KÖSZÖNÖM a választ.
alapítvány
Még egy röpke kérdés eszembe jutott:
Amennyiben egy alapítvány nem működik a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, milyen hatósághoz fordulhat az alapítvány tagja.Fordulhat-e az alapítvány valamelyik tagja az ügyészséghez,mint törvényességi felügyeletet ellátó szervhez törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése miatt kérelemmel.
- Igen.
- Igen.
- Nem.
- Az új kuratórium bírósági nyilvántartásba vételével.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésekben kérem a szíves segítségüket:
- egy alapítvány teljes kuratóriuma lemondhat-e
- ha igen, mi módon, kell-e írásos lemondó nyilatkozat az alapító felé
- az alapítónak mi módon kell elfogadni a lemondást, kell-e írásos elfogadó nyilatkozat, vagy kuratóriumi ülésen kell dönteni,
- mikortól válik hatályossá a lemondás.
Köszönöm a segítséget előre is.
Elég, ha az alapító aláírja. A perben a kuratórium elnöke fogja az alapítványt képviselni.
Köszönöm a választ.
Ezek szerint a kuratórium tagjait és meg fogja kérdezni a bíróság az alapítvány megszűntetéséről?
Többségük külföldön lakik.
Jól értem, hogy csak az alapítónak kell aláírnia az ügyészségi beadványt?
A kuratórium hozzájárulása nem kell, majd ha a kuratórium véleménye az alapítóétól eltér, az ügyészség eldönti, hogy indít-e pert, illetve a bíróság, hogy helyt ad-e az ügyészi keresetnek.
Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy alapítvány megszűntetését kérő ügyészségi beadványt csak az alapítvány alapítójának kell aláírnia vagy a kuratórium tagjainak is?
Kell-e a kuratóriumi tagok hozzájárulása az alapítvány megszűntetéséhez?
A megszűntetés oka, hogy az alapítvány céljának elérése lehetetlenné vált. Az alapítvány soha nem működött, mert nem találtunk támogatót....
A kuratóriumot akkor lehet visszahívni, ha veszélyeztetik az alapítvány céljainak elérését. (Pl. éppen azért, mert elérhetetlenek, és így nem is működik az alapítvány.) A bíróságon ezt kell igazolni.
Az lenne a kérdésem, hogy (1) technikailag hogyan oldható meg a kuratórium visszahívása, és az érintettek erről történő tájékoztatása, ha az egyik tag ismeretlen helyen tartózkodik, és semmilyen elképzelésünk nincs arról, hogyan lehetne megtalálni?
(2) A bírósághoz konkrétan mi mindent kell eljutattni egy ilyen kuratórium lecserélés esetén?
Nagyon köszönöm a segítséget!
ObudaFan,
köszönöm a válaszokat.
Elvileg igen.
Köszönöm Obudafan.
Még kérdés: Ha bemegyek a kerületi kapitányságra, ott valóban tájékoztatnak arról, hogy érkezett-e feljelentés ellenem, és tudok beszélni azzal, aki foglalkozik az üggyel?
Házkutatás ebből nem lesz. Érdeklődni érdeklődhetsz.
Obudafan, köszönöm eddigi válaszaidat.
Mivel hétvégén nem adtam le az anyagot, ígéret szerint ma már rendőrségi feljelentés lett a dologból. Eddig ok, erre számítottam.
De az ember vízionál, miket is mondhattak, mivel is vádolhattak meg. Írtam már, zsigeri rosszindulat vezérli őket.
Tehát ha a rendőrség nem utasítja el a feljelentést, akkor beidéznek, gyanúsítottként.
1.Mivel szerintük visszatartom a dokumentációt és a tárgyi eszközöket, vádolhatnak akár eltulajdonítással?
2.esetleg sikkasztással?
3.Akkor a házkutatás is elképzelhető?
vízionálok, mert szeretnék ettől az ügytől szabadulni, de látom, ez nehéz lesz, pedig bőven lenne más dolgom is.
4. Azt megtehetem, hogy a területileg illetékes rendőrkapitányságon megérdeklődöm, hogy feljelentettek-e, és ha igen, az előadónak/nyomozónak előadom, miért nem adtam át az anyagot?
köszönöm
Én nem adnám, de te tudod.
Obudafan,
nem lenne egyszerűbb, ha átadnám mégis az alapítónak az anyagokat? Nem jogszerű ugyan, de talán egyszerűbb.
köszönöm
Lesz.
És a rendőrség utánanéz annak, hogy ez nem történt meg? Megnézik a dolog jogi oldalát, hogy nekem ezt nem kell nekik leadnom?
Vagy hogyan dönt, hogy nyomozást indít-e?
Nekem lesz lehetőségem ezt előadni?
Gondolom, magánokirattal visszaélés.
De mi lehet részükről a feljelentés tárgya?
Hogy dugdosom az anyagokat?
Hogy elloptam az eszközöket?
Vagy magával a ténnyel kapcsolatban is lehet feljelentést tenni, hogy nem adom át az anyagot?
A rendőrség pedig ezért gyanusítottként kezelhet?
Szerintem ennél többet nem tudsz tenni.
Obudafan,
a levelet megírtam nekik, telefonon is beszéltem velük. Hajthatatlanok, hétfőn a rendőrségen kezdenek.
Mit tehetek?
„Ha jól értem az alapító okiratban kiköthető, hogy egyes kuratóriumi tag visszahívható az alapító által Ptk. 74/C§ (6)esetén?”
Kiköthető.
„Kijelölt személy adatai O.K. feltétele (jelen esetben halál) de a feltétel bekövetkezésének időpontja rovattal mit kezdek?)”
Ha nem időpont, hanem feltétel van, akkor semmit.
Köszönöm gyors válaszát!
Ha jól értem az alapító okiratban kiköthető, hogy egyes kuratóriumi tag visszahívható az alapító által Ptk. 74/C§ (6)esetén?
Bocs még egy kérdés:
Ha az alapító rendelkezik, hogy halála esetére rendel joggyakorló személyt, ezt a bejegyzési kérelemben nyilván fel kell tüntetni. Kijelölt személy adatai O.K. feltétele (jelen esetben halál) de a feltétel bekövetkezésének időpontja rovattal mit kezdek?)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02