Nem lemond. Visszautasít.
Öröklés lemondás
Köszönöm a választ.
A visszautasítás után, ha jól értem a gyermekeim sem fognak örökölni, hanem a még élő testvéreim.
Továbbá az idézésben szereplő közjegyzői díj megfizetésre sem vagyok köteles?
„a gyermekeim sem fognak örökölni,”
De, pont ők fognak. Ha vissza nem utasítják ők is. (Meg az ő gyerekeik...)
Aki nem örökös, az nem fizeti a hagyatéki eljárást.
Köszönöm szépen a segítséget.
Szép jó napot!
Azt szeretném kérdezni, ha hagyatékként örököltünk egy házat és rajta adósságot, hogyan mondhatnak le a nagykorú gyerekek az anyjuk részére az örökségről?
A hagyatéki tárgyalás előtt célszerű ezt megtenni?
Köszönettel
Böbe
Az attól is függ, ki az örökhagyó. (Amúgy nem lemondás, hanem visszautasítás vagy osztályos egyezség.)
Szép jó napot!
Érdeklődnék, hogy hagyatéki tárgylás nélkül örökölhetek-e adósságot.
Mivel édesapám meghalt, aki nem velünk és sem édesanyámmal élt. A temetést mi intéztük. Az édesapám lakcíme szerinti önkormányzat megkereste édesanyámat, hogy kér-e hagyatéki eljárást. Ö nem kért. De közbe bejelentette az OTP-nél, hogy meghalt a férje, mivel bankszámlája van és szüntessék meg. Amin valószínűleg tartozás van.
Az édesapám nevén nincs semmi amit örökölhetnénk. A hitelén nincs semmi jelzálog.De nem kívánunk semmit örökölni tőle. De az OTP kéri édesanyámat, hogy töltsön ki egy adatlapot igénykéréshez. De mivel Ő sem akar örökölni, így muszáj azt kitölteni? Vagy elég ha megírjuk az OTP-nek, hogy visszautasítjuk az öröklést? És majd az OTP megkeresi az Önkormányzatot hagyatéki eljárás miatt.
Köszönettel Pali
A visszautasítást nem az OTP-nek kell megírni hanem a közjegyzőnek.
Legalábbis a közjegyző előtt a legjobb megtenni a nyilatkozatot, de egyébként ez nem érvényességi feltétel.
Lemondani nem tud, de ha visszautasítja a hagyatékot, akkor te örökölsz. Már ha nincs több testvéred.
orsi,
ezért célszerű, ha elmegy a hagyatéki tárgyalásra, amúgy is idézni fogják, ha ott a közjegyző előtt visszautasítja a hagyatékot (csak az egészet lehet, ha mégis megtartana valamit, azt nem lehet), akkor további teendője nem lesz, a törvényes öröklési rend alapján Te következel a sorban, Te fogsz örökölni.
Azért azt nézd meg, tartozásokat nem hagyott-e maga után, esetleg a hagyaték értékét meghaladó mértékben, mert akkor neked is célszerűbb visszautasítani.
Visszautasítani senki javára nem lehet. De ha ő és az összes esetleges leszármazója visszautasítja az öröklést, és nincs több testvéretek, akkor te örökölsz. Remélhetőleg kiskorú leszármazója nincs, mert akkor könnyen lehet viszont, hogy nem fog menni.
Tisztelt Fórum ! A következőkben kérném segítségét valaki hozzáértőnek:
Adott több testvér és édesanyjuk. Sajnos a testvérek egyike meghalt, aki egyedülálló volt - se házastárs, se gyerek- , ezért az örökség elvileg az élő édesanya és a túlélő testvérek közt oszlik meg. A túlélő testvérek édesanyjuk javára lemondtak volna rájuk eső részükről, így egyedül az édesanya örökölt volna.
Csakhogy mielőtt a közjegyző a hagyatéki eljárásról kiértesítette volna az érintetteket, az édesanya is elhalálozott.(2 hónappal gyermeke halála utána.)
Ha a közjegyző időben lépett volna, az édesanya egyeneságon illetékmentesen örökölt volna, és tőle a még élő gyermekei is illetékmentesen örököltek volna, egyeneságon.
Kérdés: ilyen esetben hogyan érvényesíthető - ha egyáltalán érvényesíthető - a tervezett lemondás, illetve történt-e mulasztás a túlélő testvérek részéről, akik az ígéretnek megfelelően vártak a közjegyzői értesítésre, ami késett. Hol kellett volna bejelenteni a lemondást, ha a az önkormányzat által kijelölt közjegyzőnek még a nevét se tudták, hanem türelemre intették őket, hogy majd jelentkezik a közjegyző ?
Nem mindegy, mert így, ha közvetlenül a testvérüktől örökölnek, többmilliós illetéket kellene fizetniük, míg egyenesági öröklés esetén nem.
Köszönettel várom a válaszukat
„így, ha közvetlenül a testvérüktől örökölnek,”
Ha megtették a megfelelő nyilatkozatot a testvér hagyaték eljárásában, akkor tőle nem örökölnek. (Sőt, szerintem a testvér hagyatéki tárgyalásán annak ellenére megtehetik a megfelelő nyilatkozatokat, hogy az anyjuk időközben meghalt. Mert a testvér hagyatékának megnyíltakor még élt, tehát örökölhetett.)
Más kérdés, hogy ha a testvéreknek gyerekeik, különösen ha kiskorú gyerekeik vannak, akkor nem biztos, hogy van "megfelelő nyilatkozat".
Ez nem két független hagyatéki ügy így?
Mivel a testvér öröksége még a mama életében megnyílt.
Így a mama örökségét kell először dokumentálni IS.
...és csak aztán jöhet a mamától öröklés is.
Ez lenne a logikus számomra.
Nem ezt mondtam?
Elnézést, akkor kicsit részletesebben az előbbi kérdésemet
Adva van 4 testvér és az özvegy édesanyjuk, aki az egyik, amúgy egyedülálló fiával lakik, a fia lakásában, amin neki, az édesanyának haszonélvezeti joga van.
A fiú meghal, örökös: édesanya és a három testvér, aki utóbbiak nem akarják a terhelt ingatlant - minek? fizetni milliós illetékeket, eladni úgyse lehet, örökölni úgyis ők fogják az édesanya halála után. De mielőtt lemondhattak volna az örökségről - a közjegyző ki tudja mit csinált hónapokig - meghalt az édesanya is.
Kérdés: utólag lemondhatnak-e úgy, hogy az egyetlen örökösként maradt édesanya azóta meghalt, tehát saját maguk az örökösök a saját lemondásuk után és ezt tudják is. Így nem kellene fizetniük örökösödési illetéket ugyanazon lakás után, amit most tehát megörököltek. (Ami után a lemondás nélkül milliókat kéne.)
Egyébként mégis, hol kellett volna bejelenteni a testvérüktől örökségről lemondást, ha nem a hagyatéki eljárás keretében, amiről senkinek fogalma se volt, hogy mit molyol ennyit a közjegyző és miért nyúlik, mint a rétestészta ?
Az utolsó mondatot nem nagyon értem, hogy hogy jönnek ide az életben maradt testvérek gyerekei és mi közük az egészhez.
http://jogaszvilag.hu/…enk-orokolni
Ezt próbáld meg megérteni, mert nemigazán tudod mi történik körülötted...
Igazad van, ha pontosítasz, tehát akkor a "visszautasítás" szót tedd be oda, ahol "lemondás"t írtam. (Nyilván azért írok erre a fórumra, mert nem vagyok jogász és nem jogi nyelvet használok..a lényeget mindenki érti.)
Kösz, hogy pontosítottál, de érdemben semmivel nem vagyunk előbbre a kérdésben, de neked legalább jólesett kvázi lehülyézni engem, ez is egy eredmény, örülök, hogy így legalább sikerélményhez jutottál(ha már máshogy nem tudsz.)
"mert nemigazán tudod mi történik körülötted"
Ez veled is így lehet, ha egy villanyszerelővel vagy pénzügyessel vagy bárki olyannal találkozol, aki egy adott szakmában otthon van, amiben te nem vagy profi, mégse hiszem, hogy mindenki így beszél veled, ezért kicsit visszavehetnél ebből a tapló, paraszt stílusból, pláne, ha érdemben egyébként nem tudsz reagálni, tehát akkora profi te se lehetsz.
„Igazad van, ha pontosítasz, tehát akkor a "visszautasítás" szót tedd be oda, ahol "lemondás"t írtam”
Én?! Ezt te tedd meg, és ha sikerült akkor mit hőbörögsz...
Nem hülyéztelek le eddig most Igen!
Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni. Édesanyámmal ketten voltunk tulajdonosai a lakóingatlanának, édesanyám haszonélvezetével terhelten. Édesanyám váratlanul elhunyt, most a testvéremmel örököljük a lakóingatlan édesanyánk részét képező tulajdoni hányadát. A testvérem nem akar foglalkozni az ingatlannal. A közjegyző előtt a javamra mondjon le róla a javamra, vagy fogadja el a hagyaték ráeső részét és ajándékozza nekem? Milyen illeték vagy szja fizetési kötelezettségünk keletkezik? Ebben az esetben vagyoni értékű joggal is számolnunk kell-e? A hagyaték mindösszesen 6 M ft lesz. Válaszaikat előre köszönöm.
Az attól függ. Ha van leszármazója, akkor lehet, hogy csak az ajándékozás marad (főleg ha kiskorú a leszármazó), de akkor ajándékozási illetéket fizetsz. Ha nincs leszármazója, valószínűleg célszerűbb, ha egyszerűen visszautasítja a hagyatékot. Nem csak a közterhek szempontjából van ezeknek jelentősége, az sem mindegy az ő számára, hogy a hagyatéki tartozásokért felelős lesz-e vagy sem.
Köszönöm ObudaFan a választ. Nagykorú leszármazója van a testvéremnek.
Akkor ha ő is visszautasít, az valószínűleg jó megoldás. De azért a pontos részletekkel nem baj, ha felkerestek egy ügyvédet.
Kiskorú örökösnek mit kellene tennie, ha olyan ingatlant örökölt, aminek a megállapított értékénél többszöri tartozás van ráterhelve? Sőt, tudomásom szerint az ingatlan árverezése is megtörtént, de az árverési jegyzőkönyvet az adós – aki az örökhagyó - már nem tudta átvenni, halála miatt. Ilyenkor az ingatlan értéke a hagyatéki eljárás során megállapított érték, vagy az árverezési vételár? Visszautasítás esetén – ha minden örökös lemond- végső soron a Magyar Állam örököl, és részére kézbesítik ki az árverési jegyzőkönyvet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02