Egyesület alapítás, létrehozás

ObudaFan # 2018.06.26. 12:06

Illetve, elnézést, lehet, hogy az OBH PK101V nyomtatványon fogja kérni a bíróság.
https://birosag.hu/…vanyok/101-0

ObudaFan # 2018.06.26. 12:03

Papíron beadott kérelmen, nem kell formanyomtatvány.

Ajarn # 2018.06.25. 13:35

Tisztelt Ügyvéd úr!
Milyen formában tudom megkeresni a Fővárosi Törvényszéket és tudom kijelenteni a lakásomból a sportszövetséget? Van erre valamilyen formanyomtatvány? Elektronikus úton tudok bejelentést tenni, vagy személyesen kell felkeresni a Törvényszéket? Előre is köszönöm a tájékoztatást.

Ajarn # 2018.06.25. 12:42

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2018.06.23. 10:17

A nyilvántartást vezető törvényszéknek jelentheted be, hogy már nem használhatják az ingatlant.
Használati díjat csak akkor lehet kérni, ha ténylegesen használják.

Ajarn # 2018.06.22. 11:04

Szép napot. A következő problémára kérnék segítséget, tanácsot.
Egy sportszövetség megalakulása óta a lakásomra van bejelentve telephelynek. Ezt szívességi alapon kezeltem (szerződés nem volt) mindaddig, amíg tagja voltam. Egyes tagoknak szúrtam a szemét és leváltottak vezető pozíciómból. Ezek után természetesen nem szeretném szívességi alapon tovább biztosítani a lakásomat telephelyként. Fél évvel ezelőtt az alapszabályukat is megváltoztatták és abban meghatározták az új telephely helyét is. De az óta sem történt semmi, továbbra is a lakásom a sportszövetség telephelye. Kérhetek bármilyen formában bérleti díjat? Hogyan tudom kijelenteni a sportszövetséget?

Köszönettel a válaszokat.

ObudaFan # 2018.06.15. 11:00

A közgyűlés jelöljön ki valakit, praktikusan pl. egy másik elnökségi tagot.

ujalapitvany # 2018.06.15. 06:55

Köszönöm!
Ki lehet pl. az egyesület elnökének a munkáltatói jogkör gyakorlója?

ObudaFan # 2018.06.14. 04:41

Lehet, részesülhet. Csaj saját maga felett ne ő gyakorolja a munkáltatói jogokat.

ujalapitvany # 2018.06.12. 05:52

Kedves Szakértők!

Egyesület elnöke lehet az egyesület főállású/vagy mellékállású alkalmazottja vagy részesülhet valamilyen anyagi honoráriumban?

ObudaFan # 2018.05.17. 19:58

Bajnak nem baj, ha egy levelet küldtök.

linuxos # 2018.05.16. 07:53

Köszönöm!

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy a számlavezető pénzintézetnek is kell tájékoztatást küldeni? Akkor is, ha esetleg minden marad a régiben és az eddigi tisztségviselőket választják újra?
És ha őket is tájékoztatni kell, az elég egy levél formájában?

Köszönöm!

ObudaFan # 2018.05.16. 04:30

linuxos

Mivel most már nyilvántartási adat a képviselő megbízatásának az időtartama is, így szerintem egy komplett változás nyilvántartásba vétele iránti kérelmet be kell adni a bíróságra, jegyzőkönyvvel, jelenléti ívvel, elfogadó nyilatkozatokkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.15. 10:06

Ha az a kérdés, akkor nem kötelező honlapot működtetni.

sottovoce # 2018.05.15. 10:00

Tisztelt Ügyvéd úr!

Elnézést kérek, de az imént siettemben rossz helyre kattintottam, s hiányosan ment el az üzenet.
Kérdésem: közhasznú egyesületünk honlapja tulajdonképpen feleslegesnek mondható, van-e akadálya a megszüntetésének? A nyilvánosságnak eleget teszünk-e az OBH civil szervezetek névjegyzékénél szereplő dokumentumokkal?

Tisztelettel: Sándor Ottó

sottovoce # 2018.05.15. 09:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Próbáltam kérdésemhez illő témakört találni, de nem sikerült. Közhasznú egyesületünk honlapja nem tölti be funkcióját, nincs, aki tartalommal megtöltse, tulajdonképpen feleslegesnek mondható. Kérdésem:

linuxos # 2018.05.14. 21:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha már túl leszünk a tisztújításon, akkor milyen teendőink vannak még? Arra gondolok, hogy kell-e és ha igen, mit kell megküldeni a nyilvántartó bíróságnak? Ha mondjuk az eddigi tisztségviselők kapnak újabb megbízatást a közgyűléstől, akkor elég erről a tényről egy levélben értesíteni a törvényszéket, vagy erre az esetre is van valamilyen kötelezően használandó nyomtatvány?

A közgyűlés jegyzőkönyvét (esetleg meghívóját, a jelenléti ívet) be kell küldeni? Vagy elég az aláírt tisztségelfogadó nyilatkozatokat beküldeni?

Köszönöm!

ObudaFan # 2018.05.03. 13:24

A székhely az ügyvitelt jelenti.
Hogy ettől függetlenül az egyesület táboroztathat-e ott gyerekeket, az függ a használati szerződés tartalmától és pl. az ingatlan adottságaitól is.

Horváth Ida # 2018.05.03. 06:07

Köszönöm a gyors választ. Kér az ügyvéd hozzájárulást.
Mit jelent az, hogy jól megfogalmazott használati megállapodás? Van egy megállapodás, amit az aktuális tulajdonosok aláírtak, benne van, hogy a két házrész hogyan különül el egymástól, ki mit használhat, merre, hány méterre van a kerítés, stb. Nincsenek közös használatú részek, de mivel ez egy kétgenerációs, régi típusú családi ház, pl. a tetőtér egyben van.
Engemen inkább az érdekelne, mint hátrány, hogy az egyesület működése mire terjedhet ki a székhelyen? Az ügyviteli tevékenység rendben van, de pl. táboroztathat ott 15 gyereket? Vagy a székhely az ügyvitelt jelenti, minden más tevékenységhez külön engedély kell? Rontja az értékét a másik házrésznek, ha egy cég működik ugyanazon a címen, adóhatóság elhiszi nekem, hogy a másik kapucsengőt kell megnyomnia, ha őket keresi?

ObudaFan # 2018.05.03. 04:42

Hogy kell-e a tulajdonostárs hozzájárulása, az a használati megosztástól függ. Egyébként egy jól megfogalmazott használati megállapodás esetén nem igazán tudom elképzelni, hogy a tulajdonostársnak bármilyen kellemetlensége legyen.

Horváth Ida # 2018.05.02. 10:36

Kedves Szakértők,
az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni.
Adva van egy osztatlan közös tulajdonú családi házas ingatlan, két család tulajdonában, használati megállapodással.
Az egyik tulajdonos sportegyesületet akar létrehozni és székhelyként a közös tulajdonú ingatlant bejegyezni, és ehhez kéri a másik tulajdonos hozzájárulását.
Milyen hátrányokkal jár ez arra a tulajdonosra nézve, akinek egyébként az egyesülethez semmi köze?
Mondhatja-e a másik tulajdonos, hogy nem járul hozzá, csak levelezési címként használja, ő követelheti-e a hozzájárulást, illetve, ha mégis bejegyzésre kerül arra a címre a székhely, mit lehet tenni ellene?
Köszönöm a válaszokat előre is.

ObudaFan # 2018.04.15. 06:32

Nem kötelező a jogi képviselet.

ujalapitvany # 2018.04.14. 14:21

Kedves Szakértők!

Ha egyesületünkben a már meglévő 2 fő mellé egy harmadik személyt szeretnénk felkérni, aki önálló képviseleti joggal rendelkezne, ennek bejelentéséhez, alapszabály módosításhoz szükséges ügyvédi közreműködés? vagy az egyesület elnöke is benyújthatja az alapszabály módosítást?

linuxos # 2018.04.04. 13:13

Köszönöm!

ObudaFan # 2018.04.04. 04:43

Az előző évről kell beszámolni.