Bt tartozás, megszűntetés


nandy # 2011.02.18. 12:57

Kanga, már ne haragudj, de ez egy nagy hülyeség - a férjed részéről... Te mint alkalmazott vajon miért is felelnél a munkáltató által fizetendő járulékok tekintetében? Ilyen a világon nincs. Kültagként pedig úgy általában a Bt minden tartozásáért felelős vagy (így a munkabér adói, járulékai vonatkozásában is), de csak a törzsbetéted erejéig.

kanga86 # 2011.02.18. 12:48

Üdvözletem!

Kérdésem a következő:
Válóper van folyamatban.
A férjem és a házastársam a beltag. Én Bt. kültag és papíron a BT-ban alkalmazott voltam és tudomásom szerint még vagyok is, bár szerettem volna kilépni, de ez nem történt meg. Ahogy a BT. székhelyének közös lakásunkból való „kijelentése” sem.
A férjem részemre fizetést nem fizetett ki, de le lett könyvelve, alá én tudomásom szerint nem írtam semmit.
Most azzal jön, mint válóperi követelés, hogy mivel 6 évig otthon voltam közös gyermekeinkkel, és ezen idő alatt is Bt kültag és alkalmazott voltam papíron, az ezen idő alatt utánam általa, mint „munkaadó” be nem fizetett járulék miatt keletkezett tartozást és a büntető kamat költségét fizessem be helyette.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben a relációban felelek -e mint kültag bármilyen vagyonnal? Azzal fenyeget, hogy ráterhelteti a közös ingatlanuk engem illető 50%-os részére a tartozást és rám küldi a végrehajtót.
(A történet úgy kerek egyébként, hogy "munkanélküli", miközben dolgozik, tartásdíjat nem fizet, gyermekelhelyezési pert indított, miközben tartás kér tőlem és többlethasználati díjat, mart a gyerekekkel „többet” használjuk a lakást, amiből ő önként elköltözött. Most ezt is tagadja. A Bts munkákról házasságunk 14 éve alatt "magyar viszonylatokban" adott számlát :sokat keres, de minden 3. munkája után a bevétel 20%ról állít csak ki számlát. Bizonyíték csupán a tapasztalatom.)
Több ügyvédet kérdeztem meg, és megoszlanak a vélemények, mert van aki azt mondja , hogy házastársakról lévén szó, a közös vagyon ráeső részével a beltag házastársa is felel, van aki azt, hogy a cég tartozása egyébként sem magántartozás, azt nem a férjnek, (beltagnak), hanem a cégnek kell megfizetnie. A cég tartozása nem, csak a cég, illetve férjnek, mint beltagnak a cégrészesedése a felek közös vagyonának eleme. Örülnék, ha valaki biztosat tudna mondani. Köszönettel:Kanga

ObudaFan # 2011.02.17. 13:38

Arra, hogy a beltag mindenért felelni fog a teljes vagyonával, ideértve a házastársi közös vagyon ráeső részével akkor is, ha nem az ő nevén van.

simfan # 2011.02.17. 11:59

Tisztelt fórumozók!

A férjem és az anyósom kültag a bt-ben amiben az apósom a beltag. Üzletvezetésre csak az apósom jogosult. A cégnek tartozásai vannak, de még működik. A bt nevén lévő autót már elvitték, más érték nincs a cég nevén. Apósom nevén sincs ingatlan vagy autó. Az ingaltan amin az üzlethelyiség és két lakóépület is van a sógornőm, anyósom, férjem és az én nevemen van, valamint jelzálog is terheli. Az adósság rendezését földeladásból szeretnék megoldani, de ez már egy éve húzódik. A hitelezők egyenlőre türelmesek, de egy felszámolási eljárás esetén mire számíthatunk?

Válaszukat előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.02.16. 17:21

Számomra az derült ki, hogy amennyiben a tartozás elengedésről szóló kérvényt az Adóhivatal (vagyis talán a NAV) elutasítja, akkor a tartozás soha nem évül el és öröklődik.

Na ne!

Hol olvastad?(Blikkben?)

ObudaFan # 2011.02.16. 17:10

Számomra az derült ki, hogy amennyiben a tartozás elengedésről szóló kérvényt az Adóhivatal (vagyis talán a NAV) elutasítja, akkor a tartozás soha nem évül el és öröklődik.

Elévülhet, de az örökös legfeljebb a hagyaték értékéig felel érte, ha nem évült el.

Mi történik akkor, ha az aki tartozik egy más nem uniós, de az európai gazdasági közösséghez tartozó ország állampolgárságát veszi fel?

Semmi. (Helyesen: Európai Gazdasági Térség. Az EGK az EU első pillérének korábbi neve.)

Assistrans # 2011.02.16. 17:00

Azt találtam, hogy amikor az ember lemond magyar állampolgárságáról, akkor nem kell igazolnia, hogy nincs köztartozása. Stimmel ez?

Assistrans # 2011.02.16. 16:16

Köszönöm válaszaikat. Időközben (útmutatásuk alapján) megtaláltam a vonatkozó szabályozást.

Számomra az derült ki, hogy amennyiben a tartozás elengedésről szóló kérvényt az Adóhivatal (vagyis talán a NAV) elutasítja, akkor a tartozás soha nem évül el és öröklődik. Javítsanak ki, ha rosszul látom!

Egy utolsó kérdés: Mi történik akkor, ha az aki tartozik egy más nem uniós, de az európai gazdasági közösséghez tartozó ország állampolgárságát veszi fel?

végrehajtó1 # 2011.02.16. 13:20

Elengedése.

Igen

Assistrans # 2011.02.16. 12:55

Ez azt jelenti, hogy a bt felszámolása után az összes adóságoknak a beltagra történő terhelését követően, kérvényezhető ezen adóság törlése?

végrehajtó1 # 2011.02.16. 11:17

Céggel szemben semmit sem.Mert 2 éve nem müködik.
A késpótlékot akkor engedik el ha azzal a müködését elősegíthetik..

Előfordult már ilyen?

Magánszemély esetében a tartozás elengedhető (ART)

ObudaFan # 2011.02.16. 10:46

Céggel szemben legfeljebb pótlékokra.

Assistrans # 2011.02.16. 07:11

Elengedés.

végrehajtó1 # 2011.02.15. 21:25

MI?

Assistrans # 2011.02.15. 21:15

Előfordult már ilyen?

végrehajtó1 # 2011.02.15. 19:40

BT esetében semmilyenben.

Talán majd ha a beltagot kötelezik akkor szó lehet pl: elengedésről is...

Assistrans # 2011.02.15. 18:49

Milyen ésszerű megegyezésben reménykedhet az ember?

ObudaFan # 2011.02.14. 12:19

Célszerű lenne az APEH-hal megegyezni, és ahogy lehet, megszüntetni a céget, mert így csak növekedni fognak a költségek.

Assistrans # 2011.02.14. 10:54

Tisztelt Fórum!

Következő eset várható következményei érdekelnének:

Egy kb. 2 millió forint áfa és járuláktartozást felhalmozó betéti társaság beltagja vagyok. A társaság 2 éve gyakorlatilag nem működik. Nem szolgáltat, nem számláz. Egyéb tartozása nincs.

Sem nekem sem a cégnek semmilyen vagyona nincs. A kültag már nem szerepel a társaságban.

Esetleges észrevételeiket előre is köszönöm.

cirkonium # 2010.10.28. 19:20

Tisztelt Fórumozók, Kedves Nandy!

Sajnálom, hogy kérdéseimmel kellemetlenséget okoztam, kérem ne haragudjanak ezért - a kétségbeesés miatt van.

Az Apeh-nál pedig voltam már - mint ahogy írtam is a 10.26-i hozzászólásomban - a vezető beosztásban lévő hölgynél, aki azokat a bizonyos tanácsokat adta. Nem különben voltam már ügyvédnél, társasági jogásznál, és cégek eladásával foglalkozó cégeknél is. Az Apeh-es hölgyet leszámítva, mindenki előre fizetendő summát kért volna, nem törődve a következményekkel, illetve amúgy is elkeserítő helyzetemre.(pl.360 e. forintos tartozásért cca.200.000,-Ft-ért elintézték volna a cégeladást...)

Sajnos, mivel a szakértők által adott tanácsok nem éppen egyeznek (netán ellent is mondanak egymásnak), ezért bátorkodtam Önökhöz fordulni, hátha tudnak segíteni véleménnyel, javaslattal, tapasztalatokkal, mert Önök legalább ezt önös érdek nélkül, előre elkért anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszik, és felhívják a figyelmemet a "szakértők" által adott tanácsok használhatatlanságára is.Nem szeretnék ugyanis még nagyobb bajba kerülni...

Még egyszer kérem, ne haragudjanak az alkalmatlankodásomért, és amennyiben tudnak olyan, a témában valóban szakértő személyről, aki segítene, kérem, írjanak.

Nagyon szépen köszönöm az eddigieket is!

nandy # 2010.10.28. 14:02

Túl sok a kérdés... mondtuk már, menj be az APEH-hoz, ők jobban tudják, hogy mire mennyi esélyed van. Mi itt csak találgatunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 08:57
  1. Ez csak a tartozás kiegyenlítésével kerülhető el biztosan.
  2. Ezt nem lehet megmondani. Vagy vagy se. Annyi bizonyos, hogy kezdeményezhetik a felszámolást, de nem biztos, hogy kezdeményezik.
  3. Mint a kettes: nem lehet tudni.
  4. Item.
cirkonium # 2010.10.28. 08:35

Kedves Végrehajtó1 és Nandy!

  1. Ha jól értem tehát, amennyiben odáig fajulna a dolog, hogy "elővesznek", mint beltagot, és magánszemélyként írok kérelmet, akkor sem biztos, hogy elengedik a tartozást vagy egy részét, sőt: végső fokon az egészet ráterhelhetik a nevemen lévő, de a "szüleim" ingatlanára. Na ez az, amit mindenképpen el szeretnék kerülni...
  2. Úgy tűnik,talán az apósomék tudnak segíteni a csekken történő befizetésekben, amivel egyrészt fizetési hajlandóságot mutatok, másrészt a tartozásom is csökken. Ezért kérdeztem, hogy esetemben ezt figyelembe veszik-e, hiszen eredeti szándékom szerint sem akarom elkerülni a tartozás megfizetését - csak pillanatnyilag nem tudom megtenni az ápolási díjamból. Tehát, ha ezt támogatással valahogyan kivitelezem - függetlenül attól, hogy erre a hivatal lehetőséget ad-e vagy sem -, akkor nem kezdeményezik a felszámolást?(Az APEH-es hölgy egyébként 30.000,-Ft-ot javasolt az első csekkes befizetésre, tekintettel a 360.000,-Ft-os tartozásra, miközben levelezzek a hivatallal, amivel időt nyerek)
  3. Végrehajtótól (még) nem tudom megkérdezni a csekkes dolgot, itt még szerencsére nem tartunk. Valószínűleg én voltam ismét pontatlan: júliusban tették az inkasszót a számlámra, augusztusban kérelmet írtam, majd szeptemberben elutasítottak, amit október közepén fellebbeztem (és vissza is vontam a napokban, hiszen azzal csak növekedik az adósságom a fellebbezés illetéke miatt).Pillanatnyilag itt tartunk, ezért kérdeztem, hogy mennyi időm van, nagyságrendileg. Napok, hetek, esetleg hónapok...?
  4. Az időtényező azért is lenne fontos, mert úgy néz ki, hogy talán a férjem is kap munkát, plusz apósék segítségével valahogy törlesztgethetnénk csekkeken a tartozást. Tehát mindenképpen időt szeretnék nyerni. Önök szerint is az "időhúzás" a hivatallal történő levelezéssel megvalósítható? (miközben részletekben folyamatosan csökken a tartozás)?

Köszönöm előre is válaszaikat, és kérem ne haragudjanak meg az esetleges ostoba kérdéseimért, de tisztán kell látnom, és nagyon nem mindegy, hogy mi lesz a sorsunk.

nandy # 2010.10.27. 18:48

1. Az Adóhivatal valóban figyelembe venné, ha csekkeken elkezdeném fizetgetni a nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulék tartozásomat?

Ez sajnos attól is függ, hogy melyik ügyintézőhöz kerül az ügyed, és akkor éppen mi van a belső utasításban. Vannak időszakok, amikor senkinek semmit nem engednek el, máskor viszont igen.

2. A Bt. fizetésképtelen­ségéről „személyesen“ győződnek meg az APEH munkatársai – tehát kijönnek a székhelyre?(a beteg szüleim és gyermekem miatt kérdezem)
Valószínűleg igen, kimennek a végrehajtók.

3. A felszámolási eljárás megindításáig tulajdonképpen mennyi idő telik el (mennyi időm van)?
Ezt nem lehet megmondani, régiónként, de akár ügyintézőnként is változó.

4. És a legfontosabb: korábban Ön azt írta, hogy " Bt-nek biztos nem engedik el.Inkább várja meg mig felszámolják.Majd a mögöttes felelősség miatt a beltagot kötelezik a helyt állásra.Na ekkor írjon méltányossági kérelmet az elengedésre.Így nagyobb sikerrel járhat." Ez pontosan mit jelent, mik a tapasztalatok? Magánszemélyként előfordult már, hogy az egész tartozást elengedték?

Előfordulhat, de ahhoz gyakorlatilag vagyontalannak és jövedelemmel nem rendelkező egyénnek kell lenned (ahol egyébként is esélytelen lenne a behajtás). Azt pedig vedd figyelembe, hogy a be nem fizetett nyugdíjjárulék miatt nem fogják szolgálati időként elismerni a kérdéses időszakot, és a nyugdíj alapjába sem fog beleszámítani. (Tudom, az még messze van)

A legokosabb az lenne, ha személyesen beszélnél a végrehajtóval, talán ő többet tud mondani a konkrét helyzetre.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/40/18271#…

nandy # 2010.10.27. 18:36

Tisztelt Végrehajtó1 és Nandy! Mi erről a véleményük?

Az a véleményem, hogy pár évvel ezelőtt valóban meg lehetett volna úszni így az ügyet, de mostmár nem! Konkrétan ismerek egy olyan esetet, ahogy 2006-ban (nem most!!!) a tartozást felhalmozó Bt-t eladták egy hajléktalannak, a régi beltag pár héttel ezelőtt volt ben a VPOP-nél, mert nyomoznak... nem sok pénzről volt szó, kb. 3 - 3,5 millióról.