Ha nem adóstársad, nem kezesed, akkor szólni sem fognak hozzá. (Elvileg lehetne ingóságot foglalni a lakóhelyeden, de ha van letiltható béred, akkor nem hiszem, hogy megtegyék.)
végrehajtás alá vonható jövedelem
Pénztartozás elévülési ideje 5 év (nem naptári évben kell gondolkodni hanem tól-ig 365 napokban + 1 nap).
Te vitatod a követelést az elévülésre hívatkozva, nekik meg papírral kell bizonyítaniuk, hogy ezen 5 év alatt akár csak egyszer is küldtek felszólítást a tartozás rendezésére - ebben az esetben az elévülési idő megszakadt, újra kezdődött. (Szóval egyenlőre a bizonyítási teher őnáluk van.)
Ha egyértelmű hogy nincs szó elévülésről akkor mielőbb személyesen vedd fel a kapcsolatot a végrehajtóval és a részletetfizetésben próbálj megállapodni - vinni kell jövedelemigazolást. (Ha a havi részleteket rendben fizeted anyukádhoz több levél nem fog érkezni.)
A fizetés 33%-ig történhet levonás.
"Mona"
laikus hozzászóló
kbs: nem mondta, de ez is egy lehetőség... Ismerve a "behajtó cégek" taktikáját...
Hmmm... most már mondta.
Vajon tértisen jöttek a levelek? Ki küldte és mikor?
Kérdésem a következő.
30.000ft-tal kevesebb munkabért kaptam ebben a hónapban.Betelefonáltam a munkaügyre és így tudtam meg,hogy x bank beadott 59.000ft tiltást.
Ezt így szokták,hogy az ügyfélnek és a munkaadónak sem kötelessége a dolgozót tájékoztatni?
Hol kérdezhetek?
A munkáltatónak legkésőbb a letíltás átvételét követő munkanap értesíteni kellett volna téged.
Valamint a végrehajtónak is ki kellett volna postázni a letíltást neked .
Így lett volna jogszerű...
Igen én is úgy tudtam.
A párom elveszette a munkahelyét 3 het a gazdasági válság miatt leált a húsüzem.Próbál munkát keresni de eddig még sikertelenül sajnos.
Attól félek,hogy a többi bank is beadja a tiltást a Raiffeisen bank mellett.
Szolgálati lakásban lakunk.Ilyenkor mi történik ha a lakást nem vihetik el,mivel nem a miénk?
Sorban állnak a bankok a munkáltatói letiltásnál?
Köszönöm a sűrgős választ.
Hol kérdezhetek?
Megpróbálnak ingóságot foglalni és vagy letíltani.
„Sorban állnak a bankok a munkáltatói letiltásnál?”
Igen 50% letíltása után sorba állnak.
Régebben többször is rátaláltam egy olyan lehetőségre a végrehajtási folyamatban, hogy a munkabérből való letiltás felfüggesztését kérheti az adós, ha az elvonás megélhetési szempontból méltányosságra ad okot. A tartozás egyébként is akkora (kezesség), hogy annak a kamatát sem fedezné a munkabérből levonható rész, sem az egyébként végrehajtható vagyontárgyak. Most sehogy sem találom ezt a cikket. Nem tud segíteni valaki? Úgy emlékszem, a bírósághoz kell ezzel a kéréssel fordulni.
130 000-ft-al tartozom.Most kaptam sms-t a bankomtól,hogy megterhelték vele a számlám.Pénzt levenni nem tudtak.Az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor az összes számlára érkező pénzt levonják?Gyesen vagyok,a legkisebb fiam tartósan beteg(autista) és a számlámra nem érkezik más pénz csak a családi pótlék és a gyes.Ezt elvehetik?Semmi más jövedelmem nincs,mehetünk a vonat alá:(((.
130 000-ft-al tartozom.Most kaptam sms-t a bankomtól,hogy megterhelték vele a számlám.Pénzt levenni nem tudtak.Az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor az összes számlára érkező pénzt levonják?Gyesen vagyok,a legkisebb fiam tartósan beteg(autista) és a számlámra nem érkezik más pénz csak a családi pótlék és a gyes.Ezt elvehetik?Semmi más jövedelmem nincs,mehetünk a vonat alá:(((.
A bankszámla elvileg letiltható a mindenkori öregségi nyugdíj minimumig (28500 Ft volt tavaly talán), azaz annyit muszáj lenne rajta hagyni. Amennyiben mégis elvennék a gyes-t vagy családi pótlékot, én azonnal visszaigényelném, igazolva, hogy az összeg nem végrehajtható.
Egy cikkben egyszer azt olvastam, hogy a bankok, mivel nem nézegetik, honnan kerül pénz a számlára, és hogy az letiltható-e vagy sem, biztonság kedvéért a nyugdíj kétszeresét (akkor a cikkben ez 67000 Ft volt) nem veszik le. Persze mikor az egyik bankot kérdeztem erről, nem adtak egyenes választ.
"nem adtak egyenes válasz"
Persze, hogy nem, mivel ilyen nincs.
Most voltam a bankban,elmondták,hogy valóban leinkasszózták a számlámat és ha bárhonnan pénz érkezik rá (gyes,családipótlék) azt azonnal levonják.Időközben felhívtam a bírósági végrehajtót aki megerősítette az inkasszót és azt javasolta írjak végrehajtási kifogást és majd a bíróség elbírálja.Kérdeztem tőle,hogy az mennyi idő,mert hó elején érkeznek az ellátások és addigra ez biztosan nem intézhető el.Erre azt mondta,hogy menjek be hozzá fogadóórára és megbeszéljük.Megteheti ezt a bank és a végrehajtó,hogy az összes pénzem leveszi a számlámról?Megtehetem,hogy postai úton kerjem az ellátások kifizetését?Nem követek el ezzel bűncselekményt?
Tudomásom szerint a szociális juttatások nem is tartoznak a végrehajtható anyagiak körébe. ezeket sorolja fel a Vht. 74. §. Csak a példa okáért: az átmeneti segély, ideértve a meghatározott célra kapott segélyt is, a rendszeres szociális segély, a rendelkezésre állási támogatás, az időskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj,az anyasági segély, és stb.
Nem végrehajtási kifogás kell, hanem egy panasz, mert a végrehajtási okiraton ott kellene lennie, hogy pénzösszegre milyen határig lehet megvalósítani az inkasszót, csak ezt a számlavezető pénzintézetek nem tartják be.
Én kérném a postai átvételt, többek között azért mert egyes szociális juttatások, amelyeknek összege esetleg a te számládra érkezik igazából a gyermekeidet illeti meg...
Hát az egész összeget ráinkasszóztak épp ez a baj,attól félek,hogy bűncselekményt követek el ha a számlámról elvonom a pénzt,mert nekem csak ez a jövedelmem van,csp. és gyes.Nem mellékesen ha postán kérem a juttatásokat akkor mi a fene lesz a folyószámlahitemmel,mert ha nem megy pénz a számlára akkor az is bedől.Tanácstalan vagyok.Lehet 130 000 Ft-ért megyek dutyiba vagy mittudomén hová?Nem engedhetem meg magamnak,hogy ne jussak hó elején a pénzhez.
„félek,hogy bűncselekményt követek el ”
nem büncselekmény.
Kérd a z utalást valaki más számlájára vagy postai uton.
Összezavarodottségomban elfelejtettem köszönetet mondani a tanácsokért.Köszönöm!
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben.
A párom munkabéréből 33%-ot letiltott a végrehajtó (Ez ellen nem tudok mit tenni gondolom). Ez december 26.-án meg is valósult. Viszont Tegnap (jan 18) kaptunk egy levelet hogy a bankszámlát le inkasszózták 130000 e -FT al.
- Ha már vonják a 33%-ot a munkahelyről akkor a bankszámláról is levonhatják azt az összeget ami arra megy? Nincs más jövedelmünk. 1 keresetből élünk. A számlára 50 e Ft megy a levonás után.
Teljesen tanácstalanok vagyunk. ALbérlet -et sem fogom tudni kifizetni így.
Köszönöm előre is a választ
tisztelettel Kovács József
Ne utaltassa saját bankszámlára a fizetést.Utaltassa máséra.
De ezt meg lehet tenni? Egyszerre két helyről is vonni? Mi értelme van a maximum 33%-nak ha így az egészet le tudja venni? Tulajdonképpen azt sem tudom mi az a 130e Ft terhelés rajta. A munkabérböl 80E f Fognak le mert annyi a tartozás.
„A munkabérböl 80E f Fognak le mert annyi a tartozás.”
Biztos hogy nem annyi hanem több mert akkor a bankszámlát nem vonták volna vh alá.
A bankszámlán nem csak a fizetés lehet hanem lehet rajta jelentősebb megtakarítás is.Ez vh alá vonható.
A végrehajtónak gőze sincs arról hogy milyen jogcímen érkeznek a bankszámlára pénzek.A bank tudja de neki meg nincs mérlegelési lehetősége.Így lekapják a pénzt.
De azért egy vh kifogást nyújtson be , akkor ha arra a számlára csak a fizetése ment-megy.Valamint ezzel egy időben kérje vissza a levont összeget is .
Erről a bíróság dönt .
Bár a számok alapján kicsit zavaros a dolog:
Ezt írta:
„33%-ot tíltanak.A munkabérböl 80E f Fognak le mert annyi a tartozás.A számlára 50 e Ft megy a levonás után.a bankszámlát le inkasszózták 130000 e -FT al”
Amiket leírt az így nem lehetséges.
Kitalálta?
80 E Ft tartozást ír a papír amiért leterhelték a munkabért (ebben benne van minden, tartozás, költség stb) Ezért nem értem mi az a 130 E ft.
Köszönöm az eddigi válaszokat
Lehet rosszul fogalmaztam! Elnézést.
Az összes tartozás a költségekkel mindennel együtt 80 E Ft. Ez tételesen fel van sorolva a határozaton.
A munkabér ami 90E Ft lefognak 33% -ot. A bankszámlára megy a maradék amit ugye leinkasszóztak (persze nem oda fogom kérni). És a Tegnapi papíron meg 130 E Ft van mint inkasszó. De ezt a papírt a bank küldte nem a végrehajtó.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02