Végrehajtás utólag kontra Intrum


Rezeske # 2020.04.15. 13:04

Kedves Szakértők!
kaptam ma egy kedves levelet imádott Intrumunktól, amelyben a következő áll, kivonatosan:

Előzmény: volt nagyon régen (2013) egy ügyem velük, ami eljutott végrehajtási szakaszba, a végrehajtót kifizettem, erről megvan a végrehajtási eljárást igazoló "nullás" igazolás is.

A lényeg: az Intrumtól ma kapott levél szerint: "Megvizsgálták nyilvántartásukat, és kiderítették, hogy a végrehajtó a 2013-as eljárás során tévesen nem számított fel az üggyel kapcsolatban késedelmi kamatot, ennek okán került lezárásra anno az ügy a tartozás maradéktalan megfizetését megelőzően, ezért az Intrum szerint a követelésük továbbra is fennáll.

Az lenne a kérdésem, hogy (épp most írom a választ az Intrumnak), hogy megteheti-e, hogy 7 évvel egy lezárt végrehajtási ügyet újranyisson, vagy leírhatom nekik, hogy nyugodtan forduljon bírósághoz, úgysem fog célt érni?

Egy KHR-listán fennmaradt bejegyzés miatt pattant ki az ügy, és nem akarja a szemét Intrum levenni, a fenn leírt ok miatt.

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 13:42

Is-is.

Rezeske # 2020.04.15. 13:54

Szia kedves kbs,

nem nagyon akarlak feltartani, de 1-2 mondatban kifejtenéd, mire gondolsz?
Nagyjából értem, hogy akár meg is teheti, de akár el is bukhatja, de ezt esetleg alá tudom valamivel támasztani? Gondolok itt paragrafusra esetleg...most nagyon hivatalos levelet akarok nekik írni :-(

alsovonal # 2020.04.15. 14:35

épp most írom a választ az Intrumnak

Miért pazarlod a pénzed postai díjakra? Szerintem felesleges. Jó lesz az a pénz majd az ellentmondás elküldésére, ha jön MOKK-s levél. Erre elég kevés esélyt látok, de ha mégis, akkor a pert szinte biztos nem vállalják.

KBS ért hozzá, én csak azt írtam le, amit én csinálnék: azt, amit minden követeléskezelő céggel kapcsolatos ügyemben.

laciaz # 2020.04.15. 14:46

S.O.S
Üdv.
azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy egy 2014-es tartozás akarnak behajtani rajtam.(Intrum Justitia.Zrt)
Mit tudok tenni? honnan tudom meg,hogy elévült?

A válaszokat előre is köszönőm.

alsovonal # 2020.04.15. 15:01

laciaz

Intrumtól kaptál levelet? Milyen tartozás?

Mit tudok tenni? honnan tudom meg,hogy elévült?

  1. Ha a kérdésemre a válaszod IGEN, akkor tedd azt, hogy nem állsz velük szóba.
  2. Sehonnan. Ha mégis szóba állnál velük kérd ki az ügy összes iratát s matekozz. Az elévülésre kizárólag a bíróságon hivatkozhatsz majd, feltéve ha olyan stádiumba jut az ügyed.
laciaz # 2020.04.15. 15:24

Üdv alsovonal.
végrehajtói iroda küldött levelet, Felhívás szóval. hogy ennyi meg ennyivel tartozok.
az iratokat a végrehajtó nem tud kiadni azt mondta a telefonba,de még az intrum-mal nem beszéltem.

gerbera317 # 2020.04.15. 15:48

@alsovonal
Miféle fmh, milyen bíróság? Ez már egy ítélt dolog! Az más kérdés, hogy nem lett behajtva. A végrehajtó már nem fogja folytatni a végrehajtást, több okból sem: 1) Ha a vh-kérő kifogással támadja a végrehajtás befejezését, akkor azzal már jócskán elkésett; és mivel a kifogása elutasításra van ítélve, a végrehajtó eleve nem fog erőlködni. 2) Arról nem is beszélve, hogy ha mégis folytatná, akkor az adós szólalhat fel, rögtön két módon: 2a) sikerrel tudná kifogással támadni a folytatásra irányuló végrehajtói intézkedést, ráadásul 2b) a követelés és vele a végrehajtáshoz való jog már elévült, így sikerrel kérheti a végrehajtás megszüntetését (előbb a Vht. 41. § szerint, ennek sikertelensége esetén pedig perben).
Hogy miért nem lett behajtva, nem tudni, de egyáltalán nem biztos, hogy a végrehajtó nézte be a vh-lapot. Sokkal inkább a vh-kérő nem is efemhásította a késedelmi kamat iránti igényét. Most éppenséggel pótolhatja, hiszen így az nem ítélt dolog, de a kötelezettnek csak annyit kell beleírnia az ellentmondásba, hogy elévült, és onnantól már kár is erőlködni.
Tisztelettel kérdezem, hogy fentiekhez képest hogyan jön ide a vészhelyzeti moratórium?

Rezeske # 2020.04.15. 15:48

Kedves alsovonal,

" ha jön MOKK-s levél. Erre elég kevés esélyt látok, de ha mégis, akkor a pert szinte biztos nem vállalják."

Elég régi az ügy, de úgy emlékszem az is azért jutott el végrehajtásig, mert nem mondtam ellent. Ennélfogva bár nem tudom, jól gondolom-e, de ha 1 ügyre kiadtak már FMH-t, annak bármilyen eredménye is lett sarkosan, akkor még egyet nem adhat ki. A végrehajtói eljárást pedig, ha jól tudom, csak bíróság rendelheti el, még az én esetemben is, amikor ugye van egy lezárt végrehajtás, csak az intum szerint a vh nem jól szedte be a pénzt, mert nem kért tőlem késedelmi kamatot.

gerbera317 # 2020.04.15. 15:55

@laciaz
Ha végrehajtó jár el, akkor ennek van egy előzménye is. Valószínűleg az fmh van olyan fiatal, hogy még csak ne is álmodhass elévülésről. Ha van jogerős fmh, sem a végrehajtó sem a vh-kérő nem köteles az előzményről referálni.
Typisch Schuldner, ahogyan kérdezel: egyetlen érdemi információt sem tartalmaz a kérdésfelvetésed, és azóta is csak annyit tudtunk meg, már végrehajtási szakban van a dolog. Pedig az sem kizárt, hogy még menthető az Fmhtv. 32. § szerint, vagy akár kézbesítési kifogással, de ha nem köpöd el, hát akkor nem köpöd el...

Rezeske # 2020.04.15. 15:57

gerbera317,

Neked is köszönöm a hozzászólást.Valamiért én is így gondolom, hogy ez veszett fejsze nyele az intrumot nézve. Viszont azt nem tudom, hogy miért nem hajlandó ezt a tételt levenni a KHR-ről? Ezt milyen fórumon tudnám kihajtani belőlük? Esetleg milyen paragrafusra hivatkozva?

Rezeske # 2020.04.15. 16:06

Kedves alsovonal,

előző válaszomból kimaradt: eszemben sincs postai úton levelet küldeni nekik: emailben mennek a levelek, Ők pedig postai levélben küldik a választ. :-)

gerbera317 # 2020.04.15. 16:08

miért nem hajlandó ezt a tételt levenni a KHR-ről?
Talán mert tartozol neki?

Rezeske # 2020.04.15. 16:12

Tisztelt Hozzáértő Kollégák,

még egy kérdés: most arra jutottam, hogy minden létező, ezen ügyemmel kapcsolatos iratot bekérek az Intrumtól, kezdve a kiinduló engedményezési okiratok másolatától egészen a legutolsó akár FMH iratig. Erre van valami paragrafus, amire hivatkozhatok, amikor megkérem, ezeket küldjék meg számomra?

Rezeske # 2020.04.15. 16:14

gerbera317,

Köszönöm. Ezt írod: "Talán mert tartozol neki?"

Ez nincs igazolva: ha a végrehajtás befejeződött, és nem az én hibámból maradtak el állítólagos összegek, akkor nem látom be, miért én tartoznék nekik. Ráadásul egy 7 éves ügyről van szó,ami már régen lezárult VH által is.
Te magad is írtad, hogy nem lesz itt semmi VH meg FMH, bíróság, stb....még ha valóban tartoznék is nekik, amiről viszont összeget nem küldtek, az életben nem tudja behajtani. Lehet, hogy rosszul gondolom, ezt nem vitatom :-(

gerbera317 # 2020.04.15. 16:21

Nem fogja az Intrum a rendelkezésedre bocsátani a bizonyítékait. Mert minek is? Ha ez ítélt dolog, akkor azért (gy.k.: már be van bizonyítva). Ha pedig még nem ítélt dolog, akkor majd az fmh utáni perben úgyis be kell bizonyítania. Ha pedig nem akar az Intrum pereskedni, akkor megintcsak miért adja ki a bizonyítékait?
Ha a khr-ről való levételedet akarod, azt neked kell kezdeményezned, de nem úgy, hogy az ellenféltől kérsz téged igazoló bizonyítékokat.

Rezeske # 2020.04.15. 16:25

gerbera317,

"Ha a khr-ről való levételedet akarod, azt neked kell kezdeményezned"

Erre van jogszerű eljárás, amit alkalmazhatok? Kihez, mihez fordulhatok? Mert gondolom, nem úgy van, hogy megkérem az intrumot, ugyan vegyetek már le... eddig sem tette, ahogy Te is írtad, talán azért, mert szerintük tartozok nekik.... (lezárt végrehajtás).

laciaz # 2020.04.15. 16:26

gerbera317

Köszönöm az észrevételedet,

a kapott levél másolatát elküldeném neked vagy bárkinek aki tud segíteni, én nem értek ezekhez a paragrafusokhoz.

Röviden . elvileg van 2014 óta tartozásom a a BP bankhoz,de megvette az intrum . és most ezt követeli a végrehajtó. de 2014 már elég régen volt. én az gondoltam,hogy elévült.

a válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2020.04.15. 16:28

@Rezeske
Hogy a végrehajtó cseszte el, vagy a jogosult, csak úgy tudhatod meg, hogy előkeríted a vh-okiratot. Ha már nincs meg (mert miért is lenne?), kikérheted a végrehajtótól. Most, a vészhelyzetben éppen szünetel a végrehajtó ügyfélfogadása, úgyhogy ez most nem lehetséges. Na de utána.) Abból ugyanis rögtön kiderül, hogy elrendelték-e a késedelmi kamat behajtást vagy sem. Ha nem, akkor valószínűleg az fmh sem tartalmazott ilyet. Ha viszont igen, akkor még fennáll tőketartozásod, ami hiába nem érvényesíthető már bírósági úton, vagy nem folytatható a befejezett végrehajtás, akkor is fönnáll, és khr-referenciát szolgáltat.

Rezeske # 2020.04.15. 16:31

gerbera317,

igen valóban nincs félfogadás...de hallottam valami e-posta, vagy e-papir vagy hasonló szolgáltatásról, ahol elektronikusan ki tudom kérni az adott iratot végrehajtótól..lehet, rosszul tudom....nincs ilyen lehetőségem?

gerbera317 # 2020.04.15. 16:39

@Rezeske
E-papírnak híják. Ügyfélkapuval kell rendelkezned hozzá. Ha van, akkor simán: kéred a végrehajtót, hogy az ilyen-olyan ügyszámú végrehajtás végrehajtási lapját küldje meg neked. Előtte meg kell tudnod a végrehajtó hivatali kapu elérhetőségét (KRID-jét vagy rövid nevét), amit vagy megkérdezel tőle telefonon, vagy a http://mbvk.hu/nevjegyzek -ből előkeríted. Vagy valami.

gerbera317 # 2020.04.15. 16:40

@laciaz
Naccerű. Most jól megismételted a legelső kérdésedet, és még mindig ugyanúgy nem tudjuk, mikor, milyen módon szereztél tudomást az ellened folyó végrehajtásról, és a végrehajtási lap 7. pontjában az fmh jogereje után ki van-e pipálva, hogy az fiktív (korábbi szóhasználattal: vélelmezett) kézbesítéssel állt be.

alsovonal # 2020.04.15. 16:41

Ez már egy ítélt dolog!

Jogos, értettem!

laciaz

Ha vh-tól jött nemrég ne legyél bent biztos. Valóban szűkszavú vagy.

A vh-tól kérheted a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását, amiben a vh. nyilatkoztatja majd az Intrumot. Ritka az a vh. kérő aki elismeri, hogy elévült tartozást követel, de volt már rá példa a családban.

A többit majd gerbera elmondja, ha jön, ő ért hozzá.

Ha a 41-ben a vh-kérő 15 napon belül nem nyilatkozik a vh. felhívására akkor mi a helyzet gerbera?

Rezeske

epapir.gov.hu

Ha van ügyfélkapud ott írhatsz a vh-nak.

Rezeske # 2020.04.15. 16:48

Nagyon köszi mindkettőtöknek: gerbera317 és alsovonal.

Erre a szolgáltatásra gondoltam.

Intézem is mielőbb....

Rezeske # 2020.04.15. 16:59

gebera317,

ez szerepel a végrehajtás 0-s igazolásán: (érzékeny adatokat kitöröltem):

Végrehajtást a(z) Dr. xyz a(z) yyyyy/Ü/zzzzz/cc/y szám alatt rendelte el kölcsönszerzödésen fennálló 0 Ft és járulékai iránti végrehajtási ügyében.

Ez viszont nekem elég furcsa: olyan, mintha bírósági végzés szüntette volna meg a végrehajtást.