Kell - e perköltséget fizetnem?


ildikó31 # 2006.02.23. 13:08

Kedves indi!

A volt férje igényelheti, ha fogad ügyvédet, akkor az ő munkadíját, és minden egyéb olyan költséget, ami a perrel kapcsolatban nála felmerült.

A bíróság általában 15-25 % körül ítél gyermekenként, legfeljebb a jövedelem 50%-a tiltható le. Nos én úgy gondolom, hogy a 15-15.000,- Ft abszolút nem eltulzott, de ebben a kérdésben az összes körülmény alapos mérlegelésével dönt.


ildiko31

indi # 2006.02.23. 12:55

Kedves ildikó31!
Köszönöm a gyors választ!
Milyen körülbelüli összeg lehet a volt férjem perköltségi igénye? Az igazolt költségei?
Ha gyermekenként 15 000 Ft-ot igényelnék havonta az elfogadható vagy túl sok....ha a minimálbérre alapozok...?

ildikó31 # 2006.02.23. 12:44

Kedves indi!

Amennyiben úgy gondolja, akkor a lakóhelye szerint illetékes helyi bíróság panasznapján segítséget kérhet. Ez a segítség ingyenes, és ott meg is fogalmazzák Ön helyett a keresetlevelet.

Nem kell perilletéket lerónia, mert ezek a perek tárgyi költségmentes perek.
Ezen felül a kirendelt szakértő - ha kell ilyen - díját sem kell sem előlegezni, sem utólag viselni.
Joga lesz ahhoz, hogy a bíróság pártfogó ügyvédet rendeljen ki az Ön számára, amennyiben igényli. Ezeket az ügyvédi költségeket az állam viseli.
Egyetlen dolog alól nem mentesül, amennyiben pervesztes lesz, és az ellenérdekű fél perköltség igényt nyújt be, akkor azt meg kell fizetni.

Az, hogy a bíróság felemeli-e vagy nem a tartásdíj összegét ennyi infóból nem lehet megmondani.


ildiko31

indi # 2006.02.23. 12:37

Írtam a bíróságnak egy levelet, hogy a gyermektartásdíj összegét felemeljék. Nem tudok ügyvédet fogadni,a levelet pedig elég amatőr módon fogalmaztam meg. A bíróság felszólított, hogy pótoljam a hiányosságokat, és a keresetlevelet 3 példányba nyújtsam be.
A következőkre szeretnék választ kapni:

  • Kell-e perköltséget fizetnem?
  • Kézzel írhatom-e a keresetlevelet/nincs nyomtatóm és lehetőség sincs a környéken nyomtatásra/?
  • Egy ügyvéd által megírt hasonló keresetlevelet -módosítva- átmásolhatom-e vagy ez elég nevetséges a bíróságon........?
  • Milyen esélyem van arra,hogy megemelik a tartásdíjat, ha jelenleg 8500.- Ft-ot fizet a volt férjem gyermekenként havonta 2 gyermekre, munkahelye -bejelentett- hol van hol nincs?