Kft. - s kérdések


ObudaFan # 2009.12.06. 10:51

A munkáltatói jogokat - az ügyvezető munkaviszonyát leszámítva - általában az ügyvezető gyakorolja.

tana # 2009.12.05. 14:50

Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm. Olyan van, aki ért hozzá. Jelenleg ez az ügyvezetői pozíció csak átmeneti, névleges megoldás lenne. Nyugdíjazás miatt javasolták édesapámnak, hogy legyen más az ügyvezető, aki őt nyugdíjba helyezi. Ezért kérdeztem, hogy a munkáltatói jogokat ki gyakorolja. Mivel ő tulajdonos is, és ügyvezető is egyben, ezért érdekel, hogy tényleg megoldás e az, hogy ha más lesz az ügyvezető.
Ezért kérdeztem, hogy kinek lenne a legegyszerűbb ügyvezetővé válnia, kinek jár a legkevesebb következménnyel. Mivel a mostani ügyvezető jelöltek között az egyik személy magyar állampolgár, aki külföldön adózik, és ott tartózkodik, illetve ott áll alkalmazásban, a másik nyugdíjas, én vagyok a harmadik, de én máshol állok alkalmazásban., ahol ezek szerint tájékoztatási kötelezettségem (van más kötelezettségem is velük szemben?)van.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.05. 13:56

Egyáltalán a kft.-ben az ügyvezető a munkáltató?
Nem. Az maga a kft.

elentési kötelezettségem van e a munkahelyemen
Minimum.

illetve az APEH felé lesz e bejelentési kötelességem, esetleg önadózóvá kell válnom
Nem.

ft. Ügyvezetője lehet a nyugdíjas, vagy esetleg külföldön tartózkodó személy?K
Igen.

Kinek lenne legegyszerűbb ezt a pozíciót betöltenie
Annak, aki ért is hozzá.

tana # 2009.12.05. 13:43

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy kft ügyvezetőjének lenni milyen következményekkel jár?
Egyáltalán a kft.-ben az ügyvezető a munkáltató?
Jelenleg van munkahelyem, ahol teljes munkaidőben dolgozom. Ha elvállalom az ügyvezetői kinevezést egy kft.-ben, fizetés nélkül, akkor ez számomra milyen következményekkel jár? Bejelentési kötelezettségem van e a munkahelyemen, hogy én ilyen kinevezést fogadtam el, illetve az APEH felé lesz e bejelentési kötelességem, esetleg önadózóvá kell válnom? Kft. Ügyvezetője lehet a nyugdíjas, vagy esetleg külföldön tartózkodó személy? Kinek lenne legegyszerűbb ezt a pozíciót betöltenie, egy máshol alkalmazásban lévő személynek, egy nyugdíjasnak, vagy egy külföldön tartózkodó személynek?
Válaszotokat előre is köszönöm.
További kellemes hétvégét mindenkinek.

ObudaFan # 2009.11.28. 13:35

De, a cég megszűnésekor.

evaluna # 2009.11.28. 10:05

Tehát ha a taggyűlés csak két tulajdonosból áll, és a másik tulajdonosnak 70 % üzletrésze van, és ő nem akar osztalékot fizetni, akkor én sose látok pénzt a kft-ből?

ObudaFan # 2009.11.28. 08:56

Ha a taggyűlés osztalék kifizetéséről dönt, akkor a társasági szerződés szerinti mértékben, illetve a cég megszűnésekor szintén a társasági szerződés szerinti mértékben.

evaluna # 2009.11.28. 08:48

Szeretném megtudni, ha egy kft-ben van kb. 30 % tulajdonrészem, részesülhetek-e a tiszta nyereségből vmilyen formában, vagy hogy milyen egyéb, pénzre átváltható jogokkal rendelkezem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.27. 14:42

Kft-ből nem lehet kilépni. Eladhatod, elcserélheted vagy elajándékozhatod az üzletrészt.
A kft azért "korlátolt felelősségű", mert a tagok főszabályként csak a szolgáltatott törzstákével felelnek a tartozásokért.

Honthy # 2009.11.27. 13:44

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.

Van egy Kft mely tartozással rendelkezik az APEH felé. Nekem tulajdonrészem van a cégben, de nem dolgozom ott és nem is vagyok ügyvezető. A társam adósságot halmozott fel, míg én másfél évig külföldön tartózkodtam. Meg szeretnék szabadulni a részemtől, de nincs aki megvegye. Sem a társam, sem más. Hogyan tudok kilépni a cégből? És esetleges csődeljáráskor milyen felelősség terhel?

Köszönöm a segítséget.

pazs # 2009.11.26. 15:37

Ügyvéd mindenképpen kell, ha az új bolt címét a cégjegyzékben szeretnéd feltüntetni a telephelyek/fióktelepek között, enélkül szerintem nem is kaphatsz működési engedélyt. Feltételezem, nem a cég székhelyét akarod módosítani, bár ez részletkérdés és az ügyvéd válaszol majd a kérdéseidre. Ügyvéd közreműködése a cégeljárásában (ide tartozik a változásbejegyzési eljárás is) kötelező.

furfangos frigyes # 2009.11.26. 14:31

Üdvözletem
Segitséget szeretnék kérni.
Új bolt nyitása esetén székhely bejelentéséhez ügyvéd kell e, vagy pedig elég a könyvelő?

ObudaFan # 2009.11.26. 12:35

Egyszerűsített végelszámolás. Ügyvéd is, könyvelő is kell hozzá. Már ha az összes előleget befizetettel sikerül megegyezni. Mert ha nem, akkor előbb a szolgáltatásokat kell teljesíteni.

ZSUJU # 2009.11.26. 12:08

Közel egy éve működő kft-nket szeretnénk megszüntetni, adósságunk nincs, a törzstőkének kb. a fele van meg úgy, hogy volt némi bevétel. Mi a megszüntetés módja? Mit kell tennie a könyvelőnek, az ügyvezetőknek? Kell-e hozzá ügyvéd, illeték? Ha igen, kb. milyen költségei vannak ennek Szekszárdon? Mi a teendő azokkal az előlegekkel, amelyeket befizettek, de nem teljesítettük a szolgáltatást? Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.26. 08:02

Ma már csak elektronikus cégeljárás van. Ami olcsóbb, az a szerződésmintával alapítás.
A kiskorú lehet tag, de ha visszterhesen szerez, akkor kell a gyámhatóság hozzájárulása. Ugyanígy ahhoz is, hogy a tulajdonában lévő ingatlant a társaság telephelyként használhassa.

Szvsz meghatalmazottként eljárhat.

magyar251 # 2009.11.25. 22:30

Én egy nyugdíjjas vagyok és egy 15 éves gyerek gyámja és szertnénk egy kft-t alapítani a gyerekkel(itt az első kérdés, lehet-e egy gyerek tulajdonos?)50-50%-ban A cég internetes termékek(domain, tárhely, bannerhely) szolgáltatásával foglakozna (nem a cég lenne az domain adminisztrátor csak viszonteladó lenne) és még egy dolog az megoldható lenne-e hogy a fiatalember is alátudjon írni a cég nevében?(akár úgy, hogy én vagyok jogosult az aláírásra és én őt meghatalmazom olvastam, hogy meghatalmazásnál a "korlátozottan cselekvőképes kiskorú" is jogosult felnőtként eljárni. És a cég telephelye lehet-e a gyerek nevén? Ja és még egy dolog ezen termékek forgalmazásához kell-e valamilyen szakképzetség vagy különleges engedély?
Fú és a legfontosabb ezt lehet-e elektronikus eljárásban(olavstam, hogy úgy olcsóbb)?

szonya # 2009.11.16. 12:08

Köszönöm szépen, Obudafan, az értékes információt!!

"Nem lehet. Bővebben: http://members.chello.hu/…/nonprof.pdf

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay"

Panda6 # 2009.11.16. 09:14

Sziasztok!

Lenne néhány kérdésem kft alapítással kapcsolatban. Egy futárcég alapításán gondolkodunk a párommal ami jövedéki termékek forgalmazásával foglalkozna. Rengeteg időt töltök információ kereséssel, de nem jutottam előbbre abban a kérdésben, hogy milyen szabályok vannak a jövedéki termékek értékesítésére? Megtaláltam az erre vonatkozó törvényt, de nem igazán értem! Elég e egy raktárhelyiség kialakítása vagy szükséges egy vendéglátó helyiség működtetése? Mit jelent az hogy nem jövedéki engedélyes kereskedők, kik lehetnek ezek? Találtam olyat, hogy kereskedelmi tevékenység végzettséghez kötött. Akkor is ha futárcég van raktárral? ( ha lehet ilyet ). Mert ha vendéglátó helyiséget működtetek akkor értelemszerűen igen. Vagy ezeknél is elég ha az alkalmazottnak van megfelelő végzettsége? Legfőképpen a jövedéki termékkel kapcsolatos dolgok érdekelnek!
Előre is köszönöm a segítséget! ( remélem jó helyen tettem fel kérdéseim )

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.14. 20:24

Módosítani kell a társasági szerződést. Kötelező az ügyvédi képviselet, úgyghogy a többit majd a megbízott kolléga.

ebossys # 2009.11.14. 16:48

2 éves Kft. névváltoztatása érdekelne, mi a menete és főleg az anyagi vonzata -ha van.
köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.13. 19:46
szonya # 2009.11.13. 11:42

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni a T. Fórumozókat, hogy szerintetek nonprofit Kft-t is lehet egyszerűsített cégeljárással bejegyeztetni, azaz szerződésmintával alapítani?? Van ennek akadálya, vagy minden uú. megy, mint egy "sima" Kft-nél??

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.11.09. 16:40

Ettől még bármi lehet.

kojotapo # 2009.11.09. 15:15

Üdv, segítséget kérnék. Bár jogász vagyok, immár negyedik éve itthon babázom 3. gyerekünkkel, és eléggé kiestem. Pedig most nagyon kellene egy kis aktuális jogi tudás. Férjemmel céget szeretnénk alapítani, de nehezen tudjuk eldönteni, milyen formában is kellene ennek megvalósulni. Cég vagy egyéni vállakozó: ez is kérdés. És főleg az, hogy a célunk hogyan valósítható meg a legoptimálisabban az anyagi szükségleteket tekintve, illetve a későbbiekben a járandóságokat nézve mi a legjobb. A tevékenységi kör többféle lenne, olyan szolgáltatások, amiket most is csinálunk hébe-hóba, de eddig nem tudtunk számlát adni. Meg aztán az is szempont, hogy a bevétel nem állandó jellegű, lehet, h lenne olyan hónap, amikor nem is lenne semmilyen bevétel. Főállás mellett csinálnánk. Hát, röviden ennyi. Ha legalább vmi jól használható forrást küldene vki, már az is sokat segítene.
Köszönöm!

kojotapo # 2009.11.09. 15:14

Üdv, segítséget kérnék. Bár jogász vagyok, immár negyedik éve itthon babázom 3. gyerekünkkel, és eléggé kiestem. Pedig most nagyon kellene egy kis aktuális jogi tudás. Férjemmel céget szeretnénk alapítani, de nehezen tudjuk eldönteni, milyen formában is kellene ennek megvalósulni. Cég vagy egyéni vállakozó: ez is kérdés. És főleg az, hogy a célunk hogyan valósítható meg a legoptimálisabban az anyagi szükségleteket tekintve, illetve a későbbiekben a járandóságokat nézve mi a legjobb. A tevékenységi kör többféle lenne, olyan szolgáltatások, amiket most is csinálunk hébe-hóba, de eddig nem tudtunk számlát adni. Meg aztán az is szempont, hogy a bevétel nem állandó jellegű, lehet, h lenne olyan hónap, amikor nem is lenne semmilyen bevétel. Főállás mellett csinálnánk. Hát, röviden ennyi. Ha legalább vmi jól használható forrást küldene vki, már az is sokat segítene.
Köszönöm!