Társasházi jog


Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 19:00

A "Világbank" aligha foglalkozik magánszemélyekkel, de még társasházakkal se.

csajje24 # 2010.04.27. 11:58

Kedves Válaszadó!
18 lakásos társasházban lakom, ebből 4 tulajdonosnak van 100 nm feletti lakása, mi többiek 30-50 nm-es lakás tulajdonosai vagyunk. (ezáltal ővék a tulajdoni hányad többsége) A múlt hónapban a lakógyűlésen ők 4-en megszavazták, hogy a költségeket ne tulajdoni hányad alapján fizessük, hanem a lakások száma alapján. (pl keringési díj, kukaszállítás, stb) Mert azért őszintén nem áll egy szinten egy 150 nm-es lakás keringési díja egy 30 nm-essel. Még ha csak 4 lakásról is van szó, de sokkal nagyobb a tulajdoni hányaduk, így nem tudtuk leszavazni őket. Tehetünk ez ellen valamit? Van valami törvény ami kimondja, hogy mindent t.h. alapján kell fizetni? Ha létezik ilyen, akkor hol találom?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 13:04

A társasház közgyűlésének határozata ellen bírósághoz fordulhat az, aki azt sérelmesnek érzi magára nézve. Azt hiszem, 30 napon belül.

fittness # 2010.05.06. 22:47

Kedves Fórumozók, Kedves Jogtudósok!
Előre is köszönöm a választ a témában:
17 lakásos társasházban élek a közmeghallgatáson új közös képviselő " lakóbizalmi" választás volt, mivel az előző sajnos elhunyt! Akik azonos párt szineiben "tündököltek" és most is azt képviselik , van akinek erről fotó is van:) mindazok egy személyre szavaztak! Én kifogásoltam hogy ezen lakónak nem is oly rég egy másik szomszéddal bírósági ügye volt , mivel a választott közös képviselő bántalmazni akarta a szomszéd gyerkőceit alaptalanul , ezért a bíróság el is marasztalta, figyelmeztette őt ! Számomra az ilyen közös képviselő hiteltelen hiszen bármikor a számára nem szimpatikus lakóval , mint fontos elvtárs nő főnökösködhet! Mit tehetek , van e erre valamiféle jogszabály hogy jogilag, erkölcsileg kire szabad ezt a feladatot bízni? Egyébként az ingatlankezelő képviselője aki megjelent a közgyűlésen már eleve ezt a személyt javasolta , és a lakók közül nem volt mindenki jelen , pont az a szomszéd sem akivel bírósági ügyük volt! Köszi előre is a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.07. 08:28

Elmondtad a kifogásaidat, a többség nem értett veled egyet, te ezt tudomásul veszed. Ez ilyen.

fittness # 2010.05.08. 14:14

Kedves Kovács Béla Sándor!
Szerintem ezt abszolút nem lehet úgy lerendezni,hogy ez ilyen...mert a tulajdonosok közül sem mindenki volt jelen a közgyűlésen és a társasházban vannak olyan lakók is akik még nem vásárolták meg a lakást...És szerinted ez hogyan működik,hogy amikor én megvásároltam a lakást senki sem tájékoztatott,hogy előtte a régebbi tulajdonosok szóban megbeszélték,hogy minden tulajdonosnak takarítani kell a lépcsőházat.És persze velem együtt mások sem takarítják.Ezt kötelezővé lehet tenni?Miközben minden tulajdonosnak fizetnie kell a magas közköltséget.És ez azért is igazságtalan és jogtalan szóbeli követelés mert van olyan tulajdonos aki kiadta a lakást albérletbe,az albérlők azzal érvelnek nem áll a szerződésükben a takarítás. Van olyan tulajdonos aki nem is tartózkodik a lakásában és vannak akik az önkormányzati tulajdonú lakásokban laknak. Na most akkor itt hol van az igazság,az új közös képviselő elvtársnő aki immáron seprő hatalommal rendelkezik :) pedig állandóan csak azt hangoztatja,hogy csak Ő és két szomszéd asszony barátnője takarít,ők a hősök:)

MINDIANA # 2010.05.08. 18:47

KBS!

EZT ILLENE TUDNOD! 60 NAP.

MajorDomus # 2010.05.08. 18:53

fittness

Az -a baj hogy te még a szocializmusban élsz. Ott voltak elvtársnők meg lakóbizalmik.
Ha olyan lakók is vannak akik nem vették meg a lakésukat, ők nem szavazhatnak a közyűlésen, az ingatlankezelő képviselője azért volt ott,mert a tulajdonosi jogokat ő gyakorolja a társasházban.
Kérd el az Szmsz-t abból megtudod mik a jogaid és kötelességeid, azt is hogyan van szabályozva a takaritás.

A társasház nem ugy működik, hogy csak az lehet kőzös képviselő akivel mindenki egyetért. Törődj bele, mert legközelebb azt az ,,elvtársnőt,, válasszák meg, aki 6 évvel 3 hónappal és 2 nappal ezelőtt ,,lekurvázott,, téged a lépcsőházban.

ragyasdezso # 2010.05.08. 21:03

MINDIANA
Illene lehet, de nem káptalan az ember feje!

ragyasdezso # 2010.05.08. 21:09

MD

Takarításra az SZMSZ sem kényszeríthet senkit. Mert lehet hogy fél lábú, vagy másnapos. Egyébként is a munkavégzés járulékköteles. Meg kell fizetni! Nincs olcsóság, ha a törvény mást ír elő! Mert ha a fűnyírás közben levágja a fél lábát, a tulajdonosok örök életéig fizethetik az apanázsát!

fittness # 2010.05.09. 14:17

Szia MajorDomus !

Én bajosan élek a szocializmusban:)
De az új közös képviselő a FIDESZ kampányanyagát visszadobálta az én levelesládámba és bedobálta az MSZP-s szórólapokat:)

Köszi kedves ragyasdezso a tuti választ. Most már csak az lenne a kérdésem e témában,hogy:ha több tulajdonosnak is fennáll közköltségtartozása akkor hogyan lehetett érvényes a szavazás a közös képviselő "elvtársnő" megválasztására?? Vagy erre nem vonatkozik a tulajdonosok közköltségtartozása??
Előre is köszi a választ !
Megjegyzés : a megválasztott közös képviselőnek is van közköltség tartozása! Nahát!?

ragyasdezso # 2010.05.09. 14:21

ginger74

A közgyűlésen ha a többség megszavazta, akkor lehet ilyen felosztás is.

racio

Keveredik a könyvvizsgálattal. Ott valóban 50 albetét kell az alkalmazáshoz.

ragyasdezso # 2010.05.09. 14:26

fittness

A közös költség tartozás ténye nem zárja ki a szavazásból.

MajorDomus # 2010.05.09. 14:40

Csak akkor nem élhet a szavazati jogával,ha a saját lakása jelzálogterheléséről döntenek.

Továbbra is azt javaslom olvasd el az Szmsz-t. Sok mindent megtudsz a társasházak müködéséről.

Az Szmsz valóban nem kötelezheti a féllábut takaritásra, de azt előirhatja, hogy a takaritást házon belül kell megoldani.
Aki féllábu, fizessen mg valakit aki elvégzi helyette,vagy kérje meg egy rokonát.
A közös képviselő meg ne politizáljon,hanem végezze a dolgát.

ragyasdezso # 2010.05.09. 16:09

Md
Még egyszer leírom. Senkit nem kötelezhető munkára akarata ellenére. + A munkavégzéshez megbízási, vagy munkaviszony kell. Munkavédelmi oktatás, előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálat.... folytassam?

MajorDomus # 2010.05.09. 16:50

Dezső !
Én nem munkavégzésről beszélek.
11 olyan épületem van ( kis társasházak) ahol a tulajdonosok maguk oldják meg a kuka kihuzását és a takaritást. Egy hónapban 2x kell mindenkinek leseperni a lépcsőt és kihuzni a kukát. Erről irtam hogy a féllábu is meg tudja olda(t)ni.

fittness # 2010.05.09. 17:20

Szia MajorDomus!
Az SZMSZ-t én már kértem...sőt a többi lakó is azt mondta nekik sincs olyan...és az ingatlankezelő sem küldött nekem immáron 3 éve amióta megvettem a lakást.
Bizonyára titkos ügyirat:)De itt régebben is volt megbízott takarító...nem is egy de úgy hallottam azok munkájába is belekötöttek. Ja,hogy ne politizáljon a közös képviselő hanem végezze a munkáját?? Azt csakis úgy tudja és annak a pártnak a színeiben ...hiszen hasonszőrű politikai érzelmű...érzelműek jelölték mint amilyen Ő!

Kedves ragyasdezso :) Köszi szépen,hogy még egyszer leírtad...azóta barátaim,ismerőseim...barátaiktól ismerőseiktől :) érdeklődve a témában ugyanazon a véleményen vannak mint te. Ma készítettem egy beadványt,egyenlőre az önkormányzat felé. Több lakó is aláírta velem együtt más tulajdonosok is...és olyan is aki még nem vásárolta meg az ingatlant merthogy aki lakbért fizet az Önk.felé azt sem kötelezhetik takarításra és a magas lakásbérleti díjnak ezt a takarítási költséget tartalmaznia kell.A társasház számlájára a befizetett közköltségekből már csak jut egy takarító munkaerejére szánt összeg.És akkor mindez a ki takarított többet és ki a kevesebbet és ki egyáltalán nem probléma azonnal megszűnne. Így lenne korrekt.Legalábbis nagyon sokan akik ilyen lakásban laknak azt mesélték abban a házban takarító egy héten kétszer sepri,mossa a lépcsőházat. Egyenlőre nem tudok tanyát vásárolni és elköltözni innen:)
Egyébként a lakás a környezet jó :)és a szomszédok között is vannak jó fejek:)

fittness # 2010.05.10. 16:18

Sziasztok!
Még nem múlt el a jókedvem de már lassan. Egy újabb sztori...Nem értem keresem a választ!
Ma kértem a társasház ingatlankezelő képviselőjétől az SZMSZ-t azt mondta nincs ideje lefénymásolni mert közgyűlésekre jár de nyugodtan kérjem el a szomszédoktól azoknak megvan, régebben vásárolták az ingatlant mint én...Nahát én megpróbáltam elkérni nincs nekik sem. Az egyik tulajdonos pedig azt válaszolta,hogy az albérlőinél hagyta a házirendet.
Az SZMSZ-ben van a házirend is vagy ez egy külön téma?
Olyan nehezen lehet hozzájutni,hogy már csak reménykedem.hogy nem titkosították 80 évre!?:)

zsuzsu1977 # 2010.05.12. 08:25

Létezik olyan hogy babakocsi tároló társasházaknál? De gondolom igen, mivel van biciklitároló is...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.12. 08:30

Ez egy jogi kérdés?

sunraw # 2010.05.12. 18:20

Üdv Mindenkinek!

A problémám a következő.

Nemrégiben (5 hónapja) egy apró tündérrel gyarapodott a család. A napi rutin részévé vált a fürdés, ám a melegvízzel problémáink voltak. A szerződés szerint 42 fokos vizet garantál a szolgáltató, de ez a legjobb esetben sem volt több 38 foknál. A kazánfűtő egyszerűen megoldotta a gondot, fürdessünk később.

Így hát úgy döntöttünk a feleségemmel, saját bojlet létesítünk.

Ez meg is történt, de az üzemeltető kft továbbra is számláz melegvíz alpdíjat. Megkeresésünkre röviden azt válaszolták, ezt máshol is így szokták.

Nagyon megköszönném, ha valaki segítene, hogy ebben az esetben mire lehetne hivatkozni vagy milyen vagy melyik hatósághoz forduljunk.

Köszönöm előre is!

sunraw@gamil.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.13. 11:13

Most hülyéskedsz? 38 fokos vízben sem érzi jól magát egy gyerek, a 42 fokosban meg már meg is fő.

Egyébként ha átalánydíjas a melegvíz a fűtés részeként, akkor valóban csak a fűtéssel együtt tudod lemondani.

sunraw # 2010.05.14. 08:43

Üdv!

A számlán ezek szerepelnek:

Központi fűtés alapdíj
Központi fűtés hődíj
Központi fűt.melegvíz alapdíj
Központi fűt.melegvíz hődíj

Ezért nem értem én, miért fizessek melegvíz alapdíjat, ha egyáltalán nem is használom azt, mivel hivatalosan is leváltunk a rendszerről.

Vadmalac # 2010.05.14. 13:49

Üdv mindenkinek!
Segítsen valaki....!
Jövő héten közgyűlés, én meg - új lakóként gondoltam - tájékozódom arról, hova csöppentem.
Az Alapító Okiratnál már meg is akadtam.... Az eredeti valamikor 1998ban készült, majd beadták a Földhivatalba a módosítást 2004ben - többek között valószínűleg tulajdoni hányad módosulás miatt is, de a pontos okot nem tudom. Lényeg, hogy a Földhivatal kétszer is megtagadta a módosítást, mindenféle alaki hibákra hivatkozva. Nem látom nyomát, hogy végül elfogadtak volna valami új változatot. Félek, hogy még mindig az 1998-as az utolsó érvényes Alapító Okirat, ami várhatóan nem felel meg a későbbi törvényeknek.

  • Mi a teendő, ha tényleg csak a '98-as van? Közgyűlés, 100%, módosítás, okirat?
  • Van annak valami szankciója, hogy lassan 7 éve törvénynek nem megfelelő Alapító Okirattal működik a társasház?
  • Mi van az azóta megszavazott határozatoknál jegyzett tulajdoni hányad-számítással, ha az az új, de nem elfogadott okirat szerint történt?

Köszönök minden építő hozzászólást!

Vadmalac # 2010.05.18. 10:40

Üdv!

Már megint itt vagyok....
Közös Képviselőnk tulajdonostársunk is, tiszteletdíjat vesz fel (nem macerás 40 lakás, 80.000 Ft/hó).

A tiszteletdíj felvétele üzletszerűen végzett tevékenységnek minősíti az ő mukáját? - nincs OKJ-s végzettsége...

A társasházkezelo.info szerint:

"Társasházkezelést és közös képviseletet üzletszerűen kizárólag olyan cég végezhet, akinek tagja vagy alkalmazottja rendelkezik Társasházkezelői végzettséggel (OKJ 52 814 01). Amennyiben a társasházban van olyan tulajdonos, aki ellenszolgáltatás nélkül hajlandó elvállalni a közös képviseletet, úgy a tulajdonosok őt is megválaszthatják közös képviselőnek."

Tehát, ha ellenszolgáltatást (nálunk tiszteletdíjat) fogad el, akkor kell a végzettség, ha ingyen dolgozik, akkor nem?

Igaz ez? Nekem ez az egész kusza..

Köszönet a segítségért!