Végrehajtási jogi fórum


Toni33 # 2024.02.12. 12:36

Köszönöm szépen!

gerbera317 # 2024.02.12. 08:12

@Toni33
Még csak befizetés van, ilyenkor is elveheti az eddigi befizetett összeget, vagy csak akkor amikor meglesz a nyugdíjkorhatár és megtörténik a rendszeres kifizetés?
A befizetés mentes a végrehajtás alól, ez a végrehajtás alá vonható nettó jövedelem meghatározásából is kitűnik: Vht. 61. § (1) A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), társadalombiztosítási járuléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad. A magánnyugdíj akkor válik lefoglalható követeléssé, ha a kifizetése időszerűvé válik, addig nem. Pontosabban, lefoglalni már most lefoglalható, csak a nyugdíjpénztár nem köteles rá teljesíteni a felhalmozási időszakban.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.12. 06:22

Nem. Abból letilt mint jövedelemből.

Majordomus # 2024.02.11. 20:55

Ahogy az állami nyugdíjat is.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.11. 11:09

Követelésként lefoglalhatja.

Toni33 # 2024.02.11. 09:40

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtó hozzáférhet a magánnyugdíjhoz és vonhat- e belőle?
Még csak befizetés van, ilyenkor is elveheti az eddigi befizetett összeget, vagy csak akkor amikor meglesz a nyugdíjkorhatár és megtörténik a rendszeres kifizetés?
Köszönöm

osztap # 2024.02.09. 10:56

Kollar,

nem tudom átvenni a felszólító leveleket, akkor mi történik?
Nem kerestével visszamegy a feladónak. Úgy kell tekinteni, mintha átvetted volna.

Ezért (i) az ügyfélkapudon a rendelkezési nyilvántartásban jelentsd be, hogy minden hivatalos ügyben az iratokat az ügyfélkapudra kéred, nem postán, és (ii) a végrehajtónak külön jelentsd be (személyesen jegyzőkönyvbe mondva, vagy kézzel írt és aláírt, tértivevénnyel küldött levélben), hogy mostantól minden iratot az ügyfélkapudra kérsz. Ezzel a hivatalos levelek el fognak érni, és ha van interneted, bárhol a világon olvashatod őket.

A magánszemély vagy cégek által küldött levelek továbbra sem fognak elérni. A közműveket kérheted, hogy az interneten küldjék meg a számlákat. Ha még így is marad postai levél, akkor vagy meghatalmazol valakit, vagy keresel egy lakcímszolgáltatót, akikhez bejelentkezhetsz, és ők átveszik a leveleidet neked. Csak ne felejtsd el a postán és földhivatalban is (!) átjelenteni a címed, ha már megkaptad az új lakcímkártyád.

Kollar # 2024.02.09. 07:18

Köszönöm a választ!
Kérdésem, hogyha külföldre megyek dolgozni és itthon üres a lakásom, mert egyedül élek, így nem tudom átvenni a felszólító leveleket, akkor mi történik? Azt kintről meg tudom oldani, hogy az ottani jövedelmemből fizetem a tartozásokat és a lakás felmerülő rezsiköltségeit.

drbjozsef # 2024.02.09. 06:24

Kollar,

Ahhoz elég pontosan tudni kéne, MILYEN levelet kaptál.
Ha most indult a végrehajtás, akkor felszólítanak a fizetésre, a végrehajtó megpróbál a jövedelmedre letiltást vagy a bankszámládra inkasszót tenni első körben.
Ha ez nem megy, mert neked egyik sincs, akkor lefoglalja a vagyontárgyaidat, ingó, ingatlan. Ez csak egy bejegyzés, hogy a végrehajtási jog rajta legyen a tulajdoni lapon, és ne vonhasd ki a végrehajtás alól.
Aztán ha továbbra sem térül meg a tartozás, intézkedik az árverés kitűzéséről, aztán árverés, aztán kilakoltatás. Ezek egyenként is több hónapig tartanak, szóval 2025 májusáig ( az idei őszi moratórium végéig) szinte biztosan nem fognak kirakni. Addig meg kellene oldanod a tartozás kifizetését, ami minden hónappal nő, és a végrehajtó költségei is emelkedni fognak.

Ha már van jövedelmed, keresd meg a végrehajtót, hátha tud biztosítani a végrehajtást kérő(k) beleegyezésével részletfizetést.

Kollar # 2024.02.09. 04:44

Köszönöm a válaszokat!
Minden erőmmel azon vagyok, hogy legyen jövedelmem.
Kell-e valamilyen lépést tennem azért, hogy késleltessem a végrehajtást. 4 napja kaptam meg a levelet.

Majordomus # 2024.02.08. 22:19

Tehát van még időd előteremteni a pénzt...

Csak most már menj el dolgozni.
Ne mond azt hogy nincs munka!

Egy áruházban árufeltöltőként is kereshetsz 3-400 ezer ft-ot.

gerbera317 # 2024.02.08. 18:35

Megdöbbentő, mit gondolnak egyesek a végrehajtásról. Ma felszólítják az adóst, holnap kitűzik az árverést, holnapután pedig kilakoltatják? Még csilliós követelésnél is évekig eltart ez.

Kollar # 2024.02.08. 12:58

Köszönöm a választ! Arra milyen lehetőségem van, hogy késleltessem a végrehajtást 1-2 hónapig, amíg jövedelemhez jutok és ki tudom fizetni a tartozást? Három nappal ezelőtt kaptam meg a levelet a végrehajtásról.

gerbera317 # 2024.02.08. 11:19

@Kollar
Egy kérdést csak egy helyre kell megírni.
agyon szepen kernem Onoket,segitsenek mit tudok ilyen esetben tenni?
Erre csak egyetlen jó válasz létezik: Meg kell fizetni a tartozást. A többit már tudjuk: nem tudod megfizetni, mert nincs jövedelmed. Nos, ebben az esetben a meglévő vagyont kell végrehajtás alá vonni. A többit már tudod: el fogják árverezni a házadat.
Annyit még tegyünk hozzá, hogy most nem azért nem árverezik, mert moratórium van, ugyanis nincs. Más, gyakorlati oka van, hogy most nem tűznek ki árverést.

Kollar # 2024.02.08. 10:43

Jo napot kivanok!
A nevem Kollar Zoltan.Egy oriasi problamaval vagyok az oldalon.Vegyesz mernok vagyok,1,5 eve munkanelkuli lettem,az elmult evek soran is Ausztriaban felszolgaltam szezonban/tel-nyar/A szakmamban 1993-ban dolgoztam utoljara.Az utobbi1,5 -2-evben nem sikerult kijutnom csaladi problema miatt/mindket szulot elveszitettem,a kb.2 ev alatt...kozel 500 ezer rezsitartozasom keletkezett,a hoszolgaltato es a kozos koltseg mar vegrehajtonal van,viszont azt mondtak maratorium van aprilisig,addig nem,de utanna arverezni fogjak a lakasom,mivel meg az autom is el kellett adnom.Nagyon szepen kernem Onoket,segitsenek mit tudok ilyen esetben tenni?Csaladsegito szolgalatnal vagyok,az egyhaznal kappk hetkoznap delben 1tal etelt...Semmi jovedelmem nincs,meg munkanelkuli segely sem,napi 1x etkezem.Eddig meg nem talaltam mas munkat sem..

Koszonom!

p314 # 2024.02.08. 07:47

Köszönöm szépen a tájékoztatást! Szeretnénk tisztán látni az ügyben, és tájékozódni, mert soha semmilyen tartozásunk nem volt, behajtót eddig maximum a Híradóban láttunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.08. 07:20
  1. Azt mi honnan tudhatnánk? Főszabályként nem - de van számos kivétel.
  2. Látod, hogy előfordul. (Egyébként a nyilvános adatok között sem a titkár, sem a "pénzügyi vezető" adatai nem látszanak.)
  3. Bizony, elő-.
  4. Ezt nem komolyan kérdezezd.

Egyébként nyugodj meg, amíg csak leveleznek, telefonálnak, addig nincs dolgod az üggyel.

p314 # 2024.02.08. 06:36

Tisztelt Szakértők!
Feleségemmel vezető tisztségben tagjai voltunk egy egyesületnek (feleségem titkár, én pénzügyi vezető). Én 2017-ben, feleségem pedig 2018-ban lemondott a tisztségéről, illetve az egyesületi tagságáról. A lemondó nyilatkozatot írásban eljuttattuk az egyesülethez, annak egy-egy példányát a mai napig megőriztük. A mi lemondásunkkor a pénzügyek tiszták voltak, nem volt semmi tartozása az egyesületnek, ezt igazolni tudjuk.
Hozzávetőleg 2 héttel ezelőtt mindketten kaptunk egy hívást egy követeléskezelő cégtől, hogy az egyesületnek valamiféle fennálló tartozása van, és adjuk meg a személyes adatainkat az azonosításhoz. Ezt mi megtagadtuk, tekintettel arra, hogy azt sem tudták megmondani, hogy név szerint kit keresnek, illetve az ügy részleteiről sem tájékoztattak minket. Mindketten elmondtuk, hogy évekkel ezelőtt (6 és 7) kiléptünk az egyesületből, a pénzügyeiről nincs tudomásunk, azt nem kezeljük. Mindössze annyit sikerült kideríteni, hogy OTP tartozásról van szó, és eközben a feleségemet végrehajtással fenyegették.
A hívások nem szűntek meg, de személyes adatokat továbbra sem adtunk ki telefonon keresztül. Az elejtett OTP hivatkozáson elindulva feleségem a napokban személyesen felkereste az OTP-t, ahol annyit sikerült megtudnia, hogy igen, az egyesületnek tartozása van, amit átadtak az OTP Faktoring követeléskezelőnek, aki vélhetően tovább adta egy másik követeléskezelő cégnek. Ezzel a tudással felvértezve feleségem bement az OTP Faktoringhoz, hogy információkat kérjen, illetve, hogy tisztázza: évek óta nem vagyunk tagjai az egyesületnek. Az OTP Faktoringnál semmi információt nem adtak ki, azt mondták, hogy csak az aláírásra jogosult személyt tájékoztatják. Postai úton semmiféle megkeresést nem kaptunk. A kérdéseim a következők lennének:
1; Jogszerű-e, hogy tartozást követelnek tőlünk, de a tartozás jogalapjáról, illetve körülményeiről nem tájékozódhatunk, megtagadják az információt.
2; Előfordulhat-e, hogy a bírósági egyesületi névjegyzékből egyértelműen visszakövethetők a tisztviselőváltások, a benyújtott, nyilvános pénzügyi beszámolókból pedig nyomon követhetők, hogy a kettőnk tisztviselése alatt nem volt pénzügyi tartozása az egyesületnek, azt mégis rajtunk próbálják behajtani?
3; Előfordulhat-e, hogy a lemondások csak a bíróságon, a számlavezető OTP-nél nem lettek átvezetve, és ezért keresnek minket? Ha igen, ennek a felelőssége kit terhel?
4; Kötelesek vagyunk-e telefonon személyes adatot kiadni?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

papinianus88 # 2024.02.07. 11:18

Köszönöm a válaszát. A végrehajtási okiratról mindenképp értesül az adós - ugye?

Igen a végrehajtható okiratot kézbesíti az adós részére a végrehajtó, azonban a tételes jogi rendelkezések nem zárják ki - a letiltást kivéve, amelynek a kibocsátására a kézbesítéstől számított 15. napot követően van lehetősége az eljáró végrehajtónak -, hogy hatósági átutalási megbízást, mint végrehajtási eljárási cselekményt foganatosítson. Pont amiatt, hogyha átveszi a végrehajtható okiratot, ne kapjon vérszemet és szedje le az utolsó gombot is a számláról.

zsuzsanna56 # 2024.02.07. 09:35

osztap
Köszönöm szépen.

osztap # 2024.02.07. 08:17

zsuzsanna56,

Igen, de nem feltétlen az inkasszó előtt.
Mondjuk, mire eljut a dolog a végrehajtható okiratig, végigfut egy per, vagy közjegyzői fizetési meghagyás, meg ilyenek. Szóval az adós tudja, hogy ez várható.

zsuzsanna56 # 2024.02.07. 07:46

osztap - Köszönöm a válaszát. A végrehajtási okiratról mindenképp értesül az adós - ugye?

osztap # 2024.02.06. 19:17

zsuzsanna56,

A követeléskezelő nem. Ő nem hatóság. Annyi joga van, mint bármelyik más cégnek vagy akár a sarki hentesnek. A végrehajtó ellenben inkasszózhatja az ilyen számlát:
Vht. 7. § (1) A bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből [...] kell behajtani.

A végrehajtó ezt végrehajtható okirat alapján teszi., amik fel vannak sorolva a Vht. 10. §-ben.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

zsuzsanna56 # 2024.02.06. 15:02

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdésem lenne: Ha egy hozzátartozóm bankszámláján csak rendelkezési jogom van, de nem vagyok társtulajdonos akkor a követelés kezelő erre a bankszámlára tehet-e inkasszót? És ha igen, milyen formában? Előtte szükséges jogerős bírósági végzés? Köszönöm válaszukat.

Majordomus # 2024.02.03. 22:09

Szép kis tartozások lehettek...