Társasházi jog


wers # 2020.01.06. 09:09

Ha például a munkálatok azért szükségesek, mert az elmulasztott karbantartás miatt eltörik, elreped az a cső.

Ok, ilyenem volt, csőtörés, rombolás, fizetett is. (jajj de szép is volt februárban a kültéri wc, bár azt is fizette a biztosító)

De az előre eltervezett felújításra, karbantartásra? Boldogan kötnék ilyen biztosítást.

MajorDomus # 2020.01.06. 20:36

Erre a munkára a biztositó egy petákot sem fizet ki.

Csaba5 # 2020.01.07. 09:42

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi témában kérném a segítségüket!

Rendezett, nyugodt, környéken, családok által lakott társas házban, egy lakásba az új tulaj 3-4 munkást szállásolt el.

Egyelőre nincsen nagyobb gond az új lakókkal, bár már volt hangoskodás,stb.

A kérdésem az lenne,hogy egy társas házba, költöztethet e hivatalosan, a lakóközösség beleegyezése nélkül munkásokat egy tulajdonos?

Arra lennék kíváncsi,hogy jogilag tiszta e az,hogy felvásárol 1-2 lakást valaki egy társasházban és szinte egy munkás szállót alakít ki benne hozzájárulás nélkül?

Az említett társasház egy jó állapotú, jó helyen lévő ingatlan, bár gondolom ez jogilag felesleges információ, egy normál 55nm lakás kb 30m Ft, mégis kialakult ez a szituáció,és tartok tőle,hogy lehet még több ilyen.

Köszönöm!
Csaba

Szomorú örökös # 2020.01.07. 10:54

Csaba5

Ha neked megpróbálná valaki megszabni, hogy a saját lakásodat mire használd, akkor hogy esne? Nem kötelező ott laknia, mert vett ott egy lakást. Nyilván volt rá pénze, hogy befektesse. Ha nincs belőle gond, akkor szerintem nem szólhasz bele.

drbjozsef # 2020.01.07. 15:17

Csaba5,

A kérdésem az lenne,hogy egy társas házba, költöztethet e hivatalosan, a lakóközösség beleegyezése nélkül munkásokat egy tulajdonos?

Igen.
A lakáscéltól eltérő hasznosítás (pl. üzlet, ügyvédi iroda, etc) esetén kellhet a közösség beleegyezése.

Ha a lakók állandók, akkor sima lakásbérlet, és abba nem szólhattok bele. Ha a lakók cserélődnek, vagyis rövid távú lakáskiadást folytat, az az SZMSZ-ben szabályozható, korlátozható. Nézd meg a társasház SZMSZ-ében mi van.

Minden más a szokásos úton : ha gond van, birtokvédelem vagy feljelentés.

MajorDomus # 2020.01.07. 19:09

A 2009-es módositás óta,kártyabarlang és kupleráj kivételével nem szólhatunk bele hogy milyen tevékenység folyik a házban.
.
Egyébként a ti házatokban veszek lakást a 4 feleségemnek. Ott lesz a hárem.
Remélem nincs kifogásod ellene?

Hapciusz # 2020.01.07. 20:07

Valóban, e két tevékenységhez kell a th beleegyezése.
Bejelentési kötelezettség van az önkorihoz.
Sajnos vallalkozocentrikus törvényeket hoztak a lakókozossegekkel szemben.
Ugyanakkor akármilyen tevékenység van bejelentve, nem zavarhatják a lakóház nyugalmát, az egészséges élethez való jogot.
Van még az OTÉK, ami szabályozhatja bizonyos tevékenységek működését. Csak mire határozat születik, évek telnek el.

Szomorú örökös # 2020.01.08. 02:41

Hapciusz

Sajnos vallalkozocentrikus törvényeket hoztak a lakókozossegekkel szemben. Ugyanakkor akármilyen tevékenység van bejelentve, nem zavarhatják a lakóház nyugalmát, az egészséges élethez való jogot.

Hát „sajnos” a törvények haladnak a mai korral, miszerint egyesek nem ottlakásra vásárolnak ingatlant, hanem befektetésnek - gondolom nekik több pénzük van, mint neked, mert nem pereskedésre költik :-D. Így nyilván nekik van egyedül joguk megszabni, hogy ki lakik a lakásukban és hogy a törvényes kereteken belül mit végez ott, nem a többi ott lakónak vagy neked. Márpedig ha törvény szerint van kiadva egy lakás - munkások elszállásolása ugyebár miért is lenne törvénytelen - akkor sokat a szimpla irigységeden kívül nem tudsz mit tenni ellene. Begyepesedett komcsi gondolkodásod van, ha azt képzeled, hogy mindenkinek kötelező ott laknia a lakásban, amit vásárolt. Csak szólok, hogy én is magántulajdonban lakom, sőt, magánháznak hívják! És jóval jobb itt lakni, mert én a szomszédaimmal pálinkázni szoktam, nem pereskedni. Most akkor rám is irigykedni fogsz rám is? :-D

Ja, és majd elfelejtettem, hogy anno Jani bácsi idején még kevesebb volt a magántulajdon, de te valószínűleg ott megragadtál, szerintem egy kicsi upgrade ráférne a fejedben lévő egységre. De már kezdem sejteni, hogy neked egy nyamvadt bérleti jogra futotta csak, ezért is irigykedsz másokra, akiknek kicsit jobban megy. Tegyél panaszt ellene hőn szeretett vezérednél, akire szavaztál tavalyelőtt tavasszal! :-)

MajorDomus # 2020.01.08. 19:12

Hát a lakóbizalmi ideje már lejárt.
A társasházban nem megy "az én házam az én váram" gondolkodás.
.
Én annyit finomitanák a dolgon,hogy csak a tulajdonosnak lenne ez a joga!
.
Nonszensz,hogy a vidéken élő tulajtól kibéreli a garázst Gipsz Jakab.és termelői borkimérést nyit benne. A környék összes alkesz figurája odagyűlik.

Proci63 # 2020.01.15. 22:26

Egyemeletes, négylakásos társasházban van egy emeleti ingatlanom. Két éve üresen áll.
Az alattam lakónál a WC alatt eltört a szennyvízcső könyök része, ami a ház alatt kiviszi az utcai csatornába a szennyvizet. Teljesen ki kellett bontani a WC-t és és kicserélni a könyökcsövet, illetve a lakó kérésére kicserélték a kivezető csövet is végig. Továbbá egyéb mellékcsöveket is kicseréltetett még a WC-nél.
A szakember elkészítette a költségvetést. 150 eFt anyag és 400 eFt munkadíj + ÁFA
A lakó kéri, hogy szálljak be a költségek kifizetésébe.
Ő bejelentette a biztosítónak, de nekem az üres lakásra nincs biztosításom. Sőt a háznak nincs társasházi biztosítása sem.
Én nem okoztam semmilyen kárt az alattam lakónak, mégis fizetnem kellene, mert állítólag közös a cső?
Várom válaszukat!

drbjozsef # 2020.01.16. 05:45

Proci63,

Ez egy tényleges társasház, jogilag is? Alapító okirattal, közgyűléssel, közös képviselővel, közös költséggel, a lakások albetétesítve? Vagy csak egy nagy osztatlan közös tulajdon?

Proci63 # 2020.01.16. 08:11

Alapító okirat van nagyon régi, de nincs se közös költség, se közös képviselő.

drbjozsef # 2020.01.16. 08:35

Proci63,

Tehát társasház.

Mivel 4 lakás - gondolom, 4 albetét - van, ha külön nem nyilatkoztatok az AO-ban, akkor eleve a Ptk. szerinti közös tulajdon szabályai vonatkoznak rátok a Tht. helyett (tehát valóban nem is kell kk vagy közgyűlés).

Olvasd el : Ptk. 5:73.§ - 5:84.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez alapján jogosan kéri, hogy járulj hozzá a költségekhez. A kérdés ennek a mértéke, hiszen a rendes gazdálkodás körét meghaladja az, hogy ő mindenféle mást is cserélget.
Ami a társasházban "társasházi közös tulajdon lenne", azt közösen kell kifizetnetek, ilyen a kivezető cső, a strang, vagyis amit több lakás használ. Kérdés az is, szükséges-e kicserélni az egészet, vagy csak ő akarja.

Beszéljétek meg, egyezzetek meg. Valamennyivel biztos be kell szálljál. Ha nincs megegyezés, majd bíróság eldönti, de az nem lesz olcsó, ha jól látom, párszázezer forintos költségről van szó. Ezért talán nem kell perelni.

Sózza a nagy részét a biztosítójára, neki amúgy sem kerül semmibe.

Amúgy üres lakásra sem árt biztosítást kötni, pláne, ha emeleti. Ha nálad lesz egy télen csőtörés, és eláztatod az egész lakását, akkor milliókat fogsz csengetni neki...

MajorDomus # 2020.01.16. 19:41

Az utóbbi teljesen jogos.
Ha Ptk szerint működtök,akkor fizetned kell.
.
Szerintem 30%-ban egyezzetek meg.
A hiba elháritásának költségeit vállalnod kell,de a kivánságműsort nem!

Szomorú örökös # 2020.01.17. 03:54

MajorDomus

Szerintem 30%-ban egyezzetek meg.

Sok lesz az a 30 %, lévén hogy 4 lakásos házról beszélünk.
A többi lakó ezek szerint nem venné ki belőle a részét?
Ha közös tulajdoni részt cseréltetett ki a szomszéd, akkor az négyfelé oszlik. :-O

A hiba elháritásának költségeit vállalnod kell,de a kivánságműsort nem!

Ezt én is így láttam már elsőre is.

MajorDomus # 2020.01.17. 19:46

Ez igy van!
De a költség csak 3 felé oszlik!
Az alsó szomszéd kifizette az egészet!

Szomorú örökös # 2020.01.17. 19:57

MajorDomus

De a költség csak 3 felé oszlik!
Az alsó szomszéd kifizette az egészet!

Szerintem a közös tulajdont érintő költség négyfelé oszlik, egynegyed marad az alsó szomszéd sara belőle és 3/4 részt kap vissza a másik három tulajtól. De javíts ki, ha rosszul számolok.

MajorDomus # 2020.01.18. 20:39

Igy van. Matek.

nkristof # 2020.01.21. 08:32

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy társásházunk egyik lakója tízen évvel ezelőtt mindenféle tákolmányokat épített a saját lakása mellett található zöld területen. Az alapító okirat kimondja, hogy a társasházhoz tartozó telek, osztatlan közös tulajdon. A társasház elkezdett jogszerűen működni az elmúlt 3 évben (közös képviselő, közgyűlés, stb.), és közgyűlési határozatban már felszólította a lakót az említett építmények lebontására, aki ennek nem hajlandó eleget tenni.
Tudnak abban tanácsot adni, hogy mi lehetne a következő lépés annak érdekében, hogy az építmények valahogy lebontásra kerüljenek?

Köszönöm szépen!

MajorDomus # 2020.01.21. 17:55

Közös képviselő megrendel,szakember kijön,lebont.

Gulyás Tibor # 2020.01.22. 14:35

Tisztelt Fórumosok!

A kaputelefon lakáson belül található kézibeszélője, az közös tulajdon, avagy magán? Meghibásodása esetén kinek kell fizetnie a cserét/javítást?

Köszönettel!

Gulyás Tibor

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.22. 14:46

Az szerintem a tiéd, nem közös.

Gulyás Tibor # 2020.01.22. 14:50

Köszönöm!

Ezt én is így gondolom, de az egyik lakó nem, és ki akarja fizettetni a közös képviselővel a cserét, megy a hiszti. A közös képviselő nem hivatásos, idős lakó, jól csinálja, de nem mindent tud, vállaltam, hogy megkérdezem a nevében.

Szomorú örökös # 2020.01.22. 16:24

Gulyás Tibor

A kaputelefon lakáson belül található kézibeszélője, az közös tulajdon, avagy magán? Meghibásodása esetén kinek kell fizetnie a cserét/javítást?

A lakáskészülék javítási vagy csere költsége a legtöbb közös képviselőnél a lakó magánügye még akkor is, ha közösségi problémát okoz a rossz lakáskészülék (van ilyen). Csakis egy-két közös képviselő - pl. olyanok, akik a saját házukat látják el ilyen feladatkörben - vállaják be, mert nem túl nagy költség és úgy gondolják, hogy belefér. Azonban az általános az, amit először írtam. Ezeknél a házaknál csakis a központi egység és a kaputelefon vonal hibáját fizeti a közös képviselő.

Egyébként még lényeges, hogy az ilyen társasházaknál egyébként csakis akkor fizetik a lakáskészülék szerelési költségét, amikor teljes rendszer-csere van.

Sőt, lépjünk tovább, van olyan lakásszövetkezet nálunk, akik kizárólag a kapunál felmerült javításokat fizetik, onnan kezdve még a vonalhibát sem. És érthető is, mivel ezek olyan panelházak, ahol lakáson belül megy emeletről emeletre végig a vezeték, és hát eléggé gyakran fordul elő, hogy a lakó hibájából van vonalhiba is. Remélem ezek az infók segítettek.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.22. 19:37

Meg kell nézni az alapító okiratot, hiszen végső soron az határozza meg, mely helyiségek, épületszerkezeti elemek, berendezések közösek, melyek nem. De nagyon meglepne, ha nálatok nem az lenne a szabály, hogy a hálózatos, vezetékes elemek, berendezéseknek a külön tulajdonú lakáson belüli - rákötés utáni - része külön tulajdon. A vízcsapod is a tied, pedig a vezeték (a főcsapodig) közös; a konnektorod is a tied, pedig a hálózat (a villanyórádig) közös.