Tisztelt Szakértők!
Ma az APEH 2 db munkatársa által kiváltottam a szellemi szabadfoglalkoztatáshoz szükséges papírokat, vettem számlatömböt is. Teljes mértékben tisztáztam helyzetemet, vagyis azt, hogy NINCS főállásom, hanem óradó tanár vagyok egy főiskolán, illetve külsős munkatársként cikkeket írok. Mindemellett áprilisban elvonulok gyed-re. Mivel állandó munkahelyem nem valószínű, hogy addig lesz, ezért választottam ezt a módot. Azonban az APeh munkatársai szerint én egyszerűen kiállítom a számlát a főiskolának a megadodtt órabért alapul véve, s alanyi jogon járó adómentességgel élve ezt adómentesen megtehetem. Tehát a 10 ezer forint az 10 ezer is marad. De a humánpolitikai osztály nem ad igazat (én magam sem tudom, mi az igazdság) és azt mondja, hogy csak egyéni vállakozó adhat számlát, különben ők 40 százalékot levonnak. Tehát a szabadfoglalkoztatási számlám nem jó nekik, hiába lett a tevékenységnek felsőoktatásban résztvevő óraadó tanár megadva (Apeh-os javaslatra).
A kérdésem az, hogy most akkor kinek van igaza? EL kellene-e fogadniuk a számlámat és akkor én fizetem a TB-t (négyezer x-et mondott az apeh), tehát marad a bruttó összeg mínusz havi egyszeri 4XXX, vagy nem fogadhatják el és akkor az apeh vezetett félre és a főiskola levonja a pénz majd felét. Remélem világosan fogalmaztam, ha nem, korrigálok.
Köszönöm a segítséget!