Ha az apa Svájcban dolgozik akkor a gyerektartás megítélésénél mire lehet számítani, miben tér el a belfölditől -ha egyáltalán van eltérés-? Még érdekelne, hogy mi alapján határozzák meg a gyerektartás mértékét? Köszönöm
GYerektartás mértéke
T.Jogi Fórum!
Fiam idén tölti a 19.életévét.
Fősulira jár. Eddig a bíróság által meghatározott összeget fizettem neki.
Így, hogy betöltötte a 18-at kérhetek csökkentést?
Számít az, hogy állami képzésen vagy költségtérítéses képzésen vesz részt?
Köszönöm
Attól függ. Mennyit fizetsz, milyen jövedelmed, milyen vagyonod van, a másik szülőnek milyen vagyona, jövedelme van, a gyereknek van-e vagyona, jövedelme, milyen költségei vannak.
76csilla
A gyermek tényleges szükségletei, valamint mindkét szülő és a gyermek jövedelmi-vagyoni helyzete alapján.
ObudaFaN. köszönöm válaszod
Nagyjából azonos vagyonnal rendelkezünk az exem és én. Bár ő családi házban él én panelban.
Mindkettőnknek van második házasságból kiskorú gyermekünk (bár ő másodszor is válik)
Most 25-öt fizetek, arra gondoltam, hogy jövőre megpróbálnám rokontartásra vinni és lecsökkenteni 15.re
Esélyes?
Mennyi a jövedelmed? Milyen költségei vannak a gyereknek?
Meglehetősen alacsony jövedelemnél lehet esélyes.
Üdv.!
Páromnak van egy 13 éves fia, aki után havi 14ezer Ft-ot fizet a válás óta. Ez után volt egy kapcsolata, amiből született egy kisfia, aki most lesz 1 éves. Nem voltak házasok, de az ex most jogi útra szeretné terelni a dolgokat, mert kevesli a havi 20ezer Ft-ot, amit kap.
Páromnak nincs bejelentett munkahelye. Mire számíthatunk ebben az esetben? Hogyan fogják meghatározni a gyerektartás mértékét?
Köszönettel!
N.
A bíróság megpróbálja felderíteni, hogy milyen jövedelme van, mondjuk az alapján, hogy mi mindenre tud költeni.
Köszönöm a választ! Tudna esetleg segíteni valaki, hogy mire lehet számítani?
Olvastam olyasmit is, hogy a jelenlegi minimálbér felét fogják szétosztani a két gyerek között. Viszont... a nagyobbik gyerek után a bíróság által meghatározott összeget fizeti (házasok voltak anyukával), a kicsi után pedig az anyukával (nem voltak házasok) megalkudottat.
Ez utóbbi anyuka készül most jogi útra vinni az ügyet a láthatás és a pénz miatt.
A minimálbérre is több opciót találtam. Van a sima ami 98.000 Ft., és van a szakmunkás, ami 114.000 Ft. Lehet, hogy ez alapján fogják mondjuk a 114.000 Ft felét kettéosztani a két gyerek között? Emiatt újragondolják az első gyerkőc gyerektartását is?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nincs ilyen szabály, hogy a minimálbér felét kellene szétosztani a két gyerek között.
Köszönöm! Akkor fogalmunk sincs mi lesz... értem. :)
Tisztelt Fórumozók !
kérdésem, hogy a folyamatban lévő tartásdíj megállapítási (akár -emelési vagy - csökkentési) ügyben - ha az ügy mostanában indul, és jó eséllyel jövő márciusban még tartani fog - akkor a márciusban hatályba lépő uj PTK/Családjogi könyv lesz-e a mérvadó, vagy akkor is a CSJT szerint lesz elbírálva.
köszönöm
G
Üdv!
Valaki megtudná mondani hogy mi a menete a gyerektartás megitélésének?érdemes ügyvédhez fordulni vagy beadhatom a biroságon én is a kérelmet?egyedül nevelem 7 honapos gyerekem és apuka nem fizet gyerektartást,házasok nem voltunk csak együtt éltünk.
köszönöm a válaszokat!
Még a Csjt.
Üdvözlök Mindenkit.Szeretném megkérdezni, hogy ha közösen meg tudunk állapodni apukával egy magasabb összegű tartásdíjban,mint, ami a bírósági végzésben született 10 évvel ezelőtt, akkor milyen okiratban rögzítsük ezt, hogy hiavatalos legyen? közjegyző? Vagy elég ügyvéd előtt egy megállapodás? Vagy mindenképpen be kell adni ezt a bíróságra? köszönöm,előre is.
Jó az ügyvéd előtti egyezség is, azonban a közjegyzői okirat alapján el is indítható az eljárás ha a későbbiekben esetleg visszakozna...
10 év után igazán jogos a kérés hogy emelje a t.díj összegét. Egy járadékot időszakonként felül kell vizsgálni mert a körülmények időközben megváltoznak., a gyermeknek már másra, másfélére van szüksége mint anno.
Köszönöm.Igen, azt gondolom 7ezer forint egy ma már 15 éves gyerek esetében nem éppen nevezhető tartásdíjnak.remélem sikerül megegyeznünk, ha nem, akkor sajnos marad a bírósági ügy...
Szerintem a legcélszerűbb a bíróságtól kérni egyezségi kísérletre idézést.
Úgy tudom, hogy a gyermektartásdíjat a fizetés arányában állapítják meg. Ha a tartásdíjat fizető apuka pl. jutalmat kap, akkor annak is a megfelelő hányadát kell kifizetni, vagy a megállapított 20 % csak a rendszeres havi jövedelemre vonatkozik?
Jó estét !
Érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha;
A gyerekek édesapja a jövő hónapban kapja a jubileumi pénzét. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ebből is levonják külön a 40%-ot vagy ez nem tartozik bele a havi jövedelembe?
A hivatalos megfogalmazása így van leírva :
- a gyermekeket gondozó felperesnek havonta előre esedékesen gyermekenként havi jövedelme 20-20%-nak megfelelő, de legkevesebb havonta 20-20 ezer forint összegű gyermektartásdíjat köteles fizetni.
Ez a megállapodás közös megegyezés alapján született.Bele tartozik a jubileumi pénz a havi jövedelembe? Vagy csak akkor tartozna bele, ha ezt a bíróság úgy fogalmazza meg, hogy "nem havi jövedelem"?
Volt férjem sem tudja ezt és ha nem muszáj, akkor ezért egyikünk sem menne ügyvédhez, hogy ezt kiderítsük.
Köszi a segítséget !
Jó estét !
Még mindig érdekelne a korábban feltett kérdésre a válasz, ha esetleg valaki tudna mondani valami érdemlegeset.
Köszönöm !
Hát, jövedelemnek jövedelem. A havi meg véleményem szerint csak annyit jelent, hogy minden hónapban az adott hónap jövedelmét kell figyelembe venni.
Köszönöm a választ !
Nem szeretnék értetlennek tűnni, de akkor ez a bíróság által megfogalmazott határozat esetleg hézagos, vagy talán rossz a megfogalmazása ? Mivel a jubileumi pénz az egyszer jár. A munkáltató elutalta a gyerekek részére járó összeget a pénzből( megjegyzem, ők sem tudták megmondani, hogy valóban levonandóak-e ezek az összegek, vagy sem, idézem:"ez a bevett szokás, így szoktuk, ha valakinek nem jó, akkor majd bíróságra megy."), de ameddig ezt nem tudjuk pontosan, addig nem nyúlnánk hozzá.
Tehát ha a gyerekek édesapja a következőkben felsorolt juttatásokat kapja; jubileumi pénz, jutalom, szolgálati pénz, akkor az is a havi jövedelem kategóriába tartozik és ugyan úgy levonható belőle a 40%, mint a havi fizetésből ?
Kicsit kétértelmű nekem a bírósági végzés.
Ha esetleg van erre valami konkrét jogi meghatározás, akkor azt szívesen venném ha valaki leírná.
Köszönettel!
Gyerektartással kapcsolatban az a kérdésem,hogy ha én több helyen is dolgozom ( mindenhová be vagyok jelentve),így összesen kb.400.000Ft a netto havi jövedelmem,akkor abból a 2 kiskorú gyerekre tekintettel akár a felét viheti az asszony?
Márciusban lesz 5 éve hogy elváltunk, azóta a bírósági végzésnek megfelelően a minimum tartásdíjat kapom a volt férjemtől. Gyerekenként a kereset 16.6%-a de legalább 15.000FT/hó. Hát ő 5 éve ennyit fizet.
A kérdésem az, hogyan tudom ezt az összeget hivatalosan emelni. A férjem minimálbérrel van bejelentve, vállalkozó.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02