Birtokba vétel


gerbera317 # 2022.09.14. 11:52

@csendben
a Vevő június 2x-én kérte a kilakoltatást
Azt, hogy az adósnak meddig kell elhagynia az elárverezett ingatlant, a 154/A. § (1) szabályozza: főszabály szerint az árverést (árverési jegyzőkönyv keltét) követő 30. napig, majd sorolja, hogy ezt milyen tényezők és hogyan hosszabbíthatják meg. De utólag napra pontosan meghatározható ez a határnap, és ezen nem változtat semmiféle moratórium, karácsony vagy húsvét. Ha az adós (vagy az ő jogán bármely személy) továbbra is az ingatlanban marad, a vevő a (10) bekezdés értelmében, a következő naptól számított 15 napban kérheti az ingatlan kiürítését. És itt most meg kell állni egy pillanatra.
A kiköltözési határidő elmulasztása jogvesztő hatályú az adós számára a 154/B. § szerinti lelépési pénz vonatkozásában. Valamint jogot keletkeztet a vevő számára, hogy kiürítési kérelmet terjesszen elő. Na de a kiürítési kérelem 15 napos határideje mennyire jogvesztő a vevő számára? Ezt igazából a végrehajtó dönti el.
Azt illik tudni, hogy a kiürítés nem szíve csücske egyik végrehajtónak sem. Ez a 15 napos határidő sem az adóst védi, hanem a végrehajtót attól, hogy ne lehessen akármeddig, a semmiből előbukkanva követelni az ingatlan átadását. Aki ezt a határidőt elmulasztja, az húzzon a vérbe, és indítson kiürítés iránti pert, majd pedig külön végrehajtást a kiürítésre, és fizessen érte külön. A vak is látja, hogy ez a rendelkezés nem az adóst védi, jóllehet, egyértelműen az adósnak kedvez, hogy mégsem kell csomagolni. Na de mi van akkor, ha a végrehajtónak jó napja van, és mégis befogadja az elkésve előterjesztett kérelmet, mert ő úgy dönt, hogy foganatosítani akarja a kiürítést? Akkor vajon a bíróság – az adós vh-kifogása nyomán – kötelezheti-e őt arra, hogy ne foganatosítsa? Szerintem nem. Vagy ha mégis kötelezheti, és kötelezi is, és addigra már úgyis megtörténik az átadás (mivel a vh-kifogásnak nincs halasztó hatálya a kilakoltatásra), vajon kötelezhető-e az eredeti állapot helyreállítására?
Nos, aligha, mivel egy ilyen kötelezés súlyosan sértené azt az alapelvet, amely a végrehajtás jogintézményét életre hívta. Ezt bizony a kérdezőnek is le kell nyelnie, és sufnijogászkodás helyett most már inkább kezdjen el csomagolni.

csendben # 2022.09.14. 10:36

Még mindig én, köszönöm ha válaszoltok ismét.
A 229/2021. Kormányrendelet 1.§ (1) elolvastam és értem, nem tudott hamarabb intézkedni a Végrehajtó.
Viszont a végrehajtói irodában azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Vevő június 2x-én kérte a kilakoltatást.
A Vevőnek is jogos a kérelem időpontja?
A Végrehajtónak is meg kellett néznie az időpontokat, szerintem tájékoztatnia kellet volna a Vevőt, hogy időpontot hibázott. Hacsak nem Neki is meg kellett várni a vészhelyzet lejártát.....
Köszönöm, ha kapok választ!

papinianus88 # 2022.09.13. 09:27

CSendben: fordítok: Ameddig hatályos volt a 229/2021 Korm.rendelet a birtokba adási kérelmet előterjeszthette az árverési vevő, azonban a végrehajtó NEM küldhette meg a jegyzőnek a tájékoztatást, MERT a Korm.rendelet így rendelkezett (nem intézkedhet lakóingatlan kiürítésével stb. kapcsolatban, a jegyzőit sem küldhette meg). Mivel a Korm. rendelet 2022.06.01. napjával hatályát vesztette és az azt követő 15 napon intézkedhet leghamarabb a végrehajtó, ezért 2022.06.16. után küldhette meg a végrehajtó a jegyzőnek a tájékoztatást. Mint a határidőből láthatod, ennek eleget tett. Szóval lefolytathatja a birtokba adást 2022.08.28. követően birtokba adhatja.

IrgalmasSzamaritanus # 2022.09.12. 21:33

@csendben

229/2021. Kormányrendelet 1.§ (1) - Ezt olvasd el! Különösen az első és a második vessző közötti három szót.

Majordomus # 2022.09.12. 19:51

Kérdezd meg a végrehajtót. Abból okosabb leszel.

csendben # 2022.09.12. 15:08

@papinianus88
@gerbera317
a Jegyzőtől kértem betekintést a papírokba:
2022. június 28-án küldte meg az értesítést a Végrehajtó.
Most akkor ezt én úgy értelmezem, hogy vagy a Végrehajtó
vagy a Vevő
de valamelyik, vagy én..... rosszul értelmezem a moratóriumot.
A Vevbőnek a moratóriumtól függetleneül kellett volna kérni a Végrehajtótól a birtokba adást (az előírt határidőn belül) és a Végrehajtónak erről értesítenie kellett volna az illetékes Jegyzőt, az előírt határidőn belül.
A moratóriumtól függetlenül: csak a birtokba adás idejét befolyásolta a moratórium.
Ha valamit félre értek: szóltok?
Az én értelmezéseben a Végrehajtó nem folytathatja le a birtokba adási eljárást.
köszönöm előre is!

gerbera317 # 2022.09.10. 20:13

Az emailt tilos javasolni! A kiürítés iránti kérelem az egyfajta jognyilatkozat. Jognyilatkozatot pedig email útján tilos elfogadni, ugyanis az utólag sikerrel (!) letagadható. Jognyilatkozatot tenni érvényesen háromféle úton lehet: postai úton megküldött levélben, vagy e-papíron beadva, vagy fogadónapon személyesen vagy meghatalmazott útján megjelenve, jegyzőkönyvbe mondva!

Majordomus # 2022.09.10. 20:02

Akár emailban is. De legjobb a tértis ajánlott levél.

TSTS # 2022.09.10. 18:21

Szép estét Mindenkinek!
Egy "kis" segítséget szeretnék kérni. Én, mint árverési vevő, szeretném kérelmezni a végrehajtótól az ingatlan kiürítését. Ezt csak személyesen/postán tudom megtenni, vagy van esetleg lehetőség ügyfélkapus azonosítással beküldeni a kérelmet? Ha van, küldjetek kérlek linket/iránymutatást/bmit!
Előre is NAGYON köszönöm a segítséget!

papinianus88 # 2022.09.10. 07:30

*adost tajekoztatni kell

papinianus88 # 2022.09.10. 07:29

Csendben. A jogalkoto igy rendelkezett. A vevonek van egy objektiv hatarideje a kerelem eloterjesztesere, a jegyzo tajekoztatasa csupan szocialpolitikai. A teteles jog nem tartalmazza, hogy a vevot tajekoztatni kell. Foleg, hogy az arveresi jegyzokonyv tartalmazza, hogy 30 napon belul hagyd el az ingatlant, ha nem, akkor a tovabbi bekezdesek.
Nem ertem ezzel mi a gondod? Nem is a lakoingatlanban elsz. Mit szeretnel akkor elerni? Miert adnal be kifogast?

Szomorú örökös # 2022.09.10. 04:19

Majordomus

Légy ott és add át az ingatlant. Ennyi.

Jól láthatóan nem akarja átadni az ingatlant, kifogásokat keres.
Ezekből szokott kialakulni Bíró Icáéhoz hasonló jelenet. :-(

gerbera317 # 2022.09.09. 20:23

A Végrehajtó ha nem küld értesítést a birtokba adási kérésről sem értem, és ha a jegyző sem: azt sem értem
Én meg ezt a mondatot nem értem.
Nem te vagy a jegyző, nem is kell téged értesíteni a vevő kérelméről. Adósként tudnod kell a kiköltözési kötelezettségedről, határidőstül. Onnantól kezdve egyetlen dologra számíthatsz: bármikor jöhet a végrehajtó levele, hogy holnapután költözés utcára. És ha nem csomagoltál addigra össze, akkor így jártál.

Majordomus # 2022.09.09. 19:58

Légy ott és add át az ingatlant. Ennyi.

csendben # 2022.09.09. 09:13

@gerbera317
A legelső intézkedés, hogy a Végrehajtó értesíti a helyi jegyzőt, ha a Vevő az előírt határidőn belül kéri a Végrehajtótól a birtokba adást.
A Végrehajtó ha nem küld értesítést a birtokba adási kérésről sem értem, és ha a jegyző sem: azt sem értem.
A januári kifizetést nézve kérdeztem és gondoltam a határidőkre. Ha nem kell kapnom értesítést nem tudhatom, de érdekelni érdekel.
Júniusban beszéltem utoljára a Végrehajtóval, akkor azt közölte nem jelentkezett Nála a vevő.

gerbera317 # 2022.09.09. 06:18

miért nem kapok?
Vedd már észre: most kaptál!
Az adósok rögeszméje, hogy a legelső intézkedéshez is elvárják az előzetes értesítést, ami ugyebár a logikailag nem létező nulladik sorszámot viseli.
Persze, beadhatsz kifogást, de van-e a birtokodban olyan információ, amire hivatkozva állíthatod, hogy a végrehajtó megsértette a végrehajtási eljárás bármelyik szabályát? Szerintem nincs. És a kifogásodnak sem lesz halasztó hatálya az átadásra, úgyhogy a végrehajtó akár veled, akár nélküled, de át fogja adni az ingatlant a vevőnek.

csendben # 2022.09.09. 04:36

@gerbera317
Köszönöm a választ!
Én nem adtam át a Végrehajtónak az ingatlant.
Ha a Vevő kérte a birtokba adást arról én is kellett volna értesítést kapjak. Ha nem jól gondolom, miért nem kapok?
Élhetek végrehajtói kifogással a birtokba adással kapcsolatban? Ha élek, akkor érinti a birtokba adás időpontját?

gerbera317 # 2022.09.08. 14:19

@csendben
Pontosítsunk: nem az ingatlanod került kifizetésre, hanem a vételárat fizette meg a vevő. A Vht. 154/A. § (1) szerint az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek a vételár (halasztott) megfizetéséig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az adós elköltözik, majd a kulcsokkal beballag a végrehajtóhoz, és azokat átadva nyilatkozza, hogy az ingatlant a végrehajtó a vevő birtokába adhatja, a 154. § (1) szerint. Nem írod, hogy te ennek eleget tettél-e.
Mindenesetre, van egy konkrét határnap, a fizetés időpontja, amikortól számítva 15 napon belül kérhette a vevő a végrehajtót, hogy intézkedjen a kiürítés iránt. Ha történt ilyen, és így történt, akkor a végrehajtó jogszerűen szólít fel téged. Ha viszont nem, akkor a végrehajtó nem folyhat bele az átadásba, hanem azt a vevőnek kell veled leügyeznie.

csendben # 2022.09.08. 13:29

Tisztelt Fórumozók!

2020.-ban egy nem egyszerű végrehajtási eljárásban elárverezték lakóingatlanomat.
Bírósági határozat alapján, az előírt határidő után, idén januárban kifizetésre került az ingatlanom. A végrehajtót megkerestem, hogy birtokba mikor, hogyan adjam az ingatlant. A Végrehajtó közölte, hogy a Vevő nem jelentkezett még. Én a Végrehajtóval közöltem, hogy az elérhetőségeimet kiadhatja a Vevőnek.
Az ingatlan tulajdonjog változása a földhivatalnál bejegyzésre került.
Történni semmi nem történt azóta, se a Végrehajtó se a Vevő nem keresett.
Mai napon jött a végrehajtótól "Tájékoztató", hogy szeptember 2x-én jelenjek meg a volt ingatlanomnál és adjam birtokba az ingatlant. Ha nem jelenek meg lakatossal felnyittatja és úgy adja birtokba.
A Végrehajtónak milyen szerepe van most? Nem értelmezem jól a törvényt, hogy Neki már semmi köze a birtokba adáshoz?
Tudom, hogy át kell adjam az ingatlant, de szerintem nem ez a módja, Ő már nem küldhet ilyet Nekem.
Vagy tévedek?

Köszönöm, ha kapok választ!

Majordomus # 2022.06.05. 19:22

Exért kell mihamarabb lépni,mert addig szerződés nem lesz!

drbjozsef # 2022.06.05. 18:57

Megkeresésemre az Eszközkezelő munkatársa segítségéről biztosított, hogy ugyan a víztartozást az előző tulaj halmozta fel, de ezt majd ők rendezik.
Remélem, írásos volt az a megkeresés és a "biztosítás" is. Mert a szó elszáll, és én nem nagyon bíznék a hivatalban.
De ha jóhiszeműen felteszzük, hogy tényleg rendezni fogják, abban biztos lehetsz, hogy az nem pár hét lesz... sőt.

Majordomus # 2022.06.04. 20:22

Minél hamarabb keresd meg őket.

Heroes # 2022.06.04. 17:00

Köszönöm!

gerbera317 # 2022.06.02. 19:53

Egyébként nem Eszközkezelő, hanem Vagyonkezelő, sőt, esélyes, hogy az sem, hanem Maradékvagyon-hasznosító. Mármint zrt.

Majordomus # 2022.06.02. 19:20

Nem értem,hogy mit nem értesz?
Az eszközkezelős munkatárs világosan elmondta hogy a tartozást ők rendezik.
A Trv levelét továbbitsd nekik hogy a megjelölt összeget sziveskedjenek a megjelölt számlaszámra átutalni.
Ennyi.