GYerektartás mértéke

_Wasp_ # 2009.02.06. 12:47

OFF
Marcika: nem az számít, hogy hány "wattos" a táp, hanem az, hogy üzemi terhelésen mekkora a hatásfoka.

javaslom gugli barátunkat: kapcsolóüzemű tápegységek, hatásfok címszóval kérdezni :)

de ez már tényleg nagyon off, tutira veszem, hogy te nyilván jobban érted miről van szó, mint az eredeti kérdező...

ON

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

marcika # 2009.02.06. 12:42

_Wasp

A 150W-ot akkor fogyasztja, ha a gyengébb minőségű videókártya használatban van.
Valóban sok mindentől függ, de a táp esetében sem mindegy, hogy 350-es vagy 400W-os.
Na de mindegy....

:)

_Wasp_ # 2009.02.06. 12:37

póniló:
igen, ha jól emlékszem neked címeztem.

Persze hogy több a rezsiköltség, ha többen vagytok, de

• egyrészt nem arányosan, (a második ember már csak 20 százalékkal növel általában)
  • másrészt csak a szükséges tartást számolhatnád (mert arra kell hogy menjen a tartásdíj, az a fölöttit csak önkéntesen fizethetné az apa)
  • harmadrészt a "megnövekedett" szükséges költségeknek csak felét követelhetnéd, hiszen te magad is tartásra kötelezett vagy.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.02.06. 12:32

marcika:
nem tápegységtől függ, a tápegység csak a hatásfokba szól bele (u=0.8 szokott lenni), szóval átlagos gép esetén: (80-150W)
(össze tudok állítani olyan gépet is, ami játék közben kiterheli a 600W-os tápot, de itt inkább msn-ről és internetről szokott szó lenni)

150W*24h=3,6 Kwh (legyen a rossz hatásfok miatt 4kwh) * 30 nap = 120 kwh =>kb 5000 Ft.
(plusz a monitor, ami LCD esetén szinte semmi, de 21 colos crt fogyaszthat több mint száz wattot is. Aki ilyent tart, magára vessen.)

ha viszont valamennyire reálisan gondolkozunk, mert a gyermek feltehetően nem warezszervert üzemeltet, szóval a gép csak max napi 3 órát megy (de azt - jó fej leszek - minden nap), akkor csak a nyolcada ami mindössze kb havi 600 forint. Ennek felét kell az apára terhelni. Szerintem belefér.

_Wasp_

és felesleges megoldása

póniló # 2009.02.06. 12:28

wasp!

Nekem szántad a hsz-od?
Igazad van, számomra a rezsiköltség, a gáz, villany, víz. Tv-t, internetet eszemben sem lenne hozzáadni ahhoz a kiadáshoz, aminek felét szeretném a különélő szülőtől.
Itt arról szólt a vita, hogy ha nem lenne gyerek a háztartásban, ugyanannyit fizetnénk-e rezsire.

Nem jogi megközelítésben, hanem gyakorlati megközelítésben.

póniló # 2009.02.06. 12:25

marcika!

Köszönöm a pontosítást. Szerintem ahhoz képest, hogy nem ez az egyetlen áramot fogyasztó kütyü egy háztartásban, amit rendszeresen használ felnőtt, gyerek, nem kevés.

póniló # 2009.02.06. 12:23

Kedves Törpanya!
Ez már kötekedés, már ne haragudj!
Nyílván korlátozzuk az interentet, (épp most mentünk egy kisebb sebességű csomagba) telefont, de akkor is belekerül valamennyibe! Én csak azt írtam, hogy többe kerül annál MINTHA EGYÁLTALÁN NEM HASZNÁLNÁNK! Merthogy ancsa azt írta, hogy akkor is lenne rezsi, ha nem lennének gyerekek.
Épp azt fejtegetem, hogy én sem engedem órákig tusolni, ezért kell rászólni. Mivel nincs egy vadmeleg a lakásban, ezért gondolom nehéz kimászni alóla, ezért folyatná magára sokáig!

Én is elővettem a régi diavetítőt, azonban egy diafilm több mint egy ezres! Ráadásul a 15 éves fiamat már nem érdekli sem a mese, sem a diafilm!

Támogatás?? Szuper ötlet! Gondolod, hogy nem kértünk??

Azért nics ágyban negyed 9-kor, mert mint említettem, 15 éves, vízilabdázik és addig tart az edzés. Már csak eddig, mert ezelőtt 10-ig tartott! És mivel ez korcsoportonkénti, nem ő az egyetlen, akinek eddig tart. Sok hasonló korú gyerek jár a csapatba. A sport bizony áldozattal jár.

marcika # 2009.02.06. 12:17

kicsit eltérek a témától:

"Tudod Te mennyi áramot fogyaszt egy hagyományos (nem laptop) gép??”"

Tápegységtől függően: 24 órás működés esetében havi 1.423,5-2000 Ft kiadást jelent, a mai áramdíj mellett.

törpanya # 2009.02.06. 12:10

Nevelési kérdés mennyit engedünk a gyereknek!
Órákig tusolni?? Lehet olvasni! Én minden este esti mesét olvasok és elővettem a régi diavetítőt. Internet, telefon: lehet korlátozni! Magas gázszámla: lehet támogatást kérni! Este negyed kilenckor miért nem ágyban vannak, mikor másnap suli, ovi?

_Wasp_ # 2009.02.06. 12:10

rezsiköltség: számold ki mennyivel lenne kevesebb a rezsi, ha egyedül élnél és oszd el a különbséget kettővel. Neked is hozzá kell járulni ugyanis a gyermeked tartásához, nem terhelheted kizárólag a különélő szülőre.

A tartás egyébként elsősorban a szükséges tartást takarja, tehát internetköltséget, extra tv csomagot, busz helyett gépkocsival közlekedést stb. általában nem tartalmaz.

_Wasp_

és felesleges megoldása

póniló # 2009.02.06. 12:10

Kedves ancsa!

És még nem is mostunk!!

póniló # 2009.02.06. 11:58

ancsa06!

Hát 50 ezer, az már valóban nem rossz, azzal én is kiegyeznék! :)
Félretéve a viccet, rezsiköltséggel kapcsolatban nem osztom a véleményed. Persze, hogy akkor is lenne, de nem mindegy, hogy mennyi.

• Az én két kamasz gyerekem annyit zuhanyzik, hogy nem győzöm kirimánkodni őket a fürdőkádból! Mikor kicsik voltak, megfürödtek ketten egy fél kád vízben. A nagyfiam van, hogy reggel is lezuhanyzik!
  • Nem jó ám nekik az alap TV csomag. Lehetőleg legyen benne egy mese, valamint egy ismeretterjesztő csatorna. Én nem biztos, hogy ezekre magam miatt előfizetnék.
  • Néha telefonálnak barátnővel, baráttal.
  • A legtöbb családban van számítógép. Már egy átlaggyerek is játszik vagy internetezik rajta. Tudod Te mennyi áramot fogyaszt egy hagyományos (nem laptop) gép?? Nos, én tudom. Itt az internetet nem hozom fel, mert azt magam miatt is előfizetném. Viszont nem játszanék, vagy msn-eznék rajta órákat.
  • Gázfűtésünk van, amit ugye lehet szabályozni. A két nagyobbnak van egy-egy szobája az emeleten. Ha ők nem laknának, biztos lecsavarnám a fűtést a legnagyobb hidegben, hogy feleslegesen ne pazaroljak. A fűtésen többen sokat tudnának spórolni íly módon, ha nem kéne a gyerekek miatt meleget tartani.

Még mindig inkább fűtésre, semmint gyógyszerre költök.

• Sportolnak. Esténként, ha végeznek, csak az ő kedvükért beüzemelem a gépkocsit, koptatom és elfogyasztok 1-2 liter benzint. Ha nem lennének, valószínűleg nem csapnék egy kört a városban este negyed 9-kor.

Félre ne értsd, szívesen teszem. Most csak a rezsi rájuk eső része miatt ecseteltem ezeket a részleteket!

ancsa06 # 2009.02.06. 11:44

Kedves Póniló,
én csak annyit tennék hozzá, hogy Jeremy azt írta, a minimumként fizetett összeg a 25000, viszont a nettójának 20%-át vonják. Ez 50000 Ft, ha jól számolok, ez nem kevés pénz, szerintem a legtöbb családban nem jut ennyi egy gyerekre, ÉS ahogy alább is írják, rezsiköltség akkor is lenne, ha anyuka egyedül tartaná fenn a lakását.

póniló # 2009.02.06. 11:39

Úgy látom kicsit másról beszélünk. Nekem a gyerekvállalás valahogy mindig egyértelmű, most sem feltételeztem, hogy az egyoldalú döntésről beszélünk, helyesebben azokról az esetekről. Én konkrétan jeremyről beszéltem és nem feltételeztem róla, hogy nem akarta a gyerekét!

Egyébként meg a védekezés nem feltétlen a nő dolga! Ha egy férfi annyira biztosra akar menni, feltalálták az óvszert!
Ja, hogy kényelmetlen....??

Valahogy én az életemben pont az ellenkező típusú nőkkel találkztam.
Egyik például nem követeli az elvált férj elmaradt gyerektartását, merthogy sajnálja...
A másik anyuka egyedül neveli a gyereket, mert ő vállalta be a nős apukától, szóval egy hangja sincs! Gyerektartás: nuku!

A férjemnek hála a jó istennek nincs gyereke régi kapcsolatból! Ha lenne, biztos megértőbb lennék! :)

Reny73 # 2009.02.06. 11:26

"Ja és az elvált férjek talán nem tudták, mikor megcsinálták azt a gyereket???"

Te is tudod,hogy mindig a nő dönt.Akarja azt a gyereket vagy nem.Az nem igaz,hogy csak úgy becsúszik a gyerek.
Ha találtál magadnak új párt,akkor ezek szerint normálisan fogod fel a helyzetet és éled az életedet.Én azokról az elvált "mártír" (törpanya jó ez a szó,helytálló perojatív értelemben)anyukákról beszéltem,akik a neki ítélt gyerekükkel élik életüket tovább és nem is akarnak kiszakadni abból,hogy a volt férjüknek kutya kötelessége eltartania mindkettőjüket.

Egy nőnél sok választási lehetőség van,soroljam?

• nem akar gyereket,tehát védekezik a lehető legjobb módon
  • tudatosan tervezi,hogy mikor akar szülni,mikor foganjon meg a baba
  • a pasi tudta nélkül tudatosan eltervezi,hogy neki férj,gyerek kell ettől a pénzes pasitól.
  • buta és nem védekezik.A baba meg jön és akkor most mi legyen?
törpanya # 2009.02.06. 11:20

És cseppet sem bártam meg, hogy harminc fölött szültem, mert közelsem gondolgodom úgy, mintha ezt huszon egynehány évesen tettem volna!

törpanya # 2009.02.06. 11:17

Egy nőnek akkor lesz gyereke, ha ezt úgy akarja, egy férfinek pedig akkor, mikor azzá teszik! Tehát a gyerekvállalás tényszerűen a nő döntése!
Én sem szültem addig, amíg arra elérkezettnek nem láttam az időt, pedig évekig hallgattam a páromtól mikor lesz gyerekünk.

póniló # 2009.02.06. 11:10

Sziasztok!

Reny!
Segítség a volt társtól??? Már ne haragudj, de az Ő GYEREKE! A gyerektartás nem egy szociális juttatás, hanem a volt férj kötelessége! Akár tetszik, akár nem!
Igazad van abban, bármennyit rá lehet költeni egy gyerekre, mindenkinek az anyagi helyzete határozza meg, hogy mennyi az annyi! Viszont jelen esetben apuka az átlag nettó 250 ezer forintjával egyáltalán nem tartozik a rosszul kereső emberek közé, ahogy Te is mondtad, a jelenlegi gazdasági helyzetben! Sőt! A mostani gyerektartás mértéke számításom szerint a fizuja 10 százaléka.
Tudom mire kell költeni tininél is, csecsemőnél is. Mindkettőből van!

Törpanya!
Valószínűleg azért vagy ezen a véleményen, mert Te is egy elvált apuka társa vagy.
Meg tudlak érteni, hogy bánt, kiteregették a bíróságon az adatokat. Akkor elárulok Neked valamit. Én is perben állok a volt férjemmel. A mostani férjem SM beteg (Sclerosis Multiplex) és NEM MEREM (!) felhozni a bíróságon, mert nem tartozik a volt férjemre!! Azaz TITOK! Pedig máris könnyebb helyzetben lennénk valószínűleg, ha tudatnám, hogy lehet, hogy holnap tolókocsiba kerül és nem tud gondoskodni az ő két gyerekéről sem!

Szóval tudják mit vállaltak fel az elvált feleségek?? Ja és az elvált férjek talán nem tudták, mikor megcsinálták azt a gyereket??? Hogy egy esetleges válás esetén is gondoskodni kell róluk??
Ne haragudj, de ez az érvelés kicsit nevetséges!

törpanya # 2009.02.06. 10:52

Jeremi a tények:
A bruttó havi fizetésed max 50%-a vonható le gytartásként. Mivel két eltartott gyermeked lesz, egy után tartást fizetsz, egy veled közös háztartásban él,így általában 20-20%- ot szoktak megítélni.
Gytartás csökkentés esetén csak arra hivatkozhatsz, hogy a te anyagi körülményeid, nagymértékben megromlottak (a saját fenntartásod is veszélyben van) vagy a gyermek rendelkezik olyan vagyonnal, hogy abból a tartása biztosítható.
Ülj le és számoljátok ki(beleértve a párod minden jövedelmét), hogy mennyi az össz bevételetek és költségetek, mert itt nem részletezted. Az alapján, amit leírtál: nettó 250.000-25.000(egyik gyerek)-25.000(másik gyerek)-50.000(hitel)=150.000(marad a saját fenntartásodra)
A gytartást akkor is fizetni kell, ha a gyerek hosszabb időt tölt az anyától távol. (ezt én sem fogom soha megérteni!)

Póniló: Ez meg az én magánvéleményem:
Kicsit elegem van az elvált nők mártírkodásából.Tudták mit vállalnak fel.Az én lányomat tegnap vesézte ki a bíró, hogy most beteg-nem beteg, és olvasta fel nyilt tárgyaláson a gyerek ovosi anyagait (ami különleges adatnak minősül), mindazért mert az exfeleség nem bírja ki bírósági tárgyalás nélkül. Kérdezem én: ha a bíró nincs tekintettel lányom adatvédelmére, akkor ki védi meg az ügyben csak közvetettten érintett lányom jógait egy volt feleségtől???

Reny73 # 2009.02.06. 10:35

Kedves Póniló!
Az én véleményem pedig az,hogy lehet a csillagos ég is a határ,amennyit egy gyerekre rá lehet költeni.
Azt is figyelembe kell venni,hogy ha nem kapna az elvált anyuka anyagi segítséget a volt társtól,akkor hogy tartaná el a gyereket.
Mi is két gyereket nevelünk és ha összeszámolom,akkor a gyerekekre egyenként kb. 15 ezer Forint jut.Mondhatod azt,hogy gáz,villany,de gondolom,ha a gyerek nem lenne,akkor sem fagyoskodna,meg nem hiszem,hogy nem tévézne és világítana anyuka.
Egy szónak is száz a vége,a mai g. helyzetben össze kell húzni magát mindenkinek és megtanulni jól beosztani a pénzt.Az pedig nem fer a jogi apparátus részéről,hogy a gyermeket egyedül nevelő elvált anyuka mellé áll,és pumpolja az elvált férjet.Közben a másik két gyermek meg nélkülözik.A bíróságoknak arra kellene törekedniük,hogy ilyen helyzetekben minden gyerek egyforma szinvonalon élhessen.Minden kornak megvannak a sajátságos kiadásai.Jó, a tiniknél időnként fodrász,kozmetika.De a kisebbeknél is játék,külön foglalkozás,..stb.Minden gyereknél lehet költeni a pénzt a lehetőségekhez képest.

póniló # 2009.02.06. 08:30

Jeremi!
Én csak mint magánvéleményemet fejteném ki, a szakszerű választ megadnám hozzáértőknek.
Az ütötte meg a fülemet, hogy a 25 ezer forintnak a felét sem költi az exed a gyerekre. Mivel én is gyereket nevelek, hármat, tudom mennyibe vannak.
Azon kívül te biztos nem kalkulálod bele, hogy nemcsak a ruházkodást kell érteni azon, amit az exed a gyerekre költ, hanem a lakhatást, a rezsi rá eső részét is. Gondolom főz is rá, eteti. Másfelől az exed elsősorban természetben gondoskodik a gyerekedről, mos rá, főz rá, takarít rá, ezt igaz nem írtad, de feltételezem, hogy iskolába, óvodába járatja. Ott vannak különféle díjak. Csoportpénz, kirándulás, stb. Vannak olyan költségek, amit az ember nem havonta rendszeresen fizet, hanem mondjuk negyedévente, évente kell nagyobb összegben a gyerekre költeni.Vagy esetleg ezekből is kiveszed a részed?
Mint mondtam, ez a magánvéleményem, szerintem egy átgondolást megér.

jeremi # 2009.02.06. 08:05

Szép napot Mindenkinek!
Segítséget, tájékoztatást szeretnék kapni gyerektartás csökkentési esélyeimet illetően.
2003-ben váltunk az exemmel. Egyetlen gyermekünk anyagi biztonságát szem előtt tartva bírósági tárgyaláson megegyeztünk a gyerektartás mértékéről, ami minimum havi 25 e Ft, egyébként a fizetésem 20%-a (jelenleg átlag havi 250 e a nettóm, ebből jön le a gyerektartás).
Azóta az exem férjhez ment, szült további 2 gyermeket, én is megházasodtam, útban van a gyermekünk, valamint lakáshitelt vettem fel, átlag havi 50 e Ft törlesztőrészlettel 30 évre.
Az a kérdésem, hogy a fent leírt tények alapján lehet-e eséllyel kérvényezni a gyerektartás mérséklését (tudván, hogy a gyermekre a felét sem költik), és további pontosítást kérni, hogy arra a nyarankénti 1 hónapra, amit a gyermekünk nálam és a nagyszüleimnél tölt, ne kapjon az exem gyermektartási díjat?
Előre is köszönet a segítségért!!

bertus # 2009.02.06. 05:41

Köszi Obudafan!

Ám az alábbi kérdés még mindig homályos. Gy.tartás-rokontartás.A na­gykorú után automatikusan rokontartást állapít meg a bíróság, vagy azt a férjemnek kellene kérnie a beadványba?Idén végez a szakközépben.

ObudaFan # 2009.02.05. 19:12

HoBr!

Ebben az esetben véleményem szerint abból is vonni kell a tartást.

ObudaFan # 2009.02.05. 19:11

Van rá esély.