Hogy tud egy kft. ügyvezetője lemondani?


dr. Bernike # 2007.07.02. 12:51

Segítséget szeretnék kérni egy kolléganőmnek. Férje büntetett előéletű, ezért lányaival alapított egy kft-t, a nagyobbik lett az ügyvezető. A lányok semmit nem tudnak a kft működéséről, mindenhol az apjuk jár el. Az "ügyvezetővel" néha-néha aláírat papírokat, főként meghatalamzásokat. A lány szeretne elhelyezkedni, közigazgatásban, ráadásul az APEHnél. Így valahogy meg kellene szüntetni ügyvezetői státuszát.

Elment egy ügyvédhez, lemondási szándékát bejelentették a cégbírósághoz, illetve az apjának is megírták. A cégbíróság kéri, hogy szerezze be a tagok hozzájárulását. Az apja ne akarja, hogy lemondjon, mivel ő nem lehet ügyvezető, még egy évig. A kisebbik lány Londonban van.

Mivel a társaságból részesedést sem kap, teljesen ellátatlan, szertne elhelyezkedni, a társaságtól meg szabadulni.

A cégbíróságon azt a tájékoztatást kapták, hogyha nem egyeznek be a lemondásba, akkor felszámolási eljárást kell indítani, meg a törvényességi felügyeletről is mondtak nekik valamit, amit nem igazán értettek.

Kérdésem:
Hogy tud lemondani az ügyvezetői tisztségéről a tagok hozzájárulása nélkül?

Mi a következménye rá nézve, mint 1/4 részben tulajdonosnak, ha nem választanak új vezetőt?

Átalakulhat -e egyszemélyes kft-vé, úgy hogy a büntetett előéletű apa maradna egyedül, s mi ennek a módja?

Működést lehet e felfüggeszteni, meg tudja e ezt az ügyvezető tenni? (egy év múlva az apa is lehet ügyvezető, addig kellene kihúzniuk)

Felszámolást indíthat-e? Milyen hosszú az eljárás? Milyen következményei vannak?

Segítségeteket köszönöm!

Berni

Dr.Attika # 2007.07.02. 17:03

Dr. Bernike!

A kérdését az alábbi törvény-helyek rendezik:
2006. évi IV. tv.
31. § (1) Megszűnik a vezető tisztségviselői jogviszony

  1. a megbízás időtartamának lejártával,
  2. visszahívással,
  3. törvényben szabályozott kizáró ok bekövetkeztével,
  4. lemondással,
  5. ha a tisztségviselő meghal,
  6. külön törvényben meghatározott esetben.

(2) A vezető tisztségviselő tisztségéről bármikor lemondhat, ha azonban a gazdasági társaság működőképessége ezt megkívánja, a lemondás csak annak bejelentésétől számított hatvanadik napon válik hatályossá, kivéve, ha a gazdasági társaság legfőbb szerve az új vezető tisztségviselő megválasztásáról e határidő elteltét megelőzően gondoskodott, illetve gondoskodni tudott volna. A lemondás hatályossá válásáig a vezető tisztségviselő a halaszthatatlan döntések meghozatalában, illetve az ilyen intézkedések megtételében köteles részt venni.

Dr.Attika # 2007.07.02. 17:11

Az alábbi törvényi rendelkezésből kitűnik, hogy kolléganője bármikor lemondhat ügyvezetői tisztségéről. A lemondás érvényességéhez nem szükséges a tagaok hozzájárulása.
A gond ott van, hogy a lemondást nem a cégbíróságnak kellet volna bejelenteni a kolléganőnek, hanem a társaságnak. A cégbíróság felé az új ügyvezetőnek kell bejelenteni.

Dr.Attika # 2007.07.02. 17:13

Azért írok több részletben, mert "elszállási" problémavan.

Célszerű a lemondást eleve 60 napra közölni. Egyrészt a cégbírósági "kérdezgetést" megkerülendő, mástrész a 60 nap alatt ki lehet deríteni az ügyvezető nevében elkövetett "gengszterkedés".

irmerix # 2007.11.19. 09:02

Végigolvasgattam a bejegyzéseket a témában, de még mindig vannak kérdéseim.
Ügyvezető vagyok egy Kft-ben, ahol a tulajdonos is ügyvezető.
Hogyan mondhatok le tisztségemről a lehető leghamarabb elhagyva a céget?
Munkába állhatok-e 30 napon belül máshol átlagos alkalmazotti munkaviszonyban?
Írtatok a 60 napos "felmondási" időről, de ezt nem hiszem, hogy meg tudom várni, hiszen ilyen határidővel nem lehet állást keresni, lemondani viszont akkor tudok, ha már biztos a következp hely, ott viszont 30 nap múlva munkába kell állnom.

Milyen lehetőségeim vannak? Hogyan mehetek el minél előbb? Azonnal forduljak ügyvédhez, gondolom..

Dr.Attika # 2007.11.19. 10:19

Ja kérem. Azt azért Önnek kell eldönteni, hogy megy vagy marad, mint a falusi tanítónő és a plébános esete is mutatja. Az lehet megoldás, hogy keres új munkahelyet és ha meg van, azoonnali hatállyal felmond. Ha 60 napos "féket" betegeskedéssel el lehet kerülni. mivel va másik ügyvezető így nem valószínű, hogy meg áll a hatvan napos korlát.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.11.19. 11:31

irmerix
elsőorban ne ügyvédhez emnj hanem a tagokhoz illetve a másik ügyvezetőhöz és beszéld meg velük hogy le szertnél mondani és nekik add oda lemonást...

irmerix # 2007.11.19. 11:35

Köszönöm!
épp most akartam ügyvéddel felvenni a kapcsolatot.. A lényeg tehát, hogy a hatvan napos korlátot el tudjuk kerülni, ez szerintem is jogos, hiszen a másik ügyvezető is tökéletesen el tudja látni a feladatokat, inkább csak elengedni nem akar és minden lehetséges eszközt felhazsnálhat ellenem. A tanulság végülis az, hogy ha úhgy érzem, hogy nincs esély akár az időarányos bérem megszerzésére sem, akkor - ha már korábban lemondtam - azonnal el kell hagynom a céget, hiszen semmi sem garantálja, hogy megkapom a járandóságaimat. Megtehetem ezt teljes joggal amellett, hogy mondjuk a cégbíróság még nem jegyezte be a lemondásomat?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.11.19. 11:48

a munkaviszonyodat meg mond fel ezt is említsd meg az ügyvédnek hogy munkaviszonybna látod el az ügyvezetést

Dr.Attika # 2007.11.19. 12:14

A munkajogi és a tágabb értelmezett munkajogi jogszabályok garantálják, hogy a járandóságát megkapja.Nem kell a tulajdonosokat előre megkeresni. Legrosszabb lépés taktikailag.

Dr.Attika # 2007.11.19. 12:15

A cégbírósági bejegyzésnek aztán végleg semmi köze nincs ehhez.

irmerix # 2007.11.19. 12:29

Köszönök minden segítséget!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.11.19. 13:40

Attila

az ügyvezető evélhetően itt ebben az estben munkaviszonybna láta el a feladatát
csak célozni kartam a ha lemond szabályszerűen mondja fel egyben a munkaviszonyát is hiszen mint tudjuk különféle szankciók érhetik ha ezt elmulasztja

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.19. 14:25

Másik rovatban írta, hogy megbízással látja el az ügyvezetői teendőket.

habok # 2013.11.22. 19:47

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a helyet akkor, ha a taggyűlés végén én lemondtam, mint a Kft ügyvezetője, erről jegyzőkönyv is készült. Majd most, 3 héttel később a másik tag közölte, hogy érvénytelen a lemondásom, mivel ő nem járult hozzá új napirendi pont felvételéhez.

Kérdésem az, hogy igaza van-e, vagy sem.
A másik kérdésem, hogy amennyiben a megismételt taggyűlésen sem jelenik meg a másik fél (2 személyes Kft-ről van szó), akkor az előre kiírt napirendi pontokban az ott lévő szavazhat-e? k a napirendi pont az új ügyvezető megválasztása, ő megválaszthatja-e magát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.23. 08:33

Nincs igaza.

ObudaFan # 2013.11.23. 08:52

Azért nincs igaza, mert taggyűlésre sem lett volna szükség ahhoz, hogy lemondj.

A másik kérdésem, hogy amennyiben a megismételt taggyűlésen sem jelenik meg a másik fél (2 személyes Kft-ről van szó), akkor az előre kiírt napirendi pontokban az ott lévő szavazhat-e? k a napirendi pont az új ügyvezető megválasztása, ő megválaszthatja-e magát.

Igen.

Vio* # 2013.11.26. 13:42

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni, miszerint két személyes Kft. esetén, az egyik ügyvezető - aki a Kft.-vel munkaviszonyban is áll - lemondana. Mi ennek a pontos folyamata, kinek a segítségével kell elintézni?
Ami aggasztja a lemondani készülő ügyvezetőt: a társaság jelenleg is fennálló adótartozással rendelkezik. Lemondása után, a felszámolási eljárás lezárulásával - vagy esetleg azzal párhuzamosan - szeretne másik céget alapítani. Ő ugyanúgy nem lehet ügyvezető majd egy új cégben (merthogy tartozással rendelkező ügyvezető, 5 évig utána nem lehet ügyvezető)? Vagy lemondás után, már nem felel a céggel történtekért?
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.11.27. 21:29

A másik ügyvezetőnek kell elküldeni a lemondást. Ha a másik ügyvezető a cégbíróságnak nem jelenti be a változást, akkor törvényességi felügyeleti eljárást lehet indítani.
Önmagában attól, hogy egy cég fizetésképtelenné válik, az ügyvezetőjét, volt ügyvezetőjét nem tiltják el, ahhoz azért némi többlettényállási elem szükséges.

Vio* # 2013.11.29. 07:45

Köszönöm válaszát, de némi tisztázásra még így is szükségem lenne. Többlettényállási tényező fenállása, úgy mint például micsoda? Amennyiben felszámolást indítványoznak a kft ellen, s ezután az eljárás alatt "foglalni" nem tudnak, nem marad az akkori ügyvezető adótartozó? Ergo egy újabb cégnél való ügyvezetői pozíció alól kizáró tényezőnek ez nem számít? Még egy kérdés merült fel: felszámolási eljárásnál az ügyvezetők csak a bevitt törzstőke értékével felelnek magánvagyonukból (kft esetén úgyszintén)?
Válaszát ismételeten, előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.29. 12:22

Többlettényállási tényező fenállása, úgy mint például micsoda?
Ez így egy kicsit hosszú lenne. Ahol legutóbb láttam összefoglalva, az egy hétoldalas dolgozat volt.
A többire meg már kaptál választ.

ObudaFan # 2013.11.29. 14:00

Vio*

Még egy kérdés merült fel: felszámolási eljárásnál az ügyvezetők csak a bevitt törzstőke értékével felelnek magánvagyonukból (kft esetén úgyszintén)?

Főszabály szerint igen. De a hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási eljárás ideje alatt keresettel kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy azok, akik a gazdálkodó szervezet vezetői voltak a felszámolás kezdő időpontját megelőző három évben, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látták el, és ezáltal a gazdálkodó szervezet vagyona csökkent, vagy a hitelezők követeléseinek teljes mértékben történő kielégítését meghiúsították, vagy elmulasztották a környezeti terhek rendezését. A gazdálkodó szervezet vezetőjének minősül az a személy is, aki a gazdálkodó szervezet döntéseinek meghozatalára ténylegesen meghatározó befolyást gyakorolt. Ha többen közösen okoztak kárt, felelősségük egyetemleges. A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a gazdálkodó szervezet vezetői előre látták vagy ésszerűen előre láthatták, hogy a gazdálkodó szervezet nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.
Mentesül a felelősség alól a vezető, ha bizonyítja, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően az adott helyzetben az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható valamennyi intézkedést megtette a hitelezői veszteségek elkerülése, csökkentése, továbbá az adós gazdálkodó szervezet legfőbb szerve intézkedéseinek kezdeményezése érdekében. Amennyiben a vezető a felszámolás kezdő időpontját megelőzően nem tett eleget az adós éves beszámolója [összevont (konszolidált) éves beszámolója] külön jogszabályban meghatározott letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, vagy nem teljesíti a felszámoló felé fennálló beszámolókészítési, irat- és vagyonátadási, továbbá tájékoztatási kötelezettségét, a hitelezői érdekek sérelmét vélelmezni kell.

elkeseredett # 2014.04.05. 15:15

Két személyes Kft. 50-50% tulajdon, mindkét fél ügyvezető és önálló döntéshozó és képviseletre jogosult is. Az egyik szeretné megszüntetni a Kft.-t. Mit kell tennie, hogy a másik tulajdonos ne tudja kisemmizni (tartozás nincs).
köszönöm ha segítenek

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.05. 15:26

Nem tudja egyedül megszüntetni a céget, és kilépni sem tud. Az üzletrészét eladhatja, ha van vevő.

elkeseredett # 2014.04.05. 16:12

Köszönöm a választ!
Akkor mit tehetek? Mert a másik fél a könyvelővel kilopják a cég vagyonát.