Társasházi jog

drbjozsef # 2020.10.16. 13:26

Hát ez valóban fura.

Meg kellene nézned az alapító okiratot. Ha ott a társasház közös tulajdonú részeként van felsorolva, akkor a közösségnek kell fizetnie. Ha nem, akkor meg neked.

Én sem hinném, hogy egy eleve így épülhetett...

wers # 2020.10.16. 12:58

Van egy gyanúm, hogy ez egy utólag beépített terasz. Az nem nagyon tud osztatlan közös lenni.
Bár ne legyen igazam.

Katalinka74 # 2020.10.16. 12:00

A nappalink leginkább olyan, mint egy fűthető télikert. Az árajánlaton már túltettük magunkat, elég nehezen megközelíthető, és bonyolult a munka kivitelezése, ezért elég sok tetőfedő volt aki nem is vállalta. Eljutottunk oda, hogy legalább találtunk olyat, aki megcsinálja. Viszont nem tartom jogosnak, hogy mi fizessük a nagyobb részt, mert ha én (vagy bárki lakja, hiszen akár üresen is állhatna ez a lakás) nem csináltatom meg, akkor szép lassan tönkremegy a ház. Meg azoknak a lakása is, aki úgy gondolja, hogy őt ez az első emeleten nem érdekli.

drbjozsef # 2020.10.16. 11:11

Nappali felett polikarbonát tető, aminek 5 milla a cseréje? Fussunk neki ennek mégegyszer szerintem.

wers # 2020.10.16. 09:30

Katalinka74

A társasház elutasította ennek kifizetését, leszavazták.

Érdekes. Tető, akkor az a társasházé. Hogyan lehet ezt leszavazni? (én meg leszavazom, hogy adót fizetek)

A helyzet tarthatatlan, a tetőcserére 5 MFt-os árajánlat érkezett.

Nem tudom milyen és mekkora az a tető, de elég húzósnak tűnik így első hallásra. Mintha aranyból lenne :)

Nyúlanyó # 2020.10.16. 09:09

Szeretnék tanácsot kérni valakitől, akinek ez a szakmája.Van egy szomszédom, aki már egy éve szinte napi rendszerességgel zaklat. Leginkább dörömböl az ajtómon, az ajtómra kitett díszt leszaggatja. Már több alkalommal kihívta a rendőrséget ilyen dörömbölések után, hogy én nem hagyom békén. Már olyannal is megfenyegetett, hogy leönt benzinnel, és meggyújt. A mai napon tetőzte azzal, hogy megvárt a lift előtt, amikor levittem a kutyámat, és leöntött vízzel hátulról. Tisztában vagyok azzal, hogy szellemileg leépült egyénről van szó. A fia naponta jön látogatni, és nem hiszi el, amit az anyja csinál. a többi szomszéd is tanúja volt az esetnek.Az ajtómat leöntötte maró folyadékkal, amit nem lehetett letakarítani. Különböző dolgokkal vádol, hogy kiakarom túrni a lakásából, ellopom a táskáját és egyéb cuccait, ami persze nem igaz. Mit lehet tenni? A rendőrséget kihívtam kétszer én is, akkor 1-2 napot nyugalomba volt, de ma újra kezdte a vízzel.Lehet, ha nem az egészségügyben dolgoztam volna, akkor másképp reagálnék a cselekedeteire.

Katalinka74 # 2020.10.16. 07:39

2 éve költöztünk az új lakásunkba. A költözés utáni reggelen már kiderült, hogy a nappali fölötti polycarbonát tető beázik, és konkrétan csöpög be a víz. Azonnal jeleztük a kk-nek, aki mondta, hogy igen, ez egy régebbi probléma (a lakásvásárlási egyeztetések során mindig mondták, hogy itt nyáron meleg, télen hideg lesz, meg majd javítani kell, csak a bűvös szót nem mondták ki, hogy beázik). A járólapra csöpög, ahogy a tartószerkezeten végigfolyik a falra a víz, padlóig ázik. A helyzet tarthatatlan, a tetőcserére 5 MFt-os árajánlat érkezett. A társasház elutasította ennek kifizetését, leszavazták. Mi 1 MFt-t vállaltunk volna, de így sem támogatták. Bevállaltuk, hogy kifizetjük akkor a benti munkálatokat (mert fájt a lakóközösségnek, hogy ők fizetik azt, amitől nekünk lesz szebb és jobb a lakásunk). Átdolgoztattunk az árajánlatot annak megfelelően, hogy mi az belőle, ami "benti" költség (2 MFt) és mi az, ami "kinti", a homlokzathoz tartozó (3 MFt). A lakógyűlésen azt szavazták meg, hogy a ház fizet 2 MFt-ot, mi pedig 3 MFt-ot. A munkát a kk-vel megrendeltettük, mivel a lakás tönkremegy (valamint a ház is) és muszáj megcsinálni, ez elsősorban a mi érdekünk, de ugyanúgy a házé is. Van rá valami esély, hogy én utólag ebből vissza tudok csikarni valamennyit a háztól?

MajorDomus # 2020.09.22. 18:15

Nem egyenértékü,de jogszerű alapot nyújt arra hogy ellássa a munkáját és felvegye a fiztését.
.
Csak mondom. Örülj annak,hogy nálatok még van közös képviselő.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.22. 14:54

Jó. Ne hidd el. És akkor mi van?

siórét # 2020.09.22. 14:30

MajorDomus

Nos nálunk sem bárki által aláírt megbízás, sem elkülönített tétel nincs csak egy közös képviselőnek nevezett egyéni vállalkozó társasházkezelő.
Nem hiszem, hogy a közgyűlési jegyzőkönyv egyenértékű a megbízási szerződéssel.

https://palyaorientacio.munka.hu/…azkezelo.pdf

Hamika112 # 2020.09.21. 19:22

Üdv.Mindenkinek.Nos hol is kezdjem adott egy társasháznak minösített ingatlan ahol van 2 db tulaj.Erre a társas házra vonatkozoan van 1 kissé kifogásolhato telek megosztási papir.
Na most a probléma ott kezdödik hogy a társas ház 1 tulaja a többi tulaj bele egyezése nélkul épitkezett.
Nagy vonalakban enyi lenne kb.
Nos 1 olyan ugyvédet keresek aki ért ezekhez a dolgok hoz mármint a társas házi jogokhoz és fel tudna világositani hogy mi hány méter.
Szívesen elkuldöm a hozá értö ugyvédnek a dokumentáciot a pontos fel világosítás érdekében.
Köszönöm a válaszokat elöre is.

MajorDomus # 2020.09.21. 18:15

A közgyűlés döntése és megbízása alapján,valamint a társasház éves költségvetésében erre a célra elkülönitett tétel révén.

siórét # 2020.09.21. 14:58

drbJozsef

Szíves ajánlásod megfogadva elolvasva és összevetve a Tht. idevonatkozó passzusai.
Ezek szerint a közös képviselőt választják a tulajdonosok közül a társasházkezelőt pedig megbízzák, megbízási szerződéssel a szolgáltatás elvégzésére.
Vagy nem így van ?
A mi esetünkben szereplő társasházkezelő egyéni vállalkozó, ezért ha nincs megbízási szerződés, minek alapján állítja ki a számlát a tevékenységéről és hogyan fizetheti ki saját magát egy személyes hatáskörben, mert a kifizetések nincsenek ellenjegyezve. Az SZVB-nek pedig véleménye sincs.
Az OKJ-s szakember, ezek szerint azt sem tudja mi a dolga.
https://palyaorientacio.munka.hu/…azkezelo.pdf

drbjozsef # 2020.09.21. 04:29

siórét,

olvasd át a Tht.-ban a közös képviselőre meg a társasház kezelőre vonatkozó passzusokat, és vesd össze őket.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.20. 16:20

De ez mondjuk, nem társasházkezelő. Csak közös képviselő.

siórét # 2020.09.20. 14:34

drbjozsef
Hogy érthető legyen a megbízási szerződés szükségessége, mert a Tht. szerint is kell.

De ki kösse meg, mert az SZVB az ellenőrző szerv.

52. § (1) * Aki üzletszerűen kíván társasház-kezelői tevékenységet folytatni, köteles az erre irányuló szándékát az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnak bejelenteni.
(2) A társasházkezelő a tevékenységi körén belül:

1. a társasház adottságainak ismeretében - gazdasági elemzés alapján - ajánlatot készít az épület fenntartására vonatkozóan,

irányítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat,

1. a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződésben foglaltak szerint szervezi az üzemeltetési és karbantartási feladatokat,
  2. a megbízási szerződés alapján javaslatokat dolgoz ki a társasház gazdálkodása, a közös tulajdonú épületrészek hasznosítása kérdéseiben.
drbjozsef # 2020.09.19. 17:52

Mégis mi a fenének?

Miért pont a SZVB? Hol szerepel ez a Tht. 51.§ szerinti feladatai között?

Ezzel szemben, a közgyűlés feladatai között konkrétan szerepel : 28.§ (d) pont.

Határozat. Aztán már csak végre kell hajtani. Ennek ellenőrzése, hogy ne vegyen fel több pénzt például a közös képviselő, na az pont feladata az SZVB-nek.

MajorDomus # 2020.09.19. 17:42

A saját érdekében is szigoruan ajánlott lenne egy megbizási szerződés,amit az SzB ír alá a társasház részéről.

drbjozsef # 2020.09.19. 08:20

siórét,

Ja, hogy úgy. Az megfelel, persze.

Mi a kérdés?

Az én számológépem szerint 900 Ft x 28 albetét x 8 hónap az pontosan 201.600. Ft.

Ha van erről közgyűlési határozat, akkor az pont elég. Az a gond, hogy nincs kötve szerződés erre?

siórét # 2020.09.19. 07:42

Tisztelt drbjozsef!
Az SZVB elnök nem lakó, hanem tulajdonos a társasházban, de valójában nem itt él.
Szerintem az ellenőrzési felelőssége ezért még fennáll.

siórét # 2020.09.19. 07:27

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
A gyakorlati probléma az, hogy a múlt heti közgyűlésen derült ki a 2019 évi beszámolóból, hogy a "Társasházkezelő" a 2019 május 1-től 2019 december 31-ig terjedő időszakra a 28 albetét után saját hatáskörben felvett (vagy a pénztárból kivett) 201 600 Ft megbízási díjat. Csak megjegyzem az SZVB az éves beszámolót nem véleményezte.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.19. 06:36

Szűken lesznek. De ez nem a te problémád, hanem az övék.

tarsas12 # 2020.09.18. 16:02

Tisztelt Fórum!
Társasházunk nevében kérek tanácsot mint az egyik ingatlan tulajdonosa.
Néhány napja kaptuk a váratlan hírt, kellemetlen meglepetésként, hogy egy 7 (hét) fős családdal kötött az önkormányzat bérleti szerződést egy 53 m2 alapterületű, földszinti lakásra, amely a körfolyosós belső udvarra nyílik, csak úgy mint a legtöbb lakás ablakai.
Jelenleg a felújítási időszak zajlik, hatalmas zajjal és kosszal, de már most aggódunk mi lesz később.
Kérem írják meg hogy milyen jogi lépéseket tehetünk hogy legalább pár hónappal késleltessük a felújítási munkálatokat.
Beköltözés előtt illetve után, milyen lehetőségeink vannak az önkormányzat,aki kis tulajdoni hányadú tulajdonos, meggyőzésére hogy egy másik épületbe, számukra kényelmesebb lakásba, költözzenek az új bérlőtársak?
A társasház csendes környéken van Budapesten, a lakóközösség jó és a ház is csendes .
Nagyon köszönöm a jogi és praktikus megoldásokat, precedensekkel alátámasztott tapasztalatokat, véleményeket!

drbjozsef # 2020.09.18. 15:37

Mikor a számviteli bizottság elnökének szóvá tettük, azt válaszolta ez nem tartozik rá, bár nem is itt lakik a házban.

SZVB tag nem lakó a társasházban? Na az, biztosan szabálytalan.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.18. 13:55

Van konkrét, gyakorlati problémád is?