Lemondani már nem tud, csak visszautasítani, ebben az esetben az ő leszármazóira száll a része. Ha azok is visszautasítják, akkor rád. De ha van kiskorú, akkor ő csak gyámhatósági hozzájárulással utasíthat vissza. Ha ez nem járható, akkor elfogadhatja az örökséget, és neked ajándékozhatja, ennek valamennyi illetékvonzatával a te oldaladon.
Öröklés lemondás
Tisztelt szakértők!
Szeretném a segítségeteket kérni.
A tényállás a következő, a jövő héten lesz a hagyatéki tárgyalás, ahol a nagyanyám halála után örökölnek a leszármazottak, 5 testvér, közöttük az anyukám!
Én meg szeretném venni a nagyanyám volt házát, a testvérek úgy egyeztek meg, hogy lemondanak a részükről, így anyu lesz a ház örököse, én mikor tudom tőle megvenni a házat, hogy ne keljen a nevére íratni
A másik probléma hogy az egyik testvér korházba került, nem tud megjeleni a hagyatéki tárgyaláson, ki tud a nevében lemondani az örökségéről és milyen formában, van egy felesége ö intézkedhet a tárgyaláson?
Lehet úgy lemondani valaki javára az örökségről, hogy gondozásért cserébe lemondanak anyu javára, mi van akkor, ha valaki a tárgyaláson vagy utána meggondolja magát?
„Én meg szeretném venni a nagyanyám volt házát, a testvérek úgy egyeztek meg, hogy lemondanak a részükről, így anyu lesz a ház örököse, én mikor tudom tőle megvenni a házat, hogy ne keljen a nevére íratni”gyzik be, utána a tiédet.
Akár már most is, de előbb az ő tulajdonjogát je
„A másik probléma hogy az egyik testvér korházba került, nem tud megjeleni a hagyatéki tárgyaláson, ki tud a nevében lemondani az örökségéről és milyen formában, van egy felesége ö intézkedhet a tárgyaláson?”
Meghatalmazással igen.
„Lehet úgy lemondani valaki javára az örökségről, hogy gondozásért cserébe lemondanak anyu javára, mi van akkor, ha valaki a tárgyaláson vagy utána meggondolja magát?”
Így visszautasítani nem lehet, de öröklési szerződést lehet kötni.
Köszönöm a válaszát!
Most olvasgatva a hozzászólásokat, kétségeim merültek fel, akkor hogyan kerülhet anyu javára a ház többi része? Lemondás vagy visszautasítás szoba jöhet? A testvéreknek mindegyiknek vannak gyerekei.
A nagyanyámmal semmilyen öröklési szerződést senki nem kötött!
Lemondás már nem (mert azt csak az örökhagyó életében lehet), visszautasítás igen, de akkor jól tudod, a lemondók gyerekei kapják - akik ha nem kiskorúak, szintén visszautasíthatják és végül így is anyukádé lehet a ház. (Ha kiskorú bármelyikük, akkor kell a gyámhivatal hozzájárulása is.)
Az elég, ha visszautasítják a lemondok gyerekei? Már mind felnőtt!
De vannak dédunokák is, akik még gyerekkorúak!
ó, jaj. de miért nem mentek egyszerűen: örököljön az öt testvér és vedd meg tőlük a házat.
Esetleg, ha van más tárgy is a hagyatékban, az örökösök kössenek osztályos egyezséget, ami alapján az anyukádé lenne a ház és megveszed tőle.
Minden leszármazónak vissza kellene ahhoz utasítani, kiskorúnál gyámhatósági hozzájárulással.
Nem hinném, hogy az élettársad (?) szerződésben áll bármelyik közműszolgáltatóval. Akkor pedig nem is tartozhat nekik. (A közös költség más dolog, az a tulajdonost terheli.)
Az egy mosolyogtatóan rossz ötlet, hogy mivel az apa adósságokat csinál, neki kellene ajándékozni a lakásnak azt a felét is, ami most nem az övé.
Brigitte88
Ha a párodnak módjában áll az apa által nem fizetett csekkeket fizetni, azt tegye úgy, hogy a saját bankszámlájáról a kifizetések (= bizonyíték), így a lakás esetleges eladásakor értéknek megfelelően igényt tarthat az apa tulajdoni arányából.
Ha a lakás nem kerül eladásra a befizetések akkor sem elbukott pénz, hiszen mivel nem nyomja közműtartozás a lakást, az apai tulajdonrész nem kerül végrehajtásra/árverezésre.
Az apa özvegyi haszonélvezeti joggal rendelkezik a párod tulajdonrészén, vagyis "ha úgy akarja" egymaga diszponál az egész lakás használata fölött...
"Lisa"
laikus hozzászóló
T.Fórum A kérdésem a következő:édesanyam a testvéreinek szeretné ajándékozni az örökségét,de mivan olyankor ha esetleg a testvérek nem fogadják el az ajándékot.Itt jelen esetben egy kertes ingatlanról lenne szó.Anyukámnak nincs szüksége az ingatlan ráeső részére ezért a testvéreinek ajándékozná.Hivatalos hagyatéki már megtörtént.
Akkor nem száll rájuk. Nem kötelesek elfogadni.
Tisztelt Szakértők!
Lemondás az örökségről érvényes akkor is ha 2 tanú előtt történik vagy csak ha ügyvéd/közjegyző jelenlétében nyilatkozik az örökhagyó és a lemondó örökös?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anna
Nyilatkozni nem elég, írásbeli szerződés kell. Viszont még tanúk sem feltétlenül szükségesek, nemhogy ügyvéd vagy közjegyző.
Más kérdés, hogy a teljes bizonyító erejű magánokirati forma mindig célszerűbb.
Tisztelt Fórum!
Azzal szeretnék tisztába lenni, hogy az adosággal terhelt személy élhet - e lemondási jogával.
Köszönettel:
Floro.
Fuss neki mégegyszer! (A jogi zsargont hagyd a fenébe, egyszerű, köznapi magyar nyelven mondd el, mit szeretnél tudni.)
Mint KBS kolléga alább leírta az öröklésről lemondás szerződéssel lehetséges. A szerződő felek a leenő örökhagyó és a törvényes örökös lehet. Mivel szerződni minden jogképes személy jogosult, ezért a tartozás nem akadály.
Gonolom önnél a lemondás öröklésről jogintézmény nem világos. Mielőtt lemond az öröklésről, javaslom, hogy ennek járjon utána.
A negatív örökségről való lemondásnál mindkét félnek ott kell lennie (mondjuk, ha ügyvéd előtt történik a lemondás), és mi van, ha az örökhagyó nem akarja, hogy a negatív örökségről az örökös lemondjon. Mert mondjuk a felek haragba vannak egymással. Milyen megoldást javasoltok.
Akkor ama negatív örökséget majd a hagyatéki eljáráson visszautasítja - az örökhagyó akkor már el lesz temetve...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Azt tudni kell, ha az örökös a hagyatékot visszautasítja akkor annak egészéről mond le, vagyis nem lehet belőle "mazsolázni".
Megpróbálok konkrétabban kérdezni.
A lányom mint törvényes örökös, egy üzleti szélhámosság miatt vétlenül adóssági csapdába került.Ez miatt félő, hogy halálozásom esetén a tiszteségesen megdolgozott vagyonom reá eső része olyan személyek birtokába jut, akik arra nem érdemesek, és igy a leánya aki vétlen, eleshet a reá jutó vagyonrésztöl.
Ezért gondoltam arra, hogyha Ö lemondhat leánya javára az örökségéről, akkor a vagyonom öt megillető része a családban maradhat.
Kérek segitséget
Floro.
Igen a negatív örökséget vissza lehet utasítani, de én úgy tudom, hogy az APEH és banki nem jelzáloghiteleket azt kamatostúl vissza kell fizetni az örökösnek, ha nincs miből kielégíteni akkor is. Mi igaz ebből.
Floro
Az öröklés visszautasításával ez megoldható.
Zoé
Rosszul tudod. Az örökös eleve csak a hagyaték értékéig felel a hagyatéki tartozásért, de ha visszautasítja az öröklést, akkor addig sem, mert nem is lesz örökös. Ebből a szempontból a tartozás jogcíme teljesen mindegy.
Viszont Floro számára az lenne a garancia, ha a lemondásról kötnének szerződést - a leszármazókra nem kiterjedő hatállya.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02