Társasházi jog


ObudaFan # 2012.08.26. 08:58

Ha ez rendszeres, akkor a jegyzőtől birtokvédelmet lehet kérni.

HÜPI # 2012.08.24. 06:45

Tisztelt Cím!

Milyen jogi lehetőségei vannak a tulajdonosnak, ha nem tölt minden éjjelt a lakásában, viszont ezt kihasználva a teremgarázsban lévő, saját parkolóját időnként ismeretlen autók elfoglalják?
Írásos figyelmeztetés ki van téve a falra, a közös képviselő több alkalommal telefonon fel lett szólítva, hogy járjon utána, ki az, aki elfoglalja a parkolót, illetve ha nem lakó, akkor honnan van garázskapu nyitója, de nem tesz semmit.

Levelet tervezek írni neki, de nem tudom, milyen tartalommal tegyem azt, hogy legyen foganatja.
Kérem segítségét, tanácsát.

Köszönettel

Soma 2 # 2012.08.20. 05:32

Kedves Osmi

Nem lett volna a leolvasással semmi gond, talán még az sem érdekelt volna, hogy miért, ha teszi ezt normális hangnemben, időben.
Pocsék, ha az ember a saját lakásában kiszolgáltatottnak érzi magát.
A díjbeszedős számlákra "háklis" vagyok.2008-2012. idősszakra követeltek rajtam 53 600Ft. a vízóra 2009-ben lett cserélve, így még ellenőrizni sem lehetett utólag. Fizettem, mert muszáj volt. De kaptam már két hónapra 96000Ft. számlát is.
Láttam hogyan "kezelik" a papír fecniket, ezért választottam a netes megoldást, ha tehetem miért is ne. A gondnok szerint ezt meg kell szüntetni, nem szabályos. Persze össze-vissza beírt adatok után a valótlant fizetni, bizonyára az.
A megoldás egyszerű: megkapja az áhított kis cetlit, de marad a netes jelentés is.

osmi # 2012.08.17. 16:47

Kedves Soma!
Feltehetően jól ülsz a lovon, mégsem Te irányítod.
Nyilván a k.k. a hunyó, hátha tájékoztat, mint megbízóját....(vagy nem ).Sztem a m3 melegítés számításhoz neki kell a fogyasztás.

Soma 2 # 2012.08.16. 17:00

Osmi!

A Díjbeszedőnek küldöm az óraállást(hideg-meleg). Igen, távfűtés.Idáig semmi gond nem volt, elfogadták, én meg fizettem.
Jobbnak tartottam ezt a megoldást, mint a papírcédulát, mert azokból bizony származott régebben némi bonyodalom ,és nem csak nálam.

osmi # 2012.08.16. 15:50

Kedves Soma!
Kinek küldi neten az óraállást?
A hidegvizet (csatorna ) a díjbeszedőn keresztűl fizeti a két szolgáltatónak. A felmelegítés ks.-e - feltehetően - a k.k. által kiszámolt összeg. Ez időszakonként változó, az egész tház vizmelegítésre felhasznált energia függvényében./A leírtakból azt vettem ki, hogy távfűtés./

Soma 2 # 2012.08.16. 15:30

Mufurc_nagyon!

Köszönöm!
A "tovább" képzés,igenis rám fért, mert fogalmam sem volt,a miértekről. Persze egyszerűbb lett volna,ha a gondnoknak is lett volna valami segédfogalma, legalább két szó erejéig.A "kell, meg akarok", mémi alkoholos illattal keverve ellenérzést vált ki az emberből, este fél kilenc tájban.
Majd kapom a büntit, figyelmeztető-fegyelmező levél formájában.Ez be van ígérve!

Egy kérdés!
Miért nem hivatalos az interneten leadott óra állás, és miért hivatalosabb a kis papírfecnis megoldás?

Mufurc_nagyon # 2012.08.16. 09:46

Kedves Soma 2!

Egy kis "tovább"képzés.

A levegő és a víz felmelegítése pénzbe kerül.
A köznyelvben az elsőt fűtésnek a másodikat melegvíznek titulálják.

A hőtermelés költségeit "valakinek" ki kell fizetni.

A felmerült költségek elosztási módját közgyűlési határozat/SzMSz(Szervezeti és működési szabályzat) tartalmazza.
A th. többségében ilyen nincs;-)

A költségek leosztásához van szükség a melegvíz fogyasztás mértékére.
Általában a hőtermelés költségeinek egy részét ( hatásfok, sugárzási veszteségek) a th.(tulajdonihányad) arányában a másik részét a tényleges fogyasztás mértékének megfelelően számítják ki.

Az ütk. elérhetőségét és a kk. nevét illik a lépcsőházban kifüggeszteni. Viszont biztos van olyan szomszéd aki tudja. Általában a közgyűlési meghívó is tartalmazza;-)

--------------------------------------------------- ---------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Soma 2 # 2012.08.14. 16:12

Casablanca

Akkor már ketten vagyunk, akik nem értik. Számomra is zavaros ez az egész, mert ezzel az erővel a villanyórát is ellenőrizhetik.
Renitens személyként meg vagyok jelölve, majd kapom az "intőt"!
Pár hónapja felhívtam az új képviselőt, megkérdeztem mikor lesz a házban fogadóórája. Hát nem lesz! Ha valami gondom van, keressem fel őket (nem a "szomszédban" van az irodájuk), vagy tájékoztassam a gondnokot, ők ide, nem jönnek.
Hm..... bizonyára én ülök fordítva a lovon!

C a s a b l a n c a # 2012.08.13. 12:44

Én sem értem!

Mi köze a lakásod melegvíz-használatának a társasházhoz? Nem hiszem, hogy a társasház külön melegvíz díjat fizet, max. hidegvíz van valahol egy tárolóban. Talán a fűtéselszámolásnál még csak-csak... De ahhoz meg nem kell a vízóra állása...

Zavaros.

Mindenesetre annak diktálod be az óra állását és annak fizetel, aki a számlát küldi neked.

Soma 2 # 2012.08.10. 10:23

Nem értem!

Jó ideje interneten küldöm a Díjbeszedőnek az aktuális vízóraállásokat, tegnap estig nem volt gond ezzel.
20.30-kor megjelent a ház gondnoka, hogy szeretné leolvasni a meleg vízóra állását, engedjem be. Természetes, hogy megtagadtam, mert van rá nappal is lehetősége, na meg a piaszagot nehezen viselem el. Megkapta a leadott óraállás értékeket, majd közölte velem: vissza kell térni az eredeti megoldáshoz, az internet nem elfogadott, nem szabályos, ezen túl másképp lesz, marad a fecni papír, és kapok egy enyje-benyje levelet a közös képviselőtől, mivel a nevem mellett ott szerepelt egy megjegyzés. Hogy mi, ahhoz közöm sincs!
Miért pont a meleg víz? A válasza: kétfelé kell elszámolni vele, azaz a távhő és a díjbeszedő felé.
Nyáron kevesebb meleg vizet használok, ez tény.
A közös képviselő nem elérhető, nincs fogadóórája pénteken, de fogalmam sincs ki az. Május óta új cég foglalkozik a ház ügyeivel.

ObudaFan # 2012.08.10. 08:43

Ptk. 352. § (1) Épület egyes részeinek lehullásából vagy az épület hiányosságaiból másra háramló kárért az épület tulajdonosa felelős, kivéve, ha bizonyítja, hogy az építkezésre és karbantartásra vonatkozó szabályokat nem sértették meg, és az építkezés vagy karbantartás során a károk megelőzése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

szabi3003 # 2012.08.08. 15:55

Tisztelt Fórumozók!

4 emeletes társasház legfelső szintjén a tető hibája miatt a lakás beázik. A közös képviselő szerint csak a tető kijavítása tartozik a társasház felelősségi körébe, a lakóingatlanon belüli helyreállítás (glettelés, festés) nem. A biztosító szakembere szerint a lakásbiztosítás ugyancsak nem terjed ki az ilyen kárra.
A biztosító álláspontját még meg is értem, mert a biztosítási szerződésben fehéren-feketén le van írva, hogy mire fizet és mire nem. De a közös képviselő véleményét vitatom. Szerintem a tető a társasház része, nem a lakás része. Ha annak hibája miatt keletkezik kár az én lakásomban, akkor jogilag felelős azért.
A közgyűlésen a többi lakó persze olyan véleményen van, hogy a tető az a felső lakóké, legyen az ő bajuk.
Az lenne a kérdésem pontosan milyen jogszabály, vagy rendelet támasztja alá az én álláspontomat?
Milyen módon kényszeríthetem a k.képviselőt, hogy járjon el az ügyben?

Segítségetek köszönöm.

sekeli # 2012.07.25. 12:46

Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel, sekeli

nandy # 2012.07.25. 08:28

Egyébként teljesen jogszerű, hogy a vízóra nélküliektől, illetve a nem hitelesített almérős lakások tulajdonosától többlet pénzt kérnek.
A ház által elfogyasztott vizet alapvetően a háznak kell kifizetni, vagyis a tulajdonosok közösségének.

A (hiteles) almérő csak egy "belső" megosztási mód, ami alapján szétdobják a tulajdonosok között. Erre azért van szükség, mert senki nem szeretné a szomszéd által elpancsolt vizet fizetni...

Ebből adódóan a háznak nincs lehetősége a szolgáltatót "presszionálni". A szolgáltató azt a mennyiséget számlázza ki, amit a ház ténylegesen elfogyasztott. A belső elszámolásba nincs beleszólása, ráhatása.

(A mai világban szerintem annak nincs vízórája, akinek így éri meg jobban, vagyis rengeteg vizet használ... Helyettük miért fizessen más? Én még a közös költségnek megfelelő összeget is keveslem, egy 4-5 tagú család simán összehozhat havonta 15-20 ezer forintos fogyasztást is!)

nandy # 2012.07.25. 08:22

Sekeli, mindig van eltérés a főmérő és az almérők között, ez teljesen normális.
Az oka az, hogy eltérő időpontokban olvassák le a mérőket (akár több napon keresztül is...), a tulajdonosok pedig folyamatosan használják a vizet.

Ha túl nagy a különbség, érdemes minden almérőt a ház megbízottjának (pl. gondnok) leolvasni-ellenőrizni, mert lehetnek olyan lakók, akik kevesebb fogyasztás jelentésével próbálják csökkenteni a havi kiadásaikat.

osmi # 2012.07.25. 08:09

Minden tházi kgy.-i határozat érvényes ameddig a kgy. maga nem érvényteleníti vagy bírósági megtámadás eredményeként annak érvénytelenségét bíróság jogerősen ki nem mondja. Ergo: jogszabályba ütköző, ill.bármilyen eszetlenséget tartalmazó kgy.i hat.is érvényes.
A tház víz (csatorna) felhasználásának ellenértékét a közösség úgy osztja fel a tagjai között, ahogy akarja.

sekeli # 2012.07.24. 12:06

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi esetre vonatkozóan kérném az állásfoglalásukat.
Társasházunk közös képviseletét ellátó cég szerint a Fővárosi Vízművek főmérője, illetve a lakások fogyasztását mérő órák és a vízmérő nélküli lakásokra visszaosztott vízmennyiség rendszeresen eltérést mutat. Megoldásként a közös képviselet javaslatára a közösség megszavazott egy határozatot, miszerint azokra az ingatlanokra, amelyekben nincs hitelesítve a vízóra, illetve ahol eleve nincs vízóra a mindenkori közös költség kétszeresét terhelik rá vízhasználati díjként. Meglátásom szerint nem lehetne a két jogcímet keverni, továbbá problémának látom, hogy a közös képviselő nem a szolgáltatót presszionálja, hanem a tulajdonosokra terheli a problémából adódó költségeket.
Jogszerű- e a határozat, amit hoztak?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Székely Géza Endre

karibidi # 2012.07.20. 05:45

kedves valtaniszeretnenk!

A földhivatalba betekintést kell kérni, az ingyenes, viszont ahhoz tudni kell, a helyrajzi számot.

uani # 2012.07.17. 10:29

Kedves "valtaniszeretnenk"!

Tapasztalat, amíg nem késő, addig kell felnyitni az alvó tulajdonosok szemét. A mi Társasházunknál is elég sokáig elhúzódott az összefogás, de ha nem is teljesen, de valamilyen eredmény született. Igaz, lehetne jobb is, de alakulnak a dolgok. Addig váltsatok, amíg nem késő, ha gondolod segíthetek is, mert vannak olyan kezelők, akik nagyon jó és lelkes szakemberekkel dolgoznak együtt.

Mufurc_nagyon # 2012.07.13. 11:23

Kedves hzsoka!

a th. AO (alapító okirat) szabályozza az osztatlan és egyéni tulajdoni viszonyokat. A tulajdonosnak kell javítani általában.
Az SzMSz ezt másként is szabályozhatja (szervezeti és működési szabályzat).
Az iratok őrzésével a törvény (AO és SZMSz) az ütk-t kötelezi.

Kedves valtaniszeretnenk!

Úgy látszik már enyhítettek a szolgáltatók.
Régebben a tulajdonosokkal szóba sem álltak.
Nagyobb tartozás (1-2 milla) a szolgáltatók küldenek személyre szóló szép üzenetet.

--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

hzsoka # 2012.07.11. 15:16

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni a társasháznak befizetett közköltséggel kapcsolatban.
Eldugúlt a mosógépből kifolyó víz levezetője a falban, a dugulás elhárítás díját a társasház képviselője szerint nekem kell kifizetni. Kérdésem ez jogos-e, ilyen a közköltségből nem téríthető meg?
Köszönettel hzsoka


hzsoka

valtaniszeretnenk # 2012.07.11. 14:33

Üdvözlet!
Azt gyanítjuk, hogy jelenlegi közösképviselőnk talán sikkaszt, mindenesetre elég furcsa dolgok történnek (nem történnek) a házban.
A ház többsége közömbös, szeretnénk felnyitni a szemüket.
Ahhoz, hogy közüzemi szolgáltatónál (pld. elmű, főtáv stb.) kikérjük, hogy van-e tartozása a társasháznak az adott szolgáltatóval szemben hogyan lehetséges?
Eddig azt az infót kaptam, hogy hiteles tulajdoni lapot kell kikérnünk, és ezzel bemenni az adott szolgáltatóhoz.
Mint lakónak nincsen jogom úgy megtudni ezt az információt, hogy ne kelljen tulajdoni lapot kérni?

bambuszka # 2012.07.09. 13:16

Köszönöm a választ,megírtam a levelet, ma postára is adjuk - jó lenne, ha nem kellene végigjárni a rendőrséget és az önkormányzatot..

Mufurc_nagyon # 2012.07.09. 04:50

Kedves bambuszka!

  • tértivevényes levélben a helyzet leírása és intézkedésre felkérés a képviselet (ütk) felé 8 határnap megjelölésével.

Felhívni figyelmét az ütk.nak, hogy a th. műszaki állapotáért ő a felelős.
A határ nap után "foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés" gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentés a rendőrségen.

  • Birtok védelem kérése a helyi önkormányzat jegyzőjénél a folyamatos beázás miatt.
--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ