mendez: ha nem volt közötettek házassági vagyonjogi szerződés és nem tudtuk megállapodni, akkor jár neki a pénz nem pusztán azért, mert kültag, hanem házastársi közös vagyon megosztása címén is. Hogy miért? Mert a feleséged volt. Vígasztaljon a tudat, hogy az adósságot is ugyanígy kell(ene) felezni.
Bt kültag kiválás
Az előző kültag elszámolt a bt vel mivel az ő hibájából tartást halmozott fel a bt.
Nem ő kapott, ő adott.
Az új kültag, pedig mivel családtag-feleségem volt így jelképes összegért szállt be.
Azért hogy legyen kültag.
Ki gondolta volna ezelőtt 5 évvel, hogy elválunk.
Tényleg nem lehet tenni semmit sem? Az 5000 Ft ért adnom kell neki 1,5 milliót?
Ha az előző kültagtól ő ezt megkapta 5000 Ft-ért, akkor az előző kültag így járt. Ettől még a mostani értéken kell elszámolni a mostani kültaggal. Nyilván a felmondás aláírva érvényes.
Mivel több mint20 napja adta be a felmondását a kültag, egy olvashatatlan papíron, amit nem eredetiben írt alá, és felhívás ellenére nem pótolta a felmondást így ez semmis nem?
Ez az egész visszaélésszerű nekem. A valódi célja nyilvánvalóan a társaság megbuktatása.
A fő cél, pedig hogy kizárjon a gyerekem életéből és tönkretegyen.
Hát semmit sem lehet tenni ez ellen?
Az nem számít ilyenkor, hogy a kiváló kültaggal házastársi kapcsolatom volt, és a belépésekor 5000 Ft ért kapott kb. 1,5 m Ft ot? Tehát sem előtte, sem utána semmit sem tett a cégért, anyagilag sem. Mindössze kellet egy kültag, és a feleség volt a legkézenfekvőbb. Akkor fel sem merült a válás, meg hogy 5000 Ft ért kapott ennyi pénzt. Hiszen házasok voltunk. És jól éltünk.
Vagy a jóindulatom áldozata leszek?
Ha a kültag kérdése megoldott, akkor mi a probléma? Gondolom, az új kültagnak nem 5000 forintért szándékoznak odaadni a (mondjuk) 1 millió forint értékű betétet. Az új kültag pont annyit fizessen, amennyi a réginek jár. Akár közvetlenül neki.
Ha a társaság nem képes kifizetni a megváló tag járandóságát, akkor az eredményesen perelhet, vagy akár felszámolást is kérhet.
Köszönöm.
Még kérdezném, hogy ha nem tud fizetni a társaság, akkor hogyan tovább? Ha
Mindent pénzé teszek, akkor tudom kifizetni, viszont akkor a már folyamatban lévő megrendeléseinket, és a felépített ügyfélkörömet, a megélhetésemről nem beszélve elveszítem. A megrendelésekért nyilván felelősség terheli a társaságot, amiért mint beltag vagyok felelős.
A könyvelőm mondta, hogy nem sodorhatja csődbe, tehát nem lehetetlenítheti el, a kültag kiválása a társaságot.
szerintem egyébként nem sok társaság van aki ilyen kicsi, és mondjuk ki bír fizetni a válság idején kb.1,5 m Ft ot.
A kültag kérdése egyébként megoldott, ez nem okoz problémát.
De igen. A társaságtól megváló kültaggal el kell számolni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a betétje valós értékét ki kell neki fizetni. Nem a névértékét - a forgalmi értékét. Ez eben az esetben valószínűleg a saját tőke feléhez közeli összeg.
Hogy a tagsági jogviszony felmondása érvényes-e vagy nem, azt nemigen lehet megmondani a konkrét okirat megvizsgálása nélkül. De ha érvénytelen lenne is, azzal a beltag csak időt nyer, hiszen a kültag minden további nélkül felmondhat újra, immár érvényesen.
Talán keresni kellene valakit, aki hajlandó a távozó kültag helyére lépni, vagy úgy, hogy fizet neki a betétért, vagy úgy, hogy a társaságba száll be, és a társaság fizet a távozó kültagnak.
Esetleg meg kellene egyezni a kültaggal részletfizetésben.
Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.
Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?
Mennyivel kell kifizetnem?
„ Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.”
Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?
Tisztelt mendez!
Egy Bt. kültagja csak vagyoni hozzájárulást szolgáltat és ennek fejében osztalékra jogosult. Ha nem kapja meg az osztalékot, akkor nyugodtan felmondhatja a tagsági szerződését. Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.
De szerintem ön sincs tisztában azzal, hogy miért érdemes betéti társaságot alapítani.
Tisztelt szakértők!
Azt szeretném kérdezni, hogy bt kültag kiválása ellehetetlenítheti-e a céget?
Neveztessen adott egy bt. 15 éve működik. 5 éve kivált a kültag, és belépet a beltag felesége, mint kültag. Beltag és kültag külön külön 5000 Ft törzstőkével bír.
A belépés óta semmilyen anyagi, ill. egyéb növekedés nem történt. Vegetál a bt, egy embert eltart, ha nehezen is de még működik. A bt össz vagyona kb, 2,5 millió forint. Ebből, pl. lízingelt gépjármű 1,2 m Ft.
Ez szinte az utolsó fillérig termelőeszközben van. Tehát nem készpénz.
A kültag soha nem végzett semmilyen munkát a bt-ben, onnan soha semmilyen járandóságot fel nem vett. A kapcsolat megromlott, válás közbeni állapot van.
A kültag felmondta a tagviszonyát, és kéri a fele részt. Mindennek a felét.
Ezt csak úgy lehet teljesíteni, hogyha eladásra kerül minden a bt-ből. Viszont van kb. 1 évre előre érvényes beszállítói szerződése a bt-nek, és további kb. 2-3 db hasonló éves szerződés várható napokon belül. Folyamatos megrendelés állománnyal bír a cég. Ha felszámolásra kerül a bt, akkor nyilván nem tud teljesíteni, a már elvállat munkákat sem tudja befejezni, a megkötött szerződésekről nem beszélve. Tehát a kültag kiválása lehetetlen helyzetbe hozza a társaságot.
Kérdéseim: kell e egyáltalán a törzstőkén kívül fizetni egy fillér pluszt is?: hiszen egy kész bt be lépett be a kültag, munkát nem végzett, és nem nőtt a bt vagyona sem közben. Azért lépett be családon belül, mert kellett egy kültag.
Kiválhat e úgy, hogy ettől ellehetetlenül a társaság?
Ezek után mi ad alapot az elszámolásra?
Felmondhatja e a tag viszonyát egy olvashatatlan papíron ami ezerszer volt fénymásolva, és nem szerepel rajta eredeti aláírás?
Igen. És?
Így áll a hagyatékátadó végzésben:
A xxx Bt.-ben (cím, cégjegyzékszám) fennálló kültagi vagyoni betéthez fűződő jogokat és kötelezettségeket érték nélkül.
Törvényes öröklés jogcímén az örökhagyó szülei 1/2-1/2-ed arányban: (nevek, személyi adatok) részére adja át. (Mármint a közjegyző)
Nem is váltak kültaggá az örökléssel. Kérjék a bt-t, hogy számoljon el velük.
Húgom, aki nemrég meghalt, kültagja volt egy Bt.-nek. Leszármazottak és házastárs híján ezt a kültagságot szüleink örökölték, akik nem kívánnak Bt. tagok lenni. Mi a követendő eljárás ebben az esetben?
Ne tértivevényesen küldd, hanem csak ajánlottan. És ne a beltagnak címezd, hanem a társaságnak a székhelyére.
Sziasztok!
Már kb. 3 hónapja próbálok kilépni egy Bt-ből (kültag vagyok), de a beltag már fel sem veszi a telefont. Még május végén küldtem egy azonnali hatályú felmondást ajánlva, tértivevénnyel, beleírtam, hogy a másik kültag is megkapja, de nem vette át (a másik kültag átvette). Folyamatosan hitegetett, hogy már az ügyvédnél vannak a papírok csak alá kell írnia, de még mindíg nem történt meg. Nem tudom mit csinál a Bt-vel, nem tájékoztat semmiről.
Tudna valaki segíteni, hogyan léphetek ki a Bt-ből a beltag közreműködése nélkül?
Előre is köszönöm a választ.
Ha nem voltál a cégben beltag, akkor valószínűleg nincs anyagi felelősséged.
For God and Ulster
Sziasztok!
A Cégbíróság 2010. 05. hóban törölt a nyílvántartásból, mint kültagot. Erről a jogerős végzést is megkaptam. A cégközlönyben megjelent, hogy a bíróság, mivel a céget nem találja a székhelyén, ezért megkezdi a cég megszüntetésére irányuló eljárást.
Az a kérdésem, hogy ez engem, mint törölt kültagot érint-e? Van-e bármilyen anyagi felelősségem?
A Bt.-ben csak kültag voltam, a nevem nem szerepel a cég elnevezésében sem. A cégben egy beltag van még, aki a volt férjem. A cégbe betett tőkém 5.000 Ft. volt.
Köszönöm előre is a választ.
Ha csak ez előtt mond fel, akkor a felmondási időre tekintettel tényleg nem. De ha a felmondási idő letelik már korábban, akkor tényleg nem. Más kérdés, hogy elvárható, hogy ha a felmondási idő kevéssel a határidő előtt telik le, akkor mindent tegyen meg, hogy ő határidőben be tudja adni, mert ellenkező esetben az ő káráért felel.
meg tudja nekem magyarázni, hogy miért? az ügyvéd, akivel beszéltem váltig állítja, hogy mivel május 31. a beküldési határidő, és én ezelőtt mondok fel, így ez a határidő rám már nem vonatkozik. De kétségeim vannak nekem is....
Ezzel nem értek egyet, szerintem azért már az új beltag, az ő hiányában a kültag lesz a felelős. Hogy aztán ő a rá kirótt bírságot a kérdezőn be tudja-e hajtani, az már attól függ, hogy a kérdező korábbi tevékenységének volt-e köszönhető, hogy nem lehetett beküldeni a beszámolót.
Igen felelős. Ahogy hírlik 500 ezer forintos bírságot szabják is kifelé. Plussz adószám felfüggesztés, stb. Nem tudom mennyire nyugtatja meg, de a BKV sem adta le a beszámolóját, mert a könyvvizsgáló nem adott záradékot.
sziasztok,
olyan kérdésem volna, hogy ha beltagként 2010. május 31. előtt felmondom a tagságomat (rendes felmondás, lejárt a felmondási idő május 31 előtt), akkor a 2009es beszámoló beküldéséért felelős vagyok-e még?
Ha nem, akkor ki a felelős?
köszönöm a választ előre is
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02