, plusz kirándulni, akkor az benzinpénzt (oda-vissza 2000 Ft), ebédet (2000 Ft), belépőt (500-1000Ft akkor is, ha csak ketten mennek), fagyit-csokit (300Ft), esetleg vásárfiát (1000-2000Ft) jelent, azaz 5-7000Ft-ot jelent minimum. És ez csak egyetlen nap volt a havi 4-ből!
Ez szerinted mind nem számít? Ez nem kiadás? Vagy talán nem a gyerekre fordított kiadás?
A tisztelt gyereket gondozó anyukák/szülők ezt miért nem kalkulálják bele? Vagy talán jobban esne a szívüknek, ha a gyerek 16 órán keresztül a TV-t bámulná amikor az apjánál/külön élő szülőjénél van, mert nem tellik már többre?

monalisa1 # 2006.05.16. 09:33

Pocak:
abban igazad van, hogy a munkahelyi statisztika is csak egy- a számokkal való bűvészkedés., mert pl. a főnök ad magának 9% bérfejlesztést a beosztott meg történetesen 0%-ot kap (...), ekként mégis kijön az adott cégnél a 4,5% átlagkereseti emelkedés.

Ugyanakkor ha pl. kártérítési ügyről van szó, a bíróság a Mt. 184. §-ai és ezen belül is a (4) bek.-ben leírtak szerint: "A munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves bérfejlesztésnek (átlagkeresetnek) mértéke az irányadó."

És mivel egy kártérítési járadékból is - mint jövedelemből - levonásra kerül a tartásdíj, így én továbbra is a KSH országos adatokat javasolnám.

Persze szerecsére több az épkézláb ember mint a rokkant, így az egyedi jövedelmi viszonyok alapján a tartásdíj mértékének százalékos meghatározása.

Amit aztán mindenki annyival tud emeltetni az exével amennyire hajlandóság ill. realitás van.

salamon # 2006.05.25. 04:33

Kedves fórumozók!
tanácsra lenne szükségem gyerektartás letiltása ügyében.
Előzmény: A bíróság jóváhagyta az egyezségünket, miszerint az apuka a mindenkori fizetése 40%át, de legalább 40ezer ft-ot fizet gyerektartásra. A bíró kérdezte, hogy kérem e a letiltást a munkabéréből.Mondtam nem, mert rendesen fizeti a gy.tartást. Elmúlt évben ez kb 60-65ezer ft volt havonta. idén hogy-hogy nem, "lecsökkent" a fizetése 100ezer ft-ra, és 40ezer ft-ot ad. Ez persze nem igaz, csak ő úgy döntött,hogy ennyi a minimum az egyezségünkben, és ezt fizeti is.
Szeretném, ha ezentúl mégis levonná a munkáltatója a 40%-ot, és küldené nekem. Kérhetem most ezt a bíróságtól annak ellenére, hogy annak idején nem kértem? És mi ennek a menete? Végrehajtást, vagy letiltást kell kérnem? Csak írok egy kérelmet?Vagy van valami formanyomtatvány is erre a célra? előre is köszönöm ha valaki válaszol

ObudaFan # 2006.05.25. 19:26

Lehet kérni, az elsőfokon eljárt bíróságon (ha egyezség volt, akkor valszeg csak elsőfok volt, ugye) kell kérelmet előterjeszteni a letiltás iránt. A sima végrehajtási kérelem nem célszerű, kifejezetten letiltást érdemes kérni. Az ehhez szükséges nyomtatványt panasznapon be lehet szerezni a bíróságon.