Életbiztosítás - kedvezményezett


Rob1 # 2006.08.07. 20:07

Sziasztok! Halál esetén az életbiztosításból járó összeget ki kapja, ha nincs megadva kedvezményezett (ha létezik ilyen egyáltalán)? A házastárs vagy a gyermek vagy az öröklés szabályai szerint (fele-fele arányban)? Ha 100%-ban a gyermek van megjelölve kedvezményezettként, akkor a gyermek kiskorúsága esetén a házastárs (aki a gyermeket neveli) hozzáfér-e az összeghez vagy a gyermek részére zárolásra kerül?

ObudaFan # 2006.08.07. 20:14

Életbiztosítási szerzôdésben kedvezményezett lehet

  • a szerzôdésben megnevezett személy;
  • a bemutatóra szóló kötvény birtokosa;
  • a biztosított örököse, ha a kedvezményezettet a szerzôdésben nem jelölték meg, és bemutatóra szóló kötvényt sem állítottak ki.

Ha az életbiztosítási szerzôdésben a kedvezményezettet nem jelölték meg, és bemutatóra szóló kötvényt sem állítottak ki, a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontja szerint kedvezményezettnek minôsülô örökösöket egymás közti viszonyukban a biztosított összeg olyan mértékben (arányban) illeti meg, amilyen mértékben (arányban) erre öröklés esetében igényt tarthatnának.
A törvény azzal, hogy az említett esetben az örököst kedvezményezettnek minôsíti, egyben az életbiztosítási összegbôl való részesedés mértékét is meghatározza. Az örökösnek mint kedvezményezettnek a törvényben meghatározott joga a Ptk. öröklési szabályaiban meghatározott tartalmú jogosultságot jelent. Ellenkezô esetben a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontjában foglalt rendelkezés nem szüntetné meg az életbiztosítási összeg felvételére való jogosultság tekintetében fennálló bizonytalanságot olyan esetben, amikor több örökös van, tehát nem tölthetné be azt a funkciót, amelyet pedig a törvényhozónak a vonatkozó rendelkezések logikai összefüggésébôl is kitûnô szándéka szerint betölteni hivatott. Az említett rendelkezés nemcsak a kedvezményezettek személyét jelöli meg, hanem meghatározza egyben a kedvezményezetti jogosultság tartalmát is: az örökösnek mint kedvezményezettnek annyi joga van, amennyi ôt mint örököst megilletné. Ez következik abból is, hogy az említett rendelkezés általában "örökös"-t említ anélkül, hogy különböztetne törvényes és végrendeleti örökös között.
A fentiek szerint tehát abban az esetben, ha az elhunyt biztosított után végrendelet nem maradt, a törvényes örökösök - mint a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontja értelmében kedvezményezettek - a törvényes öröklés szabályai szerint osztoznak az életbiztosítási összegen. A túlélô házastársat is az öröklési jog szabályaiban meghatározott tartalmú haszonélvezeti jog illeti meg. Végrendelkezés esetében pedig az egyegy örököst megilletô kedvezményezetti jogosultság mértékét (arányát) illetôen a végrendeleten alapuló öröklésre vonatkozó jogszabályok jönnek figyelembe. Az ági örökösök - ilyen minôségükben - természetszerûen nem lehetnek kedvezményezettek, mert a biztosítási összeg nem olyan jellegû, hogy ezzel kapcsolatban ági öröklésnek egyáltalán helye lehetne. (Ld.: PK 75)

mikós # 2010.01.01. 18:24

sziasztok én kötnék egy élt biztositást a párom lenne a kedvezményzet kel e tudnia hogy ő az vagy nem nem tudom csak őt szeretném lehet e de ugy hogy ő ne is tudja köszönöm a választ előre is

monalisa1 # 2010.01.01. 18:47

Nem okvetlenül kell tudnia róla, de arról azért igen, hogy van/lesz egy életbiztosításod., esetleges "bekövetkezés" esetén tudjon jelentkezni a biztosítónál. Tehát nagy általánosságban informáld a dologról, valamint azon okból is, hogy egy bizonyos összeg mint havonkénti díjfizetésed végül is mire megy ki - már amennyiben közös kasszán vagytok.

Szóval ha nem látja a kötvényt akkor nem tudja, hogy ő a kezdeményezettje.

"Mona"
laikus hozzászóló

mikós # 2010.01.01. 20:38

értem valamedig de egyet szeretnék még hogy mi szükséges ehez okmányokra gondolok név születési év vagy mi kell hozá köszike

ObudaFan # 2010.01.01. 20:47

Amit éppen a biztosító kér.

monalisa1 # 2010.01.01. 20:48

Valóban szükségesek a kezdeményezett személyes adatai, nos a szem.igaz. számát valahogy írd ki magadnak egy cetlire. Ha nem laktok együtt a pontos lakcímét is másold ki. Aztán még kellhet a születési hely és idő, és az anyja neve.

Ha a biztosító kéri az aláírását az okmányon, akkor muszáj lesz a hölgyet "elráncigálnod" magaddal...

mercyke # 2010.07.15. 23:37

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni hogy ha kedevzményeztt vagyok azeletbiztosításnál akkor az most örökségnek számít és beletartozik a hagyatéki eljárasba vagy attól független?
Köszönöm a választ elöre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 06:19

Nem, nem örökség.

kremona # 2011.07.02. 22:18

Sziasztok!

évekkel ezelőtt családunk mindhárom tagja kötött életbizosítást, egymás kedvezményezettjeiként.

Édesapám 03.hóban elhunyt és a biztosító a mai naig nem fizet édesanyámnak(a kedvezményezettnek)mivel nem találják a kedvezményezettkre vonatkozó dokumentumot.

(annak idején nekünk csak a kötvényt küldték el,a kedvezményezettekre vonatkozó dokumentumot nem-akkor úgy véltük ez így rendben van, biztos náluk van nyilvántartva)
A temetés költségeit emiatt csak hitelekből tudtuk rendezni.
Azóta megkerestem az akkori üzletkötőt, aki nem érti a dolgot, mert emlékszik arra hogy a szerződéssel együtt ez is írásba lett akkor foglalva.
A biztosítók szövetségéhez is fordultam-ők ebben segíteni nem tudtak.
Majd írtam a biztosítónak is, hogy ebben az esetben mivel a mi hibánkon kívül tűnt el ez a dokumentum nem fogadnádnak e el el egy hivatalos ügyvéd által kiállított nyilatkozatot, melyet tanúként az akkori üzletkötő is szerepelne.
Ez elől elzárkóztak és csak a hagyatéki végzésben meghatározott örökösnek fizetnek.

Valóban kizárt egy ilyen nyilatkozat elfogadása?

Mindenesetre tanácsadást kérek egy ügyvédtől, hogy ebben az esetben a bíztosító miként tudná ezt helyrehozni, úgy hogy a kedvezményzett kapja meg az összeget.(így 4 hónap elteltével...)
De előtte szeretnék egy kis segítséget kérni,előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.03. 06:47

A kötvényben benne van, ki a kedvezményezett. Ha nincs benne, akkor a kedvezményezett a törvényes örökös.

Azt szerintem félreértetted, hogy a kedvezményezettről egy okiratban kellett volna rendelkezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.03. 06:48

"... külön okiratban ..."

kremona # 2011.07.06. 06:46

köszönöm a gyors választ.
Az a probléma hogy az üzletkötő rögzítette kik a kedveznényezettek a családban...a kötvényben ennek pedig nyoma sincs.
Úgy hallottam lehet esetleg egy hivatalos nyilatkozatot kiállítani, melyben az akkori üzletkötő is tanuként szerepelne.
A biztosító azaz az üzletkötő hibázott...valóban nincs más kiút ebből?
köazönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 07:28

Ezt nem lehet tanúvallomással pótolni.

kiscsita # 2012.01.25. 19:32

Tisztelt Fórum!

Édesapám végrendelet nélkül hunyt el, egyetlen gyermeke én vagyok.
Hagyatékába tartozik egy földbirtok,az ingóságai, csekély készpénz, mely kb a temetését fedezi csupán; valamint egy szabadfelhasználású jelzáloghitel. A hagyaték mérlege kb 0. A jelzálog egy olyan ingatlanra van bejegyezve, melynek ő csupán haszonélvezője, az ingatlan tulajdonosai (unokatestvéreim)vannak kezesként megjelölve a banki hitelszerződésben.

1. Hogyan öröklődik ebben az esetben a hitel? Nekem kell tovább fizetnem vagy az ingatlan tulajdonosit/kezeseket terheli?

Továbbá még volt apámnak egy életbiztosításhoz kötött befektetése, melynek kedvezményezettje a "jogos örökös". Ha jól tudom az életbiztosítás nem tartozik a hagyatékba. A pénzintézet, amelynél a biztosítás van a hagyatéki tárgyalás dokumentációjára vár, amely kimondja, h én vagyok a "jogos örökös". Mi történik az életbiztosítással abban az esetben, ha lemondok az örökségről (ugyanis a banki hitel továbbfizetését vállalni nem tudom). Megkaphatom így a biztosítást vagy a "jogos örökös" cím másra száll (pl az unokatestvérekre).

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdv.

Éva

ObudaFan # 2012.01.25. 19:38

A jogosult a zálogtárgyból érvényesítheti a követelését, de az örökös is felel érte a jogosult, illetve a jogosult kielégítése esetén a jelzálog-kötelezett felé az örökrésze erejéig. Ha visszautasítod az öröklést, az életbiztosítás összege is azé lesz, aki végül örököl, ha nincs benne megjelölve kedvezményezett.

kiscsita # 2012.01.25. 20:27

Köszönöm válaszod!
Sajnos nem vagyok járatos jogi kifejezésekben, megtennéd, hogy egyszerűbben elmagyarázod?

Előre is köszönöm!

Üdv.

Éva

ObudaFan # 2012.01.25. 20:37

Mi az, amit nem értesz?

kiscsita # 2012.01.25. 21:54

Jól értem, hogy a bank elárverezheti a házat, de nekem kell a ház tulajdonosait kielégítenem az örökségem erejéig? Azaz nem kell készpénzben törlesztenem a hitelt?Mi történik akkor ha az örökségem nem pénzösszeg hanem egyéb tárgyak (pl autó) és földtulajdon? Ezekkel is kielégíthetem a kezeseket?

ObudaFan # 2012.01.26. 08:43

Jól értem, hogy a bank elárverezheti a házat, de nekem kell a ház tulajdonosait kielégítenem az örökségem erejéig?

Jól.

Azaz nem kell készpénzben törlesztenem a hitelt?

Amíg az örökrészed teljes egészében megvan, készpénzben nem. De rajtad, mint örökösön is végrehajthat a bank közvetlenül is - de csak az örökrészeddel (ha az már nincs meg természetben, akkor az értékével) felelsz.

Mi történik akkor ha az örökségem nem pénzösszeg hanem egyéb tárgyak (pl autó) és földtulajdon? Ezekkel is kielégíthetem a kezeseket?

Ha megvannak, akkor igen.

kiscsita # 2012.01.26. 15:09

köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.01.26. 16:06

Nincs mit.

Kriszti07 # 2012.11.23. 13:56

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy nálunk apu életbiztosításásnak én voltam a kedvezményezettje és mikor az lejárt még nem töltöttem be a 18at ezért nem kaphattam még meg azt az összeget. Azzal az indokkal, hogy ha majd szükségem lesz rá megkaphatom. Most szükségem volna rá, mert a vőlegényemmel szeretnénk házat vásárolni és nagyon jól jönne az a pénz. Azonban azóta megromlott a szüleim házassága és apu nem akarja odaadni a pénzt, mert engem is hibáztat emiatt a kapcsolatromlás miatt. Lehet, ez ellen valamit tenni? Eléggé elmérgesedtek itthon a dolgok viszont válni sem akar, hogy ha kifizeti a dolgokat anyu adja meg valahogy....

ObudaFan # 2012.11.25. 07:28

Nem valamilyen gyámhatósági fenntartásos számlára került? Vagy mégis mi lett ezzel a pénzzel?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.25. 08:25

MIvel a tényállásból kibogozható, hogy a biztosított még él, nyilván eléréses biztosításról beszélünk. A legritkább esetben szokott az ilyen biztosítási összeg gyámhatósági számlára menni. A törvényes képviselő felveszi, és elkölti.
Még az is lehet - sőt, az a valószínűbb -, hogy a gyermek csak a halálesetre szóló kifizetés kedvezményezettje volt, az elérési összeg magát a biztosítottat illette.