Bt kültag kiválás


pazs # 2010.10.21. 10:32

mendez: ha nem volt közötettek házassági vagyonjogi szerződés és nem tudtuk megállapodni, akkor jár neki a pénz nem pusztán azért, mert kültag, hanem házastársi közös vagyon megosztása címén is. Hogy miért? Mert a feleséged volt. Vígasztaljon a tudat, hogy az adósságot is ugyanígy kell(ene) felezni.

mendez # 2010.10.21. 09:46

Az előző kültag elszámolt a bt vel mivel az ő hibájából tartást halmozott fel a bt.
Nem ő kapott, ő adott.
Az új kültag, pedig mivel családtag-feleségem volt így jelképes összegért szállt be.
Azért hogy legyen kültag.
Ki gondolta volna ezelőtt 5 évvel, hogy elválunk.
Tényleg nem lehet tenni semmit sem? Az 5000 Ft ért adnom kell neki 1,5 milliót?

ObudaFan # 2010.10.21. 09:27

Ha az előző kültagtól ő ezt megkapta 5000 Ft-ért, akkor az előző kültag így járt. Ettől még a mostani értéken kell elszámolni a mostani kültaggal. Nyilván a felmondás aláírva érvényes.

mendez # 2010.10.21. 08:50

Mivel több mint20 napja adta be a felmondását a kültag, egy olvashatatlan papíron, amit nem eredetiben írt alá, és felhívás ellenére nem pótolta a felmondást így ez semmis nem?
Ez az egész visszaélésszerű nekem. A valódi célja nyilvánvalóan a társaság megbuktatása.
A fő cél, pedig hogy kizárjon a gyerekem életéből és tönkretegyen.
Hát semmit sem lehet tenni ez ellen?

mendez # 2010.10.21. 08:34

Az nem számít ilyenkor, hogy a kiváló kültaggal házastársi kapcsolatom volt, és a belépésekor 5000 Ft ért kapott kb. 1,5 m Ft ot? Tehát sem előtte, sem utána semmit sem tett a cégért, anyagilag sem. Mindössze kellet egy kültag, és a feleség volt a legkézenfekvőbb. Akkor fel sem merült a válás, meg hogy 5000 Ft ért kapott ennyi pénzt. Hiszen házasok voltunk. És jól éltünk.
Vagy a jóindulatom áldozata leszek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.21. 08:25

Ha a kültag kérdése megoldott, akkor mi a probléma? Gondolom, az új kültagnak nem 5000 forintért szándékoznak odaadni a (mondjuk) 1 millió forint értékű betétet. Az új kültag pont annyit fizessen, amennyi a réginek jár. Akár közvetlenül neki.

Ha a társaság nem képes kifizetni a megváló tag járandóságát, akkor az eredményesen perelhet, vagy akár felszámolást is kérhet.

mendez # 2010.10.21. 08:21

Köszönöm.

Még kérdezném, hogy ha nem tud fizetni a társaság, akkor hogyan tovább? Ha
Mindent pénzé teszek, akkor tudom kifizetni, viszont akkor a már folyamatban lévő megrendeléseinket, és a felépített ügyfélkörömet, a megélhetésemről nem beszélve elveszítem. A megrendelésekért nyilván felelősség terheli a társaságot, amiért mint beltag vagyok felelős.
A könyvelőm mondta, hogy nem sodorhatja csődbe, tehát nem lehetetlenítheti el, a kültag kiválása a társaságot.
szerintem egyébként nem sok társaság van aki ilyen kicsi, és mondjuk ki bír fizetni a válság idején kb.1,5 m Ft ot.
A kültag kérdése egyébként megoldott, ez nem okoz problémát.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.21. 08:03

De igen. A társaságtól megváló kültaggal el kell számolni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a betétje valós értékét ki kell neki fizetni. Nem a névértékét - a forgalmi értékét. Ez eben az esetben valószínűleg a saját tőke feléhez közeli összeg.

Hogy a tagsági jogviszony felmondása érvényes-e vagy nem, azt nemigen lehet megmondani a konkrét okirat megvizsgálása nélkül. De ha érvénytelen lenne is, azzal a beltag csak időt nyer, hiszen a kültag minden további nélkül felmondhat újra, immár érvényesen.

Talán keresni kellene valakit, aki hajlandó a távozó kültag helyére lépni, vagy úgy, hogy fizet neki a betétért, vagy úgy, hogy a társaságba száll be, és a társaság fizet a távozó kültagnak.
Esetleg meg kellene egyezni a kültaggal részletfizetésben.

mendez # 2010.10.20. 21:17

Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.

Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?
Mennyivel kell kifizetnem?

mendez # 2010.10.20. 20:26

Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.

Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?

Dr.Attika # 2010.10.20. 20:20

Tisztelt mendez!
Egy Bt. kültagja csak vagyoni hozzájárulást szolgáltat és ennek fejében osztalékra jogosult. Ha nem kapja meg az osztalékot, akkor nyugodtan felmondhatja a tagsági szerződését. Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.
De szerintem ön sincs tisztában azzal, hogy miért érdemes betéti társaságot alapítani.

mendez # 2010.10.20. 20:07

Tisztelt szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy bt kültag kiválása ellehetetlenítheti-e a céget?
Neveztessen adott egy bt. 15 éve működik. 5 éve kivált a kültag, és belépet a beltag felesége, mint kültag. Beltag és kültag külön külön 5000 Ft törzstőkével bír.
A belépés óta semmilyen anyagi, ill. egyéb növekedés nem történt. Vegetál a bt, egy embert eltart, ha nehezen is de még működik. A bt össz vagyona kb, 2,5 millió forint. Ebből, pl. lízingelt gépjármű 1,2 m Ft.
Ez szinte az utolsó fillérig termelőeszközben van. Tehát nem készpénz.
A kültag soha nem végzett semmilyen munkát a bt-ben, onnan soha semmilyen járandóságot fel nem vett. A kapcsolat megromlott, válás közbeni állapot van.
A kültag felmondta a tagviszonyát, és kéri a fele részt. Mindennek a felét.
Ezt csak úgy lehet teljesíteni, hogyha eladásra kerül minden a bt-ből. Viszont van kb. 1 évre előre érvényes beszállítói szerződése a bt-nek, és további kb. 2-3 db hasonló éves szerződés várható napokon belül. Folyamatos megrendelés állománnyal bír a cég. Ha felszámolásra kerül a bt, akkor nyilván nem tud teljesíteni, a már elvállat munkákat sem tudja befejezni, a megkötött szerződésekről nem beszélve. Tehát a kültag kiválása lehetetlen helyzetbe hozza a társaságot.

Kérdéseim: kell e egyáltalán a törzstőkén kívül fizetni egy fillér pluszt is?: hiszen egy kész bt be lépett be a kültag, munkát nem végzett, és nem nőtt a bt vagyona sem közben. Azért lépett be családon belül, mert kellett egy kültag.
Kiválhat e úgy, hogy ettől ellehetetlenül a társaság?
Ezek után mi ad alapot az elszámolásra?
Felmondhatja e a tag viszonyát egy olvashatatlan papíron ami ezerszer volt fénymásolva, és nem szerepel rajta eredeti aláírás?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.03. 07:37

Igen. És?

Petyus59 # 2010.10.02. 20:53

Így áll a hagyatékátadó végzésben:
A xxx Bt.-ben (cím, cégjegyzékszám) fennálló kültagi vagyoni betéthez fűződő jogokat és kötelezettségeket érték nélkül.
Törvényes öröklés jogcímén az örökhagyó szülei 1/2-1/2-ed arányban: (nevek, személyi adatok) részére adja át. (Mármint a közjegyző)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 07:34

Nem is váltak kültaggá az örökléssel. Kérjék a bt-t, hogy számoljon el velük.

Petyus59 # 2010.09.30. 07:10

Húgom, aki nemrég meghalt, kültagja volt egy Bt.-nek. Leszármazottak és házastárs híján ezt a kültagságot szüleink örökölték, akik nem kívánnak Bt. tagok lenni. Mi a követendő eljárás ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 06:52

Ne tértivevényesen küldd, hanem csak ajánlottan. És ne a beltagnak címezd, hanem a társaságnak a székhelyére.

JAER # 2010.08.09. 22:56

Sziasztok!
Már kb. 3 hónapja próbálok kilépni egy Bt-ből (kültag vagyok), de a beltag már fel sem veszi a telefont. Még május végén küldtem egy azonnali hatályú felmondást ajánlva, tértivevénnyel, beleírtam, hogy a másik kültag is megkapja, de nem vette át (a másik kültag átvette). Folyamatosan hitegetett, hogy már az ügyvédnél vannak a papírok csak alá kell írnia, de még mindíg nem történt meg. Nem tudom mit csinál a Bt-vel, nem tájékoztat semmiről.
Tudna valaki segíteni, hogyan léphetek ki a Bt-ből a beltag közreműködése nélkül?
Előre is köszönöm a választ.

orangeman # 2010.07.22. 10:02

Ha nem voltál a cégben beltag, akkor valószínűleg nincs anyagi felelősséged.


For God and Ulster

hörömpő # 2010.07.22. 08:48

Sziasztok!
A Cégbíróság 2010. 05. hóban törölt a nyílvántartásból, mint kültagot. Erről a jogerős végzést is megkaptam. A cégközlönyben megjelent, hogy a bíróság, mivel a céget nem találja a székhelyén, ezért megkezdi a cég megszüntetésére irányuló eljárást.
Az a kérdésem, hogy ez engem, mint törölt kültagot érint-e? Van-e bármilyen anyagi felelősségem?
A Bt.-ben csak kültag voltam, a nevem nem szerepel a cég elnevezésében sem. A cégben egy beltag van még, aki a volt férjem. A cégbe betett tőkém 5.000 Ft. volt.
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2010.06.10. 20:15

Ha csak ez előtt mond fel, akkor a felmondási időre tekintettel tényleg nem. De ha a felmondási idő letelik már korábban, akkor tényleg nem. Más kérdés, hogy elvárható, hogy ha a felmondási idő kevéssel a határidő előtt telik le, akkor mindent tegyen meg, hogy ő határidőben be tudja adni, mert ellenkező esetben az ő káráért felel.

bazsairozsa # 2010.06.10. 20:04

meg tudja nekem magyarázni, hogy miért? az ügyvéd, akivel beszéltem váltig állítja, hogy mivel május 31. a beküldési határidő, és én ezelőtt mondok fel, így ez a határidő rám már nem vonatkozik. De kétségeim vannak nekem is....

ObudaFan # 2010.06.10. 20:01

Ezzel nem értek egyet, szerintem azért már az új beltag, az ő hiányában a kültag lesz a felelős. Hogy aztán ő a rá kirótt bírságot a kérdezőn be tudja-e hajtani, az már attól függ, hogy a kérdező korábbi tevékenységének volt-e köszönhető, hogy nem lehetett beküldeni a beszámolót.

Dr.Attika # 2010.06.10. 16:55

Igen felelős. Ahogy hírlik 500 ezer forintos bírságot szabják is kifelé. Plussz adószám felfüggesztés, stb. Nem tudom mennyire nyugtatja meg, de a BKV sem adta le a beszámolóját, mert a könyvvizsgáló nem adott záradékot.

bazsairozsa # 2010.06.10. 14:23

sziasztok,
olyan kérdésem volna, hogy ha beltagként 2010. május 31. előtt felmondom a tagságomat (rendes felmondás, lejárt a felmondási idő május 31 előtt), akkor a 2009es beszámoló beküldéséért felelős vagyok-e még?
Ha nem, akkor ki a felelős?
köszönöm a választ előre is