Bt kültag kiválás


Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.24. 14:14

A változást 30 napon belül be kell jelenteni, a késedelemért bírságolhat a cégbíróság.

Az adóvonatkozásokhoz annyira nem értek, feltételezem, katásak vagytok. Szerintem nem kell a kilépést a navnak bejelenteni. A jövedelmed kiszámítása viszont legyen az ő dolguk. Hidd el, meg fogják oldani.

norbert.gergely # 2021.11.24. 12:50

Köszönöm a választ!
Tehát akkor most be kell jelentenem egy ügyvéddel a cégbírósághoz, hogy kilépett a kültagom, és 3-4 hónap múlva újra ügyvéddel, hogy lett új kültag kétszer vállalva az ügyvédi díjat?
A cégbíróság ügyfélszolgálata konkrétan nem tudott válaszolni erre a kérdésemre, sem továbbirányítani kompetens osztályra/személyhez.
Az egyik kollégájuk azt mondta, hogy szerinte elég egyben jelenteni, amikor meg van az új tag, de ezt azért érzem problémásnak, mert a kültagnak vélelmezett jövedelme származik a bevételből (konkrétan a bevétel 60%-ának a fele szerepel a NAV jövedelemigazolásán), így ha a BT.-nek keletkezik bevétele abban az időszakban, amikor egyedül vagyok valójában, de a kültag kilépéséről még nem tud a NAV, akkor az nála is jövedelemként számítódik. Ezért merült fel bennem, hogy a NAV felé is kellhetne jelenteni, de a NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy feléjük ezt nem kell jelezni, ők a cégbíróság adataiból dolgoznak, akik viszont nem tudják megmondani, hogy be kell-e ezt jelentenem hozzájuk.
Bónusz boldogság: arra a kérdésre pedig, hogy az egyszemélyes működés időszakban keletkezett bevételt hogyan számítja bele a NAV a jövedelemigazolásomba 2 egymásnak ellentmondó állásfoglalást kaptam az adóhivataltól. Az egyik szerint az éves bevétel 60%-át egyenlő arányban osztják szét a tagok között (függetlenül attól, hogy ki mennyit volt tag és hogy 99%-1%-ban rögzíti a tagsági szerződés a nyereségből való részesedést a javamra, sőt, ha idén lenne új kültag is, akkor a 60% 3 egyenlő részre oszlana, és az lenne a jövedelemigazoláson), a másik álláspont szerint viszont az a rész nem oszlik szét, amikor egyedül vagyok. Az általam kérdezett könyvelők szintén meg vannak lőve a kérdéssel, ők is a NAV-tól kérdezik, de 2 egyforma válasz még nem jött.
(Magán szál, de ez meg azért nem mindegy, mert hamarosan szeretnék majd magánszemélyként lakáshitelt felvenni, ami miatt nagy különbség, hogy a bevételemet 1-2 vagy akár 3 felé kell osztani... a hitelügyintéző szerint viszont csak a NAV adóigazolását lehet alapul venni a hitelbírálatnál, hiába többszöröse a valós-számlával igazolt-ráadásul a náluk vezetett bankszámlára érkező bevételem annál.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.19. 14:18
  • Meg fogsz lepődni: a cégbírósághoz. (Jogi képviselet kötelező.)
  • Ha az a kérdés, akkor a beltag kilépése a jogi személy társaság működését hat hónapig nem érinti érdemben.
  • Akár azonnali hatállyal is megszűnhet a jogviszonya.
  • Mit mondott a parádi pap?
norbert.gergely # 2021.11.19. 11:37

Tisztelt Szakértők!
KATA-s betéti társaságból az egyedüli kültag szeretne kilépni. Alapvetően semmilyen gond nem lenne ezzel, nincs elszámolási vitánk, nincs a társaságnak szétosztandó vagyona, ő igazából nem is közreműködött a bt. életében, alkalmazott sem volt. Viszont az új reménybeli kültag csak 4 hónap múlva tud belépni ezért a tulajdonjog átruházása nem kivitelezhető.

  • A bt egyedüli beltagjaként (és ügyvezetőjeként) nekem milyen teendőim vannak ezesetben? Ha a jelenlegi kültag írásbeli tájékoztatást ad át nekem a kilépéséről, akkor ezt nekem hová kell bejelentenem?
  • Ha jól olvasom, akkor 6 hónapig maradhatok egyedül maximum, ezalatt az idő alatt vállalhatok megbízást? És a 6 hónap honnantól kezdve értendő, a kilépés bejelentésétől vagy a 3 hónapos "felmondási idő" - ha ez értelmezhető egyáltalán - végétől ?
  • A kültag kérésére lerövidíthető a 3 hónap 1 hónapra vagy akár 0-ra? Ez ellen nekem semmi kifogásom sincs, ha tényleg 6 hónapig maradhatok kültag nélkül.
  • Van egyéb kockázata/hátránya, amit számításba kellene vennem az egyedül maradásnak azon kívül, hogy ha 6 hónapon belül nem rendezem a társasági szerződés módosításával a helyzetet megszűnhetek?

Köszönöm a segítséget!

Sherlock # 2020.08.28. 08:20

Nincs gyorsított eljárás.

Prego # 2020.08.28. 07:46

Kedves Tagok!

Olyan segítségre lenne szükségem, hogy van egy Bt., aminek egydüli kültagja vagyok és szeretnék kilépni. Az indoklás egyszerű: Az egyetlen beltag jelenleg előzetes letartóztatásban van és egy jó darabig nem várható, hogy a cég ügyeivel foglalkozzon.

Mit javasoltok, mit tegyek? Nem szeretném, ha a céghez bármilyen közöm lenne a jövőben. Hallottam, hogy van valami gyorsított eljárás, amit ilyenkor lehet alkalmazni, ennek mi a menete?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2020.05.11. 09:16

Azt értem, de időnként előfordul, hogy a költségek láttán esetleg mégis sikerül találni valakit.

Szomorú örökös # 2020.05.06. 10:54

ObudaFan

Szerintem pont azt írta a kérdező, hogy nem talál másik kültagot.

ObudaFan # 2020.05.06. 09:35

Egy új kültag bejelentésének az illetéke is alacsonyabb, mint a formaváltásé, vélhetően az ügyvédi munkadíja is, mert egyszerűbb, plusz a formaváltással van egy rakat könyvelés, ami szintén nincs ingyen, és még plusz közzétételi költségtérítése is van. Összességében szerintem minimum 100e Ft-os a különbség költségben.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.04. 15:22

Azt a formaváltással lehet elkerülni. Csak lehet, hogy drágább lesz a leves, mint a hús.

GITTUS 81 # 2020.05.04. 13:37

Kedves Sherlock és Béla!
A bt nem katàs adòzàsú volt.
És vannak a bt- nek ingòsàgai.
Szòval úgy kellene valamilyen màs jogi személlyé alakulnom hogy példàul a bt- ben bennmaradt gépjàrmûvek amelyek a bt tulajdonai, ne kelljen àtíràsi költséget fizetnem.

Ezt valahogy meglehet- e oldani?
Köszönöm szépen

Sherlock # 2020.05.04. 13:16

Bélával értek egyet. A kettő mehet párhuzamosan is, tehát át is viheted a Kft.-be közben a szerződéseket. Ha KATA-s volt a bt. és van vagyona, akkor egyébként is így jársz a legjobban.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.04. 12:19

Teljesen illetékmentesen nem megy.

Hacsak meg nem szünteted végelszámolással a bt.-t, és nem alapítasz helyette egy kft.-t.

GITTUS 81 # 2020.05.04. 11:45

Kedves fórumtagok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Van egy betéti társaságom én vagyok a beltag édesanyám a kültag.
Nos sajnos ő 2hónappal ezelőtt meghalt.
Most a könyvelő kéri,hogy keressek másik kültagot.
Nem találok ilyen társat sajnos.
Szeretnék tanácsot kérni tőletek,hogyan alakulhatnék át illetékmentesen akár más gazdasági társasággá? Például egyszemélyes kft-vé anélkül,hogy illetéket kellene fizetnem!

Köszönöm ha tudtok segíteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 19:54

Azonnali hatállyal nem.

Sherlock # 2020.03.09. 15:11

Igen.

b2b2 # 2020.03.09. 14:46

Tisztelt Forum,

Egy Bt kultagjakent szeretnek kilepni a Bt-bol.
Orakat toltottem a hozzaszolasokkal, es sok mindent megertettem. Tobbek kozt a menetet, 3 honap normal felmondas.Ez tiszta.
A nagyobb problemam az lenne hogy jelentos osszeget invesztaltam be tagi kolcsonkent ahhoz hogy a Bt meg kezdhesse a mukodeset. Errol nyilatkozat is keszult termeszetesen, a megnevezett teljes osszeggel, hataridokkel/utemezett visszafizetessel, biztositekkent nyiltakozat ha valami gigszer utne be kolcsont illetoen.
A tagi kolcson be lett forgatva eszkozokbe.
Ido teltevel, sajnos korantsem az igeret/a kituzott cel valosul meg, es ezt nem tudom tovabb toleralni. Ezert dontenek a kilepes mellett. Az egyetlen gond a tagi kolcson kerdese.Nyilvan az ember megprobalja bekesen rendezni az ugyet, en is ennek partjat fogom, de ha szamomara negativ, teszem fel egy hosszu tavu igeret (1.5ev) akkor ugyanott vagyok hogy a penzem bent all a mondhati a semmmiert es meg mindig ott a riziko hogy vegen vajon visszakapom?

Koszonm elore is hozza szolast.

Filemon5 # 2019.11.11. 13:26

Köszönöm!

oligaliga # 2019.11.11. 13:04

Filemon5

Hogyan tovább? Nekem kell kérvényt írni a Cpégbíróságnak vagy ügyvéd kell hozzá?

Nem kell kérvény, elég a bejelentés. A többit intézi a Cégbíróság.

4 éve váltunk el, de ő csak most pár napja módosíttatta a férjezett nevemet a lánykorira a cégjegyzékben. Ezt hogyan tudta nélkülem és az irataim nélkül megtenni?

Képviseletre jogosultként.

Filemon5 # 2019.11.11. 12:52

Tisztelt jogi fórum!

A volt férjemmel van egy közös Betéti társaságunk. Szeretnék kilépni a cégből Augusztusban írtam neki egy felmondó levelet, 3 hónapos felmondási idővel. Ez most letelt.
Ő nem töröltetett a cégjegyzékből.
Hogyan tovább? Nekem kell kérvényt írni a Cpégbíróságnak vagy ügyvéd kell hozzá?

Illetve a másik kérdésem... 4 éve váltunk el, de ő csak most pár napja módosíttatta a férjezett nevemet a lánykorira a cégjegyzékben. Ezt hogyan tudta nélkülem és az irataim nélkül megtenni?

Válaszát előre is köszönöm!

mano14 # 2019.08.14. 13:28

Köszönöm szépen a segítséget!

oligaliga # 2019.08.14. 10:20

mano14

Ne a Cégközlönyt figyeld, mert a cégkivonaton vagy rajta. Nézd meg az e-cegjegyzek.hu-n, hogy a hatályos adatok szerint kültag vagy-e. Ha nem, akkor gyere vissza kérdezni.

mano14 # 2019.08.14. 08:30

Kérem, hogy valaki adjon választ a kérdésemre: lehetséges-e, hogy kültagot töröljenek a kültag tudta nélkül? A részleteket már leírtam korábbi hozzászólásban.

mano14 # 2019.08.08. 08:10

Kedves Kovács Béla Sándor Köszönöm a gyors választ!
Sajnos valahova "eltüntettem" a hozzászólásomat, remélem nem valamelyik másik fórumtémánál landolt..., de megpróbálom újra megfogalmazni. Elvi szinten érdekel a dolog, a kérdésemet sem jól írtam -elnézést-, mindjárt helyesbítem.
Nem tudom, hogy töröltek-e mert a cégközlöny változásait lehetséges, hogy nem jól értelmezem. A friss változások, csak a új megváltozott, vagy kiegészítő adatokat tartalmazzák? A bt. amiről szó van, 5 éve alakult, korábban a vez. tisztségviselő volt a beltag 1/1 jelzéssel, én kültagként szerepeltem 2/1 jelzéssel, szavazati arány 9:1 volt. A bt. ben korábban dolgoztam is, de sajnálatos nézeteltérések miatt a közös munkának vége lett, de "papíron" maradtam a bt-ben kültagként.Tehát, ha bármi változás is van, sajnos ezért nem tudok róla. A jelenlegi cégközlöny változtatásban a beltag adatoknál 1/1 és 1/2 jelzéssel is a vez. tisztségviselő szerepel. Mit jelet(het) ez? Mi haszna, értelme van ennek a gyakorlatban? Feltételezem, hogy nem töröltek, hiszen bt. nem üzemelhet kültag nélkül, de a cégközlöny változtatásában kültagról szóló adatok nem szerepelnek. Ettől függetlenül érdekel, hogy lemondás, értesítés nélkül, törölhető-e kültag?
Köszönöm előre is a tájékoztatást!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.07. 18:41

Esetleg. De mi a konkrét problémád? Töröltek?