végrehajtás alá vonható jövedelem


Majordomus # 2022.05.25. 21:40

Megkaptad a választ. Mert munkavégzés alapján szerezted meg a jogosultságot.

papinianus88 # 2022.05.26. 05:15

Mivel a munkabér gyüjtőfogalmába tartozik a törvény szerint. Tessék reklamálni a jogalkotónál. Elképesztő. Amúgy a 33% miért nem 30? :)

oligaliga # 2022.05.26. 06:12

Köszönöm a válaszokat. Erre mondják azt, hogy "nesze semmi, fogd meg jól".

Legalább háromszor kaptál választ. Hogy számodra is érthető legyen:

Volt egy bejelentett szogálati jogviszonyod, ami után vonták a nyugdíjjárulékot, igaz? Ezért, amikor - korhatár előtt - nyugdíjba mentél, szolgálati járandóságot állapítottak meg, igaz? A társadalombiztosítási (azaz az egészégügyi és a nyugdíj ellátásokra jogosító) jogviszonyodra figyelemmel kapod a szolgálati járandóságot, igaz? Akkor beletartozik a Vht. 7.§ (1) bekezdésében meghatározott munkabér fogalmába.

A levonásnak pedig vannak közös és az adott jövedelemre vonatkozó szabályai. A közös szabályok mindegyik letiltásra vonatkoznak abban a vonatkozásban, amit a speciális szabály nem tartalmaz. A 63.§ szerint a rendes levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét. A rendes levonás részletes szabályait pedig - a Vht. 61.§ (2) bekezdése alapján - a Vht. többi szakasza szabályozza. Mint pl. a nyugdíjból levonás szabályait a 67.§.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.26. 07:40

De ő azt kérdezte, hogy "miért". :) Igaz, erre is válaszoltunk.

gerbera317 # 2022.05.26. 07:48

Az eredeti kérdés így hangzott. „a szolgálati járandóság miért számít munkabérnek a Vht. 7.§ (1) értelmében?” Erre kielégítő választ kapott KBS-től: „Mert a jogalkotó úgy döntött”. Ezt nevezi a kérdező neszesemmifogdmegjól-nak. Bizonyára a jogalkotó indoklására kíváncsi, de az ilyesmit nem itt kell keresni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.26. 09:38

(A jogalkotó pedig vagy indokol vagy nem. A törvényjavaslatnak, persze, általános indoklása mindig van, de az első sorban arról szól, miért kell egyáltalán az adott törvényt megalkotni: "a nemzetközi helyzet; az ózonlyuk; a klímaválság, az oroszok, a kínaiak, brüsszel.." A részletes indoklás magyarázná a konkrét rendelkezéseket, de azt nem minden szakaszhoz, bekezedéshez írnak, különösen módosítótörvények esetén szokott elmaradni.)

Horri # 2022.07.14. 20:38

Szép napot mindenkinek!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy jelenleg a jövedelmemből már tiltanak egy banki hiteltartozást, ha én külföldön válalnék munkát abból a fizetésemből is tiltva lenne, esetleg a külföldi számlámat tudnák inkasszózni?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: zsolt

drbjozsef # 2022.07.15. 04:29

Horri,

Létezik európai fizetési meghagyás, az EU-n belül plusz Norvégia, Svájc elég könnyen megy a végrehajtás, simán. De természetesen bármilyen országban lehet valaki ellen végrehajtást indítani, csak nem olyan egyszerűen mint a fentiekben, hanem ottani bíróságon, vagy legalábbis az ottani szabályok szerint kell elindítani, ami már macerásabb egy fokkal, de ha úgy látja, hogy megéri, akkor egy bank azért meg tudja azt is oldani.