valóper előtt

kogamamo # 2008.06.17. 07:14

Tehát ha jól értem, akkor bármiben is állapodnak meg a felek, ha az egyik fél nem akar vagy nem tud teljesíteni, akkor törvényileg nem kötelezhető rá, hogy eleget tegyen a megállapodásnak?
Pont azért szeretnének megállapodni, mert eddig az egyik fél rendszeresen arra játszott, hogy ha nem fizet semmit a költségek rendezése érdekében, akkor a másik attól félve, hogy ha adósságuk keletkezik, akkor akár ki is lakoltathatják őket fizetett.
De akkor ezek szerint az ilyen konfliktust nem lehet jogi eszközökkel a házasság megmaradása mellett feloldani. :(
Válás esetén kérdésem:
Egy kétszobás lakásban élnek hárman. Férj, feleség és egy nagykorú gyermek, aki most fog végezni az egyetemen. A lakást házasságkötés után szerezték. Egymást kifizetni valószínűleg nem tudják. Kötelezhetik bármelyik felet a kiköltözésre? Illetve jelenleg úgy laknak, hogy apuci-anyuci 1 szoba, gyerek másik szoba. Követelheti az egyik fél, hogy a lakás felezése után külön szoba illese meg, mármint Anyuci költözzön át a gyermekhez? A nagyobbik lányuk már elköltözött, korábban négyen laktak együtt.
Hálásan köszönöm előre is!

kogamamo # 2008.06.17. 07:20

Azt nem tettem hozzá, hogy az a baj, hogy az a fél aki eddig fizetett most már nem tudja egyedül állni a költségeket, mert az több mint a jövedelme. A gyerekek besegítenek.

monalisa1 # 2008.06.17. 15:18

Légy szíves olvasd el ismét amit kbs írt - és értelmezzed is azt...

Ami hármójuk jelen lakáshasználatát illeti: egy nagykorú gyermek már csak mint szívességi lakáshasználó a szülei otthonában, vagyis akár fel is kérhetik távozásra...

Továbbá egy végzős egyetemistától már elvárható, hogy álljon meg a saját lábán: jobb híján albérlet valamint önerős kosztolás stb.

ObudaFan # 2008.06.18. 14:04

Tehát ha jól értem, akkor bármiben is állapodnak meg a felek, ha az egyik fél nem akar vagy nem tud teljesíteni, akkor törvényileg nem kötelezhető rá, hogy eleget tegyen a megállapodásnak?
Pont azért szeretnének megállapodni, mert eddig az egyik fél rendszeresen arra játszott, hogy ha nem fizet semmit a költségek rendezése érdekében, akkor a másik attól félve, hogy ha adósságuk keletkezik, akkor akár ki is lakoltathatják őket fizetett.
De akkor ezek szerint az ilyen konfliktust nem lehet jogi eszközökkel a házasság megmaradása mellett feloldani. :(

Házastársak a bontás előtt is kérhetik a közös vagyon megosztását, és akkor ezt követően akár meg is lehetne így állapodni, de ennél sokkal nagyobb biztonságot jelent a házasság felbontása.

Válás esetén kérdésem:
Egy kétszobás lakásban élnek hárman. Férj, feleség és egy nagykorú gyermek, aki most fog végezni az egyetemen. A lakást házasságkötés után szerezték. Egymást kifizetni valószínűleg nem tudják. Kötelezhetik bármelyik felet a kiköltözésre? Illetve jelenleg úgy laknak, hogy apuci-anyuci 1 szoba, gyerek másik szoba. Követelheti az egyik fél, hogy a lakás felezése után külön szoba illese meg, mármint Anyuci költözzön át a gyermekhez? A nagyobbik lányuk már elköltözött, korábban négyen laktak együtt.

Az könnyen lehet, hogy ha nem sikerül megegyezni, akkor az a volt házastárs, akinél nem helyezik el a kiskorú gyermeket, kiköltözésre kényszerül.

_Wasp_ # 2008.06.18. 14:34

(itt már nincs kiskorú gyermek)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.18. 14:44

Igazad van. Akkor az egyik volt házastárs.

tükörkép* # 2008.07.08. 15:22

Üdvözletem!
A férj, a válás előtt eladott egy ingatlant, feketén.
(magyarul, nem annyi szerepel a papíron, mint a vételár, és a különbözet után nem adózott)Kérhetem majd a közös megállapodás (per nélküli vagyonmegosztás) során a le nem adózott összeg felét, vagy ebben az esetben én is "adócsaló" leszek?
Köszönöm.

monalisa1 # 2008.07.08. 15:40

Kérni kérheted, a kérdés az, hogy adja-e majd?! Ami a papír szerint nem a valós értéken történő adásvétel dolgát illeti, lehet, hogy az adóhivatal észreveszi az aránytalanságot, és mint ilyen a valós ár alapján szabja ki az adót ill. illetéket.

Közös megállapodás esetén abban egyeznek meg a felek amit/amennyi sikerül kiharcolni a másiktól...

monalisa1 # 2008.07.08. 15:43

Nem leszel adócsaló mert az ügyletet nem te bonyolítottad le, sőt elvileg a konkrét vételi összeget nem is kell tudnod - nem hozták a tudomásodra...

tükörkép* # 2008.07.08. 16:19

Köszi.

jelszo # 2008.07.20. 11:27

Válás előtt állok, mint sok nőtársam, aki az elkoholista férjtől szeretne megszabadulni. De ez nem könnyű. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy azokat a névre szóló személyi kölcsönöket és hitelkártyákat, melyeket a férjem a saját nevére felvett és elköltött, a válás után teljesen neki kell-e visszafizetni, vagy azt is felezzük, mint a közösen felvett pl.lakáshitelt.
Ezeket csak akkor észleltem, mikor jött a csekk, vagy a számláról leemelés (a sajátjáról) amikor felvette az összegeket, abból egy fillért sem látott a család. Kérem mielőbb világosítsatok fel, mert a válópert csak az anyagi okok miatt félek beadni, mert teljesen taccsra itta a családot.

monalisa1 # 2008.07.20. 12:23

A házasság ideje alatt vagyonközösség van, tehát amit az egyik szerez/elkölt, azt közösen élvezik ill. szenvedik.

Egy vagyonközösség a válási keresetlevél beadásának napjától tekintendő megszüntnek, ami az azt megelőző éveket/évizedeket illeti, minden amit az egyik esetlegesen "bevállal" úgy tekintendő: a másik tudtával és hozzájárulásával.

monalisa1 # 2008.07.20. 12:39

Egész biztos, hogy a lakáson/házon jelzáloghitel van az egyik-másik banktól., akkor lehetséges ha "papír szerint" csak az ő neve szerepel az ingatlan tulajdoni lapján (te meg ingatlanbejegyzésen kívüli tulajdonos vagy a fele részre - de ez a hitel felvételkor "nem látszódott" a bank/ok/ részére.) Jól átvert téged az urad, és a családját...

monalisa1 # 2008.07.20. 12:40

Mielőtt "balhét csapsz" menj be a földhivatalba és kérd ki az un. könnyített tulajdoni lapot: minden rajta van.

ObudaFan # 2008.07.20. 12:57

Hacsak nem kellett a banknak bármilyen oknál fogva tudnia, hogy ellenzed a kölcsön felvételét, akkor a közös vagyon rád eső részét is terheli.

szilagyiandi # 2008.07.27. 20:20

Jó estét mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen jogi következménye lehet annak, ha én mint felperes (én akarom a válást, a férj nem) fogom a két kiskorú gyerekemet és azokat az ingóságokat amikben magunk között megállapodtunk (gyermekelhelyezésben nem tudunk "egyedül" megállapodni - legfontosabb számomra, ő akarja mindkét gyereket, és természetesen én is) és az eddigi bejeletett lakóhelyünktől Magyarországon belül 300 km-re költözök. Majd azonnal beadom a válóperese papírokat (ténygfeltáró) az illetékes, a férj bíróságához. Feljelenthet-e a rendőrségen hogy "elloptam" a gyerekeit és ha igen, mi várható? A válóper végéig, mely rendelkezik a gyerekelhelyezésben szintén (amit ő nehezít mivel nem akarja) egy fedél alatt kell vele élni? A nagyobbik gyermek most lesz elsős, már át szeretném kérni eleve oda. Vagy nincs más, itt kell járnia ehy félévet és ha a bíróság úgy határoz hogy válás kimondva, gyerekek anyánál, akkor mehetünk? Minden tanácsot, lehetőséget szívesen fogadok, természetesen jövő héten egy ügyvédnél kezdek.
Köszi előre is,

sz.a.

monalisa1 # 2008.07.27. 21:36

Ameddig a gyermekek elhelyezéséről a bíróság nem dönt, szerintem viheted őket - férjed előzetes hozzájárulása jelen idő szerint még nem szükséges.

A gáz akkor lesz, ha a "tova" költözésed okát a bíróság esetlegesen nem fogadja el és kötelezhet a visszaköltözésre, de legalább is a gyermekek visszavitelére az apa jelenlegi városába/községébe.

Mert a gyermekek lakhelyének önkényes megváltoztatása, vagyis hogy a másik szülő a továbbiakban csak nagy ritkán - és akkor is rendszeres tetemes többletköltségek árán - tudjon találkozni az övéivel, nos ez nem megengedhető.

Nem bölcs dolog a testvéreket elválasztani egymástól, meg van nekik a maguk kis "harceszközük", hogy ez ellen hathatósan tiltakozzanak., az eddig kedves-, aranyos- és szófogadó gyermekből semmi pillanat alatt egy kibírhatatlan "zsarnok" válhat...

Javasolnám vagy bírd ki otthon a bíróság döntését - bár az nem egyik napról a másikra való -, tehát halaszd el a tervezett költözést legalább jövő ilyenkorra, vagy "isten veletek", és ezzel végleg magadra haragítva a férjedet, és még ennél is rosszabb: netán a bíróság szimpátiáját is elveszthetően...

monalisa1 # 2008.07.27. 21:50

Szóval nálatok a gyermekelhelyezés, és azt követően a láthatás/kapcsolattartás egymásközti kompromisszumos leszábályozása a nem kis feladat. Valahogy oldjátok meg, mert nálatok jobban- megfelelőbben ezt elrendezni egy esetleges harmadik személy csak felsőbb hatalmilag tudja.

A gyermekek elvesztése (...) miatt az apát nem kis sérelem éri majd, ez ellen bizpnyára kézzel-lábbal tiltakozni fog.

Magadban vizsgált felül a kérdést: muszáj lefutni a térképről?...

Mert végül is SOKBA kerülhet neked az, hogy az apának az egyes - jeneltősem megritkult - láthatásra 2x300 km-eket kell utaznia, vagy ha a gyerekeket magával viszi "haza", és onnan ismét vissza hozzád, a felmerülő közlekedési költség megduplázódik.

A bíróság akár dönthet akként is: minden ezen költséget/kiadást állnod kell, minden egyes esetben . így kapod csak meg a gyerekeket. Vagy neked kell fele útra eléjük menni és fele útra értük menni - apának okozott költség ekkor is téritendő. Esetenként a szállásdíj is mint jogos követelés.

Goodwitch # 2008.07.27. 22:03

szilagyiandi!

A szülők közösen döntenek többek között a gyermek tartózkodási helyének megválasztásáról is. Erről még akkor is, ha már külön élnek, ill. elváltak, és a bíróság a gyermekeket az egyik szülőnél elhelyezte.

Ergo, ha a férjed beleegyezése nélkül elköltözteted a gyermekeket, azzal egyrészt törvényt sértesz, másrészt jelentősen rontod a saját esélyeidet a gyermekelhelyezés ügyében.

Egyébként miért akarod a gyerekeket elszakítani az apjuktól?

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

Goodwitch

szilagyiandi # 2008.07.28. 09:38

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat. Az elköltözésre azért van szükség mert minden más családi kötelékünk és részemről baráti is odaköt. 10 év alatt nem sikerült erről meggyőzni, ezt érdemben megbeszélni a férjemmel. Az ő családja is ott van mellesleg. Én vállalnám a plusz költségeket, csak nem tudom hogy most megtehetem e hogy fogom a két gyereket és elköltözök. Ha rontom vele az elhelyezési esélyeimet, az probléme lehet, de testvéreket elszakítani én sem szeretnék. SZóval maradjak kb egy évig és éljek így tovább, sőt sokkal rosszabbul mert ez igen megrontotta egy hét alatt a kapcsolatunkat (nem beszélve a hosszú hónapokról ami elé nézünk) vagy elmehetek most azonnal de soha többé nem tehetem be a per végéig a lábamat a közös lakásba, stb. Max a bírósági döntés után.

szilagyiandi # 2008.07.28. 09:39

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat. Az elköltözésre azért van szükség mert minden más családi kötelékünk és részemről baráti is odaköt. 10 év alatt nem sikerült erről meggyőzni, ezt érdemben megbeszélni a férjemmel. Az ő családja is ott van mellesleg. Én vállalnám a plusz költségeket, csak nem tudom hogy most megtehetem e hogy fogom a két gyereket és elköltözök. Ha rontom vele az elhelyezési esélyeimet, az probléme lehet, de testvéreket elszakítani én sem szeretnék. SZóval maradjak kb egy évig és éljek így tovább, sőt sokkal rosszabbul mert ez igen megrontotta egy hét alatt a kapcsolatunkat (nem beszélve a hosszú hónapokról ami elé nézünk) vagy elmehetek most azonnal de soha többé nem tehetem be a per végéig a lábamat a közös lakásba, stb. Max a bírósági döntés után.

szilagyiandi # 2008.07.28. 09:39

Sziasztok!

monalisa1 # 2008.07.28. 12:30

Szerintem kérj véleményt- javaslatot a gyámhivatalban, hasonló problémával gyakorta találkozhatnak.

Goodwitch # 2008.07.29. 06:53

szilagyiandi

vagy elmehetek most azonnal de soha többé nem tehetem be a per végéig a lábamat a közös lakásba, stb. Max a bírósági döntés után.

Miért ne tehetnéd?

Egyébként a köztetek lévő vitás kérdésben a gyámhatóságnak van jogköre dönteni. Ebbe bele tartozik a láthatás is, és a gyerrmek tartózkodási helyének megváltoztatása. Bár most nyár van, és lassan őrölnek a malmok, lehet, hogy szerencséd lesz.

Ha a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők a szülői felügyelet körébe tartozó kérdésekben [Csjt. 73. § (1) bek.] nem tudnak megegyezésre jutni, a gyámhivatal döntését bármelyik szülő kérheti.

Goodwitch

Hancikutya # 2008.07.29. 07:59

Sziasztok,
a kovetkezo lenne a kerdesem (leirtam mar tobbszor a bajaimat, ugyhogy biztos lesz, akinek unalmas, de most ujabb kerdesem van): valoper elott allunk. Van egy kozjegyzoi okiratunk, amiben vallalom, h egy bizonyos hataridoig "kifizetem" a ferjemet. A hatarido kozeleg, de nem fogom tudni kifizetni. Nem azert, mert nem akarom, hanem mert nem tudom. Kulfoldon elek es ha itt hitelt akarok felvenni, amibol kifizethetnem, ahhoz o is kell, es nem valoszinu, hogy ezt akar en, akar o bevallalnank. A masik megoldas az lenne, hogy eladom az otthoni hazam es abbol fizetem ki (es ezt is szeretnem), de az alberloimet nem tudom kitenni egyelore.
Ha vegrehajtohoz megy, mi lesz az egesz folyamata? Az egyetlen "vagyonom" az a haz, amin banki hitel es szocpol is van. Meddig fog elmenni a vegrehajto? Elarverezteti a hazat? Az aron alul fog elmenni, es gondolom, elobb a bankot kell kifizetni, ugye? Majd a szocpol es vegul a ferjem. Es hosszu es bonyolult folyamat.
Szeretnem meggyozni ot, hogy adjon par honap haladekot - addig elvalunk es tudok nelkule is hitelt felvenni, vagy pedig ki tudom tenni nem fizeto alberloimet es el tudom adni a hazat "normalis" aron, igy mindketten jol jarnank.
Gyozzetek meg, hogy jol latom. Vagy ha nem, akkor arrol. Nagyon koszi!