alapítvány létrehozása

ObudaFan # 2010.11.05. 11:12

Nincs mit.

F.Zsófi # 2010.11.08. 11:17

Tisztelt Óbudafan!

Alapítvány létrehozását tervezzük közhasznú célra, művészeti tanulmányok, valamint művészeti alkotások létrejöttének, közzétételének támogatására.

Jogi jártasságom híján kérdéseim a következők:

1. Ki nem lehet kedvezményezett, azaz van-e kizáró feltétel az alapító, a kuratóriumi tagok, vagy a kurátor támogatására?
  2. Egy ilyen célú alapítvány létrehozásához megfelelőnek látja-e a 100.000 Ft-os kezdőtőkét?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel:
Frányó Zsófia

F.Zsófi # 2010.11.08. 11:20

Ó jaj, s még egy! :)
3. A székhely igazolására kizárólag a tulajdoni lap felel meg, vagy az ingatlan adásvételi szerződése is esetleg? (Bár ez nem logikus számomra.)

Köszönöm!

ObudaFan # 2010.11.08. 12:36

1. Egy megkötés van:
1997. évi CLVI. törvény
a közhasznú szervezetekről
8. § (1) A vezető szerv határozathozatalában nem vehet részt az a személy, aki vagy akinek közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont], élettársa (a továbbiakban együtt: hozzátartozó) a határozat alapján

1. kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy
  2. bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekelt. Nem minősül előnynek a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás, illetve a társadalmi szervezet által tagjának, a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatás.

(2) Nem lehet a felügyelő szerv elnöke vagy tagja, illetve könyvvizsgálója az a személy, aki

1. a vezető szerv elnöke vagy tagja,
  2. a közhasznú szervezettel a megbízatásán kívüli más tevékenység kifejtésére irányuló munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, ha jogszabály másképp nem rendelkezik,
  3. a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásából részesül - kivéve a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatásokat, és a társadalmi szervezet által tagjának a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatást -, illetve
  4. az a)-c) pontban meghatározott személyek hozzátartozója.

2. Szerintem igen.

3. Bírója válogatja.

F.Zsófi # 2010.11.08. 13:58

Tisztelt Óbudafan!

Nagyon köszönöm a válaszát!
Az első kérdésemmel kapcsolatban szeretnék pontosítani, mert számomra nem egyértelmű az (1)b. Eszerint a kuratóriumi tagok és hozzátartozóik pénzbeli (alapítvány céljának megfelelő) támogatásban nem részesülhetnek, vagy, amennyiben ez az alapítvány céljának megfelel, akkor mégis?

Hálás vagyok a segítségért!
Üdvözlettel:
Zsófi

ObudaFan # 2010.11.08. 17:31

Részesülhet, csak nem szavazhat róla.

F.Zsófi # 2010.11.09. 12:31

Köszönöm szépen!!! Így már értem, és ez meg is nyugtatott. :)

Üdvözlettel:
Zsófi

ObudaFan # 2010.11.09. 20:59

Nincs mit.

Momma # 2010.11.19. 15:35

Tisztelt ObudaFan!

Mi egy alapítványt szeretnénk létrehozni, amellyel működő kft-nk mellett színházitársulatunk munkáját szeretnénk segíteni.(Kicsit hasonló módon mint a Krétakör Színház alapítványa).

Szeretnénk közhasznúak lenni.

Kérdéseink a következők lennének:

1. Mennyire lehet beleírni az alapító okiratba a társulat támogatását. (működés, helyfenntartás)- ill. mennyire lehet az alapítvány célja, hogy egy színvonalas és kreatív színházi társulatot támogasson, ami produkciókat hoz létre - mely a mindenkori közönség számára érték?
  2. Az alapítvány elsősorban nem pályázatokat írna ki, hanem támogatásokat adna. Olvastunk egy passzust, hogy a nem lehet egyetlen és előre meghatározott nyertese egy ilyen támogatásnak, - de mi van, akkor / illetve, lehet-e, hogy az alapítvány egyik célja ez. Ekkor is problematikus, hogy a kuratóriumi tagok függőségi viszonyban vannak a társulat tagjaival?

2/b. emellett az alapítvány támogatna kreatív produkciókat, akár rászoruló csoportokat foglalkozásokkal, hely biztosításával - itt természetesen sosincs egyértelmű nyertes - szeretnénk tisztán csinálni, viszont cél lenne a társulat támogatása - ez összeegyeztethető? És a közhasznúsággal?

3. szeretnénk a társulat jegybevételét is bevinni az alapítványba - ez lehetséges? És ezesetben az alapítvány fizethet gázsit a társulat tagjainak (piaci alapon szigorúan)?

4. a közhasznúság alapításkor eldől, vagy utólag lehet kérelmezni?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!

ObudaFan # 2010.11.19. 17:08
  1. Nem világos, hogy mi köze a társulatnak a kft-hez, de egy kft. támogatására nem lehet alapítványt létrehozni.
  2. Nem kell feltétlenül pályáztatni.
  3. Véleményem szerint lehet.
  4. Lehet utólag is.
Teuton1000 # 2010.11.23. 21:26

Tisztelt fórumozók!

Kötelező-e határozott időre kinevezni a kuratóriumot vagy lehet határozatlan időre is?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.11.24. 12:40

Lehet.

tejivó # 2010.11.26. 20:21

Üdv mindenkinek.

Egy régebben feltett kérdésem utóéletével kapcsolatban várok segítséget.
Egy alapítvány alapítója ragaszkodik ahhoz, hogy az induló vagyon ügyvédnéllegyen letétbe helyezve a bejegyzésig, és ne egy pénzintézetnél. Próbáltam erről lebeszélni, de ő így akarta.

Megjött a bíróságról a végzés. Elutasították a bejegyzést, mondván hogy pénzintézetnél kell letéti számlán elhelyezni a pénzt.

Utánanéztem, nem találtam sehol, hogy kizárólag banki letét fogadható el.

Ezt találtam, C pont!
2. számú melléklet a 12/1990. (VI. 13.) IM rendelethez
A kérelemhez csatolandó okiratok:

1. az alapítvány alapító okirata,
  2. az alapítvány képviselő szerve (szervezete) tagjainak a tagság elfogadására és a jogszabályban meghatározott követelményekre vonatkozó nyilatkozata,
  3. igazolás az alapítvány céljára rendelt vagyon rendelkezésre bocsátásáról,
  4. a székhely használat jogcímét igazoló okirat másolata,
  5. szükség szerint a felügyelő szerv tagjainak a tagság elfogadására és a jogszabályban meghatározott követelményekre vonatkozó nyilatkozata,
  6. szükség szerint az alapítvány alapító okiratának a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege.

Az alapító hajthatatlan, rigolyája hogy nem bízik a bankokban. Mit tegyek? Ha nem teszek eleget a bíróság előírásának, nem jegyzik be az alapítványt.
Élhetek fellebbezéssel?

köszönöm

ObudaFan # 2010.11.26. 22:17

Próbáld meg.

tejivó # 2010.11.27. 20:44

Köszönöm a választ, Obudafan.

Látod az esélyét a fellebbezésnek?

Illetve azt kérdezném, hogy a végzés hiánypótlásra szólított fel 4 pontban, amelyek közül az egyik a pénzintézeti igazolás követelménye.

A többi pontot tudom pótolni, korrigálni, de ezt nem.
Mit tegyek?
Adjam be a hiánypótlást, de vele együtt a pontra vonatkozó fellebbezést?

Az alapító hajthatatlan, ragaszkodik az ügyvédnél elhelyezett induló vagyonhoz. Így viszont elúszik a bejegyzés.

köszönöm

ObudaFan # 2010.11.28. 09:46

A hiánypótló végzés ellen még nem lehet fellebbezni. Majd az elutasító végzés ellen lehet.

tejivó # 2010.11.28. 14:22

Obudafan, tehát ha fellebezni akarok, így kell tennem?

A bíróság 4 pontban szólított fel hiánypótlásra.
3 pontot teljesítek, a negyediket pedig nem.
Ezek után a bíróság elutasítja a bejegyzést.
Ezek után én fellebbezek, mert nem mondja ki jogszabály vagy törvény, hogy banki igazolás kell, csak általánosság olvasható az induló vagyon letétbe helyezéséről.

kérdéseim:

1. A most teljesítendő hiánypótlásban írjam-e mellékelt levélben a bíróságnak, hogy az utolsó pontot nem teljesítettem, ezért és ezért.
  2. vagy ez teljesen felesleges, az elutasítás mindenképpen megtörténik, ha hiányos a hiánypótlás?
  3. Látod esélyét egy sikeres fellebbezésnek? (A nonprofit információs központban tanácsot kértem, ott azt mondták, hogy a bíróságnak el kellene fogadnia az ügyvédi letétet, mert a banki igazolást sehol nem írják elő).
ObudaFan # 2010.11.28. 14:54

1-2. Írd le, mert a bíróság elfogadhatja elsőfokon is.

3. Látok.

tejivó # 2010.11.28. 16:21

ObudaFan,

köszönöm a mindig értékelhető, segítő válaszaidat.

ObudaFan # 2010.11.29. 10:49

Nincs mit.

tejivó # 2010.12.04. 09:47

ObudaFan, kérdésem van.

Az KÖZHASZNÚ alapítványunk bejegyzés iránti kérelmét a bíróság hiánypótlásra utasította.

1.nem biztosítja a kuratóriumi döntések nyilvánosságát a székhelyen való kifüggesztés, ha a székhely magánlakás-írja a bíró. akkor milyen fórumon hozzuk még nyilvánosságra? Az alapítóban az is benne van, hogy a székhelyen való kifüggesztés mellett az alapítvány honlapján is nyilvánosságra hozzuk a döntéseket.
2.-Csatoljon új, megfelelően kitöltött formanyomtatványt (az alapító okirat keltének változására tekintettel)-írja a bíróság.
Itt arra gondol, amit már beadtunk (alapítvány nyilvántartásba vétel iránti kérelem), csak új dátummal?

köszönöm

ObudaFan # 2010.12.04. 14:07
  1. Szerintem ha a honlap pontos címét tartalmazza az AO, az megfelel.
  2. Gondolom, igen.
tejivó # 2010.12.04. 15:48

Obudafan,

köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.12.04. 17:27

Nincs mit.

tejivó # 2010.12.06. 22:34

Obudafan, még egy kérdés.

Tehát a bírósági titkár hiánypótlásra szólított fel, mert az induló vagyon ügyvédnél lett letétbe helyezve, nem bankban.

Többen - köztük Te is - javasolták, hogy amikor benyújtom a hiánypótlást, írjam le, hogy nincs rögzítve sehol, hogy csak banki letét fogadható el.

Most a Nonprofit Inf-ós Kp. nem jogász végzettségű, de alapítványi ügyekben rendkívül járatos kollégája azt javasolta, hogy az a leghatékonyabb, ha felhívom telefonon a bíróságon a bírósági titkárt, és szóban mondom el kifogásomat.

Nekem ez így nem tűnik túl hivatalosnak. A hölgy-úgy gondolom- akár meg is sértődhet.

Neked mi a véleményed?

Azért izmozok ennyit a témán, mert ha elutasítják a bejegyzést, kezdődik újra a sokhetes procedúra.

köszönöm