alapítvány létrehozása

ObudaFan # 2010.12.07. 12:41

Nyoma csak annak van biztosan, amit leírsz.

Csabaa # 2010.12.08. 09:03

Tisztelt Óbudafan!

Most alakuló Alapítványunk induló vagyonát szeretnénk letétbe helyezni egy bankban.

Ha jól tudom ez azt jelenti, hogy az Alapítvány nevére kell egy bankszámlát nyitni az összeggel.

A kérdésem az, hogy a bank esetleg milyen papírt kér, amivel igazolhatom, hogy jogosan nyitok számlát az alapítvány nevére.

Vagy másképpen kell letétbe helyezni, nem bankszámlán?

köszönöm

Csabaa # 2010.12.08. 17:18

Tisztelt Óbudafan!

Felmerült még egy kérdés:

Lehet-e a három tagú kuratórium elnöke az alapító testvére, ha a kuratórium másik két tagja az alapítótól független személy?

köszönöm

justizmord79 # 2010.12.08. 17:18

Tisztelt Óbudafan!

Kérdéseim a következők lennének, amikre sehol nem találtam egyértelmű választ:

1. Az alapító testvére lehet-e olyan 3 tagú kuratórium elnöke (és egyben egyedüli képviselője), amelyben a másik két tag az alapítótól független személy?
  2. Alapító testvére lehet-e olyan 3 tagú kuratórium elnöke (és egy másik független taggal együttes képviselője), amelyben a másik két tag az alapítótól független személy?
  3. Az alapító testvére csupán kuratóriumi tag lehet?

köszönöm

ObudaFan # 2010.12.08. 21:02

Csabaa

Igen, a bank az alapító okiratot fogja elkérni, mert abból kiderül, ki jogosult a számla feletti rendelkezésre.

Újabban láttam már olyan hiánypótló végzést, amely ilyen feltételekkel is problémázott azon, hogy az elnök nem független, de általában elfogadják a tapasztalatom szerint.

ObudaFan # 2010.12.08. 21:03

justizmord79

Az 1-es lehet csak vitás, a 2-3 szerintem biztosan OK.

justizmord79 # 2010.12.08. 23:12

köszönöm Óbudafan a gyors választ!

ObudaFan # 2010.12.09. 11:30

Nincs mit.

Hupikék # 2010.12.26. 20:43

Justizmodrd!

Kérlek, írd meg, melyik banknál nyitottak számlát!
Én is most keresek, de eddig eléggé rugalmatlan bankokkal talákoztam. Van, ahol az érkeztetett kérelmet kérik, tehár előtte nem is tudsz nyitni, pedig az meg abeadás feltétele. Máshol azalapító okirat mellett rögtön kérik az aláírási címpéldányt is, pedig az elején még nem si férhet hozzá a képviselő ugye (a jogerős bejegyzésig).

Üdv!

Ui: Akkor kell bankkal vaacakolni az elején, ha nem ügyvéd csinálja az alapítót. Ha ügyvéd csinálja, akkor elég, ha letétbe veszi addig a vagyont, azzal, hogy bejegyzés esetén a végzés bemutatása ellenében kiadja a képviselőnek.

Hupikék # 2010.12.29. 21:23

Tiszteletem!

Továbbra is alapítványi témakörben kérnék segítséget.

A Ptk. jelenleg hatályos 29. § (3)bekezdése szerint:
A jogi személy nevében aláírásra a jogi személy képviselője jogosult. Ha nem ő az aláíró, és jogszabály a nyilatkozat érvényességéhez írásbeli alakot kíván, két képviseleti joggal felruházott személy aláírása szükséges. Jogszabály ezektől a rendelkezésektől eltérhet.

A fentiekre is figyelemmel előírható-e az alapító okiratban az, hogy az alapítványt a kuratórium elnöke képviseli, azonban a bankszámla felett csak bármelyik másik kuratóriumi taggal együttesen rendelkezhet (lényegébe így a többi kurátor a bank felé fennálló, vagyis részleges képviseleti jogot kap)?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.12.30. 10:30

Szerintem nincs akadálya.

Hupikék # 2010.12.31. 14:08

Elvileg szerintem se lenne, állítólag a Fővárosi Ítélőtábla nemperes másodfokú gyakorlata elkezdte követni, hogy ez valójában a bank felé történő írásbeli képviselete az alapítványnak, amelyre csak akkor van lehetőség, ha az alapító okirata kifejezetten képviselőként jelöli meg a bankszámla feletti rendelkezési joggal felruházni kívánt kurátort.

BÚÉK!

Hupikék # 2010.12.31. 14:09

,,...se lenne, azonban állítólag..."

ObudaFan # 2010.12.31. 14:11

Ez is így van, mert az AO-nak ezt így tartalmaznia kell. Csak az előbb nem írtad, hogy nem szeretnéd, ha az AO tartalmazza. :)

justizmord79 # 2011.01.05. 16:55

Hupikék!

Raiffeisen-nél tettem letétbe, egy még be nem nyújtott Alapító Okirat kellett hozzá, semmi más, nem vacakoltak.

szekand # 2011.01.10. 15:11

"Az Alapítvány működésének megkezdéséhez az Alapító ______________,- Ft, azaz ______________ forint készpénzt bocsát az Alapítvány rendelkezésére, amely összeget az Alapító az Alapítvány nyilvántartásba vételéig pénzintézeti letéti számlán helyez el. A pénzintézet a letét elhelyezéséről igazolást bocsát ki. Az Alapítvány nyilvántartásba vételét követően az induló vagyon átkerül az Alapítvány bankszámlájára."

Ez egy interneten talált alapító okirat minta.
Lehetséges az, hogy az alapító vagyont csak a nyilvántartásba vétel elött tegyük letéti számlára, azaz itt még nincs befizetve a kérelem leadásra kerül?

ObudaFan # 2011.01.10. 20:16

Az hiánypótlás lesz.

Nashua # 2011.01.13. 21:05

Kedves ObudaFan!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy kft létrehoz egy alapítványt, a cég tulajdonosai lehetnek-e kuratóriumi tagok, illetve egyáltalán tölthetnek-e be vezető tisztséget az alapítványban?

Előre is köszönöm a válaszod.

ObudaFan # 2011.01.13. 21:45

Kisebbségben lehetnek a kuratóriumban.

Nashua # 2011.01.14. 12:08

Köszönöm.
Közben felmerült még egy kérdés: terveink szerint az éves bevétel meg fogja haladni az 5 millió forintot. Felügyelő bizottságot most kell kijelölni vagy ha már elértük az 5 milliót?

ObudaFan # 2011.01.14. 13:43

Már most, ha az alapítvány közhasznú szeretne lenni. Ha nem szeretne, akkor nem kell FB 5M felett sem.

bicska1 # 2011.01.17. 10:10

T. ObudaFan!

Közhasznú alapítvány alapító okiratával kapcsolatban kérdezném,van-e akadálya annak, hogy

1. az alapítótól minden szempontból teljesen független 3 tagú kuratóriumban az elnök, és egyik tag házastárs,
  2. pénzintézeti alíárási joggal az elnök, mint önálló képviselő, és a házastárs kuratóriumi tag együttesen legyen jogosult.

Az alapítói okiraton, elfogadó nyilatkozatokon, banki igazoláson kívül mit kell még benyújtani a bírósághoz,az egyes iratokat hány példányban kell beadni.

Válaszát előre is köszönöm!
bicska1

manuela75 # 2011.01.17. 10:46

Tisztelt Fórumozók!

1. már elindítottuk az alapítvány alapító okiratának módosítást (kurátorok miatt)és kaptunk egy hiánypótlást. A hiánypótlás során megváltoztathatom a székhelyet is, ha ez eredetileg nem került volna módosításra?
  2. Ha alapítvány székhelyét módosítani szeretnénk, elegendő a székhelyhasználati hozzájárulás, vagy a tulajdoni lapot is be kell csatolni?

előre is köszönöm

ObudaFan # 2011.01.17. 15:02

bicska1

Nincs akadálya egyiknek sem. Székhelyigazolás és a kérelem formanyomtatványa kell még. Minimum egy példány kell mindenből, de van bíróság, amelyik pl. az AO-t lepecsételve visszaküldi, ha többet adsz be.

manuela75

Célszerűbb lenne a székhely változását külön eljárásban kérni, ne emiatt utasítsák el a korábbit is. A legtöbb bíró kér tulajdoni lapot.

bicska1 # 2011.01.17. 15:11

T. ObudaFan!

Köszönöm a gyors,korrekt tájékoztatást!