Egy, a tag és az ügyvezető, vagy a cég és az ügyvezető közötti későbbi vitában lehet jelentősége annak, hogy lehet-e ezt bizonyítani.
alapítói határozat
Mi a konkrét problémád? Mit akarsz a cégbíróságnak bejelenteni?
Mi a konkrét problémád?
Értem. Ez az ügyvezető hogyan tudná végrehajtani a tag határozatát, ha nem közlik vele?
Nem a tag az ügyvezető?
Köszönöm a választ, Kedves ObudaFan!
„(külön) alapítói határozat, vagy elegendő az alapító okirat (egyszerűsített elj., szerződésminta)?”
Elegendő.
„az alapító és egyetlen tag ügyvezető részére elfogadó nyilatkozat?”
Az ügyvezetői tisztség vonatkozásában szükséges.
Szép napot!
Egyszemélyes kft. alapításához, bejegyzéséhez szükséges-e:
- (külön) alapítói határozat, vagy elegendő az alapító okirat (egyszerűsített elj., szerződésminta)?
- az alapító és egyetlen tag ügyvezető részére elfogadó nyilatkozat?
Kedves Kovács Béla Sándor és Óbuda Fun!
Köszönöm a válaszokat.
Egyúttal tiltakozom az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbítása ellen!
Üdvözlettel: goodman
Ha pedig azonos is az ügyvezető, attól még a határozatok tárát vezetni kell.
Ez a Gt. rendelkezése, az alapító okirat azzal ellentétes nem lehet - ha nem is foglalod bele az alapító okiratba, attól még alkalmazandó. Értelemszerűen alkalmazandó; így ha az egyetlen tag egyúttal ügyvezető is, akkor nyilván nem kell külön értesíteni.
(Nem vagyok benne biztos, hogy az egyszemélyes kft.-k többsége olyan, ahol a tag ügyvezető is; szerintem jellemzőbbek az önkormányzati, állami cégek és az egyes tevékenységek kiszervezése folytán létrejött társaságok. Ezek tagjai pedig jogi személyek, ezért az ügyvezető szükségképpen más.)
Kedves Listatagok
Az egyszemélyes Kft szerződésmintájának 10.1. pontja a következőképpen rendelkezik:
10.1. A taggyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben az alapító határozattal dönt, és erről az ügyvezetőt írásban értesíti.
Az egyszemélyes Kft-k többségénél az alapító-tulajdonos egyúttal a társaság ügyvezetői tisztét is ellátja. Erre tekintettel ez a rendelkezés teljesen értelmetlen. Nyilván önmaga részére senki nem fog írásbeli határozatokat kézbesíteni. De ha a kettő el is különül egymástól, az illetők rendszerint családtagok, jó barátok, mutassák be nekem azt az embert, aki ezt a rendelkezést komolyan veszi.
A szerződésmintában ezt a pontot (is) benne kell hagyni, kérdésem az, hogy ha valamilyen ok miatt a szerződésmintától el kell térni,szabad-e, indokolt-e ezt a rendelkezést kivenni, és milyen mondattal érdemes helyettesíteni.
Köszönettel: goodman
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02