Hát ez valóban fura.
Meg kellene nézned az alapító okiratot. Ha ott a társasház közös tulajdonú részeként van felsorolva, akkor a közösségnek kell fizetnie. Ha nem, akkor meg neked.
Én sem hinném, hogy egy eleve így épülhetett...
Hát ez valóban fura.
Meg kellene nézned az alapító okiratot. Ha ott a társasház közös tulajdonú részeként van felsorolva, akkor a közösségnek kell fizetnie. Ha nem, akkor meg neked.
Én sem hinném, hogy egy eleve így épülhetett...
Van egy gyanúm, hogy ez egy utólag beépített terasz. Az nem nagyon tud osztatlan közös lenni.
Bár ne legyen igazam.
A nappalink leginkább olyan, mint egy fűthető télikert. Az árajánlaton már túltettük magunkat, elég nehezen megközelíthető, és bonyolult a munka kivitelezése, ezért elég sok tetőfedő volt aki nem is vállalta. Eljutottunk oda, hogy legalább találtunk olyat, aki megcsinálja. Viszont nem tartom jogosnak, hogy mi fizessük a nagyobb részt, mert ha én (vagy bárki lakja, hiszen akár üresen is állhatna ez a lakás) nem csináltatom meg, akkor szép lassan tönkremegy a ház. Meg azoknak a lakása is, aki úgy gondolja, hogy őt ez az első emeleten nem érdekli.
Nappali felett polikarbonát tető, aminek 5 milla a cseréje? Fussunk neki ennek mégegyszer szerintem.
Katalinka74
„ A társasház elutasította ennek kifizetését, leszavazták.”
Érdekes. Tető, akkor az a társasházé. Hogyan lehet ezt leszavazni? (én meg leszavazom, hogy adót fizetek)
„ A helyzet tarthatatlan, a tetőcserére 5 MFt-os árajánlat érkezett. ”
Nem tudom milyen és mekkora az a tető, de elég húzósnak tűnik így első hallásra. Mintha aranyból lenne :)
Szeretnék tanácsot kérni valakitől, akinek ez a szakmája.Van egy szomszédom, aki már egy éve szinte napi rendszerességgel zaklat. Leginkább dörömböl az ajtómon, az ajtómra kitett díszt leszaggatja. Már több alkalommal kihívta a rendőrséget ilyen dörömbölések után, hogy én nem hagyom békén. Már olyannal is megfenyegetett, hogy leönt benzinnel, és meggyújt. A mai napon tetőzte azzal, hogy megvárt a lift előtt, amikor levittem a kutyámat, és leöntött vízzel hátulról. Tisztában vagyok azzal, hogy szellemileg leépült egyénről van szó. A fia naponta jön látogatni, és nem hiszi el, amit az anyja csinál. a többi szomszéd is tanúja volt az esetnek.Az ajtómat leöntötte maró folyadékkal, amit nem lehetett letakarítani. Különböző dolgokkal vádol, hogy kiakarom túrni a lakásából, ellopom a táskáját és egyéb cuccait, ami persze nem igaz. Mit lehet tenni? A rendőrséget kihívtam kétszer én is, akkor 1-2 napot nyugalomba volt, de ma újra kezdte a vízzel.Lehet, ha nem az egészségügyben dolgoztam volna, akkor másképp reagálnék a cselekedeteire.
2 éve költöztünk az új lakásunkba. A költözés utáni reggelen már kiderült, hogy a nappali fölötti polycarbonát tető beázik, és konkrétan csöpög be a víz. Azonnal jeleztük a kk-nek, aki mondta, hogy igen, ez egy régebbi probléma (a lakásvásárlási egyeztetések során mindig mondták, hogy itt nyáron meleg, télen hideg lesz, meg majd javítani kell, csak a bűvös szót nem mondták ki, hogy beázik). A járólapra csöpög, ahogy a tartószerkezeten végigfolyik a falra a víz, padlóig ázik. A helyzet tarthatatlan, a tetőcserére 5 MFt-os árajánlat érkezett. A társasház elutasította ennek kifizetését, leszavazták. Mi 1 MFt-t vállaltunk volna, de így sem támogatták. Bevállaltuk, hogy kifizetjük akkor a benti munkálatokat (mert fájt a lakóközösségnek, hogy ők fizetik azt, amitől nekünk lesz szebb és jobb a lakásunk). Átdolgoztattunk az árajánlatot annak megfelelően, hogy mi az belőle, ami "benti" költség (2 MFt) és mi az, ami "kinti", a homlokzathoz tartozó (3 MFt). A lakógyűlésen azt szavazták meg, hogy a ház fizet 2 MFt-ot, mi pedig 3 MFt-ot. A munkát a kk-vel megrendeltettük, mivel a lakás tönkremegy (valamint a ház is) és muszáj megcsinálni, ez elsősorban a mi érdekünk, de ugyanúgy a házé is. Van rá valami esély, hogy én utólag ebből vissza tudok csikarni valamennyit a háztól?
Nem egyenértékü,de jogszerű alapot nyújt arra hogy ellássa a munkáját és felvegye a fiztését.
.
Csak mondom. Örülj annak,hogy nálatok még van közös képviselő.
Jó. Ne hidd el. És akkor mi van?
MajorDomus
Nos nálunk sem bárki által aláírt megbízás, sem elkülönített tétel nincs csak egy közös képviselőnek nevezett egyéni vállalkozó társasházkezelő.
Nem hiszem, hogy a közgyűlési jegyzőkönyv egyenértékű a megbízási szerződéssel.
https://palyaorientacio.munka.hu/…azkezelo.pdf
Üdv.Mindenkinek.Nos hol is kezdjem adott egy társasháznak minösített ingatlan ahol van 2 db tulaj.Erre a társas házra vonatkozoan van 1 kissé kifogásolhato telek megosztási papir.
Na most a probléma ott kezdödik hogy a társas ház 1 tulaja a többi tulaj bele egyezése nélkul épitkezett.
Nagy vonalakban enyi lenne kb.
Nos 1 olyan ugyvédet keresek aki ért ezekhez a dolgok hoz mármint a társas házi jogokhoz és fel tudna világositani hogy mi hány méter.
Szívesen elkuldöm a hozá értö ugyvédnek a dokumentáciot a pontos fel világosítás érdekében.
Köszönöm a válaszokat elöre is.
A közgyűlés döntése és megbízása alapján,valamint a társasház éves költségvetésében erre a célra elkülönitett tétel révén.
drbJozsef
Szíves ajánlásod megfogadva elolvasva és összevetve a Tht. idevonatkozó passzusai.
Ezek szerint a közös képviselőt választják a tulajdonosok közül a társasházkezelőt pedig megbízzák, megbízási szerződéssel a szolgáltatás elvégzésére.
Vagy nem így van ?
A mi esetünkben szereplő társasházkezelő egyéni vállalkozó, ezért ha nincs megbízási szerződés, minek alapján állítja ki a számlát a tevékenységéről és hogyan fizetheti ki saját magát egy személyes hatáskörben, mert a kifizetések nincsenek ellenjegyezve. Az SZVB-nek pedig véleménye sincs.
Az OKJ-s szakember, ezek szerint azt sem tudja mi a dolga.
https://palyaorientacio.munka.hu/…azkezelo.pdf
siórét,
olvasd át a Tht.-ban a közös képviselőre meg a társasház kezelőre vonatkozó passzusokat, és vesd össze őket.
De ez mondjuk, nem társasházkezelő. Csak közös képviselő.
drbjozsef
Hogy érthető legyen a megbízási szerződés szükségessége, mert a Tht. szerint is kell.
De ki kösse meg, mert az SZVB az ellenőrző szerv.
52. § (1) * Aki üzletszerűen kíván társasház-kezelői tevékenységet folytatni, köteles az erre irányuló szándékát az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnak bejelenteni.
(2) A társasházkezelő a tevékenységi körén belül:
irányítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat,
Mégis mi a fenének?
Miért pont a SZVB? Hol szerepel ez a Tht. 51.§ szerinti feladatai között?
Ezzel szemben, a közgyűlés feladatai között konkrétan szerepel : 28.§ (d) pont.
Határozat. Aztán már csak végre kell hajtani. Ennek ellenőrzése, hogy ne vegyen fel több pénzt például a közös képviselő, na az pont feladata az SZVB-nek.
A saját érdekében is szigoruan ajánlott lenne egy megbizási szerződés,amit az SzB ír alá a társasház részéről.
siórét,
Ja, hogy úgy. Az megfelel, persze.
Mi a kérdés?
Az én számológépem szerint 900 Ft x 28 albetét x 8 hónap az pontosan 201.600. Ft.
Ha van erről közgyűlési határozat, akkor az pont elég. Az a gond, hogy nincs kötve szerződés erre?
Tisztelt drbjozsef!
Az SZVB elnök nem lakó, hanem tulajdonos a társasházban, de valójában nem itt él.
Szerintem az ellenőrzési felelőssége ezért még fennáll.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
A gyakorlati probléma az, hogy a múlt heti közgyűlésen derült ki a 2019 évi beszámolóból, hogy a "Társasházkezelő" a 2019 május 1-től 2019 december 31-ig terjedő időszakra a 28 albetét után saját hatáskörben felvett (vagy a pénztárból kivett) 201 600 Ft megbízási díjat. Csak megjegyzem az SZVB az éves beszámolót nem véleményezte.
Szűken lesznek. De ez nem a te problémád, hanem az övék.
Tisztelt Fórum!
Társasházunk nevében kérek tanácsot mint az egyik ingatlan tulajdonosa.
Néhány napja kaptuk a váratlan hírt, kellemetlen meglepetésként, hogy egy 7 (hét) fős családdal kötött az önkormányzat bérleti szerződést egy 53 m2 alapterületű, földszinti lakásra, amely a körfolyosós belső udvarra nyílik, csak úgy mint a legtöbb lakás ablakai.
Jelenleg a felújítási időszak zajlik, hatalmas zajjal és kosszal, de már most aggódunk mi lesz később.
Kérem írják meg hogy milyen jogi lépéseket tehetünk hogy legalább pár hónappal késleltessük a felújítási munkálatokat.
Beköltözés előtt illetve után, milyen lehetőségeink vannak az önkormányzat,aki kis tulajdoni hányadú tulajdonos, meggyőzésére hogy egy másik épületbe, számukra kényelmesebb lakásba, költözzenek az új bérlőtársak?
A társasház csendes környéken van Budapesten, a lakóközösség jó és a ház is csendes .
Nagyon köszönöm a jogi és praktikus megoldásokat, precedensekkel alátámasztott tapasztalatokat, véleményeket!
„Mikor a számviteli bizottság elnökének szóvá tettük, azt válaszolta ez nem tartozik rá, bár nem is itt lakik a házban.”
SZVB tag nem lakó a társasházban? Na az, biztosan szabálytalan.
Van konkrét, gyakorlati problémád is?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02