Bele. Nem biztos, hohy ilyen helyzetben az kell, hogy legyen a legfontosabb szempont, hogy néhány tízezer fointtal többe, vagy kevesebbe kerül egy megoldás.
valóper előtt
Köszönöm.
Tehát akkor akár ezt is bele lehet foglalni a vagyonmegosztásba? Szeretnénk megúszni az egészet minél alacsonyabb költséggel.
Ez így egy halál esetére szóló ajándékozás, ami rendben is van, csak a gyermekeknek kötelesrészi igényük lesz veled szemben.
Nem kell tételesen felsorolni.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Sikerült a férjemmel átbeszélnünk a dolgokat, de azért még felmerültek kérdések. Van egy lakásunk és egy családi házunk. A lakás tehermentes,a családi ház hitellel terhelt. Úgy állapodtunk meg, hogy a lakás lesz az övé, a családi ház az enyém. A gyerekek velem maradnak a családi házban. Viszont a hitel fizetését átvállalta.
Felajánlotta, hogy amíg a hitel visszafizetése nem történik meg, addig kössünk egy olyan megállapodást, mely szerint vele bármi történik, akkor a lakást én örököljem. Ezzel be szeretne biztosítani afelől, hogy nem hagy egyedül a hatalmas hitellel.
Az lenne a kérdésem, hogy erre van-e lehetőség, illetve ezt a vagyont megosztó szerződésbe bele lehet-e foglalni?
Amennyiben nem milyen más lehetőséget tudtok ajánlani?
A másik kérdésem pedig, hogy amennyiben beleírjuk a vagyonmegosztó szerződésbe, hogy az ingó vagyonunkat megosztottuk és birtokba vettük, akkor tételesen nem kell őket felsorolni?
Előre is köszi.
Az előbbit tanúkkal valószínűleg lehet bizonyítani. Az utóbbit lesz nehezebb.
Elvileg. Vita esetén azonban gyakorlatilag bizonyításra szorul az életközösség megszűnésének a ténye, időpontja, valamint az is, hogy az adott dolgokat ezen időpont után, önállóan szerezted.
Sziasztok.ObudaFantól kérdezném meg,hogy valakinek azt írtad hogy a házassági vagyonközösség az együttélés megszakadásával szűnik meg.Jól értelmezem,hogy mivel a férjem gyakorlatilak ápr.óta nem lakik velünk az a kevés amit összehoztunk válás esetén nem képezi megosztás tárgyát?
Millió kérdésem lenne, az biztos, hogy szakemberhez kell fordulnom, mert teljesen tájékozatlan vagyok.
Köszönöm a segítséget.
A perben egy igazságügyi szakértő véleménye alapján határozza meg az értéket a bíróság.
Köszönöm, ezt mondjuk meg is ígérte, mármint az eltüntetést. Ezért is kérdeztem, hogy utána lehet-e nézetni valahogy, de igazán nem is értem, hogy miért nem próbál inkább megegyezni velem. És persze még életemben nem volt peres ügyem, de gondolom más sem válik hetente.
Még egyszer köszi.
Ha nem tudtok megegyezni a vagyon megosztásán, fordulj bírósághoz - nem egyik napról a másikra való
mire kimondják a jogerős itéletet.
És kérjed ügyvéd segítségét, mert amíg hivatalosan nem vagytok elválva férjed akár el is tapsolhatja/ tüntetheti a közös vagyont...
Azt, hogy milyen ütemben kell fizetni az ügyvédnek, majd megmondja, általában szakasos fizetés van.
Monalisa
laikus hozzászóló
Köszönöm, én is így tudtam, csak ezt valaki felértékeli, vagy hogy megy ez? Ő már keresi az új lakást a legújabb barátnővel, mert ő bármit megtehet, és csak gúnyosan röhög. Még egy kérdés: az ügyvédnek mikor kell fizetni?
Köszönöm szépen.
A házassági életközösség alatt szerzett vagyon közös, 1/2-1/2 arányban. (A kivétel az, amit valamelyik fél örökölt vagy ajándékba kapott.)
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, van-e arra lehetőség, hogy a tényleges vagyoni helyzetünket megállapítsák 20 év házasság után, ha egyikünknek sem volt külön vagyona előtte. Férjem kft tulajdonos, én ott alkalmazott voltam, még nem jelentett ki, de a lábamat már nem tehetem be oda.
Férjem szerint a kft vagyona csak az övé, mehetek akárhová. Ez tényleg lehet?
Megköszönném, ha adnátok valami tanácsot.
Az együttélés megszakadásával. Ennek hiányában a válás jogerős kimondásával.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm válaszod.
Még olyan kérdésem lenne, hogy a házastársi vagyonközösség mikor szűnik meg, a válóper beadásának napjával vagy a válás kimondásával?
Megegyezés esetén nem kell a gyermekeknek a bíróság előtt megjelennie. Ügyvéd nem kötelező, más kérdés, hogy szakértelmével segíthet abban, hogy gyorsabb legyen az eljárás, és valóban ne maradjon olyan kérdés, ami később vitára ad okot. Az egyéni vállalkozás aktív és passzív vagyona is közös vagyon, de ennek megosztásáról is úgy állapodtok meg, ahogy akartok. Valóban gyorsít a folyamaton, ha írásban előre megállapodtok, de ettől még meg kell jelenni személyesen is, és - a kiskorú gyermekek miatt - így is két tárgyalás lesz.
Sziasztok! Segítségeteket kérném a következőkben!
Szintén válás előtt állunk. Szeretnénk közös megegyezéssel szépen csendben elválni.
Van két kiskorú gyermekünk, az elhelyezésükben megegyeztünk. Amennyiben van megegyezés a gyerekeket behívják a bíróságra?
A férjem egyéni vállalkozó én pedig alkalmazott vagyok nála. Szeretné, hogy egy darabig még így működjön, amíg mindketten nem tudunk jobbat. Gyakorlatilag ez mindkettőnknek a megélhetési forrása.
Kérdésem az lenne, hogy a vállalkozás vagyona, illetve adóssága szintén a házassági vagyon részét képezi (egyéni vállalkozásról lévén szó)? A vagyon terén is szeretnénk megállapodni. Ha mi megállapodunk és ezt papírra vetjük, akkor kell még ügyvéd? Vagy elég, ha a bíróság előtt is nyilatkozunk a megállapodásunkról? Célszerű már a válópert úgy beadni, hogy mind a gyermekelhelyezés, mind pedig a vagyonmegosztásról szóló megegyezésünk mellékelve legyen? Meggyorsítja ez a válási folyamatokat?
Ha esetleg olyat kérdeztem, amiről már volt szó, akkor elnézést kérek.
A választ előre is köszönöm.
Segítséget szeretnék kérni. Közel 1 éve indítottam el a válást, most lesz a 2. tárgyalásunk. Eddig úgy volt, hogy közös megegyezés, de erre már nincs lehetőség. Az első tárgyaláson döntöttek a két kiskorú gyermek nálam való elhelyezéséről és a közös lakáshasználatról. Az ingóságokban viszont nem tudunk megegyezni, így tanukat kell vinnem. Jelenleg nem áll módomban ügyvédet fogadni, így szeretnék itt tanácsot kapni. Azt nem tudom, hogy most az ingóságokkal kapcsolatosan kell tanukat vinnem vagy a házasság megromlásával kapcsolatban. Mert a férjem a jelenlegi barátom nevét is leadta tanuként. Azért nem értem, hogy ez minek kell mert mindketten válni akarunk, ő már 10 hónapja elköltözött és élettársi kapcsolatban él. Igazán csak az ingóságokon nem tudunk megegyezni.
Szívesen fogadok minden segítséget.
Lehet.
A megállapodást nem baj, ha írásba foglaljátok, de ez nem helyettesíti azt, hogy a tárgyaláson (mindkettőn, mert a kiskorú gyermek miatt nem fog menni egy tárgyaláson) személyesen is megrősítsétek.
Jó estét!
Válni akarok ugy néz ki egyszerű lesz a dolog mert a férjem is ezen van, megegyeztünk szóban , hogy kinél marad a 12 é gyermekem (nálam) a ház eladása után fele-fele.
Kérdésem ezek után kell nekem ügyvéd , vagy megyek a bíróságra befizetem az illetéket és kész?
Vagy ezt a megegyezést írásban be kell mutatnom?
A tanu lehet bárki?
Szóval lehet ügyvéd nélül válni?
Arra nem, ha addigra az együttélés megszakadt, viszont megtérítési igénye mindenképpen lesz annak az összegnek a felére, ami a lakás értékének a felvett hitelre jutó része volt.
Sziasztok!
A következőkben szeretném kérni a segítségeteket!
Ismerőseim házassága megromlott, volt nekik egy családi házuk, amit a fiú ismerősöm ingatlanának eladásából származó pénzből illetve hitelre vettek (a hitel a fiú ismerősöm nevére szólt, felesége mint adóstárs szerepelt rajta). Mint ahogy említettem, házasságuk megromlott, a lány elköltözött és a fiú eladta a házat, mivel egyedül nem tudta fenntartani. Ő az eladásból származó pénzből illetve hitelből vett magának egy lakást.
A kérdésem az lenne, hogy mivel még házasok, erre a lakásra igényt tarthat-e a feleség, ez külön vagyonnak vagy közös vagyonnak számít?
Várom válaszotokat, köszi: schilla26
Véleményem szerint bármiként is "készíted fel" az ügyvédet a tárgyalásra, a házasságról te tudod a legapróbb részletet is - az ő feje nem káptalan.
Tehát nyugodtan nézz eléje a tárgyalásnak, és válaszolj amit a bíró kérdez majd.
Az nincs rendjén, hogy az ügyvéd úgy tesz ajánlatot fontos dolgokra, melyeket előzőekben nem beszéltetek meg, szóval szükség esetén az "önállóságát" kordában kell tartani.
Monalisa
laikus hozzászóló
Koszonom ObudaFan!
Akkor a "sarkamra allok" :)
Bar a gondom az, hogy fogalmam sincs pontosan miket kerdeznek majd, igy nem tudom mit kell az ugyveddel egyeztetnem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02