Egyszemélyes kft - ügyvezető felelőssége


Dr. Pinczés Ferenc # 2021.01.26. 15:36

Tisztelt itx89,

Főszabályként elmondható, hogy egy korlátolt felelősségű társaság jogutód nélküli megszűnése esetén a társaság a hitelezői felé csak a saját vagyonával felel, a társaság tagja csak annyiban felel saját, személyes vagyonával, ha a tagot a társaság működése során közvetett másodlagos felelősség terheli.

Azt szeretném leszögezni, hogy Ön és a másik fél között a szolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés kell, hogy tartalmazzon a hibás vagy nem szerződésszerű teljesítésre vonatkozó rendelkezéseket. Az Ön kérdése inkább erre vonatkozik, mint sem a Kft. megszűnésére.

https://drpinczes.hu/polgarijog/

itx89 # 2021.01.21. 09:32

Üdv. Külföldi cégnek szeretnék programozási szolgáltatást nyújtani, és az egyéni vállalkozás vs egyszemélyes kft inditása között hezitálok. A leendő ügyfelem a szerződésbe korlátlan kártéritési felelősséget szeretne foglalni, és bár kötnék felelősségbiztositást, mivel nagy értékű projekteken fogok dolgozni, az esetleges káresemény nagysága a biztositási összeg fölött lehet. Emiatt gondoltam, hogy egy kft-vel nyugodtabb lennék, ha mégis bekövetkezne egy nagy káresemény (az esély minimális, de papiron megis megvan), a magánvagyonom nem lenne veszélyben.

Azonban kicsit jobban utánanézve a dolgoknak, az találtam, hogy a kft ügyvezetője felelhet korlátlan mértékben a cég helyett bizonyos esetekben. Én úgy értelmeztem, hogy ez csak akkor áll meg, ha követelés van a cég ellen, és az ügyvezető megpróbálja kimenteni a cégből a vagyont. Volt könyvelő, akitől viszont azt hallottam, hogy az ügyvezető korlátlanul felel a cég tartozásaiért (nekem ez nem tűnik reálisnak, de nem értek hozzá).

A kérdésem tehát ez: ha egyszemélyes kft-m van amiben én vagyok az ügyvezető és én végzem a szolgáltatást is, és a szolgáltatással összefüggésben hibát vétek, amivel kapcsolatban kár keletkezik, felelős vagyok e a kár megtéritéséért a saját vagyonommal (természetesen feltéve, hogy a cég vagyonát nem kezdem el rosszhiszeműen kimenteni és egyébként a cég vezetésében szabályszerűen jártam el)?