Panasz közjegyző ellen?


Nagya # 2022.06.08. 20:06

Érthető és egyben fájdalmasan elkeserítő... köszönöm a választ

Majordomus # 2022.06.08. 19:23

Összeáll ez szépen, és drb... levezetése szerint még logikus is!

drbjozsef # 2022.06.08. 15:35

Nagya,

Egyébként csak így saccra : lakás felét örökölted édesapádtól (=X összeg), majd le kellett folytatni nagymamád hagyatéki eljárását (gondolom, a másik fél lakásra, ez is X összeg), majd édesapád ebből kapott részét megörökölted te (ez megint X összeg). Így hasra simán logikus, hogy az első eljárás dupláját fizetted a második feléért.
(a nagymamád póthagyatékiját nem neked, hanem édesapádnak kellett volna fizetnie akkor, amikor még élt, de tekintve hogy te vagy édesapád jogutódja mint örökös, így azt is neked kell kifizetned).

drbjozsef # 2022.06.08. 15:31

Nagya,

A hagyatéki eljárások költsége eléggé kötött, az Itv. szerint kell kiszámolnia, te is tudod ellenőrizni, a díjjegyzékben is van részletezés. Tehetsz kifogást ellene, benne van a jogorvoslati lehetőség is, de nagyon valószínűtlen, hogy hiba lenne benne.

Nagya # 2022.06.08. 15:27

De a második díj 2x annyi, holott a feléért már fizettünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.08. 11:32

Két eljárás, két díj. De csak próbálkozz. A díjról szóló határozatban biztos van jogorvoslati kioktatás.

Nagya # 2022.06.08. 08:14

Tiszteletem!
Hagyatéki eljárások 1 lakóingatlannal kapcsolatban lehetségesek úgy, hogy kétszer is fizetünk (150%) közjegyzői díjat? Édesapa halálakor derült ki, hogy a nagymamanak nem volt hagyatéki tárgyalása, az ingatlan fele-fele arányban birtokoltak. Első közjegyzői díj az ingatlan fele után kifizetve. Pothagyateki a nagymama után és így újra édesapa után, az egész ingatlanra vonatkozóan újabb közjegyzői díj (50%+100%) Ez jogtalan, de nem tudom hogy ezt miként érvényesítsem. Köszönöm előre is a segítséget.

drbjozsef # 2022.03.15. 19:47

Perelni érdemes vagy lehetséges?
Lehetséges, de valószínűleg nem érdemes.

Egy hagyatéki eljárás mostanában 6-12 hónap. Az első tárgyalás 2-3 hónap. Vagyis még semmilyen késésben nincs - mármint, a szokásos ügymenethez képest (ami persze területenként jelentősen is eltérhet).
Ugyanakkor érdemes tudnod, hogy a közjegyzőt semmilyen konkrét határidő nem köti. "Lehetőség szerint", meg "ha alkalmas akkor laladéktalanul" meg efféle fordulatok. De ne izgulj, neki sem érdeke húzni, addig se kap pénzt belőle, szóval amint lehet ki fogja tűzni.

Olvasgasd át a törvényt, ha érdekelnek a részlete, mi hogy megy, mire kell várnia a közjegyzőnek is (Például : leltár, adó- és értékbizonyítvány, egyéb bejelentések, nyilvántartások ellenőrzése, etc)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

tomixy (törölt felhasználó) # 2022.03.15. 19:33

Üdv.
Van tapasztalata valakinek? III. kerületi közjegyző xy 2021.12 hó óta nem képes ki irni a tárgyalás napját.
Perelni érdemes vagy lehetséges?
Üdv

ObudaFan # 2018.01.04. 11:11

Automatikusan semmi sem megy a bíróságra. Kétféleképpen juthat a bíróságra: vagy megfellebbezi valaki a közjegyző valamelyik végzését, vagy pert indít hagyatéki ügyben. Sajnos a kérdésedből nem igazán derül ki, hogy milyen tárgyban kellene itt bárkinek bírósághoz fordulnia.

bmoni2 # 2018.01.03. 19:14

Kedves mindenki!

Egy hosszadalmas hagyatéki tárgyalás folyik a nagymamám hagyatéka ügyében. Végrendelet maradt a nagymamám után, amiről én a hagyatéki tárgyaláson kijelentettem, hogy kétségeim vannak afelől, hogy az örökhagyó írta.
A tárgyaláson a fő örökös nem jelent meg, ezért a közjegyző felfüggesztette az eljárást és azt mondta, kiértesíti az örököst, akinek 8 napon belül reagálnia kell, de úgyis bíróságra megy az ügy. Ha valamit megpróbáltunk megkérdezni, a válasz az volt, hogy "Hallgasson!".
Két hagyatéki eljárás volt eddig, egyikről sem kaptunk semmiféle értesítést vagy jegyzőkönyvet, hogy hol tart az ügy.
A kérdésem a következő: ez az ügy most automatikusan bíróságra kerül? Egy ügyvéd ismerősöm azt mondta, hogy nekem kell elindítani a pert.
Milyen értesítéseket kellett volna kapnunk a könyvelőtől? (A legutolsó tárgyalás két hónapja volt)
Hol tudok esetlegesen panaszt tenni a közjegyzőre?

Köszönöm szépen a segítséget

Mónika