MOKK FMH meghagyás


Majordomus # 2023.09.09. 20:14

Vajon melyik szellem lehet a munkáltatója????

Csuklósbusz # 2023.09.26. 21:30

Sikerült megegyeznem vele, kéri hogy állítsam le a végrehajtást ( ami elvileg szünetel) és hozzak róla igazolást.

Ezt hogyan tehetem meg hogy az FMH-t meg a végrehajtást igazoltan leállítom?

Melyik a jobb ha VH díjjat olcsóbban akarom megúszni? Bemegyek hogy kifizette vagy csak indoklás nélkül visszavonom hogy nem kell a pénze?

drbjozsef # 2023.09.27. 06:12

Ezt hogyan tehetem meg hogy az FMH-t meg a végrehajtást igazoltan leállítom?

Az FMH-ról sehogy, hiszen az az alapján indult végrehajtást állítod le.
A végrehajtás befejezéséről kapni fog a végrehajtótól levelet.

Melyik a jobb ha VH díjjat olcsóbban akarom megúszni? Bemegyek hogy kifizette vagy csak indoklás nélkül visszavonom hogy nem kell a pénze?
Szerintem mindegy. Az okirat szerinti összeg alapján fogja kiszámolni, mindegy az a végrehajtónak, hogy neked fizette azt meg, vagy nem fizette meg.

gerbera317 # 2023.09.27. 08:17

@csuklósbusz
Nem tudok rájönni, mi az előzmény, hacsak nem ez a legutóbbi, néhány képernyővel lejjebb.
Ha bejelented a végrehajtónak, hogy elállsz a végrehajtástól, akkor a meg nem fizetett végrehajtási költséget tőled fogja követelni. A Vht
34. § (1) szerint végrehajtás során felmerülő költséget a végrehajtást kérő előlegezi, és az adós viseli. Ha te elállsz a végrehajtástól, akkor attól is el kell állnod, hogy a költségeket ő viselje. Ebben az esetben viszont téged terhelnek a vh-költségek, amiről a végrehajtó nem lesz rest díjjegyzéket is kiállítani. Erről annyit érdemes tudni, hogy a végrehajtó jogerős díjjegyzéke a Vht. 16. § o) pontja szerint végrehajtandó határozat, ami alapján a végrehajtó vh-lap kiállítását kérheti - ellened!
OFF A 'fellebbez' igében a 'fel' nem igekötő, a 'lebbez' pedig nem ige, tehát nincs olyan, hogy 'fel lehet lebbezni', csak olyan, hogy 'lehet fellebbezni'. ON

@drbj
A végrehajtó nem értesítgeti a közjegyzőt a végrehajtás sorsáról, csak akkor, ha az visszamenőlegesen érinti az fmh-eljárást is. Itt éppen nem fogja.

drbjozsef # 2023.09.27. 09:08

gerbera317,

Én az adósra értettem, hogy őt értesíti (mert mindkettő külön kérdés(szerűség) volt egy kérdésben).

zsuzsanna56 # 2023.10.10. 09:48

Tisztelt Szakértők!
Az ügyvezetésem alatt álló Társaság követeléskezelőtől kapott egy számlakivonat levelet, melyben FMH költséget terhel a Kft-re.
A kivonaton 3 héttel ezelőtti dátum szerepel, viszont a Társaság ez idáig semmilyen formában (sem cégkapun, sem postán) nem kapott MOK-os FMH értesítést.
A követeléskezelővel nem lehet ügyintézővel kommunikálni, mi ilyenkor a teendő,hogyan lehet utána járni,hogy adtak-e be FMH-t és mikor. Köszönöm a válaszukat.

gerbera317 # 2023.10.10. 10:45

A követeléskezelővel nem lehet ügyintézővel kommunikálni
Dehogynem, csak nem telefonon.
A kivonaton 3 héttel ezelőtti dátum szerepel
Az fmh-kérelem és a kibocsátás között több hét is eltelhet, de láttunk már ugyanaznapi kibocsátást is. Hogy azt mikor adják postára, az egy másik dolog. Az biztos, hogy ha végrehajtói kézbesítést kérnek, akkor a kibocsátást követő munkanapon már a végrehajtónál van, annak pedig 8 napja van, hogy az első kézbesítési kísérlet megtörténjen.

zsuzsanna56 # 2023.10.10. 11:00

gerbera317 - köszönöm válaszát. Sajnos azonban a gyakorlatban - és ezt saját tapasztalatból mondom- tényleg nem lehet kommunikálni a követeléskezelő ügyintézőjével, 200 km-ről. Időpontegyeztetés miatt többször igértek visszahívást, ami sosem történt meg, illetve sem emailre, sem postai levélre sem válaszoltak már több megkeresésem után.
Kérdezem én: ötlete? Köszönöm.

drbjozsef # 2023.10.10. 11:50

zsuzsanna56,

Ha ez egy követeléskezelő cég, akkor ez szerintem a sima nyomasztás, baszkurálás kategória, ráadásul nem is jogos, hiszen ha tényleg FMH-t indítottak, akkor az maga tartalmazza annak költségeit is általában, ezzel foglalkozó cégnél biztosan. Szóval csak azért küldik, hátha valaki ettől beijed és fizet.
Várd meg az FMH-t, és ha nem jogos, ellentmondást kell beadni.
Ha meg nem érkezik, mert rossz címre küldik esetleg, akkor nincs teendőd, majd ha lesz végrehajtás, akkor a kézbesítési fikciót abban meg tudod dönteni a tudomásodra jutása után.

Egyebekben pedig írj nekik te is tértis levelet. Legalább az meglesz, hogy te kerested őket, át kell venniük. Hogy nem reagálnak, legyen az ő bajuk.

Majordomus # 2023.10.10. 21:35

Remélhetőleg a ti címetekre küldik a Fizetési Meghagyást. Már ez sem biztos a legutóbbi esetem alapján.

Mazsola # 2023.11.21. 19:05

Tisztelt Fórumozók!
November 20.-án kaptam egy Mokkos levelet, melyben közel félmilliós tartozás szerepel, a magyar telekom Nyrt-től nevemre vásárolt telefonszerződések miatt.
Tíz éve Németországban élek, a szerződéskötés napján is a jelenléti ívek és beléptető rendszer tanúsága szerint egész nap dolgoztam Münchenben.
Az eljáró közjegyzőnél ellentmondással élnék, de szeretném megkérdezni , hogy ennek az ellentmondásnak pontosan mit kell tartalmaznia?
Az inhold Zrt pimasz ügyintézője tájékoztatott , hogy az ügyemben a szerződés és számlamásolatok kivételével semmiféle felvilágításhoz nem fogok hozzájutni, mert a telekom a követelés eladásakor minden adatot törölt.
A korábbi felszólító leveleket egy általam teljesen ismeretlen budapesti címre küldték, ahonnan a címzett nem kereste megjelöléssel küldték vissza. A nyegle ügyintéző közölte is velem, hogy a levelek nem a címzett ismeretlen megjegyzéssel kerültek visszaküldésre, hanem én azokat nem is kerestem, kvázi szándékosan nem vettem át .
Édesanyám ma elment a megadott címre, és kiderült hogy a kis közben ( ezt a címet rögzítette a telekom a szerződésben ),ilyen házszám nem is található , csak a mellette levő azonos nevű utcában.
Ebben az esetben a kézbesítő nem hibázott ? A cím nem is létezik! Hogyan kézbesített oda bármiféle levelet?
Azt is mondta az ügyintéző , hogy az ellentmondás elbírálását a közjegyző végzi . Én azt olvastam, hogy ellentmondás esetén automatikusan polgári perré alakul az ügy.
Most akkor melyik az igaz?
Egy polgári perben hogyan lehet bebizonyítani hogy ezt a szerződést a nevemben, személyi adataimmal visszaélve kötötték?
Amennyiben a szerződés adatai megsemmisültek, hogyan deríthető ki, hogy a két telefonkészüléket ki vette át? Online szerződéskötés esetén csak belföldre küldenek ki készüléket , én pedig nem tartózkodtam Magyarországon.
Sajnos úgy érzem , hogy egy szélmalomharc veszi kezdetét.
Van valakinek jó tanácsa , mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Előre is köszönöm válaszotokat :
Kata

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.21. 19:43

ennek az ellentmondásnak pontosan mit kell tartalmaznia?
Nem fogod elhinni: "Ellentmondok".

A többit is túlspilázod. Mindig így túlpörögsz, vagy csak most izgattad fel magad?

Majordomus # 2023.11.21. 21:38

Hát félmillió ft sok pénz annak aki nem ügyvédi (vagy társasházkezelői ) jövedelemből él.

Nem jogász,persze hogy parázik...

A bizonyítás a felperes feladata lesz.

Mazsola # 2023.12.01. 22:30

Kedves KBS és Majordomus!

Számomra félmillió forint kifizetése valóban nem mindegy, pláne hogy a követelés alaptalan.
Ügyvéd közreműködésével ellentmondással éltem, határidőn belül így perré alakul az ügyem.
Szeretném megkérdezni tőletek, ha a per végén a bíróság nekem ad majd igazat, kérhetem a teljes ügyvédi költségem megtérítését a felperestől?
Válaszotokat köszönöm :
Kata

gerbera317 # 2023.12.02. 00:13

Nem a végén, hanem az ellenkérelemben kérd a kereset elutasítását és a felperes költségeidben való madarasztalását.
De ha annak az egyszavas mondatnak a közléséhez, hogy "ellentmondok", ügyvéd kellett, nehogymár egy bővített, dupla jelzős szerkezettel ellátott mondatban közölt szándékodnak egyedül akarj érvényt szerezni! Márpedig, ha ügyvéddel mész neki a felperesnek, akkor inkább bízd rá, mit, hogyan, és mikor kérjen a bíróságtól!
Az ugye tudod, hogy ha a jogosult itt megáll, és nem bocsátkozik perbe, akkor az ügyvédi költségedet buktad?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.02. 12:47

Ez így szerencsére nem igaz. Az alperes akkor is kérheti, hogy kötelezzék a költségei megtérítésére a felperest, ha a pert a bíróság a felperesnek felróható okból megszünteti.

A gond azzal lehet, hogy a pertárgy érték viszonylag alacsony. Ha a félmilliós pertárgyhoz képest a fél 200 ezer forint ügyvédi munkadíj megtérítését kéri, akkor azt lehet, hogy mérsékli a bíróság. (25K a rendelet szerinti, munkadíjmegállapodás bemutatása nélkül követelhető díj.)

Majordomus # 2023.12.02. 20:47

Gondolom az ügyvédi költségek is a pertárgy értékéhez képest alakulnak.

katonag # 2023.12.28. 10:44

Elvi kérdés: Mi a helyzet olyankor, ha egy cég nem fizet, nem reagál a felszólításokra, a jogosult közjegyzőhöz fordul és FMH-t kér, de a cég az FMH kérése és tényleges kibocsátása között mégis fizet. Ilyenkor a jogosult bukja az FMH költségét, vagy követelheti az adóstól, hiszen az ő késedelme, nem reagálása miatt került sor az FMH-ra?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.28. 11:00

A közjegyző záradékolja az fmh-t azzal, hogy jogerős, de a tőke vonatkozásában nem végrehajtható.
Persze, a legjobb az lenne, ha az adós kifizetné mihamarabb önként a költségeket. Szóltsd fel rá.

drbjozsef # 2023.12.28. 11:02

katonag,

Ha határidőre nem fizetett, ezért neked költséged, károd keletkezik, akkor azt be kell rajta hajtani.
Én azt csinálnám, hogy visszavonom az FMH-t, egyben felszólítom a fizetési meghagyás költségeinek megtérítésére egy tértis levélben, határidővel, következő FMH kibocsátásának kilátásba helyezésével.
Aztán küldetnék neki egy új FMH-t, most már csak az előző+ennek a költségeinek összegével (értelemszerűen az eredeti, már megfizetett tartozás nélkül), ha eredménytelenül telik el a felszólításod.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.28. 13:57

Ez nem lenne praktikus. Ráadásul újabb, már nem indokolt költséggel is járna. (A nem indokolt költségek megtérítését az adóstól követelni nem lehet.)

drbjozsef # 2023.12.28. 18:10

Nem praktikus. Hogy indokolt-e?
Az első indokolt volt. Ez nem hinném, hogy kérdés. Felszólítja, hogy térítse meg. Ha pedig azt megtéríteni nem hajlandó, mégis mi a teendő? Követelni FMHval. Ha nem fizeti meg az indokolt költséget, akkor a következő fmh is már indokolt lesz szerintem...

gerbera317 # 2023.12.28. 18:31

Én nem nyúlnék hozzá. Ha jogerőre fut ezzel a tartalommal, KBS megoldása a legolcsóbb. Ellentmondás esetén pedig a módosult követelésére adnám be a keresetet.

drbjozsef # 2023.12.28. 19:20

Ja, bocs, nem is láttam KBS válaszát.
Az valóban praktikusabb, nem vitás, csak én valahogy nem látom, hogy ha az adós rendezte a tartozását, akkor hagyja jogerőre futni az FMH-t. Vagy hiába mondan ellent neki, mert még nem fizette meg teljesen (követelés+költség) ?

gerbera317 # 2023.12.28. 19:45

A magatartásával okot adott a fmh kibocsátására, így hiába teljesített mégis, a fmh-költségeket nem tudja elhárítani, arra marasztalni fogja a bíróság.