alapítvány létrehozása

kamazsi # 2011.07.21. 10:20

Tisztelt ObudaFan!

1. Kiemelten közhasznú alapítvány esetében van-e akadálya annak, hogy a kuratórium elnöke tiszteletdíjban részesüljön? (Az alapító okirat a lehetőséget tartalmazza.) Ki határoz a tiszteletdíj tényéről és mértékéről?
  2. Ugyanezen alapítvány esetében összeférhetetlenség áll-e fenn, ha a kuratórium elnöke és egyik tagja házastársak?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.21. 10:59

A kuratórium dönthet a tiszteletdíjról, ha az alapító okirat nem rendelkezett másként.

tejivó # 2011.07.22. 09:46

kedves Hozzáértők.

Alapítványunk az elnök-képviselőt főállásban szeretné alkalmazni.

1. ehhez szabályos, 8 órás munkaszerződést kell kötnie a kuratórium munkáltatói jogokat gyakorló képviselőjével?
  2. Munkabérének megállapításához van-e valamilyen előírás, vagy a kuratórium állapítja meg a munkájával arányosnak tartott összeget?
  3. Ha kuratóriumi tag szerez támogatást, un. szerzési jutalékot fog fizetni nekik az alapítvány. Nem számlaképesek, könyvelő által számfejtett kifizetésről van szó. Milyen jogcímen történhet az ilyen kifizetés?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 10:34

A kuratórium elnöke szerintem nem állhat munkaviszonyban az alapítvánnyal.

tejivó # 2011.07.22. 11:31

Tisztelt kbs,

ezt tiltaná valamelyik jogszabály?
Átnézve a civil törvényt illetve az alapítványokra vonatkozó bírósági határozatokat, ilyen passzust nem találtunk.

ObudaFan # 2011.07.23. 20:15

Ugyanezen alapítvány esetében összeférhetetlenség áll-e fenn, ha a kuratórium elnöke és egyik tagja házastársak?

Nem.

ObudaFan # 2011.07.23. 20:16

Szerintem nem tiltja semmi, hogy munkaviszonyban álljon a kuratórium elnöke az alapítvánnyal.

tejivó # 2011.07.25. 10:00

ObudaFan, köszönöm a válaszod.
Tudnál válaszolni 07. 22-én feltett 3 kérdésemre?

ObudaFan # 2011.07.25. 10:47

ehhez szabályos, 8 órás munkaszerződést kell kötnie a kuratórium munkáltatói jogokat gyakorló képviselőjével?
Munkabérének megállapításához van-e valamilyen előírás, vagy a kuratórium állapítja meg a munkájával arányosnak tartott összeget?

Az Mt. szerinti szabályokat kell betartani, mint bármilyen munkavállalónál.

Ha kuratóriumi tag szerez támogatást, un. szerzési jutalékot fog fizetni nekik az alapítvány. Nem számlaképesek, könyvelő által számfejtett kifizetésről van szó. Milyen jogcímen történhet az ilyen kifizetés?

Ezt viszont a magam részéről nem érzem problémamentesnek, bár jó kérdés, hogy pontosan mi tiltja.

Berényi Miki # 2011.08.23. 18:16

Sziasztok!

Alapítvány nyilvántartásba vétele iránti kérelem benyújtásához, illetve az alapító okirat elfogadásához szükséges-e ügyvéd/jogtanácsos közreműködése (ellenjegyzés)?

Igazából egyik vonatkozó jogszabályban sem találtam rá hivatkozást, de nem tudom miket képes produkálni a bírói gyakorlat (esetleg a felületességem).

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.23. 19:22

Nem. De ha ingatlan is van az alapítóvagyonban, akkor ellenjegyzés nélkül nem lesz alkalmas az alapító okirat a földhivatali bejegyzéshez. (Arról nem beszélve, hogy még az ügyvédek által készített dokumentáció is csak ritkán megy át hiánypótlás nélkül. :))

Berényi Miki # 2011.08.25. 08:58

Köszönöm!

cat981 # 2011.08.25. 10:22

szerintem próbáld meg (úgy rémlik jogászi pályára készülsz), ügyvédek minimum 140-at elkérnek egy alapítvány bejegyeztetéséért és ugyan úgy megkapják a hiánypótlásokat, az ügyészség kukacoskodásairól (fellebbezés) nem is beszélve... Szóval ügyvéddel sem biztos hogy gyorsabb, 3-4 hó a minimum a jogerős végzésig.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 11:36

Már megint hülyéskedsz? Ez nálad valami sport?

cat981 # 2011.08.25. 12:35

nem hülyéskedtem - csak offtopicokba szoktam hülyéskedni. Ha valaki komolyan kérdez azzal nyilván nem hülyéskedek, de minimum nem áll szándékomban. + nagyon ügyelek arra, hogy úgy írjak és fogalmazzak, hogy még véletlen se gondolhassa valaki esetleg hogy szakember vagyok a területen. Ettől függetlenül nem biztos hogy hülyeség amit írok, valamint az ominózus kérdés nem egy mély szakmai tudást igénylő kérdés volt, hanem tapasztalati, de ha ne adj isten nagyon nagy baromságot írnék akkor azt úgyis kijavítják érdemi hozzászollással.
Visszatérve a témára én is megcsináltam már nem egyszer ugyan annyi idő alatt mint az ügyvédek, mert ez a feladat az esetek döntő többségében megoldható ügyvéd nélkül is (vélhetően ezért sem kötelező az ügyvéd) ha valaki nem rest kicsit jobban utánaolvasni a jogszabályoknak és bírói gyakorlatnak. De amit írtam, azt nem csak a saját tapasztalataim alapján írtam, és amivel kétségtelen, hogy rontom az ügyvédek bizniszét, így megértem a frusztáltságod (ha esetleg emiatt van). Aki netto 80-ért vállal ilyet az biztos nem fogja összetörni magát, hogy a lehető legrövidebb idő alatt csinálja végig - tisztelet a kevés kivételnek amit viszont kifogni nagyon nehéz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 17:47

Akkor szimplán tévedtél. Egy egyszerű alapítványi alapító dokumentációt a legtöbb kolléga az általad mondottnál jóval kisebb összegért elkészít. És nem is gatyázik vele hónapokig.
(Tudok olyanokat is, bár ők már tényleg nincsenek sokan, akik az általuk is támogatandónak tartott célokra létrehívott alapítványnak ingyen dolgoznak.)

Mónikaa # 2011.08.30. 11:44

Tisztelt ObudaFan!

A bankszámla feletti rendelkezési jog magában foglalja az egyszerű pénzfelvételt is?

Üdvözlettel: Mónika

ObudaFan # 2011.08.30. 16:45

Igen.

Mónikaa # 2011.08.30. 17:02

Köszönöm!

ObudaFan # 2011.08.30. 20:20

Nincs mit.

mangorlo81 # 2011.09.02. 14:59

Tisztelt ObudaFan!

Egy barátom alapítványában én lennék az alapító tag és azt szeretném kérdezni, hogy ennek milyen kockázatai vannak?
A saját vagyonommal nem felelek az alapítvány esetleges tartozásáért?
Ha bírósági perbe fogják az alapítványt nekem mennyi a felelősségem?
Ha ki akarok lépni az alapítványból azt csak eladással vagy megszüntetéssel tudom elérni?
Adóbevallásnál fel kell tüntetnem, hogy alapító vagyok 1 alapítványnál?
Az alapítvány közhasznú, fogyasztóvédelemmel foglalkozna.

Előre is köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2011.09.02. 16:35

A saját vagyonommal nem felelek az alapítvány esetleges tartozásáért?

Nem.

Ha bírósági perbe fogják az alapítványt nekem mennyi a felelősségem?

Ha az alapítványt, azért semmi.

Ha ki akarok lépni az alapítványból azt csak eladással vagy megszüntetéssel tudom elérni?

Nem lehet "kilépni", ez nem is igazán értelmezhető.

Adóbevallásnál fel kell tüntetnem, hogy alapító vagyok 1 alapítványnál?

Szerintem nem, de kérdezz egy könyvelőt.

Mónikaa # 2011.09.02. 17:24

Tisztelt ObudaFan!

Alapítvány nyilvántartott adataiban bekövetkezett változás esetén a kért dokumentumokról, pl. nyilatkozatról, jegyzőkönyvről elég a fénymásolat, vagy eredeti példányt kell beküldeni?

Köszönettel: Mónika

ObudaFan # 2011.09.02. 17:25

Eredetit.

Mónikaa # 2011.09.02. 17:34

Köszönöm :)