Életbiztosítás - kedvezményezett


seehase # 2013.06.19. 16:17

Tisztelt Ügyvéd Urak / Hölgyek,

nagyon speciális esetben kérem segítségüket.
Ha egy életbiztosítás kedvezményezettje még a biztosított halála előtt meghal, de rajta kívül vannak még kedvezményezettek, akkor az ő részét az életben maradottak között kell felosztani a biztosított halála esetén, igaz?

Részletesebben: Biztosított 3 főt jelölt meg kedvezményezettként. Ebből a körből egy kedvezményezett régebben elhunyt. Most a biztosított is meghalt, de a kötvényben nem változtattak kedvezményezetteket (1 év sem telt el a két haláleset között). Úgy tudom, az életbiztosítás nem tartozik hagyatéki eljárás alá. Ekkor mi történik? A kedvezményezettek egyenlő arányban voltak részesek az összegből.
A g......a biztosító telefonos tájékoztatása szerint a régebben elhunyt kedvezményezett most pénzt kap, tehát utána (és itt a vicc...) a most elhunyt is örökölt, tehát a hagyatéki eljárásokat meg kell ismételni... ami szerintem nem lehetséges, valószínűtlen megoldás lenne (mármint hogy halott és mégis kedvezményezett).

Köszönöm előre is a segítségüket, válaszokat!
S.

fabit # 2013.02.12. 22:57

Egy vállalkozáshoz nyújtott baráti kölcsön esetén szeretnénk kockázati életbiztosítással a kölcsönt nyújtó barát számára alacsonyabb kockázatúvá tenni a hitelezést. Kérdés az lenne, hogy amennyiban a biztosítás kedvezményezettjeként ő van egyedüliként megjelölve, a közvetlen hozzámtartozók jogosultak e a köteles részre, vagy sem?

porcmistrec # 2013.01.17. 06:53

maarcsy

ezt csak a kötvényből lehetne megtudni, azon feltüntetik, a biztosító neked nem fogja megmondani, biztosítási titok ugyanis, amennyiben te sem mint biztosított, sem pedig szerződő nem vagy a kontraktusban,

egyébként a kedvezményezett bármikor megváltoztatható

wers # 2013.01.17. 06:06

Köszi a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.16. 16:37

Nem része a hagyatéknak. (Hiszen nem tartozott az örökhagyó vagyonába.)

wers # 2013.01.16. 13:49

Kérnék egy kis segítságet.
Egy életbiztosításnak van egy kedvezményezettje, aki nem a törvényes örökös. Halál esetén a biztosítási díj is az örökség része, vagy az csak a kedvezményezetté?

maarcsy # 2013.01.15. 12:52

Sziasztok,

Tud-e nekem segíteni valaki abban , hogy hogyan deríthető ki a kedvezményezett kiléte egy életbiztosításban? Pl: egy férj köt egy életbiztosítást és nem árulja el a feleségnek a kedvezményezett kilétét. A feleségnek mit kell tenni ahhoz hogy megtudja azt hogy ki lett megjelölve?

Előre is köszönöm


Marcsy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.25. 10:05

:)

ObudaFan # 2012.11.25. 10:05

Az is lehet. Akkor már csak egy pontos tényállásra van szükség, és meg is lehet válaszolni a kérdést. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.25. 08:25

MIvel a tényállásból kibogozható, hogy a biztosított még él, nyilván eléréses biztosításról beszélünk. A legritkább esetben szokott az ilyen biztosítási összeg gyámhatósági számlára menni. A törvényes képviselő felveszi, és elkölti.
Még az is lehet - sőt, az a valószínűbb -, hogy a gyermek csak a halálesetre szóló kifizetés kedvezményezettje volt, az elérési összeg magát a biztosítottat illette.

ObudaFan # 2012.11.25. 07:28

Nem valamilyen gyámhatósági fenntartásos számlára került? Vagy mégis mi lett ezzel a pénzzel?

Kriszti07 # 2012.11.23. 13:56

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy nálunk apu életbiztosításásnak én voltam a kedvezményezettje és mikor az lejárt még nem töltöttem be a 18at ezért nem kaphattam még meg azt az összeget. Azzal az indokkal, hogy ha majd szükségem lesz rá megkaphatom. Most szükségem volna rá, mert a vőlegényemmel szeretnénk házat vásárolni és nagyon jól jönne az a pénz. Azonban azóta megromlott a szüleim házassága és apu nem akarja odaadni a pénzt, mert engem is hibáztat emiatt a kapcsolatromlás miatt. Lehet, ez ellen valamit tenni? Eléggé elmérgesedtek itthon a dolgok viszont válni sem akar, hogy ha kifizeti a dolgokat anyu adja meg valahogy....

ObudaFan # 2012.01.26. 16:06

Nincs mit.

kiscsita # 2012.01.26. 15:09

köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.01.26. 08:43

Jól értem, hogy a bank elárverezheti a házat, de nekem kell a ház tulajdonosait kielégítenem az örökségem erejéig?

Jól.

Azaz nem kell készpénzben törlesztenem a hitelt?

Amíg az örökrészed teljes egészében megvan, készpénzben nem. De rajtad, mint örökösön is végrehajthat a bank közvetlenül is - de csak az örökrészeddel (ha az már nincs meg természetben, akkor az értékével) felelsz.

Mi történik akkor ha az örökségem nem pénzösszeg hanem egyéb tárgyak (pl autó) és földtulajdon? Ezekkel is kielégíthetem a kezeseket?

Ha megvannak, akkor igen.

kiscsita # 2012.01.25. 21:54

Jól értem, hogy a bank elárverezheti a házat, de nekem kell a ház tulajdonosait kielégítenem az örökségem erejéig? Azaz nem kell készpénzben törlesztenem a hitelt?Mi történik akkor ha az örökségem nem pénzösszeg hanem egyéb tárgyak (pl autó) és földtulajdon? Ezekkel is kielégíthetem a kezeseket?

ObudaFan # 2012.01.25. 20:37

Mi az, amit nem értesz?

kiscsita # 2012.01.25. 20:27

Köszönöm válaszod!
Sajnos nem vagyok járatos jogi kifejezésekben, megtennéd, hogy egyszerűbben elmagyarázod?

Előre is köszönöm!

Üdv.

Éva

ObudaFan # 2012.01.25. 19:38

A jogosult a zálogtárgyból érvényesítheti a követelését, de az örökös is felel érte a jogosult, illetve a jogosult kielégítése esetén a jelzálog-kötelezett felé az örökrésze erejéig. Ha visszautasítod az öröklést, az életbiztosítás összege is azé lesz, aki végül örököl, ha nincs benne megjelölve kedvezményezett.

kiscsita # 2012.01.25. 19:32

Tisztelt Fórum!

Édesapám végrendelet nélkül hunyt el, egyetlen gyermeke én vagyok.
Hagyatékába tartozik egy földbirtok,az ingóságai, csekély készpénz, mely kb a temetését fedezi csupán; valamint egy szabadfelhasználású jelzáloghitel. A hagyaték mérlege kb 0. A jelzálog egy olyan ingatlanra van bejegyezve, melynek ő csupán haszonélvezője, az ingatlan tulajdonosai (unokatestvéreim)vannak kezesként megjelölve a banki hitelszerződésben.

1. Hogyan öröklődik ebben az esetben a hitel? Nekem kell tovább fizetnem vagy az ingatlan tulajdonosit/kezeseket terheli?

Továbbá még volt apámnak egy életbiztosításhoz kötött befektetése, melynek kedvezményezettje a "jogos örökös". Ha jól tudom az életbiztosítás nem tartozik a hagyatékba. A pénzintézet, amelynél a biztosítás van a hagyatéki tárgyalás dokumentációjára vár, amely kimondja, h én vagyok a "jogos örökös". Mi történik az életbiztosítással abban az esetben, ha lemondok az örökségről (ugyanis a banki hitel továbbfizetését vállalni nem tudom). Megkaphatom így a biztosítást vagy a "jogos örökös" cím másra száll (pl az unokatestvérekre).

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdv.

Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 07:28

Ezt nem lehet tanúvallomással pótolni.

kremona # 2011.07.06. 06:46

köszönöm a gyors választ.
Az a probléma hogy az üzletkötő rögzítette kik a kedveznényezettek a családban...a kötvényben ennek pedig nyoma sincs.
Úgy hallottam lehet esetleg egy hivatalos nyilatkozatot kiállítani, melyben az akkori üzletkötő is tanuként szerepelne.
A biztosító azaz az üzletkötő hibázott...valóban nincs más kiút ebből?
köazönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.03. 06:48

"... külön okiratban ..."

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.03. 06:47

A kötvényben benne van, ki a kedvezményezett. Ha nincs benne, akkor a kedvezményezett a törvényes örökös.

Azt szerintem félreértetted, hogy a kedvezményezettről egy okiratban kellett volna rendelkezni.

kremona # 2011.07.02. 22:18

Sziasztok!

évekkel ezelőtt családunk mindhárom tagja kötött életbizosítást, egymás kedvezményezettjeiként.

Édesapám 03.hóban elhunyt és a biztosító a mai naig nem fizet édesanyámnak(a kedvezményezettnek)mivel nem találják a kedvezményezettkre vonatkozó dokumentumot.

(annak idején nekünk csak a kötvényt küldték el,a kedvezményezettekre vonatkozó dokumentumot nem-akkor úgy véltük ez így rendben van, biztos náluk van nyilvántartva)
A temetés költségeit emiatt csak hitelekből tudtuk rendezni.
Azóta megkerestem az akkori üzletkötőt, aki nem érti a dolgot, mert emlékszik arra hogy a szerződéssel együtt ez is írásba lett akkor foglalva.
A biztosítók szövetségéhez is fordultam-ők ebben segíteni nem tudtak.
Majd írtam a biztosítónak is, hogy ebben az esetben mivel a mi hibánkon kívül tűnt el ez a dokumentum nem fogadnádnak e el el egy hivatalos ügyvéd által kiállított nyilatkozatot, melyet tanúként az akkori üzletkötő is szerepelne.
Ez elől elzárkóztak és csak a hagyatéki végzésben meghatározott örökösnek fizetnek.

Valóban kizárt egy ilyen nyilatkozat elfogadása?

Mindenesetre tanácsadást kérek egy ügyvédtől, hogy ebben az esetben a bíztosító miként tudná ezt helyrehozni, úgy hogy a kedvezményzett kapja meg az összeget.(így 4 hónap elteltével...)
De előtte szeretnék egy kis segítséget kérni,előre is köszönöm.