Társasházi jog


Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.18. 10:44

Nem. Szerintem attól még nem üzletszerű, hogy tiszteletdíjat kap érte.

klevus # 2010.05.18. 16:23

Nekem is hasonló a kérdésem: mitől minősül üzletszerűnek a kk tevékenysége? Nálunk külön szerződéssel látja el a kk és a gondnoki feladatokat, egyéni vállalkozóként. Ez nem üzletszerű?


Ha van valami, amit a keselyü nem szeret - az az üvegszem. (Woody Allen)

Fonti # 2010.05.18. 20:46

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:
4 emeletes vegyes szerkezetű, egyedi fűtésű társasházban lakom, ahol 2009-ben a panel program keretében nyílászárócserét, külső szigetelést és
kéményfelújítást stb. végeztek. A kéményfelújítás abból állt, hogy kicserélték a kémény bélést, illetve a kémény külső részét meghosszabbították. A lakógyűlésen a kivitelezők elmondták, hogy ezáltal a
kémény még nem lesz alkalmas cirkó bekötésére, tehát csak az átfolyós vízmelegítő használata marad.
Mikor elkészültek a munkálatok, a kéményesek szakvéleményezték a kéményeket, tehát megvolt az átadás, az első emeleten lakó cirkót rakatott a lakásába, majd önkényesen levágatta a külső kéményhosszabbítást és egy ventilátort helyeztek fel. Ennek a ventilátornak a zaja gyakorlatilag
elviselhetetlen a 4. emeleten, de alattam is a 3.-on sem tudnak tőle aldni, illetve a ház másik oldalán sem, pedig az oldalak külön kéményen vannak. Kb
olyan, mintha egy porszívó zúgna egész nap a lakásban. Mivel télen éjjel-nappal ment, egy lakógyűlés után ami elég viharosra sikeredett, a
lakó ideiglenesen kikapcsolta, majd ígéretet kaptunk, hogy újra csend lesz, tehát megoldást keres a dologra. Ők télen nem laktak itt, tehát lekapcsolta
a fűtést.Most ismét itt laknak, ugyan fűtés nincs, de a melegvízet onnan kapja, így ismét elviselhetetlen zaj van a lakásban, de még a folyosón is.
Úgy tűnik a felszólítgatással nem megyünk semmire, de mit tehetünk, hogy ismét visszakapjuk a nyugalmunkat? Az SZMSZ-ben benne van, hogy a közös tulajdont senki nem szerelheti szét önkényesen, de nem foglalkozott vele, hiába mutogatunk az adott pontra. Továbbá a folyamatos zaj, már az életminőségünket rontja, hiszen egyáltalán nem lehet aludni a ventilátortól.
Mit tehetünk? Hová fordulhatunk?
Köszönöm a segítségeket.

Vadmalac # 2010.05.19. 13:25

Kedves K.B.S.!

Köszönöm a választ!

Tudja valaki, hogyan szabályozza a Tv. a diktafon használatát a Közgyűlésen?

3 óra múlva kezdődik a Közgyűlés.... Mit tegyek, hogy felvehessem?

Köszönet a gyors válaszért!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.20. 07:16

Nyomd be a REC gombot! Ja, a PLAY-t is.

Nitus # 2010.05.24. 11:11

Kedves Válaszadó!
Párommal nem rég költöztünk össze egy társasház 8. emeletére. még mielőtt beköltöztünk volna találkoztunk a házmesterrel aki rögtön közölte ,hogy ha elkezdjük a bútorokat hordani akkor ő lezárja a liftet mert azon nem lehet ilyesmit szállítani. Nekünk szerencsénk volt mert annyira kevés cuccunk volt hogyazt észre sevette mikor vittük hozzá teszem mi februárba jöttünk ide lakni "este" pakoltuk be a lakást. Ja és ennek a háznak van egy közös képviselője meg van egy házmestere. A kérdésem az hogy ez a bizonyos házmester dönthet-e úgy hogy lezárja a liftet önhatalmúlag mikor valaki költözködik?
Volt már ilyenre példa a házban. Egy fiatal házaspárnak még a ruhás zsákot sem engedte be raknia liftbe. Ja és persze egy pici 4 személyes liftbe milyen bútort tesz be az ember?
Előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.05.24. 12:05

A kisliftek sulykorlátozással működnek általában 250-320 kg között.
Ebben butort nem lehet szállitani. A házmester nem, de a k.k a lift műszaki állapotát ( horonykopás a tárcsán, pászmásodás a kötélen) dönthet ugy hogy a cseréig csak személyszállitásra használható. A megcsuszás veszélye miatt.

operations # 2010.05.24. 15:33

Major Domusnak tenném fel a kérdésemet elsősorban:-)

Az elmúlt időszakban folyamatosan segítséget nyújtassz lakásproblémákkal kapcsolatban.
Az alábbiakban kérném segítségedet: Mit tudok tenni egy olyan szomszéddal aki olyan hangerővel hallgatja időnként a zenét, hogy a lakásban nem lehet megmaradni. Gondnok? Közös képviselet?Mit köteles ilyenkor a Gondnok, Közös képviselet tenni? Már szóltam, de az nem használ. Ha van rá lehetőség nem igazán szeretném felfedni, hogy a panaszt én tettem, az esetleges későbbi megtorlások miatt.

Válaszodat/segítségedet előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Operations


Operations

MajorDomus # 2010.05.24. 18:06

Inkognitóban egyetlen lehetőséged van: leszigeteled a közös falat parafával, hungarocellel, vagy a legujabb módi Ytong blokkal. Elvesz a lakásból 5 cm-t, de kiváló hő és hangszigetelő.

A- másik megoldás(ok) 1./ kéred a közös képviselő segitségét. Csak közvetiteni tud, mert szankció nincs a kezében,kivéve a Házirend, ami szerencsés esetben az Szmsz része.
2./ banzáj esetén rendőr kihiv, jegyzőkönyv felvesz, csendháboritásért 200 ezer ft birság szabható ki
3./ a Jegyzőhöz fordulsz birtokvédelemért, itt nem árt ha tanuk vannak.

4,/ senki nem akar a szomszédjával veszekedni, főleg ha jó a lakás, közel a melóhely, jó a környék stb. De végső esetben csendesebb lakásba kell költöznöd.

MajorDomus # 2010.05.24. 18:11

Mint társasház(iember)kezelő irom,, segithet a szomszédelemzési faktoranalizis !

Mennyi idős a szomszéd ? Várható-e gyermekáldás odaát ? Ha idősek, nem-e nagyothallók ? Ha albérlők ki a tulaj ? Hol lakik ? Lehet-e vele embercseréről egyezkedni.

Fonti # 2010.05.24. 19:15

Nekem senki nem tud válaszolni a kérdésemre?
Nagyon jó lenne tudni merre induljak először, mert 6 hónap nem olyan hosszú ám, utána mégsem mehetek családostól a híd alá. Ráadásul novemberre megérkezik a pici baba is.
Köszönöm előre is.

operations # 2010.05.24. 19:39

Köszi a választ.

20 év körüli idióta gyerek, ás az anyja élettársa max 35 lehet, mindkettő ugyanolyan idióta... Marad a hangszigetelés szerintem,

köszi a segítséget!


Operations

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 07:20

Ugyanaz a válasz a te kérdésere is.

Nitus # 2010.05.27. 08:36

Köszönöm a választ Major Domus! Szerintem ezt a liftett mostanában nem fogja szerelő látni pedig rá férne csörög katog stb. de nem is csodálkozok rajta több mint 25 éves öregebb az egész ház mint én.

ragyasdezso # 2010.05.27. 08:59

Nitus

Látni fogja, mert havi kötelező vizsgálat van. Ha nem javítják, előbb utóbb leállítják teljesen.

Nitus # 2010.05.27. 10:35

Vissza térve a lift lezárására csak magyarokkal meri megtenni érdekes nem?

Fonti # 2010.06.02. 18:31

Kedves KBS!

Ha ezt nekem szántad
"Ugyanaz a válasz a te kérdésere is.
kbs"

sajnos ez építéstechnikailag valószínűleg kivizetelezhetetlen. A ház külsőleg le van szigetelve, ha belsőleg is leszigetelem szépen lassan, vagy inkább gyorsan be fog rohadni, mert nem fog szellőzni. Másrészt a kémény a fürdőszobai részen van, nemrég lett újracsempénzve, nemigazán tudom leverni és ismét újat venni.
Jogilag nem lehet tenni semmit?
köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.02. 20:43

Építéstechnikailag? Az volt a válasz, hogy birtokvédelmet lehet kérni. AZ nem építéstechnika.

spalne # 2010.06.09. 11:54

Tisztelt Szakértök! A következő problémánk van.A társasház 1 földszinti üzletböl és emeleten 2 különálló lakásból áll.A gond az hogy az űzlet-helyiséget az Új tulajdonos felujitatta a társasház további tulajdonosaitól nem kért semmi féle engedélyt sem irásban sem szóban.A munkálatok során az emeleti lakások folyosó erkély megrogyantak és erös repedések vannak a lakásokban és a többi emeleti helyeken pl.folyóson.Az üzlet tulajdonost kértük a rendbe hozatalra.Ami annyit jelent hogy nem meszelést hanem azzal együtt járó glettelést és festést is kérünk.Festő szerint elég a meszelés.Szerintem a mi követelésünk a jogos! Ebben szeretném segitségüket kérni.Köszönöm. Üdvözlttel:Spalne

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.09. 12:18

Elég kevés igazságügyi építészeti szakértő szokott itt válaszolni. És még az a kevés se nagyon tud nyilatkozni így látatlanban.

dinndinn # 2010.06.20. 18:26

Tisztelt Szakértők!

12 lakásos társasházban lakom!
A négy földszinti lakáshoz saját kert tartozik, ami kizárólagos használatú. Az egyik oldal kerítés szomszéd egy másik 10 lakásos ház kerítéséve, ahol színtén kizárólagos kert használatuk van!Kérdésem a 2 külön álló társasház két földszinti lakója egybenyithatja a kizárólagós kertjüket, úgy hogy a telekhatár kerítését megbontják, illetve egybenyítják?

Köszönöm

tison # 2010.06.29. 20:26

Tisztelt Szakértők!
21 lakásos társasházban tulajdonosként szeretném ellátni a közös képviseletet, lehet, hogy a társasház kezelést is. Keresek olyan hozzáértő embereket, akik az elinduláskor felvetődő ezer kérdéseimre szívesen válaszolnak.

Szilvi

ivane # 2010.06.29. 20:47

Tisztelt hozzáértő urak/hölgyek!
az alábbiakban kérem a tanácsukat, egy alapítvány egy társasház közös képviselőjével szerződést kötve, elvállalta a gondnoki takarítói munkák elvégzését, a konkrét munkát az alapítvány egy alkalmazottja végzi, az adott társasház közgyűlése közösképviselő váltás után megbizott egy kft-t a közös képviselet ellátásával. A kgy határozat értemében a korábbi közös képviselőnek el kell számolnia 30 napon belül, sajnos ez idáig nem történt meg. A közösképviselő váltás május végén történt. Az uj közös képviselő felülvizsgálva az érvényben lévő – határozatlan időre szóló adott szerződést – olyan szerződési feltételeket támasztott az alapítvánnyal szemben ami számukra elfogadhatatlan, ezt jelezték többször is, ugy kérik a szerződés aláírását, hogy nincs az alapítvány birtokában a korábbi szerződés mert eltünt az irodából (gondnoki) nem ismert az érvényben lévő szmsz. Az az ultimátumot kapták, hogy amennyiben holnapi nap folyamán nem irják alá a szerződést, bár jelezve van hogy milyen pontokban kérik a változtatást, ez nem lett figyelembe véve (pl. alapítvány nem áfakörös, de a fizetés nettó összeg + áfa stb…) rendkivüli felmondással felbontja a közösképivselő a szerződést. Az ajánlott szerződés tervezet aláíráskori dátuma 2010. junius 1. lett volna, tehát bár holnap kéne aláírni de vissza lenne dátumozva, a korábbi szerződésben nincs rögzítve mi számit sulyos szerződés szegésnek ami alapján a szerződést azonnali hatállyal felbontani lehetne, még pedig ugy hogy a kképviselő képivseletében eljáró úr önálló jogképviselettel nem is rendelkezik a cégnyt. szerint. Mi a teendője az alapítványnak. Mindezeket a mai nap folyamán közölték az alapítvány képviselőjével.
Fontos lenne a tanácsuk köszönöm

ObudaFan # 2010.06.30. 10:19

Az alapprobléma az, hogy alapítvány nem is hozható létre üzletszerű gazdasági tevékenység végzésére, ez meg nagyon annak tűnik.

ObudaFan # 2010.06.30. 10:26

dinndinn

Ha az alapító okirat szerint ez közös tulajdon, akkor véleményem szerint ehhez közgyűlési határozat kell.