Közös, vagy külön vagyon


A Jóhiszemű # 2018.10.20. 11:56

Nem! Jelenleg nem ez az arány! Ennek a részleteibe nem mennék bele. Sajnos a viszonyunk megromlott, de most rendezni kívánjuk a helyzetet, mert szeretnénk közösen értékesíteni az ingatlant. De akkor alszom nyugodtan ha a fele az enyém addig is...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.20. 11:00

fele-fele arányban.
Miért, most nem ez az arány?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.20. 10:59

Az nem vagyonmegosztás, hanem közös tulajdon megszüntetése. Senki nem szól bele, hogyan egyeztek meg. (Más kérdés, hogy az illetékhivatalt adott esetben nem biztos, hogy érdekli a megegyezésetek, és nem a saját véleménye alapján veti ki az illetéket.)

A Jóhiszemű # 2018.10.20. 10:06

Vagyon megosztás testvérek között!

Üdv. mindenkinek!

Létezik vagyonmegosztási szerződés testvérek között?

Testvéremmel közösen örökölt ingatlanunkat szeretnénk megosztani a lehető legkevesebb járulékos költséggel, fele-fele arányban.

Pl. Én ápoltam a szüleimet amig ő élte az életét stb. Elköltötte apám pénzét, (ingatlant vásárolt saját névre) így abból nem részesültem. ilyesmire lehet hivatkozni a szerződésben? Efogadja a földhivatal indoklásnak? vagy a NAV?

ObudaFan # 2015.01.01. 17:20

A különvagyont a közös vayonba utalhatja az a házastárs, akinek a különvagyonáról van szó, de akkor erről egyértelmű és bizonyítható rendelkezés kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.01. 16:51

Mert akinek érdekében állt volna, az nem hivatkozott különvagyonra. Vagy mert az adásvételi szerződést házassági vagyonjogi szerződésnek tekintették.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.01. 15:12

Amit a különvagyonból szereznek, az természetesen különvagyon marad. Ha valamely vagyontárgy szerzésekor vegyül a külön- és a közös vagyon, akkor az a vagyontárgy nem egyenlő arányban lesz közös.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.31. 22:29

Azt örökölheted, ami az apádé volt. Azt meg aligha a fele az ingatlannak.

másik fél # 2014.12.30. 05:26

Érdeklődni szeretnék, hogy mit tehet a másik fél a közös ingatlannal?

A helyzet az, hogy én jöttem el a közös ingatlanból a gyerekekkel - de nem a visszatérés szándéka nélkül, amit jeleztem írásban a másik félnek, a bíróságon is kjértem a lakáshasználatot- de csupán a helyzet tarthatatlansága miatt.

Jelenleg a másik fél minden személyes tárgyamat bedobozolt, raktárba tett - így ezekhez nem férek hozzá- a megkérdezésem vagy előzetes tájékoztatásom nélkül, a közös, illetve a különvagyonomat képező (még a házasság előtt) szerzett bútorok nagy részét elvitte a házból, teljesen átrendezi a házat, a szobák funkcióját megváltoztatja.

A lakáshasználatról még nincs döntés( a per 2 éve megy már), a tulajdon papír szerint 50-50%, nem papír szerint (házasságba vitt, majd később örökölt és ebből hitel törleszett)vagyon alapján) kb 4/5-1/5 az én javamra(ezt papírokkal tudom bizonyítani, ő is tudja).

Teszi mindezt úgy, hogy gyakorlatilag ő sem lakik ott jelenleg, bár minden fórumon azt állítja, hogy ott lakik, az az otthona, de célzott rá, hogy hamarosan az új párját is odaköltözteti.

Ebbe kell az én beleegyezésem? Esetleg kérhetek albérleti díjat az én felem használatárért? Vagy lezárhatok 1-2 szobát, ahol legalább normális körülmények között tudnám tárolni a holminkat? (Jelenleg 2 éve albérletben élünk és nem tudom minden holminkat idehozni, helyhiány miatt).

Melyik szakaszban várható bírósági döntés? Én jelenleg már egy osztott használattal is jobban járnék, ahol talán 1 szobát kijelölnének nekem személyes használatra (a házban 5 szoba van, amiből én most egyet sem tudok semmilyen célra használni)
Állandóan fenyeget, hogy nem akar ott többet látni, de a
zárat nem cseréli le, hogy ne álljon meg a kizárás.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni, hogy mit kérjek a bíróságtól, jogosan teszi-e amit tesz? Vagy tényleg azt tesz, amit akar a bírósági döntésig?

Én kértem, hogy egyezzünk meg a lakáshasználatról (legyen kizárólagos vmelyikünknek, a másik fizessen ezért kompenzációt, legyen oszttt, de akkor tartsuk be a szabályokat), felajánlottam, hogy kifizetem a részét, kértem, fizesse ki ő az én részemet; de nem hajlandó egyezkedni, neki nagyon kényelmes a helyzet így, közben engem anyagilag ellehetetlenít.

A helyzet megoldására van esetleg valamilyen lehetőség, amivel gyorsítani lehetne vagy van arra bármilyen törvényes lehetőség, hogy a helyzet visszaállítására kötelezni lehessen? (Vigye vissza a bútorokat, a személyes dolgainkat .... )

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.26. 09:42

Egy kezemen megtudnám számolni, hány házasságot láttam, amelynek a megromlása kizárólag az egyik félnek volt felróható. Egész pontosan egyszer láttam ezt leírva indoklásban, de az sem volt igaz, valójában az így marasztalt fél a perben tanúsított magatartásának köszönhette a verdiktet.

ObudaFan # 2014.12.26. 08:12

Azt, hogy neki felróható, viszont a megajándékozottnak kell igazolnia, ezért szerintem nem feltétlenül az a papírforma.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.23. 16:55

Szerintem az a papírforma, hogy a kérdezőé az 1/2 hányad. Hiszen házassági vagyonjogi szerződéssel szerezte. Persze, az ajándék visszakövetelése téves feltevésre hivatkozva bejátszik, de annak sikerességéhez az kellene, hogy a feltevés megdőlése az ajándékozónak ne legyen felróható.

ObudaFan # 2014.12.23. 13:44

Evelin24

Ha igazolható, hogy valójában nem kellett fizetned érte, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem lesz mit követelned.

ObudaFan # 2014.12.23. 13:42

évi76

Az ingatlan különvagyon, de lehet követelni a közös vagyonból rá törlesztett hitel felét. A bíróság döntéséig nem köteles a testvéred elhagyni a lakást, és ha elhagyja, akkor nem fog neki járni a lakáshasználati jog ellenértéke.

Evelin24 # 2014.12.21. 13:50

Nekem olyan próblémám lenne hogy házasok vagyunk jelenleg.
Viszont váláskor kapok-e valamit a lakásból vagy nem.
Házasságunkor adás vételi szerzödéssel megfelezte velem a lakást a férjem viszont akkor nekem még nem volt jövedelmem.
Azután ezt a lakást közösen eladtuk és adás vételivel ennek a lakásnak az árából vettünk egy új lakást szintén lefelezve lett meg csinálva a kérdésem az lenne hogy váláskor ő azt használná fel hogy semmit se kaphassak belőle hogy az első lakást ő felezte meg velem és egy forintott nem fizettem neki. ( Ám de a számlákat felesbe fizettük, a kaját is felesbe fizettük) A második lakást viszont az első lakás árából van ami szintén egyből felesbe lett lefelezve a földhivatal felé. Szóval váláskor követelhetem-e jogosan a lakás eladását vagy nem? Látok-e belőle valamit vagy nem?
Az segít-e ilyenkor nekem hogy 2 év felfüggesztése van neki és pártfogó felügyelőhöz kell havonta járnia mert rendszeresen bántalmazott engem azért kellett rendőröket hívnom rá?

évi76 # 2014.12.20. 10:09

kedves Obudafan!

Testvérem házassága megromlott, egy 51 m2-res lakásban laknak, férje házasság előtt vette, akkor még volt rajt hitel, ezt a házasság alatt letörlesztették,felújították.
egy közösen szerzett autó van, ill. a gyerek nevén egy kiskert.
most ott tartanak, hogy a férj elüdözi a testvérem a lakásból, azt mondta költözzenek albérletbe a gyerekkel,én magamhoz veszem őket, amíg nincs meg papíron a válás, mert addig nem hajlandó a férj semmit fizetni. Kérdésem így válás előtt köteles-e fizetni valamit a férj, vagy egyáltalán otthagyaja-e a testvérem az ingatlant, sajnos idegileg már nem bírja. ill. mire számíthat a válás alatt vagyonelosztás ügyében?? tudom nem számít, de a férjnek természetesen szeretője van.

Minden tanácsot köszönök!!!

ObudaFan # 2014.12.19. 11:07

Nem valszínű, ezek fenntartási költségnek tűnnek, nem értéknövelő beruházásnak, és gondolom, közösen használtátok ezt a kocsit.

Fabyen82 # 2014.12.17. 21:13

Kedves Fórumozók

Élettársammal vettünk egy autót az ő különvagyonából, tehát a kocsi az övé, viszont a megvétele után több probléma is volt vele, komplett motorcsere, és váltócsere, illetve festés is történt, több száz ezer ft értékben. Ezek igazolhatók, hogy közösen fizettük (illetve én kerestem csak), akkor lehet benne részem a különváláskor?

ObudaFan # 2014.12.15. 14:47

Újabb házasságot szeretnék kötni.Kérdésem az lenne,hogy halálom esetén a két gyermekem örökli ezt a lakást vagy a leendő férjem is?Jobb ha a gyermekeimre átiratom?

Ha a te neveden vagy és itt laksz a férjeddel, akkor haszonélvezetet örököl, ha nem laksz itt, akkor egy gyerekrésznyi tulajdont.

A kft. ügyében egyrészt kérdés, hogy együtt éltek-e már. HA már együttéltek és nem különvagyonból alapítod, akkor közös vagyon lesz a kft. HA még nem éltek együtt, vagy különvagyonból alapítod, akkor nem lesz közös, de a kft-ből származó osztalék az akkor is közös vagyon, illetve ha a közös vagyonból költesz a kft-re, akkor ott lesz igénye a házastársnak.

mermen # 2014.12.15. 10:10

Tisztelt ObudaFan!
Az lenne a kérdésem,hogy előző házasságomból származó vagyonból vettem egy lakást az előző házasságomból származó gyermekeim részére, ez az én nevemen van. Újabb házasságot szeretnék kötni.Kérdésem az lenne,hogy halálom esetén a két gyermekem örökli ezt a lakást vagy a leendő férjem is?Jobb ha a gyermekeimre átiratom? Még egy kérdés.Most szeretnék -én,egy személyben- egy kft alapítani, melyhez pályázati úton támogatást igénylek,ehhez hitelt is kell felvennem-pályázaton belül. Ha a pályázat nyer,mi később összeházasodunk, esetlegesen elválnánk,vagy meghalnék,kié a kft-illetve az ebből származó vagyon? Mivel házasságkötés elött alapítom,de már együtt élünk, és ugye hitelt is kell fizetnem-a kft-ből.Válaszát előre is köszönöm!

MnéK # 2014.12.14. 16:32

Adna valaki tanácsot, mit lehet tenni, hogy megvédjem a férjem a saját hitelemtől?

MnéK # 2014.12.14. 11:06

Tisztelt Obudafan!
A tartozàs az előző házasságomból származik, a férjemnek semmi köze nincs hozzá. A volt férjem, bár akarta a közös házat, fizette is egy ideig a hitelt, mondván majd ha lesz fedezete átveszi az ingatlant a saját nevére hitellel együtt, tavaly mégis felmondásra került a hitel. Nekem nincs semmim, még közös ingóságaink sincsenek a férjemmel, csak az autó van. Egy válás megoldja ezt a helyzetet?

ObudaFan # 2014.12.14. 10:46

Azt írod, hogy " a házasság előttről" származik a tartozás. Nem az a kérdés, hogy a házasságkötés előttről származik-e, hanem hogy az együttélsé előttről származik-e. Ha igen, akkor azért nem felel. Ha nem, akkor jó eséllyel felel érte. Ezen a vagyonmegosztás nem változtat.

MnéK # 2014.12.14. 10:18

Köszönöm a válaszokat. Ez eléggé elkeserítő. Ha közös megegyezéssel elválunk és vagyonmegosztást kérünk, akkor így megmenthetem a férjem a saját adósságomtól? Mennyi idő alatt zajlik le így egy válás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.14. 08:00

Nem; nem; igen (de harmadik személyekkel szemben hatálytalan).