Öröklés lemondás

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.20. 16:19

Úgy érted, biztosan? Nincs olyan.

ObudaFan # 2015.04.20. 17:55

Békéséva

Az úgy nem fog menni. El kell fogadni az öröklést és utána tudja neki ajándékozni.

Dr.Attika # 2015.04.20. 18:24

Egyszerűbb ha a két banki adós testvér visszautasítja az örökséget a kérdező örököl, a testvérekkel meg később elszámol testvériesen.

Csuklósbusz # 2015.05.30. 13:30

Tezst

Csuklósbusz # 2015.05.30. 13:30

Meghalt édesapám, t-home televíziós szerződés volt a nevén, az utolsó 3 hónap havidíjját követelik rajtunk. De nincs pénzünk, elég a temetés.

A démász azt mondta hogy a villanyszámláját ( 80 ezer Ft) nem kell kifizetnünk, nem követelhetik rajtunk mondván ha nem én használtam el az energiát akkor nem követelhetnek rajtam semmit sem. SZóval a villanyórát így sikerült tartozásmentesen átíratni.

De a t-home azt mondja hogy amíg élt addig jogos a tartozás, mindaddig amíg be nem jelentette az ember.

A szolgáltatás az utóbbi időben nem volt használva, bár tányéros tévénél nem tudom ezt hogyan tudják ellenőrizni.

Tehát 3 hó díjjat követelnek, ezidő alatt használva sem volt, és kissebb gondunk is nagyobb volt ezzel foglalkozni. Jogos vagy sem?

A villanynál akkor miért mondták hogy csak attól követelhető aki azt elhasználta?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.30. 13:41

A villanynál akkor miért mondták hogy csak attól követelhető aki azt elhasználta?
Mert tévedtek.

Madárjós77 # 2015.06.13. 17:44

Üdvözlöm!A kérdésem a következő:nagynénémtől negyedrészben örököltem egy házat.Már megtörtént a hagyatéki tárgyalás,befizettem az örökösödési adót.Most törtek felszínre a családi problémák,amik következtében úgy döntöttem,hogy lemondok a részemről.Ha van rá lehetőségem,milyen módon tehetem ezt meg.Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.06.15. 14:47

Madárjós77

Nincs rá lehetőséged.

pestszentlorinc # 2015.07.23. 05:39

Édesanyám a két fiamra (a két unokára) hagyta összes vagyonát fele-fele arányban. Van végrendelet. Ilyen esetben is mint egyetlen gyereke le kell mondanom a kötelező részről ha azt én is a fiaimnak akarom juttatni vagy a végrendelet miatt fölösleges?

Dr.Attika # 2015.07.23. 06:17

A köteles rész kötelmi igény. Akkor jár ha azt valaki érvényesíteni akarja. Külön arról lemondani nem kell. Egyébként tehet joglemondó nyilatkozatot.

boboka56 # 2015.07.25. 06:38

Az lenne a kérdésem,hogy ha a hagyatéki eljáráson lemondanak az öröklésről,akkor a lakásban található ingóságokról is lemondanak egyúttal?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.25. 07:18

Csak az egész hagyatékot egyben lehet visszautasítani.

boboka56 # 2015.07.25. 09:44

Akkor ez azt jelenti,hogy nem vihet ki semmi ingóságot az ingatlanból?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.25. 09:50

Kicsoda? Milyen ingatlanból? Milyen ingóságot?

boboka56 # 2015.07.25. 10:29

Az elhunyt fia

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.25. 10:40

Az örökhagyó örvényes örököse, aki visszautasította az örökséget? És az örökség tárgyait vinné el?

Akkor most visszakérdezek: szerinted elvihet valaki egy olyan ingatlanból, amely nem az övé, olyan ingóságokat, amelyek szintén nem az ő tulajdonában állnak?

boboka56 # 2015.07.25. 11:19

Szerintem sem,csak megerősítést vártam,köszönöm a választ

bikeman # 2015.07.27. 09:20

Üdv,

A kerdesem a kovetkezo, adott egy ingatlan fele mar a gyerekek altal megorokolt, a masik fele a meg elo szulo neven es a masodik felesegevel elnek benne.

Namarmost ha orokosodesre kerulne a sor, akkor a masodik feleseg orokolne tulajdonjogot (a ferje utan 1/4resz) illetve ha jol sejtem haszonelvezeti jogot mivel ez az eletszeruen hasznalt ingatlan. (hiaba nem kozos tulajdon)

Adott egy lehetoseg hogy a masodik feleseg egy ingatlan tranzakcio utan lemondana az orokosodesi jogarol, a kerdesem az hogy ez lehetseges-e, ha ezt megteszi akkor visszavonhatatlan-e, illetve hogyan lehet egy ilyet papirra vetni.

Koszonom

ObudaFan # 2015.07.27. 16:09

Orokolni nem orokolne tulajdont, csak haszonelvezetet, ha ez a kozosen lakott ingatlan. De termeszetesen megallapodhat az orokhagyoval arrol, hogy az oroklesrol lemond.

Sanyi001 # 2015.08.02. 15:46

Hello,
Az lenen a kérdésem hogy édesapámnak sajnos sok millios hitele van. Jelenleg él és remélem még nagyon sokáig élni is fog. Egy egyszerű jó ember, de svájci frankos hitel csabdájába esett. Az lenne a kérdésem hogy mi a pontos folyamata annak hogy Én és a jövöbeni gyermekem is lemondjon a teljes örökségről. Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.08.03. 11:42

Életében a vele kötött írásos szerződésben, vagy a halála után egyoldalú jognyilatkozatban, praktikusan a hagyatéki eljárásban. A gyermek nevében megtett nyilatkozathoz a gyámhatóság hozzájárulására is szükség lesz.

Sanyi001 # 2015.08.03. 15:44

Köszönöm. Én Angliában élek 11éve Angol a férjem is a gyermekem is itt fog születni. A gyámhatoságot irta. Ebben az esetben ha lesz gyerkeken rá vonatkoznak bármilyen Magyar jogszabályok ? Vagy ebben az esetben csak nekem kell lemondanom mig él egy ügyvéd által irt szerződésben hogy mindenről lemondok ? Elöre is köszönöm válaszát.

ides # 2015.08.04. 18:00

Segítséget szeretnék kérni a következő öröklésben. Édesapám meghalt és most derült ki , hogy a nagyapám nevén még van egy darab föld, amit le kell póthagyatékoltatni azt mondták.
Édesapám testvére az egyik örökös aki még él, a másik pedig Én. Az lenne a kérdésem, hogy a hagyatéki tárgyaláson működik-e még az osztályos egyezség, mivel édesapám testvére le akar mondani a javamra az egész földről. Lehetséges-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 18:51

Igen. De lehet, hogy nem osztályos egyezség lesz, hanem ajándék.

Sanyi001 # 2015.08.05. 11:24

Én Angliában élek 11éve Angol a férjem is a gyermekem is itt fog születni. A gyámhatoságot irta. Ebben az esetben ha lesz gyerkeken rá vonatkoznak bármilyen Magyar jogszabályok ? Vagy ebben az esetben csak nekem kell lemondanom mig él egy ügyvéd által irt szerződésben hogy mindenről lemondok ? Elöre is köszönöm válaszát.