alapítvány

ObudaFan # 2013.11.11. 20:25

5/2006. KJE szám

1. A kezelő szerv egyes tagjainak kijelölése az alapító okirat rendelkezése szerint szüntethető meg. A kezelő szerv (szervezet) alapítványi célokat veszélyeztető tevékenysége esetén az alapító a teljes kezelő szerv (szervezet) kijelölését vonhatja vissza és kezelőként más szervet (szervezetet) jelölhet ki.

Ehhez képest szerintem a Ptk. 74/C. § /6/ alapján egyértelmű, hogy az alapítvány működése során az alapító csak akkor hívhatja vissza a kuratóriumot, ha az alapítvány működését veszélyezteti. Ennek a szabálynak a megkerülését jelentené annak az elismerése, hogy így módosíthatja az alapító az alapító okiratot.

xdri # 2013.11.14. 07:51

Túl elméleti a kérdésed Önmagadhoz. Nyilván először az alapítói okirat készül/ amelyben lehet a kezelő szerv határozott időre, vagy határozatlan időre felkérve az alapító által.Utána jöhet a kezelő szerv vagy tagjainak megbízásának a megszüntetése. Ha az alapítói okirat szerint pl. 5 évre szól a megbízatásuk akkor nyilván 5 év után megszűnik, ha határozatlan időre szól, akkor kell a működés veszélyeztetése a visszahíváshoz. Én nem látok ellentmondást!
www.drhalasz.eoldal.hu

ObudaFan # 2013.11.14. 10:47

Dehogynem, az alapító okirat ilyen módosítása a Ptk. 74/C. § (6) megkerülésére irányul.

Bransford # 2013.11.22. 17:58

Tisztelt Ügyvédek!

Kérem tájékoztassanak, az alapítvány képviselője kötelezően a kuratórium tagja is kell hogy legyen, vagy képviselőnek mást is, kuratóriumon kívül lévőt is választhat az alapító?
Köszönettel várom válaszukat.

xdri # 2013.12.12. 07:09

Az alapítvány képviselője a kuratórium elnöke.
www.drhlasz.eoldal.hu

tejivó # 2013.12.12. 16:38

Alapítvány a már meglévő számlája mellé egy másik banknál nyit még egy számlát. Ki felé van bejelentési kötelezettsége, (NAV, stb)?
köszönöm

Sailfan # 2013.12.23. 10:48

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Van-e vajon jogi akadálya annak, hogy ha egy gazdasági társaság ( például Kft.) tartós adományozási szerződést köt egy közhasznú alapítvánnyal, akkor a szerződésben leírt rendszeres támogatásért cserébe kurátori pozíció biztosítására kötelezze az alapítványt az általa megjelölt személy számára?
A megjelölt személyre milyen megkötések vonatkoznak?
Lehet-e a személy az adott társaság ügyvezetője, vagy annak családtagja?
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.12.23. 21:44

Az alapítvány maga erre nem igazán tud szerződni, mert a kurátorokat nem az alapítvány, hanem az alapító nevezi ki. Az alapító éppen vállalhat ilyesmit, csak kérdés, mivel szankcionálod, ha mégsem teszi. De egyébként ha egy kurátor már ki van nevezve, ő nem nagyon hívható vissza, ha az alapító okirat ezt nem teszi lehetővé, így egy ilyen biztosíték elképzelhető.

Sailfan # 2013.12.27. 17:33

Köszönöm,
így is rendben lehet!

Juliska11 # 2014.01.06. 09:57

Tisztelt Ügyvéd úr!
Alapítványunkat két magánszemély alapította.
Kérdésem, hogy lehet-e a 3 tagú felügyelő bizottság tagja/elnöke egyikőjük?
Köszönettel,
Juli

ObudaFan # 2014.01.07. 10:38

Szerintem nem zárja ki semmi.

feketetooni # 2014.01.12. 19:03

Tisztelt Obudafan!

Az lenne a kérdésem, hogy a nyilvántartásba vételi űrlapra az alapítvány adatai résznél a kezelő szerv rublikához kell-e írni valamit? Mit jelent pontosan a kezelő szerv? A kuratóriumot, vagy a pénzügyi felügyelő bizottságot, esetleg mást?
Ugyanezt az árlapot hány tanúnak kell aláírni? Kell-e egyáltalán tanú?

A másik kérdésem: Én leszek a kuratórium elnöke. Nyithatom-e én a bankszámlát, vagy azt is az alapítónak kell megcsinálni?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.01.13. 07:38

A kuratóriumot.
Két tanúnak.
Az alapítónak.

Szofika1980 # 2014.02.02. 13:58

Kedves Szakértő!

A jövőhéten kívánunk alapítványt bejegyeztetni, egy gyors kérdésem lenne. Ha a későbbiekben az alapító személyében változást kívánunk tenni, lehetséges-e, van-e valami vonzata illetve halál esetére hogy és hol kell rendelkeznie tisztségéről.
Ki veheti át tisztségét? Kuratórium elnöke átveheti?
Köszönettel!

ObudaFan # 2014.02.03. 09:48

Az alapító személyében nem lehet változás. Viszont az alapító okiratban az alapító kijelölhet olyan személyt, aki az alapítói jogokat gyakorolhatja az alapító halála, vagy bármilyen más, az alapító okiratban meghatározott feltétel bekövetkezése esetén.

enn§ # 2014.02.10. 11:38

Tisztelt Ügyvédek!

Van jogi akadálya annak, hogy a kuratóriumnak 2 tagja legyen összesen, a kuratórium elnöke és a felesége?
(Nincs hozzátartozói kapcsolat az alapítóval).

Köszönettel:

Enn

ObudaFan # 2014.02.10. 21:02

Láttam már olyan hiánypótló végzést, amely szerint a kurátorok ne legyenek hozzátartozói viszonyban egymással. És olyat is, hogy ne legyen páros számú a kuratórium, mert akkor mi lesz szavazategyenlőség esetén. Mondjuk ezek kirívó példák, szerintem egyiknek sincs jogszabályi alapja. Ettől függetlenül talán látható, hogy nem lehet biztosra mondani, hogy lehet.

enn§ # 2014.02.11. 10:45

Köszönöm! Az ügyvédem győzköd, hogy nem lehetnek közeli hozzátartozók a kurátorok, ezt még az alapító okiratba is beirta… De én sem találtam még rá jogszabályi alapot, bár ő állítja, hog az egyesülési jogról szóló törvényben ez benne van - én nem találtam meg!
Mindenképpen a férjemmel együtt szeretnénk kurátorok lenni - megoldható, hogy plusz egy kurátor legyen (hogy ne páros legyen), de többet már nem variálnánk.
A Fővárosi Bírósághoz kell beadni a kérelmet.
Most azt a tanácsot kaptuk, hogy legyen inkább a férjem egyszemélyes kuratórium, én pedig egy kuratóriumi titkár - erről mi a véleménye?

ObudaFan # 2014.02.11. 11:23

Ha már van jogi képviselő, akkor hozzá kell fordulni a kérdésekkel az adott konkrét ügyben.
Általánosságban az a véleményem, hogy az új Ptk. szerint majd március 15-től egészen biztosan lehet egyszemélyes vezetése az alapítványnak. A mostani törvényből én ezt nem mondanám egyértelműnek.

enn§ # 2014.02.11. 20:18

Logikus, amit mond az ügyvéddel kapcsolatban, de hát nyilván kikötöttem valami miatt itt… Persze már kérdeztem tőle sok mindent (ezt is), csak nem mindenre ad választ, amire igen, az sem teljesekörű, és hát egyéb aggályaim is vannak vele... - nem ragozom, először és utoljára dolgozok együtt vele.

Mégegyszer köszönöm az idejét és válaszait!

tejivó # 2014.02.13. 09:04

Alapítvány alkalmazottja (nem kurátor, szerződés alapján dolgozó vállalkozó)lehet-e az alapító közvetlen hozzátartozója?

köszönöm.

ObudaFan # 2014.02.13. 11:26

tejivó

A jogszabály nem zárja ki. De óvatosan azért.

tejivó # 2014.02.14. 07:00

köszönöm a választ, ObudaFan.

Violino68 # 2014.02.20. 10:07

Üdvözlöm, az alábbi ügyben kérném a segítséget.

Egy alapítvány (fenntartó) működtet egy iskolát , előre láthatóan az alapítvány megszűnik. Egy KFT jön létre és ő tovább működtetheti az iskolát, a KFT nem átveszi az alapítványt, hanem teljesen új lesz. Mi a teendő ilyenkor, a KFT-nek teljesen újra kell indítania az eljárást a kormányhivatalnál, hogy ő lehessen a fenntartó?
Köszönöm szépen :)

Gysz8 # 2014.03.18. 16:07

Tisztelt Fórumozók, Ügyvédek!

A következő kérdésben kérem a segítségüket:

A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvény (2011. évi CLXXXI. tv.) 38. (2) bekezdése a létesítő okirat módosítására nézve a következő mondatot tartalmazza: "Az egységes szerkezetbe foglalt létesítő okiraton a kérelmező - ha a kérelmező jogi képviselővel jár el, a jogi képviselő - igazolja, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítőokirat-módosítások alapján hatályos tartalmának."

A mondat jelentése nem teljesen egyértelmű, számomra úgy tűnik, hogy vagy feleslegesen összevon két kifejezést, vagy egy felesleges szó van a mondatban, jelen formájában mindenesetre meglehetősen magyartalan. Kétféleképpen tudom elképzelni, hogy mit is vár el itt a jogalkotó:

1. azt igazolja a kérelmező, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítő okirat módosítások alapján hatályos tartalmának

vagy

1. azt igazolja a kérelmező, hogy hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítőokirat-módosítások hatályos tartalmának.

Nem szőrszálhasogatás a célom, azért volna fontos ismernem a pontos jelentést, mert a bíróság annak ellenére hívott fel hiánypótlásra e követelményre nézve, hogy a kérelem tartalmazta a törvényszövegnek pontosan megfelelő záradékot ("igazolom, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítőokirat-módosítások alapján hatályos tartalmának"). Ebből arra következtetek, hogy nem jól értelmezem e szabály követelményét.

Segítségüket köszönöm!