Birtokba vétel


potaj88 # 2021.12.11. 11:58

Tulajdoni lapon is "kivett zártkerti művelés alól kivett terület" , 0 AK érték. Igen olvastam ezt a "bejelentem" megoldást is (és nem is vetettem el :) de közben már folyamatban a kapcsolatfelvétel is hátha... ) Miből tudnám kideríteni, hogy miért lakottan lett árverezve?

Ebben az értelmezésben a tört tulajdoni hányad is lehet a lakott árverezés oka:
https://mbvk.hu/…ott-allapot/

drbjozsef # 2021.12.11. 11:22

potaj88,

Utóbbi a vészhelyzet alatt nem fog menni.
Előbbi meg vagy megegyezés esetén, vagy ha "bejelented" a végrehajtónak, hogy megegyeztél. Ezt a különbséget gonodlom olvastad már itt.
De továbbra is kérdés : mi okból volt lakottan árverezve, amikor az csak egy szűk körre vonatkozik a Vht. szerint.
Ez tényleg egy TELEK megnevezésű ingatlan a tulajdoni lapon?

potaj88 # 2021.12.11. 07:45

Ha jól értettem a közös tulajdon működését, akkor a haszonélvező a vázolt felállásban is jogosult az egész terület használatára. De az továbbra sem világos, hogy Nekem most kell e (lehet e) a végrehajtótól birtokbaadást kérni akár megegyezés esetén a Vht §154 , vagy sikerültelen megegyezés esetén a Vht §154/A alapján.

potaj88 # 2021.12.11. 07:40

Az adós tulajdonrésze (amit ugye megvásároltam) mindenféle haszonélvezeti jogtól mentes. A másik személy tulajdonrészén van egy harmadik személynek haszonélvezete (feltehetőleg a haszonélvező a társtulajdonos édesanyja). A tulajdoni lapon az özvegyi jognál ottvan hogy "utalás a II/4" részre, ezen a részen pedig a nem adós társtulajdonos van.

Tullap lényegi része valahogy így:

I/6,
Adós 980/1000 (ezt vásároltam meg)
II/4
Nem adós társtulajdonos 20/1000
II/8
Nem adós valakije özvegyi jog
Utalás a II/4 részre

drbjozsef # 2021.12.11. 07:27

potaj88,

A társtulajdonos részén özvegyi jog van
Ez biztosan nem, mert a saját tulajdonrészeden nem lehet haszonélvezeted. Helyesen : az adós tulajdonrészén a társtulajdonosnak haszonélvezeti joga van.

Ez pedig azt jelenti, hogy - ha a társtulajdonos nem számít adósnak a Vht. szerint - akkor az egész ingatlan használatára, hasznosítására joga van, amiben természetesen benne van az a jog is, hogy üresen hagyja.

Vagy vele megegyezéssel kerülhetsz birtokba, vagy azután, ha meghalt.

potaj88 # 2021.12.10. 20:36

A társtulajdonos részén özvegyi jog van, úgy gondolom ez miatt lett "lakott"-ként árverezve. Fizikai mivoltában nyilván nem lakott, közművek sincsenek bevezetve rajta.

gerbera317 # 2021.12.10. 13:36

Szerintem itt nincs jelentősége
Így igaz: nincs jelentősége, hogy az eljáró végrehajtó egyéb idejében kari elnök, vagy uber-sofőr, netán bárzongorista. Sokkal inkább annak van jelentősége, hogy az ingatlant lakottan vásároltad, tehát itt fennáll egy olyan jogi tényező, ami erősen érinti a birtokjogodat. Azt persze nem ártana tisztázni, hogy mitől "lakott" az a telek, mert bizonyos ingatlanokat eleve nem lehet lakottan árverezni.

potaj88 # 2021.12.10. 06:35

Árverésen vásároltam egy zártkerti telek tulajdoni arányban 98%-át (az osztatlan közös témában már kérdeztem erről), most letelt a 30 nap tehát az időablak megnyilt, de valójában nem tudom ilyen esetben kell e (vagy lehet e) kérnem birtokba adást a végrehajtótól? A telek tehermentesen de lakottan, nem beköltözhető állapotban lett árverezve. Szerintem itt nincs jelentősége, de a végrehajtói kar elnöke volt még november elején akinél az ügy zajlott.

gerbera317 # 2021.12.07. 19:20

Helyszíni eljárás minden olyan eljárási cselekmény, amelyet a végrehajtó az irodáján kívüli eső helyszínen végez. Ez irányulhat akár ingatlanátadásra is, és a hivatkozott Kr. szerint ez utóbbit tilos foganatosítani a vészhelyzet megszűnéséig.

H_alex # 2021.12.07. 11:16

"A helyszíni eljárásra, ügyfélfogadásra van lehetőség, azt már a jelenleg hatályos Korm.rendelet nem tartalmazza."

A helyszíni eljárás része a végrehajtó általi birtokbavétel is, vagy az a kiürítésnek a szinonímája?

papinianus88 # 2021.12.01. 09:17

Annyit pontosítanék, hogy nem a helyszíni eljárásra, hanem a 229/2021 Korm. rendelet alapján, az ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnéséig nem lehet. A helyszíni eljárásra, ügyfélfogadásra van lehetőség, azt már a jelenleg hatályos Korm.rendelet nem tartalmazza.

drbjozsef # 2021.11.30. 19:07

Lakat1,

Azt egyébként tudod, hogy nem "belecsúsztál" a moratóriumba, hanem lassan második éve benne vagyunk?
A "téli kilakoltatási moratórium" egy dolog, de emellett a pandémia vészhelyzeti időszakában minden helyszíni cselekmény tiltva van, szóval tavaly tavasz óta nem voltak kilakoltatások. Ha folytatódik a vészhelyzet - egyelőre a választások utánig hosszabbították, de ki tudja meddig tart még -, akkor nyáron sem lesz kilakoltatás.

Jogszerűen nem tehetsz semmit, minthogy vársz. Vagy megegyezel velük.

Lakat1 # 2021.11.30. 17:33

Még egy kérdésem van.
A kiköltözési felszólítást és a használati díj követelését magam írjam meg, vagy ügyvéd, esetleg közjegyző kell hozzá?
Jól gondolom, hogy ezeket attól a naptól tehetem meg, amikor a nevemre került a ház tulajdonjoga?

Lakat1 # 2021.11.30. 17:28

drbjozsef

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2021.11.30. 13:23

Lakat1,

Nincs.
Igen, attól a naptól fogva, hogy felszólítottad a kiköltözésre ÉS követeled től a használati díj fizetését, ha nem költözne ki.
Nem, Nincs kapcsolat, nincs "erősebb". A birtokos az birtokos.
Van, de ha elutasítja, akkor erőszakkal nem teheted.

Lakat1 # 2021.11.30. 12:16

Tisztelt szakértők!
Tavaly decemberben árverésen vásároltam egy házat. A vételárat kifizettem, de az árverezett kifogást nyújtott be az árverési jegyzőkönyv ellen, amit az elsőfokú bíróság elutasított, majd idén októberben két hét alatt megszületett a jogerős végzés, miszerint a másodfokú bíróság helyben hagyta az elsőfok döntését. Az elsőfokú bíróság lassúsága miatt, szépen belecsúsztunk a moratórium időszakába, ami azt jelenti, hogy legközelebb 2022. április 30 után tudja birtokomba adni a végrehajtó az ingatlant.
Az árverezettnek felkínáltam lelépési pénzt, de nem reagált a levelemre. Az ingatlant azért vettük meg, mert az albérletemtől 160 km-re élő szüleimmel össze szeretnénk költözni, ugyanis a 80 éves édesanyám nagyon súlyos cukorbeteg, már többször kómába esett és legutóbb is mentőhelikopterrel jöttek érte, de a 87 éves apám már fizikailag nem képes felügyelni édesanyámat.
Jómagam jelenleg albérletben lakom, amit éppen eladtak a fejünk fölül és január utolsó napjáig ki kell költöznöm belőle. Tudom, hogy a moratórium mitt maradhatnánk, de eddig is nagyon rendes volt a tulaj, ezért semmiképpen nem szeretnék keresztbe tenni Neki. A megvásárolt ingatlan pár napon belül édesapám nevére bejegyzésre kerül, már folyamatban van sürgősségi eljárással.
Kérdéseim a következők:

  • A fentiek ismeretében van e lehetőségem valamilyen módon birtokba venni az ingatlant, január közepéig?
  • Felszámolhatok e használati díjat a volt tulajdonos részére?
  • Ha az apám nevére kerülő ház haszonélvezője én leszek, akkor tudok tenni valamit a birtokbavétel érdekében? Ebben az esetben melyik az erősebb pozíció? A jelenlegi (régi) birtokos, vagy a haszonélvező?
  • Esetleg van jogom beköltöztetni a házba valakiket, a volt tulajdonos mellé?

Előre is köszönöm az építő jellegű válaszokat!

gerbera317 # 2021.11.03. 09:21

Az ingatlan arányait nem százalékban szokás megadni, hanem hányadban. Ebben elég lett volna annyit írni, hogy a "felét".
Na, és a másik felének több tulajdonosa van, többek között te is?
Ha ő felújításba kezdett, akkor ő már most közös tulajdon megszüntetésében gondolkodik, ami per nélkül nehéz lesz. Abban a perben pedig majd a felújítási költségeket is figyelembe fogja venni a bíróság.

kiki # 2021.11.02. 20:36
Árverésen eladták az ingatlanunk 50
  • át és úgy döntötem hogy kivásárolom a másik 50%-át. Az árverési vevö megszerezte a kulcsokat az ingatlanhoz és elkezdte a felújitási munkákat, kérdés van-e ehez joga? És ha én kivásárolom az ingatlant követlheti-e rajtam a befektett öszeg felét?