Véleményem szerint a nő megválaszthatta volna, hogy milyen pasitól szül gyereket. Ez a pasi nem most lett ilyen, ilyen volt korábban is. A személyisége ilyen, ezt mutatja a barátnő stilusa is.
Én a nő helyében mihelyt elkezd gunyolódni, megjegyzéseket tenni, mindig figyelmeztetném, hogy ha nem hagyja abba, leteszem, és ha nem hagyja abba letenném a telefont (és persze mindig minden beszélgetést rögzitenék). Ha visszahiv, és normálisan beszél, akkor ugyanugy folytatnám a beszélgetést. Ha nem tud normálisan, ismét letenném.
Ennek folytán nem volna vita, mert nem volna min. Azt, hogy a gyerekek előtt is megjegyzéseket tesz az apa, megpróbálnám vele megbeszélni, és jelezném, ha ez eredménytelen lesz, a gyámhivatalhoz fordulok. Ezután ha még mindig hatástalan, jelezném a gyámhivatalban (a gyerekek gondolom elég nagyok ahhoz, hogy ezt ők is meg tudják erősiteni). Az apát a gyámhivatal figyelmeztetné, esetleg birságolná, akkor meggondolná az apa, hogy mit mond.
A lényeg az, hogy következetesen viselkedjen, és ő ne adjon alapot vitára.
Egyetlen jó döntés van ilyen esetekben, a kommunikáció. Persze van, hogy valakivel nem lehet kommunikálni, ilyenkor van az, hogy amint durvul a játék, kiszállok. Ezt hamar meg fogja tanulni - addig minden szép és jó, beszélgetünk, amig tartja a szabályokat.
Tegnap voltam a NANE családon belüli erőszak elleni továbbképzésén, és ott hasonló problémákról volt szó. Megnéztünk egy filmet, aminek az volt a lényege, hogy két agressziv alaptermészetü ember házasságot köt, a nő folyamatosan provokálja a pasit, a pasi meg képtelen ezt kezelni, és veri a nőt.
Amikor jeleztem ezt, a csoport tagjai (nagyrészt nők) és az előadó Szil Péter, láthatóan nem is értettél miről beszélek, folyton azt hajtogatták, hogy semmi sem jogositja fel a pasit arra, hogy megüsse a nőt. Tényleg nem. De a nőt sem arra, hogy provokálja a pasit. Ha pedig megteszi, akkor ne csodálkozzon a következményen.
Az, ha én átrohanok az autópályán, ez egyetlen autóst sem jogosit fel arra, hogy elüssön, de magamat hibáztathatom csak, ha mégis elütnek. És ebben az esetben nem az autóst fogják lecsukni, hanem engem közuti veszélyeztetés miatt, mivel én azzal, hogy rohangálok az autópályán, a szabályosan közlekedőket veszélyeztetem.
Többször felvetettem már, hogyan lehetséges az, hogy egyes emberek mindig agressziv társat választanak, mások meg soha? Ez személyiség kérdése.
Azt gondolom ráadásul, hogy egy 18 éves élettárstól sem várható, hogy felelősen viselkedjen egy ilyen helyzetben. Az pedig mindenképpen provokativ, ha azt mondom, hogy ő ne szóljon bele, hiszen őt ugyanugy érinti, tehát nem igaz, hogy nem tartozik rá, még akkor sem, ha épp nincs igaza. Tehát Salimar rokona is hibázott. Persze könnyebb innen tanácsokat osztogatni, mint ott élesben jól helytállni.
Ettől függetlenül Salimar rokona ugy látom egész jól kezeli ezt a helyzetet, a gyerekeket sem kell félteni, pontosan tudják, hogy mit gondoljanak, és hogyan rendezzék a problémáikat. Majd felnőnek, és elmondják az apjuknak, hogy mivel és miért nem értenek egyet, vagy mivel értenek egyet.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu