alapítvány

tejivó # 2014.11.23. 17:48

A új Ptk. szerint az alapítvány kuratóriumát 3 személy alkotja. A törvény diszpozivitása okán alapíthatunk-e alapítványt 2 fős kuratóriummal (elnök+tag)? Persze az alapítóba beírjuk, hogy a kuratóriumi ülés akkor határozatképes, ha azon mindkét tag jelen van.

köszönöm

ObudaFan # 2014.11.23. 20:05

Ezek azok a kérdések, amik még nem igazán dőltek el. Szerintem diszpozitív a szabály, el lehet tőle térni, de az ügyeket intéző bírósági titkárok véleménye sem egységes.

Sherlock # 2014.11.23. 20:45

Szerintem is el lehet, de ettől még annak is több értelme van, ha csak kurátor van. Két fős kuratórium esetén mi van szavazategyenlőség (véleménykülönbség) esetén? Ha azt mondjátok, hogy az elnök szavazata dönt, akkor ugyanott vagytok mintha egyszemélyi kurátor lenne, csak még szívatjátok a határozatképességgel is.

ObudaFan # 2014.11.23. 20:54

Azt, hogy az elnök szavazata dönt, azért a legtöbb bíró és titkár nem fogadja el. Ha kétfős kuratórium van, akkor kizárólag egyhangú szavazattal lehet döntést hozni.

TCsabi # 2014.11.23. 22:17

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy alapítvány telephely bejelentéshez szükséges-e a bíróságnál változásbejelentés és ha igen, a NAV-nál mikor tudom megtenni a változásbejelentést, csak ha már jogerős végzésem van a bíróságon - ami ugye hónapokig eltarthat? Addig számolhatok el rezsiköltséget a telephelyre amíg folyamatban van a bíróságnél/NAV-nál a változásbejelentés, vagy csak jogerős bírósági határozat /NAV visszaigazolás után?
előre is köszönöm,
Csaba

ObudaFan # 2014.11.24. 15:15

A Civil eljárási tv. nem tartalmazza a nyilvántartott adatok között a telephelyet. Viszont szerintem az alapító okiratba nem árt beleírtni, hogy mi a telephely, és annak a módosítását meg be kell nyújtani.

tejivó # 2014.11.24. 15:55

ObudaFan, Sherlock, köszönöm a választ.
Bizonyos okok miatt 2 fős kuratórium mellett döntöttünk.
Az alapítóba bekerülne, hogy: "
a kuratórium minden határozatát nyílt szavazással, egyhangúan hozza meg.A kuratórium tagjait egy szavazat illet meg. A szavazástól történő tartózkodás "nem" szavazatnak számít.Szavazategyenlőség esetén a javaslat elvetettnek minősül"

szerintetek ez elfogadható szabály, mely megerősíti a 2 fős kuratórium létjogosultságát?

köszönöm

tejivó # 2014.11.24. 16:00

Újonnan alakuló alapítvány, később közhasznú státuszt szeretne kapni.

1. alapító okiratába már most érdemes beemelni a közhasznú alapítványokra kötelezően előírt passzusokat, vagy ezt majd a közhasznúsági kérelem előtt kell megtenni?
  2. Ha bejegyezték az alapítványt, legkorábban mikor kérvényezheti a közhasznú státuszt?

köszönöm

ObudaFan # 2014.11.24. 16:02

szerintetek ez elfogadható szabály, mely megerősíti a 2 fős kuratórium létjogosultságát?

Szerintem igen, bár az én véleményemmel nem sokat fogsz érni, ha pont olyan titkárhoz kerül az ügy, aki szerint nem.

1. Nem feltétlenül érdemes, van olyan titkár, aki ki is húzatja.
  2. Két lezárt üzleti év után.
TCsabi # 2014.11.24. 22:24

Obudafan köszönöm!

ObudaFan # 2014.11.25. 06:00

1.alapító okiratába már most érdemes beemelni a közhasznú alapítványokra kötelezően előírt passzusokat, vagy ezt majd a közhasznúsági kérelem előtt kell megtenni?

Illetve ha az 1%-okat szeretnétek gyűjteni, akkor viszont a politikai tevékenység hiányát és a közfeladatok törvényi megjelölését azt bele kell tenni.

tejivó # 2014.11.25. 14:15

Köszönöm a választ Obudafan.

csicsu # 2014.11.26. 14:47

Tisztelt ObudaFan!

Közalapítvány alapító okiratának módosítására készülök, és 2 fontos kérdésem merült fel:

1. Ptk. 3:397. § (2): "a kuratórium három természetes személy tagból áll".
Ez a rendelkezés ugye diszpozitív, tehát eltérhetek tőle? Esetleg van erre már bírósági gyakorlat?

2. Az FB tagokat a Pt. 3:26. § (5) bekezdése alapján alkalmazni rendelt 3:25. § (2) bekezdése szerint bármikor, indoklás nélkül visszahívhatja az alapító? Véleményem szerint rájuk nem a kuratóriumi tagokra von. szabályokat kell e tekintetben alkalmazni.

A választ előre is köszönöm!
Csicsu

Lerzsi # 2014.11.26. 19:21

Érdeklődni szeretnék, hogy az - új jogi szabályozások alapján - önkormányzati alapítású közalapítvány esetén az önkormányzati képviselői tisztség, ill. bizottsági tagság összeférhetetlen-e a közalapítványi kuratóriumi tagsággal, FEB tagsággal vagy csak ezek elnöki tisztségei?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.11.27. 14:02

csicsu

1. Az én véleményem szerint igen, de kaptam már ezzel ellentétes hiánypótló végzést.
  2. Szerintem igen.
tejivó # 2014.11.28. 15:44

Eddig az alapító jelölte ki a kuratóriumi elnököt. Az új Ptk szerint az elnököt az alapító által kijelölt kuratórium tagjai választanak maguk közül.
Mit írjunk az alapítóba?

köszönöm

Sherlock # 2014.11.28. 19:46

Az alapító is választhat elnököt.

ObudaFan # 2014.11.28. 21:42

Kifejezetten az van a törvényben, hogy bármit lehet:

3:399. § [A kuratórium működése]

(1) Ha az alapító nem tartja fenn magának a kuratórium elnöke kijelölésének jogát és nem ruházta át ezt a jogot más, alapítványi tisztséget betöltő személyre vagy más alapítványi szervre, a kuratórium tagjai maguk közül választanak elnököt.

tejivó # 2014.12.02. 06:10

Köszönöm a választ ObudaFan.

1. A törvény szerint az Alapító Okiratba bele kell írni az un. első vezető tisztségviselő nevét, adatait. Ez nálunk az elnök. Ennek egy külön pontnak kell lennie: "Az alapítvány első vezető tisztségviselője: xy, adatok..."?
  2. Ha az alapítóban az alapító nem nevez meg halála esetére alapítói jogok gyakorlására más személyt, akkor automatikusan a kuratórium lesz a joggyakorló?
  3. Az alapítóban kötelező jelleggel ki kel térni arra, hogy ki legyen az alapítói jogok gyakorlója az alapító halála esetén?

köszönöm

ObudaFan # 2014.12.02. 12:12
  1. Hogy külön pontban-e, az mindegy, csak legyen benne.
  2. Igen, kivéve a kuratóriummal kapcsolatos nyilatkozatokat.
  3. Szerintem nem.
csicsu # 2014.12.02. 14:56

Köszönöm ObudaFan!

tejivó # 2014.12.03. 13:19

Obudafan, köszönöm a választ.

Alapítványunk késve adta be a közhasznúsági nyilvántartásba vételi kérelmet (május 31. helyett júniusban).
Végzést kaptunk, hogy ezért visszavonták a közhasznúsági státuszt, június elsjével visszamenőleg.

A gond az, hogy június 1-től december 1-ig több céges támogatónak állítottunk ki adóigazolást, mely feljogosítja őket az adókedvezményre.

Mit tehetünk? Jelezzük a cégeknek a dolgot, és aki kéri, annak utaljuk vissza a támogatást? Vagy várjunk, és egy ellenőrzéskor hivatkozzunk arra, hogy a megvonó végzést decemberben kaptuk, tehát fél évig jóhiszeműen fogadtuk be a támogatásokat és állítottunk ki adóigazolást?

köszönöm

ius latratus # 2014.12.03. 14:02

Az ügyvéd úr válaszára magamnak is kíváncsi leszek.
Én úgy sejtem, hogy nem maga a bejegyzés, hanem tevékenység közhasznúsága alapján jár az adókedvezmény.
Lehet persze, hogy orbitális hülyeség, amit beszélek.

ius latratus # 2014.12.03. 14:03

Helyesen: magam is kíváncsi leszek.

ObudaFan # 2014.12.03. 18:03

tejivó

Jelezni mindenképpen kell és szerintem aki kéri, annak vissza is kell utalni.

Én úgy sejtem, hogy nem maga a bejegyzés, hanem tevékenység közhasznúsága alapján jár az adókedvezmény.

Ez tévedés.