Majordomus
„Ha viszont van,de nem működik,akkor azt a társasháznak kötelező megjavittatni,mert az közös tulajdon,többek között erre fizeted a közös költséget.....javittasd meg,de csak nálad működjön. A számlát őrizd meg,annak idején majd levered a társasházon.”
A javításról is szerintem ugyanúgy a közgyűlés dönthet csak. Feltételezem, hogy egy régi szar kaputelefon lehet, amit már nem is gazdaságos javítani, nagy valószínűséggel újra kéne cserélni és a többi lakónak meg megfelel a jelen állapot is. Az sem biztos, hogy megoldható, amit írtál, mi szerint ő egyedül csináltassa meg a sajátját, mert ha a központi egység rossz, akkor azzal mindenkié megjavulna, márpedig miért is csináltatná meg másoknak is saját költségen csak azért, hogy neki jó legyen? A tisztelt lakó fenyegetéséről meg már ne is beszéljünk, mert az gyakorlatilag minősíthetetlen.
Szakmabeliként írom, hogy sajnos a 21. század elején még pl. mindig létezik olyan ház, ahol csakis a felcsengető táblát cserélik le, kapunyitás a lakásból egyáltalán nincs, mert hiányzik az igény rá. Mi több, kaputelefont is kértek úgy, hogy bár volt elektromos zár kiépítve, nem kérték annak bekötését, mert megegyeztek, hogy mindenkihez lemennek kinyitni az ajtót. Gyanakodó emberek országa lettünk. :-(
Viszont olyan volt már a praxisomban, hogy egy lakót kizártak (kiközösítés) a kaputelefonból egy új építésű házban némi egyet nem értés miatt és a lakó ezért egy teljesen külön kaputelefont szereltetett fel a másik mellé teljesen külön kábelezéssel, a saját áramáról működtetve. Két lakó is cirkuszolt velem a szerelés ideje alatt, hogy fel fognak jelenteni azért, amit csinálok - érdekes, a többieknek semmi baja nem volt vele - de nyuszi volt mindkettő. Kicsit ráéreztem, hogy az a két ember volt csak a balhé oka, mert a lakó teljesen normális volt velem. Azonban elgondolkodtam rajta, hogy legközelebb ilyet nem vállalok el, mert annyira nem éri meg, hogy ezt a balhét végig hallgassam mindig.