Bt tartozás, megszűntetés


ObudaFan # 2014.05.25. 12:30

csizka

A végrehajtó bármekkora összeg esetén jöhet, de főszabály szerint csak a cég vagyonára vezethet végrehajtást. Viszont ezt a céget így előbb-utóbb fel fogják számolni.

ObudaFan # 2014.05.25. 12:25

a Magyar Bírósági Kamara

Ilyen nevű szervezet nem létezik.

csizka # 2014.05.25. 12:12

Vagy érdemes-e esetleg az elutasítások ellen fellebbezni?
Mikor és mennyi összeg után jöhet a végrehajtó?

csizka # 2014.05.25. 12:10

Van egy egyszemélyes kft - m. 2012 óta anyagi gondokkal küzd / járulék tartozás / Tavaly húnius óta nem folytat üzleti tevékenységet, bevétele nincsen , de mint tulajdonos benne vagyok alkalmazásban 8 órában és a járulékaim ,amiket ugye nem tudok fizetni halmozódnak.Egyösszegű kifizetését nem tudom megoldani, így a felszámolását nem tudom elindítani. Az apeh felé már tavaly nyújtottunk be részletfizetési kérelemt, de elutasították.Milyen lépéseket lehetne kezdeményezi.

ius latratus # 2014.05.25. 08:42

"Tisztelt Kovács Béla Sándor
Tisztelt Obuda Fan

Több olyan ügyem is van, "amit dokumentumokkal kérésre alátudok támasztani" ahol tag magán vagyonán mögöttes felelősség alapján követelik az elmaradt adótartozást! A lenti elérhetőségen megkeresnek és szívesen alátámasztom a leírtakat!"

Ez mekkora!
Kettő ügyvédet próbál jobb belátásra bírni úgy, hogy nem is érti őket.
strobli
Nevezettek hol vitatták a mögöttes felelősség alapján való követelés jogszerűségét?

"A Magyar Nemzet Online gazdasági tanácsadójaként több cikkem is megjelent az MNO.hu oldalon.
Gazdasági tanácsadóként a hvg.hu oldal is közzétette már a munkám."

Óh, ha az referencia, akkor már: nekem is jelent meg a nyomtatott Nemzetben írásom...
Inkább nyugodj le, tényleg nem érted.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.24. 20:53

Hagyd, nem is érti. (Az külön poén, hogy csinál egy-egy blogot az MNO-nál és a hvg.-nél, csinál két bejegyzést, aztán azt mondja, ő ezeknek a sajtóorgánumoknak a tanácsadója.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.24. 19:22

Ok, csak a beltagnak van mögöttes felelőssége, a kültagnak csak a hozzájárulás mértékéig.

strobli # 2014.05.24. 19:14

Tisztelt Kovács Béla Sándor

Több olyan ügyem is van, "amit dokumentumokkal kérésre alátudok támasztani" ahol tag magán vagyonán mögöttes felelősség alapján követelik az elmaradt adótartozást! A lenti elérhetőségen megkeresnek és NAV határozatokkal szívesen alátámasztom hogy létező ügyekről beszélek


Mérlegképes könyvelö
www.kerelmek-beadvanyok.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.24. 18:36

Ptk. 3:154. § [A betéti társaság fogalma]
A betéti társaság (bt.) létesítésére irányuló társasági szerződés megkötésével a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy a társaság gazdasági tevékenységének céljára a társaság részére vagyoni hozzájárulást teljesítenek, továbbá legalább az egyik tag (a továbbiakban: beltag) vállalja, hogy a társaságnak a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségeiért a többi beltaggal egyetemlegesen köteles helytállni, míg legalább egy másik tag (a továbbiakban: kültag) a társasági kötelezettségekért - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - nem tartozik helytállási kötelezettséggel.

Korábban Gt. 108. § (1) A betéti társaság (e fejezetben a továbbiakban: társaság) létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai üzletszerű, közös gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább egy tag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges, míg legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban - a törvényben meghatározott kivétellel - nem felel.

strobli # 2014.05.24. 17:53

Tisztelt Kovács Béla Sándor
Tisztelt Obuda Fan

Több olyan ügyem is van, "amit dokumentumokkal kérésre alátudok támasztani" ahol tag magán vagyonán mögöttes felelősség alapján követelik az elmaradt adótartozást! A lenti elérhetőségen megkeresnek és szívesen alátámasztom a leírtakat!

Továbbá, mielőtt kérdezés nélkül menne a szapulás pár referencia!
A Magyar Nemzet Online gazdasági tanácsadójaként több cikkem is megjelent az MNO.hu oldalon.
Gazdasági tanácsadóként a hvg.hu oldal is közzétette már a munkám.
De amelyre a legbüszkébb vagyok, hogy a Magyar Bírósági Kamara mbvk.hu oldala is publikálta az írásomat! Természetese ezek a neten visszakereshetőek, de kérésre a linkeket megküldöm.


Mérlegképes könyvelö
www.kerelmek-beadvanyok.hu

Sherlock # 2014.05.24. 10:34

Már a zugírászok sem a régiek.

ObudaFan # 2014.05.24. 10:07

Felszámolt Bt után mögöttes felelősségre hivatkozva a NAV minden elmaradt tartozást a tagok magán vagyonán követelheti!

Nem a tagok, csak a beltag.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.24. 06:21

A "tagok"?! És ezt pénzügyi tanácsadóként?

(A felszámolás költségét egyébként nem az adóhatóság követeli.)

strobli # 2014.05.23. 21:43

Tisztelt Igli!
Felszámolt Bt után mögöttes felelősségre hivatkozva a NAV minden elmaradt tartozást a tagok magán vagyonán követelheti! Így lényegtelen, hogy van-e vagyona a felszámolt cégnek. Lehet méltányossági kérelmet benyújtani törlésre, részletfizetésre mint a mögöttes felelősségre kötelezett bt tagja. Fellebbezni csak akkor érdemes ha jogsértés érte az eljárás alatt! Továbbá a méltányossági kérelmet azért is jobban ajánlom mert az mint magánszemély ingyenes, de a fellebbezés a tartozás nagyságától függően akár 500 000 ft is lehet.

http://www.kerelmek-beadvanyok.hu/…het_20137180


Mérlegképes könyvelö
www.kerelmek-beadvanyok.hu

ObudaFan # 2014.05.20. 09:51

Véleményem szerint ez jogos.

igli # 2014.05.20. 08:01

Felszámoltatta egy cég a Bt-met akinek tartoztunk pár százezer forinttal.
Végrehajtással követelik a felszámolási eljárás költségét a Bt tagjain.
Ez jogos? A Bt-nek nincsen vagyona, nincs semmije.
Ezt a végrehajtási eljárást hogyan lehet megakasztani? Érdemes fellebbezni vagy teljesen törvényes ez a követelése a felszámoltató cégnek?
Köszönöm

ObudaFan # 2014.05.09. 06:08

Ha olyasmit foglalnak, ami nem a cégé, a tulajdonos igénypert indíthat.
Halasztást azt meg lehet próbálni kérni.

baba53 # 2014.05.09. 05:14

Bocs ,elfelejtettem főleg azt nem szeretném hogy a fiaimhoz hozzá nyuljanak mert már azt mondta az egyik "tisztviselő" hogy a székhelyen is foglalhatnak holott mint sok más embernél egy családi BT -miután csak kényszer vállalkozás volt szóval nincs iroda a székhely a fiam lakása ettöl félek vagy csak fenyegetés??????

baba53 # 2014.05.09. 05:11

T.ObudaFan
természetesen értem hogy vissza kell fizetnem de jelenleg sajnos fél nyugdíjból élek más hitel végrehajtása miatt a devizehiteles lakásom eluszott még nem tudom mit tesznek a nyakamba szóval csak azt kérdem én kérhetek legalább egy év halasztást????és miért csak elektronikus uton lehet beadni a kérelmet hogy ahhoz is 30-40oooft kelljen=csak a nyomtatvány letöltés 10000ft és kell hozzá a könyvelő aki kb,30000-rt hajlandő megcsinálni ......miért ???
köszönöm a választ

ObudaFan # 2014.05.08. 09:58

Ezt az összeget így is, úgy is be kell fizetnie a beltagnak, legfeljebb a pótlékokra lehet megpróbálni méltányosságból kedvezményt kérni. Akkor viszont már célszerűbb lett volna rendes úton végelszámolni a bt-t, mert így kényszertörlés lesz, rosszabb esetben meg felszámolás, ami további költségekkel jár.

baba53 # 2014.05.08. 04:32

Kérlek segítsetek......
Van,volt -már nem is tudom egy BT-k a 2 fiammal én vagyok a beltag csak 7 hónapig dolgoztunk utána nem sikerült munkát találnunk
2012 juniusában kaptam egy levelet hogy 330000ft tartozása van a BTnek erre fellebbeztem akkor behívott az akkor még APEH és azt mondták vonjam vissza a kérelmet ugy sem engedik el a mai napig nem értem miért kérték de vissza vontam
az idén ujra jött a levél közben 2012 augusztusában ügyvédi tanácsra hivatalosan kiléptem az egyik fiammal a BTből mert hogy igy megszünik nem szünt meg gondolom az adoság miatt mostani levélbe kértem megint a segítséget erre annyit irtak hogy elektronikus uton kérjem de a nyomtatványt sem bírom letölteni félek hogy a végrahajtás megtörténik a fiam ellen miután a BT székhelye az egyik fiam lakása=bár ő már kilépett-nem tudom mi lesz bajban vagyok beteg r,ellátásos emberként nem telik most ügyvédre
tudtok valamit segíteni?????
köszönöm

ObudaFan # 2014.05.05. 10:17

A legjobb megoldás a tartozások mielőbbi rendezése és a végelszámolás. Ha ezt nem teszed meg, ebből előbb-utóbb felszámolás lesz, ami további költségekkel jár és azok is a beltagot terhelik majd.

ansev # 2014.05.04. 20:03

Tisztelt Fórumozók!

Van egy Bt-m, aminek 800.000 Ft. adótartozása van. Jelenleg is folytatja tevékenysègèt, viszont egyre nagyobb vesztesèggel, ugyanis próbálom menteni a menthetetlent.
A Bt-nek van mèg 2,5 millió forintos Szèchenyi hitele is. A feleségem a beltag, a fiam a kültag. A felesègem nevén nincs semmi, a fiamnak van egy lakása.
Szertnèk mielôbb megszabadúlnin a cégtôl, mert csak halmozódik a tratozàsunk.
Mi ilyenkor a legjobb megoldás?

ObudaFan # 2014.04.17. 10:40

Veled szemben kellene adóhatósági határozatnak megszületnie. Mondjuk szerintem meg fog születni, ha ebből vita lesz.

Szinekura # 2014.04.15. 17:19

Köszönöm a válaszokat!
Kedves ObudaFan!
A NAV határozat a bírságról; a Főv. Törvényszéki (adóst megszüntető) végzés; a NAV Engedményezési nyilatkozata a követelésről a megszüntetett Bt-vel voltak kapcsolatosak. A Főv. Törvényszéki végzés név szerint csak az eljárási illeték megfizetésére kötelezett. Miközben vitatom a tartozás mértékét, és jogszerűségét,valamint az adóhatóság és a felszámoló részéről az eljárásban elkövetett hibákat - a Bt megszűnése miatt az említettek a továbbiakban nem kívánnak ügyemmel foglalkozni. A behajtó cég viszont nem egyezkedik, jogi eljárással fenyeget. Ezért fontos tudnom, mik az követeléskezelő cég jogai hitelezőként ilyen esetben, illetve ki lenne az általad lehetőségként felvetett közigazgatási per érintettje.
András