Tisztelt Grád András!
Az exnél és férjénél már csak a 17 éves van, a nagymamánál a 19 éves, nálunk a két kicsi.Ám hozzájuk az exnek nincs köze.Így hát a férjem fizet, mint a katonatiszt.
Esetleg van más lehetőség amiről én nem olvashattam?
Üdv
Tisztelt Grád András!
Az exnél és férjénél már csak a 17 éves van, a nagymamánál a 19 éves, nálunk a két kicsi.Ám hozzájuk az exnek nincs köze.Így hát a férjem fizet, mint a katonatiszt.
Esetleg van más lehetőség amiről én nem olvashattam?
Üdv
(Erre szokta volt kbs írni: kérdezni tudni kell...)
Bocsánat! Helyesbítés: Lehet, hogy mégiscsak sikerült összeraknom a puzzle-t! Jól értem, hogy most 2 gyerek van Önöknél, 2 az exnél, és 1 a nagymamánál? Mert akkor Önök és az ex egymásnak főszabályként nem fizetnek (kivéve, ha nagy a jövedelemkülönbség, mert akkor kiegészítő tartásdíjat), a nagymamának meg mindketten. És ha ez így van, akkor ezt kellett volna 2 sorban leírni, és mindjárt érthető lett volna minden! :-) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Grád András!
A legidősebb (21) gyerek azért nem részesül rokontartásban sem, mert érdemtelenség gyanánt utasították el az ex erre irányuló kérelmét a bíróságon, a második gyerek(19) idén végez a szakközépiskolában, utána technikumban akar továbbtanulni.
A hátralékot a bíróság már megállapított a harmadik gyerek (17) után, ezt már vonják 2008. szept óta.
Ám a kérdéseimre sajnos nem kaptam választ.Csökkenthető a 16,6% 12,5%-ra?
Számomra érthetetlen, hogy a három (most már négy) gyerek miért nem egyenlő arányban részesül a tdíjból.
Kedves Bertus!
Kérem, fogadja el, hogy amire Önnek évei voltak, hogy eligazodjon az immár 5 gyerek között, az nekünk kívülállóknak kicsit nehezebben megy, főleg, hogy a gyerekek az egyszerűség kedvéért még cirkulálnak is. Amit viszont jogi szempontból kevésbé értek, az az, hogy a gyerekek közül ha jól értem, 2 már nagykorú, ott tehát már nem a gyermektartásdíj, hanem a rokontartás szabályai az irányadóak. Ez annyiban érdekes, hogy tőlük már elvárható, hogy hozzájáruljanak a saját eltartásukhoz, vagyis rájuk kevesebb pénzt ítél meg általában a bíróság, mint a kiskorúakra. Vagyis az elméletileg 10-10%-okat a bíróság valószínűleg arányosítani fogja a kiskorúak javára. Éppen ezért nem érdemes jobban elmélyülnünk a problémában ezen a szinten, a bírót viszont nem irigylem, akinek majd mindezt pipec módon (hátralékok stb.) ki is kell számolnia! :-) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
mona lisa
mit nemértesz,szívesen leírom
Bármennyi is olvasom nekem továbbra is kusza..., tán lesz valaki majd aki fogja tudni bogozni.
Az jó hogy a keresettel egyidőben történik az ideiglenes intézkedés kérése, így nincs külön időveszteség. (Az más kérdés, hogy a bíróság mennyire veszi figyelembe a kérést.)
Szóval:Férjem elvált 12 éve, 3 gyerk maradt exnél(Éva 21, Béla 19, Géza 17 éves).Mindenki 16,6% tdíjat kapott.Megszületett első közös gyerek Jenő, aki most 7 éves.Amikor megszületett kértem a gyerekünk után tdíjat, megítélték. (Csjt 69§)A 4 gyerek 12,5%-ban részesült.Aztán Éva eljött anyutól és hozzánk került, Béla elment a nagyszülőhöz,Géza maradt exnél.Az ex fele nem fizett tdíjat, hisz egy gyerek itt,egy ott.Nagyszülőnek fizetett 12,5% min:10E, nekem szintén annyit.Aztán Éva visszament 2 év után az exhez, aki újra kérte utánuk a tdíjat.Géza után megítélték 16,6% min:24E, Éva után nem.Ám miután a keresetet 2007. jan.adta be, ítélet meg 2008. ápr. volt ezért utolagosan fizeti az elmaradt és 2007. jan-tól megállapított tdíjat.Ám most született meg a második közös gyerekünk Ernő.Én a továbbiakban nem kértem a Jenő után megállapított tdíjat, amit első fokon jóváhagytak.Ám mivel ez az összeg most megy az exhez a hátralékba nekünk ennyivel kevesebb lett a havi bevételünk.Ami nem baj, hisz a tartozás kevessebb hónapról-hónapra, és ezért beadtuk a fellebbezést.(Morbid egy kicsit tudom, hisz én adtam be a keresetet)Azt szeretnénk ha a Géza után fizetett 16,6% min:24 E-t csökkentsék 12,5%-ra és min:15E-re.
Ex a harmadik férjét fogyasztja és egy 17 évest nevel.Nálunk két kicsi, én meg TGyÁS-on.Mit tanácsoltok, mit tegyünk? Milyenek az esélyeink?
Külön beadvány a kereset mellett ha valaki ideiglenes intézkedést kér, vagy mehet a kettő együtt?
Remélem így egy kicsit érthetőbb volt.
bertus
Tényleg elég zavaros (...) mármint ahogy tálaltad... Érthetőbb lenne ha "nevesítenéd" a gyermekeket - akár kitalált nevekkel is -, mert így legalább követni lehetne melyik hol, kinél. Próbáld meg a problémát leírni mégegyszer...
Azt külön is jelezd, hogy melyik gyermek után van a hátrálék - a könnyebb érthetőség okán...
Monalisa
laikus hozzászóló
KEDVES ANDRÁS!
AKKOR LEHETNÉK ÉN MOST POM-POM ÉS AZT MONDOM, ADRÁS MEGVÁRHATOM? MÁRMINT A VÁLASZÁT.ÉN MOST NAPI 24 ÓRÁBAN ÁLLOK KÉSZENLÉTBEN, ÉS KÉT ETETÉS ÉS PELENKÁZÁS KÖZÖTT FÓRUMOZOK.
SZERETNÉM HOZZÁÉRTŐK VÉLEMÉNYÉT KÉRDEZNI EZZEL KAPCSOLATBAN. SZÓVAL VAN IDŐM,ÉS VÁROK.
ÜDV.
BERTUS
Hogy kilóg a nyelvem, az már abból is látszik, hogy Derillt kétszer írtam bele. Bocs!
Kedves Bertus!
Én tudom magamról, hogy egy dög vagyok, de egész nap dolgoztam, mint az állat, és most szólt Derill kolléganőm, Derill, hogy írt nekem a Fórumon. Nézze el nekem, de ezt még pihenten is nagyon macerás kiszámolni, nemhogy egész heti napi kb. 10 óra munka után péntek este negyed hatkor. Úgyhogy vagy kérjen meg mást, vagy ha nincs rá jelentkező, akkor valamikor a hétvégén nekidurálom magam. Üdvözlettel:
A beteg gyermekre tekintettel az emelt összegű családi pótlék és a fogyatékossági támogatás, indokolt esetben az ápolási díj megállapítása. Ezen kívül az önkormányzat biztosíthat lakásfenntartási támogatást: havi- és összességében pár ezer forint juttatása az egyes közüzemi számlákhoz.
Kedves Erik01!
Egy eltartott gyermek esetében a mindenkori havi igazolt jövedelem 15-25%-a között a t.díj fizetésre kötelezés, a fogyatékos gyermekre tekintettel valószínűbb a 25% megállapítása. (Bizonyos indokolt esetben akár a "csillagos" ég, de akkor is legfeljebb a jövedelem 50%-ig.) A be nem vallott jövedelemmel kapcsolatban nem tudom a bíróság mit kezd majd - ő nem adóhivatal -, vagyis Önnek kell tudni bizonyítani annak tényleges meglétét.
Legfeljebb ha a férje abból önként bevállal külön több-kevesebb eseti juttatást.
Monalisa
laikus hozzászóló
TISZTELT GRÁD ANDRÁS
TUDOM,HOGY ZAVAROS AZ EGÉSZ, HISZEN 12 ÉVE HÚZÓDIK, ÉS SOK MINDEN TÖRTÉNT.A LÉNYEG:FÉRJEM 97-BEN VÁLT EL, 3 GYEREK UTÁN FIZETETT 49,5%-OT.NÁLUNK SZÜLETETT AZ ELSŐ GYEREK ÉS KÉRTEM, HOGY A 49,55-OS TDÍJAT 4 GYEREK KÖZÖTT OSSZÁK EL, MERT A MARADÉK 50,5%-BÓL NEM TUDOTT A KÖZÖS GYEREK TARTÁSÁRÓL GONDOSKODNI.AZT HISZEM ERRE IS VAN VALAMI A CSJT-BEN, TALÁN 69§.MEGÍTÉLTÉK.PÁR ÉV MÚLVA A 3 GYEREKBŐL AZ ELSŐ HOZZÁNK KÖLTÖZÖTT, A MÁSODIK A NAGYSZÜLŐHÖZ, HARMADIK MARADT AZ EXNÉL.NEM FIZETETT TDÍJAT, CSAK ANNAK AKI A NAGYSZÜLŐNÉL VOLT. 2 ÉV MÚLVA AKI NÁLUNK VOLT GYEREK VISSZAMENT AZ EXHEZ (19 ÉVES VOLT), ÍGY ÚJRA KELETT FIZETNI TDÍJAT A HARMADIK GYEREK UTÁN, AKI AZ EXNÉL VOLT.AKI ELMENT TŐLÜNK ŐUTÁNA MÁR NEM KÖTELEZTÉK TDÍJ FIZETÉSRE.VISZONT A HÁTRLAÉKOT MEGÁLLAPÍTOTTÁK ATTÓL AZ IDŐTŐL, HOGY A LEGNAGYOBB ELKÖLTÖZÖTT TŐLÜNK, EZÉRT A HÁTRALÉK.
VISZONT MOST MÁR KÉT GYEREK VAN AKIRŐL SZINTÉN GONDOSKODNI KELL.
AZ ELŐBB LEÍRTAK ALAPJÁN MIT TUDNA TANÁCSOLNI?
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
ÜDV:BERTUS
Tisztelt fórumozók!
Milyen mértékű gyermektartásra vagyok jogosult, ha van egy fogyatékos gyermekem.
A férjemnek van be nem jelentett keresete is. Tarthatok rá igényt?
Köszönöm válaszotokat,
Erik01
Nagyon köszönöm _Wasp_, ez megfontolandó.
Póniló:
Én ezt a céges dolgot hagynám, felesleges szélmalomharc.
Inkább az álláshírdetéseket nézném, hogy a végzettsége szerint, a lakóhelye környékén milyen jövedelmű álláslehetőségei lennének; figyelembe véve a helyi munkanélküliségi rátát is. Ezeket kinyomtatva mennék be a bíróságra, hogyha nem jövedelmező a vállalkozás, akkor miért nem keresel olyan munkát, ami ettől több jövedelmet biztosít, öszzegyűjtöttem neked néhányat, pályázd meg őket.
Kedves Bertus!
Önmagában az, hogy Önök kértek valamit a bíróságon, a bíróság meg készségesen teljesítette, önmagában nem akadálya annak, hogy utóbb kérjék annak a megváltoztatását, de valamilyen körülményváltozásra azért kellene tudniuk hivatkozni. Az, hogy ráébredtek, hogy hibáztak, még nem feltétlenül lesz ilyen. Viszont nekem az egész sztori nagyon zavaros, különösen a saját háztartásban közösen nevelt gyermek után megítélt tartásdíjra tekintettel, valószínűleg ezért is nem válaszolt eddig senki. Üdv:
lehet: okirat-hamisítás, hamis tanúzás, tartás elmulasztása, kiskorú veszélyeztetése, mittudomén még mi minden.... menjetek el ügyvédhez, mondjátok el, hogy pontosan mi történt, és ő segít ha tud.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
_Wasp_
Mit értesz azon, hogy ha bűncselekmény nem történt...? Egy gyt.perben milyen bűncselekmény történhet? Na haragudj a kérdésért, de nem vagyok járatos ilyen ügyekben. Ha csak példákat mondanál nekem, megköszönném.
:) Bocsi, lemaradt az első kérdés: Mit lehet ilyenkor tenni?
Sinus,
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Légyszi válaszoljatok!
Szeretném a hozzáértők segítségét kérni.
A férjem a fizetése 49,5%-át fizeti gyt. díjként.19 évesnek 12,5% 17 évesnek 16,6%. Eddig én is kértem 12,5%-ot tőle, mert nem tudott hozzájárulni a most 7 éves gyermeke kiadásához (ezt most hosszú lenne leírnom, de ha érdekel valakit akkor legközelebb részletezem) és utólagosan kötelezték a 17 éves gyereke után t.díj fizetésre a fizetésének 49,5%-áig.
(ez szintén hosszadalmas).
Azonban megszületett második közös gyerekünk, és szeretné ha a 17 éves után is csak 12,5%-ot fizessen.
Így kérte a tdíj.megváltoztatását.
Én pedig kértem, hogy ne vonja a bíróság a 7 éves gyerekünk után nekem a tdíjat.Ezt elsőfokon helyben hagyták.
Ám most kapcsoltunk, hogy akkor ez az összeg is a tdíj hátralékban megy, ami nem baj hisz hamarabb lejár, de most hogy TGYÁS-on vagyok ez az összeg nekünk kiesik. Most a fellebezésben gondolkodunk, pedig mi adtuk be a keresetet.(Öngól)
Beadta a 17 éves gyerek vonatkozásába a keresetet.
A kérdésem tehát:
Válaszaitokat előre is köszönöm.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02