szellemi szabadfoglalkozású tevékenység

csalamádé # 2008.11.21. 09:40

Tisztelt Szakértők!

Ma az APEH 2 db munkatársa által kiváltottam a szellemi szabadfoglalkoz­tatáshoz szükséges papírokat, vettem számlatömböt is. Teljes mértékben tisztáztam helyzetemet, vagyis azt, hogy NINCS főállásom, hanem óradó tanár vagyok egy főiskolán, illetve külsős munkatársként cikkeket írok. Mindemellett áprilisban elvonulok gyed-re. Mivel állandó munkahelyem nem valószínű, hogy addig lesz, ezért választottam ezt a módot. Azonban az APeh munkatársai szerint én egyszerűen kiállítom a számlát a főiskolának a megadodtt órabért alapul véve, s alanyi jogon járó adómentességgel élve ezt adómentesen megtehetem. Tehát a 10 ezer forint az 10 ezer is marad. De a humánpolitikai osztály nem ad igazat (én magam sem tudom, mi az igazdság) és azt mondja, hogy csak egyéni vállakozó adhat számlát, különben ők 40 százalékot levonnak. Tehát a szabadfoglalkoz­tatási számlám nem jó nekik, hiába lett a tevékenységnek felsőoktatásban résztvevő óraadó tanár megadva (Apeh-os javaslatra).
A kérdésem az, hogy most akkor kinek van igaza? EL kellene-e fogadniuk a számlámat és akkor én fizetem a TB-t (négyezer x-et mondott az apeh), tehát marad a bruttó összeg mínusz havi egyszeri 4XXX, vagy nem fogadhatják el és akkor az apeh vezetett félre és a főiskola levonja a pénz majd felét. Remélem világosan fogalmaztam, ha nem, korrigálok.

Köszönöm a segítséget!

csalamádé # 2008.11.20. 14:53

Tisztelt Szakértők!

Ma az APEH 2 db munkatársa által kiváltottam a szellemi szabadfoglalkoztatáshoz szükséges papírokat, vettem számlatömböt is. Teljes mértékben tisztáztam helyzetemet, vagyis azt, hogy NINCS főállásom, hanem óradó tanár vagyok egy főiskolán, illetve külsős munkatársként cikkeket írok. Mindemellett áprilisban elvonulok gyed-re. Mivel állandó munkahelyem nem valószínű, hogy addig lesz, ezért választottam ezt a módot. Azonban az APeh munkatársai szerint én egyszerűen kiállítom a számlát a főiskolának a megadodtt órabért alapul véve, s alanyi jogon járó adómentességgel élve ezt adómentesen megtehetem. Tehát a 10 ezer forint az 10 ezer is marad. De a humánpolitikai osztály nem ad igazat (én magam sem tudom, mi az igazdság) és azt mondja, hogy csak egyéni vállakozó adhat számlát, különben ők 40 százalékot levonnak. Tehát a szabadfoglalkoztatási számlám nem jó nekik, hiába lett a tevékenységnek felsőoktatásban résztvevő óraadó tanár megadva (Apeh-os javaslatra).
A kérdésem az, hogy most akkor kinek van igaza? EL kellene-e fogadniuk a számlámat és akkor én fizetem a TB-t (négyezer x-et mondott az apeh), tehát marad a bruttó összeg mínusz havi egyszeri 4XXX, vagy nem fogadhatják el és akkor az apeh vezetett félre és a főiskola levonja a pénz majd felét. Remélem világosan fogalmaztam, ha nem, korrigálok.

Köszönöm a segítséget!

paliee # 2006.09.08. 11:39

Köszönöm a segítséget!

Vadalma # 2006.09.08. 08:01

azt, hogy hangmérnököknek kell-e valami papír, sajnos nem tudom, de a leendő kollégák biztosan tudnak felvilágosítással szolgálni.

a TEÁOR mindenképpen hasznos. itt van egy online kereső hozzá:

http://www.jogtar.hu/teaor.php

telepengedély:

80/1999. (VI. 11.) Korm. rendelet alapján kell kérni a telep fekvése szerint illetékes jegyzőtől a tevékenység megkezdését megelőzően. enélkül nem lehet a tevékenységet jogszerűen folytatni.

tkp. megvizsgálja, hogy a jogszabályi előírásoknak eleget tesz-e a delikvens, továbbá a települést hivatott védeni, megvizsgálja a műszaki, egészségvédelmi és környezetvédelmi feltételek meglétét, birtokvédelmi szempontokat elemez, helyszínre kimegy, ilyesmi.

a szellemi szabadfoglalkozású tevékenység adózására pl. itt van két internetes összefoglaló (de azért mielőtt belevágsz, keress egy okos könyvelőt)

http://www.apeh.hu/inf2006/j01.htm
http://www.cegexpo.hu/index.php?…

paliee # 2006.09.08. 07:38

Köszi a válaszokat!
Azt honnan tudom meg, hogy melyik tevékenységhez kell képesítés?

Mi az a telepengedély?

A szellemi szabadfoglalkozású tevékenységgel kapcsolatos információknak hol tudok utánanézni? (bejelentése, járulékfizetés, stb.)
Ezt azért kérdezem, mert a stúdió vezetője, ha jól tudom ilyen címszó alatt végzi ezt a munkát, mint szellemi szabadfoglalkozású magánszemély. Igaz, hogy valamikor a 80-as években kezdte, és addig megváltozhatott ez a kategória 20-szor.

Köszönöm a segítséget!

Vadalma # 2006.09.08. 07:04

asszem hangmester és hangtechnikus OKJs képzés van. mintha lett volna ilyen szak a filmművészetin is talán, valami boldogult sajtóértesülésem rémlik.

a fatömegcikk-gyártás TEÁORja így szól:

20.51 Fatömegcikk gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik:

• a különféle fatömegcikk gyártása:

= szerszám, seprő, kefe nyele és teste,
= kaptafa, sámfa csizmához, cipőhöz, fatalp és -sarok,
= háztartási és konyhai faeszköz, kabátfogas és kalaptartó, fa ruhaakasztó,
= fából készült kis szobrok és dísztárgyak, fa mozaik, intarzia (képző- és iparművészeti is),
= faládikó és -doboz ékszer, evőeszköz és hasonlók tárolására,
= facséve, -kúp, -orsó, varrócérna-motolla és hasonló esztergályozott fatermék,
= fakeret festményhez, fényképhez, tükörhöz vagy hasonló tárgyakhoz,
= egyéb fatermék gyártása, (temetkezési fatermék, fakoporsó, tanszer, irodaszer stb.).

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

• a bőrönd gyártása fából lásd 19.20
  • a fa lábbeli gyártása, lásd 19.30
  • a falámpa és világítási szerelvények gyártása, lásd 31.50
  • a fa óratokok gyártása, lásd 33.50
  • a bútorgyártás, lásd 36.1
  • a fából készült játékok gyártása, lásd 36.50
  • a fából készült bizsu gyártása, lásd 36.61
  • a fanyélre erősített kefe és seprő gyártása, lásd 36.62
  • a fából készült sétapálcák és esernyőnyelek gyártása, lásd 36.63
  • a gyufagyártás, lásd 36.63

ez vfiszont úgy látom, telepengedélyköteles tevékenység.

_Lala_ # 2006.09.07. 17:51

pl. a hangmérnökséghez (hangfelvétel készítése) kell-e képesítés, de gyanítom, hogy igen.

Hát, szerintem ehhez biztosan nem kell. Ugyanis ilyet nemigen képeznek nálunk iskolában sehol...

ObudaFan # 2006.09.07. 17:07

Ha a zenei stúdióban állandó jelleggel leszel foglalkoztatva így, akkor az bizony jó eséllyel csak munkaviszonyban lesz teljesen jó.
TEÁOR-számok nem foglalkozásokat, hanem tevékenységeket jelölnek, azokhoz engedély kellhet, legfeljebb valamelyik engedélyhez kell az, hogy az adott cégnek legyen valamilyen képesítéssel rendelkező tagja.

paliee # 2006.09.07. 15:16

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy

1. ha egy zenei stúdióban hangmérnöki munkát szeretnék végezni, az belefér-e a szellemi szabadfoglalkozású tevékenység munkakörébe, és ha igen, mi a módja a tevékenység bejelentésének? (Pl. mi a szabálya a járulékfizetésnek) Értem ezt úgy, hogy nincs más bejelentett munkahelyem.
  2. Másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha emellett a tevékenység mellett más alkalmi jellegű munkát is végeznék, akkor ugye jól gondolom, hogy azt valamilyen más munkaviszonyban tudom megtenni? Pl. egyéni vállalkozó. (vagyis akkor a hangmérnökséget sem tudnám szellemi szabadfoglalkozásúként végezni, ha mellette más bevételem is van)
  3. Ezzel kapcsolatos, hogy létezik-e olyan TEÁOR-lista, amely a tevékenységekkel együtt azt is jelzi, hogy melyekhez van szükség képesítésre? Nem tudom ugyanis, hogy pl. a hangmérnökséghez (hangfelvétel készítése) kell-e képesítés, de gyanítom, hogy igen. Emellett ilyenekhez pl. hogy fatömegcikk gyártása

(fakeret festményhez, fényképhez, tükörhöz vagy hasonló tárgyakhoz) kell-e. Azaz, ha ilyet csinálnék, a számlát már arról adnám, ha a kész árut eladom egy boltnak, tehát akkor inkább valamilyen nagykereskedelmi tevékenység alá tartozna?

Remélem, nem túl zavaros.

Köszönöm a segítséget!